Reklama

Reklama

Vymítač ďábla

  • Česko Exorcista (více)
Trailer 1

Regan je dcerou slavné a bohaté herečky. Protože na ni matka nemá čas, tak si ani nevšimne, že se dceřino chování pomalu začíná měnit. Mluví sprostě a obličej se jí křiví do děsivého šklebu. Matka vezme dívku na lékařské vyšetření. Po sérii velmi podrobných vyšetření jsou lékaři bezradní. Dívčin stav se stále horší a teď už napadá i své okolí. Hlas se jí mění a ona komunikuje se svým okolím démonickým hlasem. Jeden z lékařů přijde s návrhem obrátit se na církevního specialistu, exorcistu. Matka to zprvu považuje za hloupost. Když se dívka změní v ďábelskou stvůru, která zabije jejího přítele, nezbývá jí nic jiného než se obrátit na vymítače ďábla. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (904)

Shit 

všechny recenze uživatele

Vymítač ďábla je jeden z nejslavnějších hororů, ale na mě film zase tolik nezapůsobil. Největší problém filmu je, že to na co všichni co se na to dívají čekají se pořád oddaluje a neustále se řeší něco jiného nebo se děj trochu svede někam jinam, až asi po hodině se to teprve začne vyvíjet tím správným směrem. Od té doby film disponuje výbornou atmosférou, kterou trošku kazí triky, ale nejsou na tak špatný úrovni, aby to nějak rapidně zhoršovalo dojem z filmu, spíš jsou udělány tak, aby ani po tolika letech nepúsobily směšně, ale přece jenom zub času na tom vidět je. Herecký výkony jsou samozřejmě výborný. Jak Ellen Burstyn, tak Linda Blair jsou skvělý, ale bohužel hlavní hvězda filmu se objevuje až na konci, ale za to na sebe strhává všechnu pozornost, Max von Sydow j nepřekonatelný. Ale i tak nejsam úplně spokojenej, ale rozhodně si dokážu představit, jak se na to muselo koukat o třicet let zpátky ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších satanských filmů všech dob. Děsivý příběh dvanáctileté Regan je natočen s bravurou a straší diváky ještě dnes. Trikové efekty jsou velmi věrohodné, chvílemi máte pocit, jako když sledujete úděsný příspěvek ve zpravodajském bloku televizních novin. Pro mě osobně bylo nejhrůznější lékařské vyšetření Regan. Režisérská verze byla uvedena i v našich kinech, nejpůsobivější byla asi přidaná scéna pavoučí chůze dívky. Film prý provázela řada nešťastných příhod ( stejně jako třeba Omen, Poltergeist...) - například vyhořel dům i s filmařským zařízením, kde se příběh natáčel, či na exponovaném materiálu se objevovaly stíny apod.... To ovšem také funguje jako dobrá reklama... Pro Lindu Blair životní role. ()

Reklama

zputnik 

všechny recenze uživatele

Horor? V určitém ohledu jistě ale o tom až později. Pro mě osobně především excelentní zamyšlení nad střetem racionálna/iracionálna. Film zachycující naše omezení při konstruování a chápání reality, a tím v konečném důsledku potvrzující krizi modernity a víry/idejí. Opus VYMÍTAČ ĎÁBLA/EXORCISTA prohlubující naše pochyby, jak to vlastně všechno bylo a je, právě proto považuji za jedno z nejlepších existenciálních/psychologických dramat. A teď k tomu hororu? Ano, film je zaobalen v hororovém hávu; ale pro mě osobně to má asi stejný význam jako hovořit o Jarmuschově MRTVÉM MUŽI jenom jako o westernu. Oba dva filmy si berou z daného žánru nezbytné ingredience, ale nekončí u toho. Nenechávají se zvoleným žánrem omezit; zvolený žánr dalece přesahují. Shrnuto a podtrženo: Nemusíte se u tohoto filmu zrovna bát, abyste si přesto na konci filmu řekli: "Páni, to byla jízda." ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vymýtač ďábla natočil zjevně tvůrce, který rozuměl filmovému řemeslu, divákům i trhu. V době natáčení vrcholila vlna zájmu o módní satanistickou tématiku a publikum už bylo na ledascos zvyklé. K jedněm z mála tabu, které zbývaly, patřilo spojení satanismu s dítětem coby symbolem nevinnosti. Během krátké doby vznikly hned tři žánrové kousky, které se o to se zdarem pokusily a získaly status kultovních filmů. Vedle Omen a Rosemary má děťátko to byl právě Vymýtač ďábla. Šokovaní diváci se zatajeným dechem sledovali, jak se z křehké dívky stává vulgární monstrum plné zloby. Pro mě bohužel byl Exorcista vždycky film, kde funguje prolog a závěrečná scéna. To, co je mezi tím, a je toho logicky drtivá většina, jde pro svou přílišnou doslovnost mimo mě. Prolog, který vlastně ani dějově nesouvisí se zbytkem příběhu, je naplněný zlověstným očekáváním, napětím a hrozivou předtuchou. Něco není v pořádku, ale ještě netušíte, odkud přijde úder. V poslední scéně snímku kamera míří na schodiště před domem, kde krátce předtím zahynul člověk. V tom pohledu cítíte nevyřčenou otázku - bude ten děs pokračovat? Zbytek filmu hraje s natolik otevřenými kartami, je tak popisný, že je pro mě zkrátka nezajímavý. Režisér se mnou chce citově manipulovat, jenže nepíšeme počátek 70. let a už to nefunguje. Pro mě stále platí, že strach a napětí vyvolává nejlépe to, co nevidíš a neznáš. Tam, kde tě nechají tápat v nejistotě, bývá film nejsilnější. Takový snímek V moci ďábla je pro mě mnohem atraktivnější a působivější. Celkový dojem: 40 %. ()

Galerie (243)

Zajímavosti (190)

  • V dokumentu k 25. výročí vydání filmu se herci nechali slyšet, že v mnoha záběrech nebylo nutné hrát, reakce byly spontánní. (HellFire)
  • Kromě všech zlých vlastností, které démon Pazuzu má, byl také starověkými Sumery uctíván jako patron těhotných žen. (Hlavonozec)
  • Scenárista William Peter Blatty uvedl, že to nebyly "nadpřirozené" scény, které navozovaly divákům nevolnost a nutily je opouštět kinosály. Byla to scéna, v níž Regan (Linda Blair) podstupuje kvůli vyšetření mozku propíchnutí tepen, jehož smyslem je zčásti nahradit mozkomíšní tekutinu vzduchem, kyslíkem nebo héliem za účelem vytvoření lepšího rentgenového obrazu. (L_O_U_S)

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Vymítač ďábla se dočká rebootu

Vymítač ďábla se dočká rebootu

27.07.2021

Po úspěchu s oživením hororové série Halloween se režisér David Gordon Green pokusí provést to samé s další žánrovou klasikou, tentokrát Vymítačem ďábla. Práva k nové trilogii – ano, trilogii –… (více)

Blumhouse plánuje nového Vymítače ďábla

Blumhouse plánuje nového Vymítače ďábla

22.12.2020

Studio Blumhouse (Uteč, Neviditelný) se chce vrátit ke slavné filmové sérii Vymítače ďábla a to rovnou s pokračováním. Zatím není jasné, o jak přímé pokračování by mělo jít a zda by nový sequel mohl… (více)

Reklama

Reklama