Reklama

Reklama

Gravitace

  • USA Gravity (více)
Trailer 5

Jednoho dne vyšle NASA na oběžnou dráhu planety Země raketoplán Explorer. Cílem mise je instalovat do Hubbleova teleskopu nové systémy. Velitelem výpravy je zkušený veterán Matt Kowalski, který má nalétáno asi dvacet let a toto měla být jeho poslední mise před odchodem na odpočinek. Další členkou posádky je cílevědomá doktorka, ale nepříliš zkušená astronautka Ryan Stoneová. Během výstupu do volného prostoru se ale stane nečekaná katastrofa. Posádka se díky neuvážlivému odstřelu porouchaného ruského satelitu dostane do roje trosek. Ten zničí raketoplán a přeruší jeho spojení s pozemským řídícím střediskem. Oba astronauti se ocitají sami ve vesmíru, odkázáni jeden na druhého. Nesourodá dvojice pluje nekonečnou temnou prázdnotou a snaží se dostat k nejbližší ruské vesmírné stanici Sojuz. Kyslík jim pomalu dochází a oni zoufale a z posledních sil bojují o svou záchranu. (TV Nova)

(více)

Diskuze

Eržik

Eržik (hodnocení, recenze)

A jak se Vám libil film Gravitace? Ať už jste kritici, nebo se tak jen cítíte, či jste pouze diváci :-)

Mě asi nejvíce fascinují ty neskutečně dlouhé scény bez střihu. Úvodní má téměř 20 minut! A pak především ty akční jsou snímány plynule, přechodem kamery. Kdežto u klasických akčních filmů mi přijde, že to co působí jako strhující je vlastně jen sled mnoha nastříhaných záběrů. V Gravity na mě akce působí komplexně a epicky. Studovaný kritik by mi to však jistě vysvětlil :-)

na příspěvěk reagoval Ainy, Madsbender

misterz

misterz (hodnocení, recenze)

Madsbender

Suhlasim, ze na filmoveho kritika treba studovat a treba ziskat znalosti, ako v kazdom obore. Ale zase to nie je nieco, co sa neda predstavit, Hlavne je, aby to cloveka bavilo, aby tym zil aj mimo studia a vysledky sa urcite dostavia :)

na příspěvěk reagoval Madsbender

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

rounen

Na filmového kritika musíš študovať ako na každý iný špecializovaný odbor a sú naň potrebné znalosti, aké si asi ani nedokážeš predstaviť.

na příspěvěk reagoval misterz, rounen

Queb

Queb (hodnocení, recenze)

tak já jsem právě zjistil, že jsem vlastně filmový kritik...  :-)

né to opravdu né...  věta "kdyby jsi nechtěl být filmovým kritikem, tak nejsi na csfd.cz" je zcela mimo mísu... a aspoň za sebe můžu říct, že to pro mě prostě neplatí... :-)

já rozhodně nechci být a ani se necítím být filmový kritik.... ;-)

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Madsbender

nemyslím si... filmový kritik není obor, nejde naučit... každý si musí na ten určitý film udělat svůj názor, najít v tom filmu to umění, pokud tam je, odhalit myšlenky, atd... pro mě jsou filmoví kritici ti, co jimi chtějí být - tudiž se podílejí na hodnocení filmů a komentářů... jiné kritiky fakt neznám...

na příspěvěk reagoval GigaPudding, Ainy, Wacoslav1, Madsbender

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

rounen

Je rozdiel medzi filmovým nadšencom, človekom, zaoberajúcim sa filmami obšírnejšie, recenzentom, teoretikom a kritikom. Kritik je človek, ktorý študoval film, rozumie sa do filmovej reči a umenia v pohyblivých obrázkoch, dokáže odhaliť myšlienky a motívy filmu, a hlavne nájsť inovatívne postupy. Skutočných kritikov je na ČSFD tak do 20 (ak vôbec, pretože niektorí nie sú kritici, ale analytici). To je ako povedať že každý, kto sa zapája do diskusií o slovenskej politike a povie svoj názor, je poslancom v parlamente.

na příspěvěk reagoval rounen

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Eržik

kdyby jsi nechtěl být filmovým kritikem, tak nejsi na csfd.cz, nehodnotíš filmy, nepíšeš komentáře a nediskutuješ co se ti líbilo či nelíbilo... filmový kritik určitý film zhodnotí dle svého názoru, což děláš, takže jím jsi :)

na příspěvěk reagoval Madsbender, Wacoslav1

Eržik

Eržik (hodnocení, recenze)

