Reklama

Reklama

Star Wars: Vzestup Skywalkera

  • Česko Star Wars: Epizoda IX - Vzestup Skywalkera (více)
Trailer 4
USA, 2019, 142 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Naomi Ackie, Carrie Fisher (a.z.), Lupita Nyong'o, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Mark Hamill (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Lucasfilm a režisér J.J. Abrams znovu spojují síly, aby diváky vzali na epickou výpravu do předaleké galaxie ve filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera. Ve strhujícím závěru stěžejní Ságy Skywalkerů se zrodí nové legendy a odehraje se konečný boj za svobodu galaxie. (Falcon)

Videa (22)

Trailer 4

Recenze (1 427)

H34D 

všechny recenze uživatele

Velmi tuctový a nezajímavý příběh. Těchto pseudozápletek se stále novými a novými záporáky a rádoby zvraty se dá napsat de facto nekonečné množství. Film je nabitý akcí a pěknými efekty, takže rozhodně nenudí, ale už zde rozhodně nejde o nějakou tajemnou atmosféru, či budování fikčního světa. 5/10 ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak jako už se žádný divák na této planetě nedozví jak by dopadla tahle trilogie kdyby vývoj jejího děje a postav neposrala producentská nekompetence a snaha dvou režisérů s úplně odlišným přístupem vymazat práci toho druhého, tak slovutná ČSFD už se nikdy nedozví jak vypadal můj původní komentář k tomuhle filmu psaný těsně po návratu z kina. Měl jsem po nějaké době zase nakročeno ke slušné lingvistické exhibici kterou jsem si, ale těsně před jejím dokončením nechtěně odjebal, takže znova už to ze sebe nevybleju a tak budu stručný. Pan Změna Johnson byl odvelen. Po něm nastoupil pan Jistota Abrams aby vymazal předchozí film a vrátil všechno do starých kolejí a podle toho výsledný produkt i vypadá. Nicméně ta vlna nenávisti není úplně na místě. Když si odmyslím ty kritické věci, tak pořád je to dostatečně nabitá sci-fi akční jízda u který jsem se nenudil. Akorát, že Abrams jede až brutálně na jistotu a tak tu absolutně nic nemůže překvapit. Ve zkratce za vším hledej Palpatina. Zlo je poraženo dobro vítězí všichni se objímají a líbají. Zazvonil zvonec a pohádky je konec.75% ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Nic nerieste, upalujte do kina. Kvoli takymto filmom boli vymyslene. Od prvej chvile maximalne nadupany, zabavny a obcas velmi dojimavy blockbuster. V porovnani s konkurenciou je to absolutna spicka, ALE...okrem ineho sa tu uzatvara najvacsia filmova saga vsetkych cias a ako finale je to nie uplne uspokojive. Namiesto budovania osudoveho konca sa tu zbytocne riesia pripomienky frflosov k minulej casti a na vyvoj postav neostava uplne miesto. Vysledkom je tak sice obrovska spokojnost nad samotnym filmom ale zaroven aj trpka pachut nad iba silne nadpriemernym zakoncenim sagy, ktore malo byt uzasne. Nikdy som zo Star Wars filmu neodchadzal tato sklamany (aj ked rozhodne nie je najhorsi). To ale neznamena, ze to nestrka zvysok blockbusterov v pohode do vrecka. Ale kazdopadne sa tesim na dalsie projekcie, ktore dojmy trochu napravia. 8/10 (a ako obycajny film za desat) ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Konečně je tahle rozháraná série u konce. Hodnocení jejího závěru by mohlo proběhnout v několika různých debatách. Nabízí se třeba otázka, jak bylo možno takhle rozehranou sérii vlastně ukončit? Nebo jestli je vůbec možné, aby se tenhle díl líbil těm, kteří z různých důvodů nesnášeli oba předcházející? A tak dále. To se všechno bude v dalších dnech a týdnech řešit, každopádně za mě se jedná o důstojné završení. Podle očekávání je devítka plná hašení Johnsonových požárů, a tak se nejvíce blíží abramsovské sedmičce; zároveň překotným tempem, digitálními orgiemi a snahou dát fanouškům vše, co se dosud nepovedlo, dává vzpomenout na Pomstu Sithů. V klasicky abramsovském duchu je finále efektní, nesnaží se na rozdíl od Posledního z Jediů kdovíjak rozšiřovat svět a nové prvky do Silou prosyceného vesmíru zapojuje hlavně ve chvílích, kdy si jinak moc neví rady. Hlavně se však snaží uzavřít, co jde (občas trochu překotně), a dát fanouškům dostatek toho, co mají rádi. Uvědomuju si, že to nezní kdovíjak úžasně, přesto u mě po prvním zhlédnutí převládá spokojenost. Téměř všechno emoční ždímání a vysvětlování, co byste očekávali, tam opravdu je, ale má dostatečný švih a řemeslnou suverenitu na to, aby to vlastně ani nevadilo. Těžko říct, jestli takhle neodvážný závěr může kánon Hvězdných válek posunout někam dál – mě však neurazil a příjemně popcornově pobavil. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Bezkrevný produkt, jehož dění mi bylo naprosto u prdele. Jedinou dobrou postavu, generála Huxe, nedůstojně odpraví někde ve třetině a zbytek mě nezajímá. Což je fakt průser. Je to třetí film s těmito hrdiny a tvůrcům se nepodařilo dát jim ksicht. Jejich špičkování působí tak násilně a nepřirozeně, až mi bylo smutno. Přitom v tom prvním díle, minimálně Rey i Kylo Ren, byli zajímaví a já byl opravdu zvědav na jejich dobrodružství. Pro mě osobně hřebíček do rakve Star Wars. Budu dělat, že tahle nová trilogie neexistuje, ale bohužel se jí podařilo znechutit mi i ten zbytek. ()

Galerie (124)

Zajímavosti (60)

  • Obří sochy na Exegolu byly zobrazením těch nejmocnějších Sithů. Mezi ně patřili: Revan, Andeddu, Tanis, Tenebrous, Phobos a Desolous. (LostRyba)
  • Chewbacca (Joonas Suotamo) je jednou z mála hlavních postav, které v kánonu potkal příznivější osud než v Expandovaném univerzu (Legendách), tam totiž zahynul v knize „Prvotní vektor“, prvním dílu série "Nový Řád Jedi", který napsal Robert Anthony Salvatore. Yuuzhan Vongové v této knize shodili na planetu Sernpidal její měsíc (pomocí dovin basalů – tvorů schopných manipulovat gravitací) a Chewbacca se nedokázal včas dostat na palubu Millenium Falcona, když zachraňoval Hanova (Harrison Ford) syna Anakina (který později zahynul při misi na Myrkr v další knize z této série „Hvězda po Hvězdě“ od Troye Denninga). K tomuto rozhodnutí došlo, protože autoři knih došli k závěru, že fanoušci už jejich díla neberou vážně, neboť vědí, že hlavním postavám víceméně nic nehrozí, a tak zaslali Georgi Lucasovi seznam postav s žádostí o povolení je ve svých dílech zabít. Lucas jim poslal seznam postav, které za žádných okolností zabít nemají. Chewbacca na něm nebyl. Salvatore se po Chewbaccově smrti stal cílem nenávisti fanoušků a dokonce obdržel i výhrůžky smrtí. Možná i proto už prakticky žádnou další knihu z univerza Star Wars nenapsal, vyjma knižní adaptace filmu Klony útočí (2002). (vojtaruzek)
  • Císař Palpatine (Ian McDiarmid) se vrátil i v alternativní časové ose Hvězdných válek, Expandovaném univerzu (Legendách), kde dokázal pomocí tajné silové techniky přenést svou duši do klonovaného těla na planetě Byss. Dokonce se mu podařilo na nějakou dobu svést Luka Skywalkera (Mark Hamill) na temnou stranu. Několikrát byl zabit, ale vždy se vrátil. Natrvalo zahynul až po pokusu posednout Anakina Sola - v Expandovaném univerzu jednoho ze tří potomků Hana (Harrison Ford) a Leiy (Carrie Fisher). Han ho zastřelil a přeživší rozkazu 66, rytíř Jedi Empatojayos Brand, se obětoval, aby mu zabránil se znovu vrátit. (vojtaruzek)

Související novinky

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

22.06.2023

Nový Star Wars film pokračující příběh Rey (Daisy Ridley) má oficiální název, synopsi a také předběžné datum začátku natáčení. Tzv. Skywalker sága skončila v roce 2019 snímkem Star Wars: Vzestup… (více)

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

07.04.2023

Dny Star Wars Celebration jsou tady a spolu s nimi přišla řada i na hromadu nových oznámení. Je toho tentokrát fakt hodně, takže se do těch novinek rovnou pustíme. A začneme hned tou nejžhavější,… (více)

Reklama

Reklama