Reklama

Reklama

Šípková Růženka

  • USA Sleeping Beauty (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Nezapomenutelný příběh vytvořený v duchu tradičních disneyovek jako je Sněhurka a sedm trpaslíků nebo Popelka, je strhujícím spojením příběhu lásky, naděje a dobrodružství. Krásná princezna nadaná laskavostí a půvabem kdysi, ještě než usnula, vyvolala žárlivost zlé víly. Trojice dobrosrdečných dobrých vil se snaží ze všech sil ochránit milovanou princeznu, ale ani všechna jejich kouzla nestačí na strašnou Paní všeho zla. Když je Jitřenka očarována a upadne do spánku, musí statečný princ Filip překonat mnohá nebezpečí včetně závěrečného boje se zuřivým drakem chrlícím oheň, pokud chce princeznu probudit z věčného spánku! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (110)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Princeznovské šaty mají být modré, samozřejmě, jaké jiné? Snad ne růžové?! Růžová je ohavná, modrá je dobrá. Nebuďme staromódní, máme už 14. století, princezna, ač tedy blondýnka, nemusí vypadat jako Barbie, ač tenhle film i zmíněná panenka mají stejný rok vzniku. Krom poznatku z odvětví oděvního se dozvíme něco i o vílím vaření. "Vejce, mouko, mléko, udělejte to tak, jak to stojí v knížce. Já na to dám svíčky." A princové jsou na draka. Taky k tomu, aby bylo s kým v lese tančit valčík. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Poslední celovečerní pohádka pod taktovkou W.Disneye. Jako předloha posloužila předloha Ch.Perraulta, ale jen první polovina pohádky - druhá část, kdy princ má tajně s Růženkou dvě děti a nakonec je všechny tři chce sníst princova matka (když ten odjede do války), protože je z rodu lidožroutova, byla Disneyem raději vypuštěna. I tak se děti v kině bály - scéna s drakem na velikém plátně budila nefalšovanou hrůzu. Tvůrci zde dotáhli technickou stránku k absolutní dokonalosti. Jednak použili nový systém Technirama, a pak v některých scénách využili až devět desek s foliemi ve speciální kameře, kterou vyvinuli pro potřeby Disneye již pro Sněhurku. Navíc i zde se uplatnila rotoskopie pro co nejdokonalejší pohyb. A ještě jeden prim z mnoha - kreslíři vytvořili detailně propracovaná pozadí, a tak se příběh sice odehrává ve 14.století, avšak obrazy dýchají bohatým barokem. Dlouho jsem litoval, že takto nenatočili i Růženku hranou. Asi jsem nebyl sám, proto vznikla v roce 2014 Zloba, která si vypůjčila zlou vílu i s těmi nejděsivějšími scénami. Viděno 4x. p.s. a šaty pro Růženku musí být samozřejmě růžové... ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

Druhá (a bohužel poslední) celovečerní disneyovka natočená na superširokoúhlý formát 2.55:1 a 70 mm materiál. Pak se od toho upustilo, protože to bylo strašně drahé. Ale právě díky tomuto formátu si Šípková Růženka zachovala svou jedinečnost. Kupodivu největším kladem je minimalizace typických disneyovských motivů, jako jsou zvířátka a písničky, přičemž melodie jsou inspirovány Čajkovským. V několika momentech je to docela temné (de facto všechny scény se zlou vílou). Dnes natočet něco podobného by si nikdo netroufl. Samotná pohádka přitom bez problémů obstojí i v dnešní konkurenci. Walt Disney a jeho tým si zaslouží veškerý obdiv za odvahu, která sice vyústila do slepé uličky, nicméně v historii světové kinematografie má Šípková Růženka své nezpochybnitelné místo. 10/10 ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Další hodina animované klasiky za mnou a velmi příjemná. Disney si vzal verzi od Čajkovského i s hudebními motivy, přidal stylizaci tapyserií a dodal vlastní řemeslo a cit pro pohádkový feeling. Zjistil jsem, že díky neznalosti mi uteklo pár narážek ve Shrekovi. Pro děti je to zlato, pro nás únik do snů a nostalgie. Další důkaz, že 3D není hrozba klasické animace jen další cesta. Růžovka je kočka k pohledání, má ale tendenci usínat při poraněních o vřeteno kolovratu, naštěstí je tu statný junák modré krve, který porazí zlo, získá království a půl princezny - nebo naopak? :-)... 75% ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Je zde několik zajímavostí. Za prvé se princezna jmenuje Jitřenka. I přesto se pohádka jmenuje Šípková Růženka. A za druhé ta zlá víla je hrozně podobná Angelině Jolie ze Zloby ( 2014 ) . Což je také samozřejmě šípková Růženka. Je teda skoro jasné, že Zloba byla dělaná přesně podle této Růženky. A také tři hodné sudičky jsou hodně podobné těm ze Zloby. ()

Galerie (129)

Zajímavosti (31)

  • Jako hudební podklad filmu byly použity melodie z Čajkovského baletu „Spící krasavice“. (Sherlock Holmes)
  • Oči Růženky jsou po celý film hnědé. Když ji ale probudí princ, jsou modré. (Mr.Critic)
  • Spiaca princezná Aurora sa vo svojom vlastnom filme objaví na scéne iba na 18 minút. V porovnaní s nákladmi na produkciu bola Šípková Ruženka tak neúspešná, že Disneyho spoločnosť zanevrela na filmy o princeznách na ďalších 30 rokov. (Raccoon.city)

Související novinky

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

05.03.2019

Visí vám v pokojíčku plakát Jokera, v dětství jste vždycky fandili Darthu Vaderovi a Hans Gruber je podle vás pravý hrdina Smrtonosné pasti? Pak pro vás má studio Disney dobrou zprávu, po vzoru… (více)

Reklama

Reklama