Docela mne Vaše rozebírání této scény překvapilo. Já v tom zas takový "Hollywood" neviděl. Pohybovali se od stanice, protože do ní narazili a pak se v tom pohybu zrychlili, protože kvůli spojovacímu lanu orotovali kolem "křídla" (v ten moment se i oddělili). Ale hlavní rozdíl je, že nikde nebylo řečeno, ani zdánlivě naznačeno, že provaz se může přetrhnout, problém byl, že se uvolňoval ze zamotání kolem nohy Ryan. "The ropes are too loose."  Včera jsem to viděl znovu v IMAX 3D (dvakrát po sobě) a trochu jsem se na to soustředil. Ale co, nejsem fyzik, vesmíru jsem byl nejblíže právě v tom kině (a to ani ten film z vesmíru není), jsem především divák, ne kritik, a pokud se mi líbí, co vidím, nemám problém, jsem proto slepý nebo prostý? Možná. Ale rozhodně spokojený :-)

Co bych ani tomuto filmu neodpustil, kdyby Kowalskyho "návrat" byl skutečný, to znamená, že by jen tak otevřel modul a vystavil Ryan otevřenému kosmu... Ale všichni víme jak k tomu (ne)došlo.

Film jsem viděl pětkrát a nepřestal mě bavit nebo fascinovat. Není bez chyby a kompletně logický, ale je to FILM ne dokument, takže u mě - plný počet.

na příspěvěk reagoval Ainy, rounen

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

Denver

Čo? Že ťa lano nedokáže úplne zastaviť? Myslel som že na tom, že dosiahnuť vo vesmíre stav absolútnej nehybnosti nie je možné, sme sa zhodli. Okrem toho ak si si nevšimol, už sa to dávno nerieši. Si nejaký skorý.

Denver

Denver (hodnocení, recenze)

Madsbender

Ty tu porážku nějak těžce neseš. To, co jsi tu psal s tím natáženým lanem, byl úplnej nesmysl. Tak to uznej a dej už pokoj. Už se to tu řešilo několikrát.

na příspěvěk reagoval Madsbender

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

Madsbender

kdyz na to cucis v IMAX 3D, tak na takove kraviny asi nebude cas, protoze mozek bude zasoben uplne jinymi podnety. A jak je to natocene, tak je to vlastne mozne a nelze vylozene rici, ze to tak byt nemohlo. 

na příspěvěk reagoval Madsbender

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

Duncan66

Skôr by som povedal, že si občas jednoducho takéto chyby nevšímajú, alebo je im to dokonca jedno. Však je to oscarovka, nie? - Tak asi rozmýšľajú.

na příspěvěk reagoval Duncan66

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

Queb

jak uz jsem psal, podivej se na posledni zaber, kde je stanice, provazy padaku, Sandra a Clooney. Porad se provazy natahuji smerem od stanice a stejne tak Sandra i Clooney vykonavaji pohyb smerem od stanice. Potom uz jsou zabery, ze kterych nic dalsicho nelze vyvodit a Clooney se "odpoji" a pomalicku polehoucku se zacina vzdalovat. Ze se mohly provazy padaku pretrhnout je mozne, ikdyz v realu je to asi pekna kravina, kdyz si clovek uvedomi, jakou vahu nesou behem pristani a jake pretizeni musi pusobit, pri prvotnim otevreni, takze by velice pravdepodobne v dane situaci zvladli 10 dalsich kosmonautu a nepretrhlo by se nic. Ale holt si to tak filmari vycucali, tak se to tak stalo. hehe, takhle to vlastne pise vzdycky Giga. Ve filmu se to stalo, tak se to stalo a hotovo. :-)

na příspěvěk reagoval Madsbender

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

Duncan66

Tu to nebolo upresnené, Giga to trochu vytrhla s kontextu, na to som narážal. A celý čas som vravel práve ako hovoríš, že úplné zastavenie nie je možné.

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

Madsbender

tobe to prijde jako uplne zastaveni. Ale "uplne zastaveni" ve vesmiru neexistuje. Vsechno se pohybuje a kdyz definujes svuj stav, tak vzdy vuci necemu. Tady to logicky bylo vuci stanici. Zbytecne se zamotavate a resite slovicka, ale to je gigina specialitka. Nema to s ni cenu, to ti tady potvrdi milion dalsich uzivatelu vcetne me. :-)

na příspěvěk reagoval Madsbender

GigaPudding

GigaPudding (hodnocení, recenze)

Madsbender

a taky jsem predtým pokaždé neopakovala kdo ke komu byl připoutanej, protože jsem taky předpokládala, že to je něco, co si člověk uvědomuje, pokud ten film viděl :)

Madsbender

Madsbender (hodnocení, recenze)

GigaPudding

Načo to opakuješ? To si predsa povedala teraz na konci, keď sme to už "doriešili". Ja hovorím o tom, čo a prečo som hovoril predtým. A predtým si to nepovedala.

na příspěvěk reagoval GigaPudding

Queb

Queb (hodnocení, recenze)

shodou okolností mám Gravitaci stáhnou v komplu... a tak jsem se na tu rezebíranou scénu podíval znova...
když sem to viděl poprví v kině, tak jsem o tom nijak víc nepřemejšlel a prostě to bral jako fakt, že ho něco "táhne" pryč a musí se odpojit a pustit, aby zachránil aspoň jí....
ted po přečtení vašich komentů a poštění si tý scény znova... a ač nejsem žádnej odborník na fyziku(natož na fyziku ve vesmíru... ale zas nijak blbej sem na fyziku taky nebyl...), tak musím říct, že mi to přijde taky krapet divný a nechápu přoč se musel pustit, a nechápu jaká tak velká síla ho stále táhla tak moc pryč... :-)

na příspěvěk reagoval Duncan66

GigaPudding

GigaPudding (hodnocení, recenze)

Madsbender

"to ani nebylo třeba :) na nulové zrychlení by se musela zastavit celá ta stanice a celá planeta, ale naštěstí se potřebovali jen zpomalit vůči té stanici :)"

 

to mi príde ako zastavenie voči inému telesu, nie úplné :)

na příspěvěk reagoval Madsbender

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

Madsbender

pokud dosahnes stejne rychlosti jako mela stanice, tak se vuci ni nebudes nijak pohybovat. To se ti Giga snazi rict. Nechce se mi verit, ze bych s Giga mohl nekdy v zasade souhlasit.

na příspěvěk reagoval Madsbender

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

pokud bychom brali , ze v urcitem momentu se diky provazu oba zastavili, tak je samozrejme nesmysl, ze by Clooney po odpoutani provazu odletel pryc a pokud by se i nadale drzel, ze by se lano pretrhlo. Stanice ve filmu nerotuje resp. z tech zaberu nic takoveho videt neni a tudiz nepusobi zadna odstrediva sila. Ovsem je mozne pristoupit na variantu z posledniho zaberu pred samostatnymi zabery na Clooneyho a Sandru. V tom zaberu se oba porad pohybuji smerem od stanice a provazy padaku, kteryma je zachycena Sandra se neustale pohybuji a natahuji smerem od stanice. Pokud to i nadale pokracovalo, dalo by se chovani Clooneyho chapat a i fyzikalne je vse v poradku. Takze az takove faux pas to neni.

Jinak Madsbender: ventilator ve vakuu? hehe, tim by sis opravdu pomohl :DDD

GigaPudding

GigaPudding (hodnocení, recenze)

Madsbender

to ani nebylo třeba :) na nulové zrychlení by se musela zastavit celá ta stanice a celá planeta, ale naštěstí se potřebovali jen zpomalit vůči té stanici :)

Související novinky

Syn Alfonsa Cuaróna natočí komiksárnu pro Sony

Syn Alfonsa Cuaróna natočí komiksárnu pro Sony

05.10.2022

Jonás Cuarón, scenárista, režisér a taky syn slavného Alfonsa Cuaróna (Potomci lidí, Roma) dostal na starosti chystaný komiksový spin-off Spider-Mana El Muerto. Cuarón mladší má za sebou zatím jen… (více)

Venom je rekordní

Venom je rekordní

07.10.2018

Přestože kritici mají z nového komiksového filmu Venom s Tomem Hardym (Dunkirk) v hlavní roli spíše smíšené pocity, snímek sám o sobě v kinech překvapil. Za víkend si totiž z amerických kin odnesl 80… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Cuarón mladší oživí Zorra

Cuarón mladší oživí Zorra

05.02.2016

Jonás Cuarón sepsal se svým otcem Gravitaci a režíroval spřízněný kraťas Aningaaq. Loni pak vyslal do kin svůj celovečerní debut Desierto, který se líbil minimálně produkčním společnostem Lantica… (více)

Reklama

Reklama