Reklama

Reklama

Clona

(seriál)
  • Velká Británie The Lens
Trailer
Česko, 2014, 6 h 8 min (Minutáž: 52–53 min)

Scénář:

Marek Epstein

Kamera:

Jan Cabalka

Hrají:

Kryštof Hádek, Vica Kerekes, Viktor Preiss, David Novotný, Rostislav Novák ml., Taťjana Medvecká, Jan Hartl, Simona Prasková, Jordan Haj, Jenovéfa Boková (více)
(další profese)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Clona je příběhem, v jehož středu stojí postava mladého policejního kameramana Romana (Kryštof Hádek). Ten svou práci, kterou mu dohodil jeho otec (Jan Hartl), vnímá jako jednoroční výplň, kterou je nucen absolvovat po neúspěšných přijímacích zkouškách na vysokou školu. Při jedné z prvních akcí se však situace fatálně zvrtne a banálně vyhlížející výjezd se změní v tragédii, při níž pod koly ujíždějícího automobilu umírá Romanův otec. Touha vyřešit otcovu vraždu, napínavá policejní vyšetřování a Romanův vztah k Lence (Vica Kerekes) i vlastní matce (Taťána Medvecká) jsou leitmotivy celého seriálu. (Česká televize)

(více)

Videa (8)

Trailer

Recenze (168)

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Na hranici koukatelnosti (tedy na pomezí mezi dva a tři v mém pomyslném žebříčku). Na první dojem totiž seriál působí, že neví co chce (ale to se může časem změnit). Celkem násilně a otravně cpe jeden "cool" a "efektní" záběr za druhým. Něco jako kdyby se mi u McDonalda snažili vnucovat lanýže (nebo sushi). No jasně.... "Na co si to sakra hrajou?" To co máme možnost vidět obsahově také není žádný šlágr (kdo je tedy vlastně cílové publikum?) a krom samyce z SK (ta s divným jménem) a "áčkových herců" je to tam jeden nesympatický týpek za druhým. Opravdu pro koho tohle ČT točí je mi záhadou... ()

noelcoward73 

všechny recenze uživatele

Clonu jsem musel hodnotit až po třech zhlédnutých dílech. Dlouho jsem váhal mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Nakonec jsem dal 4. Ale po 5. díle jsem musel hodnocení snížit. Důvodem je pomalé tempo a některé nelogické situace. Někdy jsem netušil, jak vyšetřovatelé dospěli ke svým závěrům. Asi bych šel s hodnocením ještě níž, ale díky Vice Kerekes to neudělám. Líbilo se mi, že mohla mluvit slovensky, což je jazyk, který vždy rád slyším. ()

Reklama

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Prostě vynikající! Řehořek je jediný český režisér, který dokáže a) ukočírovat Kryštofa Hádka do polohy, kdy nesere, b) dělat věci jinak, nově a zajímavě a za c) vytvářet atmosféru pomocí jemnohmotných detailů. Díl 3 - Únos byl opravdu mistrovským kouskem, udržujícím diváka v realistickém napětí od začátku až do konce. Měl jsem po letech pocit, že koukám na případy 1. oddělení ještě navíc s bonusem v podobě mysteriózní, hutné atmosféry. Takhle nějak by měl vypadat žánr. Jo a, Rostislav Novák v roli drsnýho fízla je naprosto bezprecedentní. Pro mě objev roku! ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Tento krimiseriál jsem při premiéře neviděla a tak jsem byla zvědavá. Většina detektivních seriálů se soustředí na tým vyšetřovatelů. Tento je originální tím, že je zaměřen pouze na osobu policejního fotografa. Škoda, že Jan Hartl jako otec si příliš nezahrál. Mé sympatie má Táňa Medvecká, která stejně jako já nemá ráda šmuky a nesnáší cestování. Hádek - Fellini si mne zase získal už v prvním díle při kondičním cvičení vtipným výrokem ...ještě jsem neviděl policajta běžet. Já totiž taky ne. Případy působí dost věrohodně a herecky to taky není nejhorší. Je fajn, že bylo natočeno pouze sedm dílů, alespoň se divák nestačí nudit. Jen zvukaři by měli být lepší, protože místy není dialogům rozumět. Možná je to úmysl. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Lesk a bída českých kriminálek. Ten lesk je Vica Kerekes, kvůli které budu asi Clonu sledovat dál, ta bída je hlavně scénář, ale tak trochu i všechno ostatní. Postavy už se za ten jeden díl stačily vyprofilovat do krásné černobílé škály a tak je jejich chování nejen lehce předvídatelné, ale díky křečovitým replikám i trochu klišoidní. Čekal bych že po úspěchu Cirkusu Bukowského bude kamera a atmosféra znovu napodobovat Skandinávii, ale kupodivu jde svou vlastní cestou, která mi, alespoň zatím, připadá jako slepá ulička přehrazená vysokou zdí. Obraz je občas na pěst, zhusta se vyskytují detaily, pojezdy, různé podhledy, zákryty a díky tomu pokusu o ultra realitu je prd vidět. Že tím trpí atmosféra asi nemusím říkat. Po mrazivosti není ani stopy. ()

Galerie (251)

Zajímavosti (9)

  • „Clona je moderní detektivka, kde akce a profesionální týmová spolupráce převažují nad deduktivním způsobem pátrání, přičemž hlavní důraz je kladen na osobní vývoj ústřední figury a její vztahy s ostatními členy týmu,“ řekl k seriálu Jan Lekeš. (SONY_)
  • Na prvním videu, které kriminalisté dostanou, je jasně čitelná SPZ auta. Nikdo z vyšetřovatelů však neověřuje, komu auto patří. (Brain)
  • „Nejedná se o profesní kriminálku, ale spíše o příběh mladého muže, který se řízením osudu ocitl v nesprávný čas na nesprávném místě,“ prozradil o seriálu Clona kreativní producent ČT Jan Lekeš. (SONY_)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno