Reklama

Reklama

Saw: Hra o přežití

  • USA Saw (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Krvavá hra s pravidly ostrými jako pila... Ve špinavé sklepní umývárně se proberou z bezvědomí dva muži, fotograf Adam a doktor Lawrence Gordon. Oba jsou připoutaní okovy k potrubí a nemají tušení, jak se zde ocitli. Mezi nimi leží muž s prostřelenou hlavou. Z magnetofonových pásek, které u sebe najdou, se muži dozvědí, že se stali oběťmi sadistického maniaka, zvaného Skládačkový vrah. Jeho specialitou je vhánět nic netušící lidi do důmyslných pastí, z nichž zpravidla není úniku. Každá z nich však má svůj skrytý význam. Oběti se vlastně ocitají v krvavém očistci, a jen málokoho čeká vykoupení. Pro Adama a Lawrence platí v této smrtící hře pravidlo, že místnost opustí živý jen jeden z nich... Psychothriller, který si libuje v rafinovaných krvavých nástrahách, natočil jako svůj debut režisér James Wan ve spolupráci s hercem a scenáristou Leighem Whannellem. Nízkorozpočtový snímek se stal senzací na festivalu Sundance v roce 2004. Kromě šokujících výjevů totiž nabídl i to nejlepší, čím se vyznačovaly podobné snímky z poslední doby, zejména thriller Sedm, horory typu Cela a Kostka, ale i nesčetné počítačové hry s dobrodružnou tematikou. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 360)

KosiR_ksr 

všechny recenze uživatele

Nejsem příznivcem příliš žaludek dráždících scén či extrémní brutality ve filmu, ale tady byla míra ještě únosná a v tomto snímku to hlavně nebylo zbytečné nebo vyloženě prvoplánové (oproti některým z následujících dílů). V rámci žánru jde o jeden z mých top filmů - skvělý scénář, nervy drásající atmosféra a krásně šokující pointa na závěr. Pro mě jsou to lepší 4* ()

Petrus1 

všechny recenze uživatele

No, tak sláva…konečně sem se k tomu dostala a to teda hlavně díky tomu, že to bylo v televizi a že sem u toho neusnula, hihi. Asi by to pro fanouška hororu měla být povinnost, zhlédnout to už dávno předávno, ale já jaxi furt nemám na nic čas…snažím se polepšit, ale moc mi to zatím nejde… Jaxem si přečetla, jde o hororový žánr ve škatulce „torture porn“, ale já bych to zas tak tvrdě neviděla. Je fakt, že sem od toho čekala nějaký brutal masakr krvavý nářez, ale nic takový se vůbec nekonalo…a já sem za to vlastně ráda. Vlastně mi to celý spíš připomínalo Sedm, Vraždy podle Jidáše …a jim podobné thrillery, ve kterých si vyšinutí jedinci z nějakýho důvodu vybírají jiné jedince a chtějí je za jejich nepatřičné chování potrestat. Tady je to navíc spojeno s jakousi hrou a záleží čistě na oběti, jestli hru o život nakonec vyhraje. A vzhledem k tomu, že já mám pořád přece jen raději tenhle ten druh thrilleru než horory (ale jen o kousíček :-)), byla sem mile překvapena. Bavila sem se, ale myslím si, že tvůrci mohli klidně ještě trochu přitvrdit…té krve a pořádných masakrálních záběrů tam bylo na mě přece jen málo. A i když Saw považuji za thriller a ne horor a i když sem se dívala s chutí, musím říct, že do jednoho z mých nejoblíbenějších filmů, Sedm, mu řádný kus ještě chybí. Co se mi líbilo asi nejvíc, byla postava loutky - takovýho, řekla bych, šaška. Já se vůbec nedivím tomu, že někteří lidé (hlavně amíci, že jo) mají z klaunů hrůzu. No já tomu předešla tím, že sem si nechala jednoho hrozivýho vykérovat na tělo…takže mě už žádný nemůže překvapit, natož vyděsit. Já hrůzu nahánějící klauny prostě miluju :-) A vzhledem k tomu, že sem u filmů už přestala přemýšlet o tom, kdo je vlastně vrah a jak moc je závěr průhledný už od půlky filmu, a začala si děj užívat tak, jak nám ho tvůrci nabídnou – byla jsem i rozuzlením mile překvapena. Takže za povedenou loutku a závěr hvězdičku přidávám. A i když mám všechna pokračování v kompu pěkně uložený, nějak vůbec nemám chuť se na to dívat. Ne kvůli tomu, že bych se snad bála, ale myslím si, že to zase bude mít klesající kvalitu a že se nás filmaři budou snažit spíše ohromit brutalitou než propracovaností…ale třeba jednou změním názor… Jeden ze 101 hororů, které musíte vidět, než umřete "Saw je adeptem na nejklaustrofobičtější snímek v dějinách kinematografie také proto, že se natáčela výhradně v interiérech, v různých částech jednoho losangeleského skladiště, čímž tvůrci nejen snížili rozpočet, ale také se vyhnuli jakémukoli určujícímu záběru, který by divákovi usnadnil orientaci." ()

ladno 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci film. Perfektne zahraný, zrežírovaný i napísaný thriller (hoci hororové prvky mu, podľa mňa, nemožno uprieť). Čakal som všetko iné, len nie takúto výbornú skladačku, bez jedinej chyby a skvele psychologicky premyslenú. Film má hlavu a pätu, dokonale diváka zabaví, nie je nechutný ani príliš zvrátený - všetko má svoju presnú logiku. Nemám jediný dôvod uprieť tomuto filmu 100%. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Veľmi originálne dielo ktoré mi dosť pripomínalo prvú Kocku, do detailov premyslená hra nervov a zápletka sa nestráca sama v sebe a je tu aj minimum logických chýb. Klišé o mierení kladnej postavy na zápornú je tu uvedené ad absurdum....niekedy tým postavám prajem ich osud :) ale to bolo len malé rýpnutie :) ()

molcan2 

všechny recenze uživatele

Saw je najlepším filmom v sérii. Nie je to ani gore porno ako ostatné filmy, toto bol psychologický hororový thriller. A koniec filmu mi vždy spôsobí zimomriavky, neuveriteľný zvrat. ()

drozdy1 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších hororů a nejlepších filmů.Wan a Whanell jsou super dvojice a když se jim práce podaří je to skvost.Hodnocení:95%. ()

ASSBURGER 

všechny recenze uživatele

Nikdy by som si nepomyslel že tento film bude mať také dobré hodnotenie. Zakončenie filmu bolo jak dramatické tak aj strašidelné ved keby som bol v Adamovej koži tak by som nevedel čo robiť. Dávam tomu 5/5, bolo to zaujímavé. ()

fisus 

všechny recenze uživatele

První shlédnutí pochopitelně působilo nejvíce.Ale i tak už jsem to viděl několikrát a pokaždé mě to baví.Velký dík patří uživateli Redlumovi,u kterého jsem tenhle film viděl poprvé.Tahle serie už má 8 filmů a žadný se samozřejmě prvnímu dílu nevyrovná.Některé byly celkem slušné a jiné byly nepovedené.Nejvíc mě děsí,kam až tahle serie dojde. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Je to děsná debilovina, nicméně v té době se jednalo o neotřelý nápad, který měl slušné provedení, napětí a grády. Takže, byť mne tyto filmy nudí, zde dávám 60%. ()

peetrejr 

všechny recenze uživatele

Nemám v láske pozerať sa na ľudí ako trpia. Nepáči sa mi keď deti trpia, nemám rád moc veľa masakru. Jednoducho sa mi to prieči. Ľudia sú v krízovej situácii schopní všetkého. Ide im totiž o ich holý život. Celá idea nechutného, úchylného, šialeného vraha je blízko ku genialite. Avšak ako som už spomínal, niektoré scény boli dosť brutálne, Viem, že práve tieto scény urobili z toho horor, ale všetko v miere. Celý film som mal stiahnutý zadok a bol som v napätí. Toto sa musí filmu nechať. Bolo neskutočne zaujímavé a pútavé. Zážitok, na ktorý fakt nezabudnem. Skladačka bola taktiež super, postupne ste zisťovali čoraz viac tajností, o ktorých by sa vám ani nesnívalo. Koniec bol tiež na úrovni a pekne mi vyrazil dych na dobrých pätnásť minút. Herci si vedú dobre a Danny Glover potešil. Na päť hviezd to nemá, aj keď som o tom uvažoval. To je pravda. Poviem prečo. Niekde sú trošku klišé momenty ako keď Ali mohla zabiť "záporáka" (kto videl vie prečo " ), ale ona to nespravila a nečakane ho nezabila a on sa pohodlne zmocnil zbrane. Reálne by som do neho najradšej napálil cely zásobník, lebo nad takým úchylom by nemalo byť zľutovanie. To ma vedie k tomu, že zlá postava je tiež geniálna, pretože ju ako divák neznášam. Tento pocit som napríklad mal aj u Breaking Bad kde som miloval a zároveň neznášal Gusa Fringa. Tu to je tiež. Na jednu stranu sa Jigsaw zapísal do mojej galérie obľúbených záporných postáv, ale na druhú stranu k nemu cítim odpor a nestotožňujem sa s jeho činmi. Vec, ktorá je na tomto filme podľa mňa najdesivejšia je, že sa to môže reálne stať. ()

