Reklama

Reklama

Z mořské vědecké laboratoře Aquatica unikne velký žralok a napadne loď s mladými milenci. Farmaceutická firma, která sponzoruje práci laboratoře, se po tomto incidentu rozhodne, že pokud jim vedoucí projektu, doktorka Susan McAlesterová, do osmačtyřiceti hodin nepředloží výsledky své práce, žádné další peníze nedostane. Susan, pracující na možnosti získávat ze žraločích mozků protein, který by zastavoval a léčil Alzheimerovu chorobu, doprovází na základnu zástupce společnosti Russella Franklina. Ten se seznámí s dalšími členy výzkumného týmu a netají se antipatiemi k lovci žraloků Carteru Blakeovi, který se zase pro změnu netají antipatiemi k práci Susan a jejího týmu. Aby získala dostatek proteinu, musela vytvořit tři obrovské žraloky, kterým s pomocí genetických manipulací až pětkrát zvětšila objem mozkové hmoty. Geneticky upravení žraloci útočí koordinovaně, jsou schopni plavat dozadu a dokáží vyřadit z provozu kamerový systém, který je hlídá. Během večerního experimentu se žralok probere a ukousne ruku jednomu z vědců. Žraloci, jejichž inteligence se genetickým zvětšením mozkové hmoty nečekaně zvýšila, způsobí explozi vrtulníku. Pak s pomocí kovových nosítek rozbijí pozorovací sklo pod hladinou. Stanice je okamžitě zaplavena vodou. Susan, Carterovi, Franklinovi a několika dalším se podaří uniknout do nezatopených částí. Začíná boj s časem, stoupající hladinou vody a inteligentními, krvelačnými žraloky. (TV Nova)

(více)

Recenze (409)

Bauer 

všechny recenze uživatele

Jestli je něco, čeho se bojím, tak je to moře a v něm žraloci. Jsou to zvířata, která nahánějí strach a když je vidím ve filmu, tak jsem rád, že koukám na film a žiju tisíce kilometrů od moře. Díky žralokům má tento film velké plus. Žraloci útočí, tento film by klidně mohl nést takový název. Avšak pozor, nejsou to obyčejní žraloci, ale super inteligentní žraloci. Ale no tak?! A nebo bych měl spíše si sám sobě říct: Ale proč ne?! Jedná se o akční sci-fi film, tudíž i chytří žraloci mně zde přece nemůžou překvapit ani v nejmenším. Jasný, že je to přece úplná pitomost, jenže je to zabalený v dobrým obalu, takže i takovýhle kraviny se dají odpustit. Sledovat lidi, kteří jsou uvězněni v podmořské laboratoři, bylo docela i zábavné. Některé scény byli vskutku dobré (smrt Samuela L. Jacksona), až po závěrečnou scénu nad hladinou moře. Dokonce nechyběli ani vtipné scény, jako třeba černoch v troubě a jeho hlášky. A opět se dostávám k režiséru Renny Harlinovi. Natočil dva akční film, jenž se stali velkými trháky. Řeč je samozřejmně o Smrtonosné pasti 2 a Cliffhangerovi. Proto jsem očekával něco akčnějšího a i třeba krvavějšího. Začínám si myslet, že ty dva akčňáky byli pouhé náhody. Herecké obsazení je solidní. Thomas Jane sice není žádná superstar, ale tady je nejsympatičtější a skvělá postava v podaní rappera LL Coola J neměla chybu. Průměrný snímek. A ještě abych nezapomněl, když čtu tady ty zajímavosti: "Ve filmu není použit jediný trikový záběr. Všechno to jsou opravdoví žraloci". Myslíte, že tomu vážně věřím? ()

lamps 

všechny recenze uživatele

No vida, pak že už se netočí kvalitní žraločí horory. Útok z hlubin nabízí kaluže krve, úmrtí přicházejí překvapivě a poměrně originálně a scénář klade před nešťastné hlavní hrdiny jednu nepříjemnou a smrtící překážku za druhou. Tvůrci se trefili do černého hlavně volbou stísněného prostředí, odkud zdánlivě není úniku, střet s krvelačnými bestiemi je nevyhnutelný a atmosféra je v některých místech opravdu pořádně zubatá a hrůzu nahánějící. Snímek navíc disponuje kvalitním hereckým obsazením, které ale za hodinu a tři čtvrtě hodně prořídne. Bavilo mě to, bál jsem se a zadržoval dech opravdu hodně, takže rád odpouštím digitální žraloky a pomalejší rozjezd, kterým se ale nesmíte nechat oklamat. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Ohraný námět s poněkud novátorským přístupem, který se však podle mého názoru nevydařil až tak, jak původně zamýšlel, vinou nepovedených akčních scén. To dialogy a méně dějové scény jsou proti tomu na slušné úrovni. Nevíme co z vyřčeného, je tu myšleno vážně, a co má rozbít stereotyp starších filmů. Stále mi to však nestačí! Natočte někdo, prosím, podobnou blbost, kde budou sežráni ÚPLNĚ všichni hrdinové! ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Škoda dosti těžkopádných a okatých počítačových efektů, které strhávají celý projekt do čistokrevně béčkových vod. Jinak má tento snímek velké množství kladů. Nepředvídatelností děje začínaje, solidně navrhnutou podmořskou laboratoří konče. Odborné kecání o protiléku na alzheimera uvěřitelné věru není, ale samozřejmě zde nějaké to poslání být musí. Žraloci překvapivě nic moc a snad až na pár záběrů není o co stát. Mnohem lepší je lidský žralok Thomas Jane a kněz LL Cool J, jehož coolovost by se mohla rozlévat do kýblů. Potěší několik krvavých sekvencí a ukouslých končetin, zamrzí přílišná přímočarost a spousta kiksů v ději. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (14)

  • V závěrečných titulkách je možné slyšet rapovou píseň "Deepest Bluest", kterou má na svědomí LL Cool J, jeden z herců. (slatkac)
  • Režisér Renny Harlin prohlásil, že tohle byl nejtěžší snímek, na kterém kdy pracoval. (slatkac)
  • Režisér Renny Harlin si ve filmu zahrál malou roli zaměstnance na začátku filmu. (slatkac)

Reklama

Reklama