Dement 

všechny recenze uživatele

Ten konec mně vážně dostal, to jsem nečekal. Rozhodně bych to nepřirovnával k filmu SEDM, tohle je daleko hutnější a brutalnější. Celkový dojem mi ovšem pokazili trochu nevýrazní herci, hlavně Cary Elwes mi v roli doktůrka moc nesedl...jinak bych dal za 5. ()

Snape 

všechny recenze uživatele

Pozor, můj komentář obsahuje spoilery (popisy děje), protože bez nich se tento film nedá dost dobře zhodnotit. Začnu od konce snímku, samotné pointy. Souhlasím, že ta je napsaná opravdu fantasticky, ve chvíli, kdy jste si stoprocentně jisti pachatelem, přichází silný dějový zvrat a následuje už jen otevřený konec. Rovněž nápady tvůrců na samotné hry o přežití jsou mrazivé (i když ne ve všech případech mi připadaly, že jsou dobře vybrané k druhu provinění). Ale následuje už jen záporná kritika. Hlavní na konci odhalený pachatel mi ve scéně, kdy se objevil poprvé, nepřipadal schopný pátrat po lidech, kteří si neváží života. Jistě namítnete, že všechny své nepřímé oběti potkal v nemocnici, což je sice pravda, ale měl dost sil zločiny dále organizovat? Je možné, že jako v posledním případě nechal vraždu pod pohrůžkou realizovat někoho jiného, ale to nic nemění na tom, že děj prostě několikrát silně skřípe. Dále mi hodně vadil osud ošetřovatele Seba. I on byl nutností rozhodnutí potrestán, ale za co? V jeho případě se podle mě nedá mluvit o tom, že by si nevážil života. V jedné scéně je řečeno, že se jako jediný o pacienty zajímal a znal je jménem, což mi v odosobněné nemocnici nepřijde jako záporná vlastnost. Závěrem? Saw: Hra o přežití je opravdu napínavá, pokud máte rádi drsné thrillery (trochu zasahující možná až do žánru hororů), pak to jistě není špatná volba. Ale do toho, aby se mohla stát jedinečným zážitkem a filmem, ke kterému se budete vracet, jí podle mě ještě spousta věcí chybí. Stačilo o trošku více propracovat děj a vybrat lepší obsazení (zejména výkon herce, který ztvárnil doktora, mi připadal i v nejvypjatějších scénách nepřesvědčivý), moje hodnocení by pak bylo nejméně o jednu hvězdičku vyšší. ()

gusman 

všechny recenze uživatele

Hm, brutalita kterou jinde dost nemusím, zde překousnu abych mohl realisticky tvrdit, že jsem viděl jeden z nejlepších hororů vůbec. Naprosto originální zápletka a celý příběh, šokující pointa na konci, o které by se dalo sáhodlouze diskutovat zda se nevymyká předchozí logice, nic nekazí na celkovém dojmu. (Tedy až na tu blbost s tou nohou:). Těším se strašne moc na dvojku... ()

freeze.art 

všechny recenze uživatele

Vynikající Thriller. Scénář geniální, režije taky perfektní. Chvílemi lehce nechutný film plný zvratů. Konec je trochu nelogický, ale jinak celkový dojem je perfektní. ()

Beranek 

všechny recenze uživatele

Saw je velmi zajímavý snímek, který mne po prvním zhlédnutí ohromil. Něco takového jsem do té doby neviděl. Tento originální horor ve kterém se hraje o život je zajímavě vymyšlený. Velmi mne zaujalo „psychologické dilema“ hry a na konci nečekaná pointa. Škoda dalších dílů, které už jen ždímou z prvního a v podstatě celou sérii degradují. Ale za první díl musím říct – 90%. ()

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

09.07.2019

Reboot hororové série Saw nabírá obsazení. Snímek zatím pojmenovaný jako Saw IX tlačí kupředu herec a komik Chris Rock (Trestná lavice, Machři 2), který v novém snímku ztvární hlavní roli detektiva… (více)

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

25.05.2017

Zatímco v Hollywoodu finančně selhává jedna herní adaptace za druhou (Need for Speed, Warcraft, Assassin's Creed...), Resident Evil to letos s klidem dotáhnul k šestému dílu. Paul W. S. Anderson ho… (více)

Reklama

Reklama