Reklama

Reklama

American Horror Story - Asylum

(série)
USA, (2012–2013), 9 h 10 min (Minutáž: 40–46 min)

Kamera:

Michael Goi

Hrají:

Sarah Paulson, Jessica Lange, Zachary Quinto, Evan Peters, Joseph Fiennes, Lily Rabe, Lizzie Brocheré, James Cromwell, Frances Conroy, Chloë Sevigny (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Příběh se odehrává v roce 1964 v Briarcliffu, ústavu pro duševně choré zločince. Zde vládně pevnou rukou sestra Jude (Jessica Lange), společně se zakladatelem instituce, Monsignorem Timothy Howardem (Joseph Fiennes) a jejich podřízená, sestra Mary (Lily Rabe). Lečbou pacientů v Briarcliffu je pověřený psychiatr Dr. Oliver Thredson (Zachary Quinto) a sadistický vědec Dr. Arthur Arden (James Cromwell). Do ústavu se pod falešnou záminkou dostává novinářka Lana Wintersová (Sarah Paulson), aby napsala článek o údajném seriovém vrahovi, který měl být do Briarcliffu převezen. Lana ale ke své smůle odhalí mnohem závažnější události a záhady, které se v ústavu odehrávají, což by jí mohlo být osudné. (Hannibal92)

(více)

Recenze (184)

Kothy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tato série je podle mě nejlepší ze všech. Odehrává se převážně v 60. letech v bláznici. Něco i v současnosti. Ale není to obyčejný blázinec. Je to bývalá nemocnice pro pacienty nakažené tuberkulózou, která je teď spravována církví. Postupně se tam objeví někteří herci z 1. série. Nezavírají tam jenom blázny, ale i normální lidi a tam z nich potom blázny dělají. Začátek mi trochu připomínal Přelet nad kukaččím hnízdem nebo Prokletý ostrov. Pak tam k tomu ještě přibude posedlost ďáblem a mimozemštani. Je tam toho celkem dost. Třeba Doktor Artz, který je bývalý nácek na pacientech dělá své pokusy. Zbytek se pak odehrává v přítomnosti, kde se hlavně řeší potomek vraha zvaného Bloody Face. No každopádně je to hodně zajímavé a nadupané. "Dominicu nicu nicu..." Z té hudby by mi vážně hráblo. :D ()

applause 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ze začátku jsem si myslela, že se mi tato série nebude líbit tolik jako první, a že ji více než 4 hvězdičky nedám, což byla také dlouhou dobu pravda, ale v polovině se to zlomilo. Už od začátku to bylo zajímavé, ale v tu chvíli mi to přišlo tak poutavé, že jsem musela sledovat další díly dál a dál a napětí se jen zvyšovalo. Postupem času, jsem si říkala, jak je to všechno propracované, jak kdyby to bylo skutečné. Byly tu i dojemné chvilky a postavy jsem si začínala zamilovávat. Musím říct, že takový konec jsem opravdu nečekala, možná dřív bych si myslela, že to takhle dopadne, ale ne teď. Tohle všechno změnilo moje původní tvrzení a dávám zasloužených 5 hvězdiček, ale 1. série, se mi stejně líbila víc. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stejně jako v první sérii, i druhá má tři zásadní chyby - bylo to zbytečně překombinovany, mohli tam dát klidně uplně jiny herce a čím další díl, tím mě to bavilo míň. Hlavně nevim, proč jsou všichni tak připosraní z té Jessicy Lange - ta baba, co hrála smrt, byla mnohem lepší, ale stejně to pořád je jenom stará baba, což bere asi jenom gerontofily. Taky Lily Rabe pro mě není žádná super buchta a vadilo mi, jak ji tvůrci prosazovali jakožto sexy mrchu. Dobře to hrál Joseph Fiennes, ten jeho tragickej výraz je geniální. Taky mě dostala Naomi Grossman coby Pepper, ksicht nepředstavitelných rozměrů, které jsem fakt věřil, že tak vypadá i ve skutečnosti. Taky naci doktor James Cromwell si střihnul svou nej roli, co jsem s ním viděl, i když ta postava taky někdy dělala nelogicky věci. Ono celkově tam bylo dost nelogičností a čím dál víc jich přibejvalo. To napojení na současnost byla taky pěkná blbost, která tam ani nemusela byt. No prostě opět mě to nebralo... ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jessico Lange, trochu se za Vás stydím, do čeho jste se nechala uvrtat. Televizní horory si pouštím v nouzi nejvyšší. Zatím jsem zásoben filmy velmi bohatě, abych věnoval čas takovému tupému braku, ze kterého by mě akorát za chvíli mrdlo. Omylem je to zařazeno na Cool na pozdější hodinu, přičemž jsem neshledal z epizodní prezentace nic hardcore. Jen samé psychedelické výjevy a hulákání. Jak píši, ještě pět minut a vezli mě. To se nedalo vydržet. Úroveň zpracování se samozřejmě nijak neodlišuje od desítky režijních výplodů, kdy je nějaký zapomenutý, neobjevený nebo nedoceněný, případně frustrovaný režisér přesvědčen, že stvořil vrcholné dílo. Přesně vidím slabého režiséra, jak drží před sebou zmuchlaný návod s pokyny pro televizní režírování. Celkem lituji ty snaživé pracanty, co se musí lopotit v tele studiu, pak se to hodí do tele na pozdní vysílací čas a je z toho tele výtvor. Já si dám raději šťavnatý steak než tele(cí). Alfonso Gomez, Bradley Buecker, Michael Uppendahl....cože, že vám tahle režisérská "esa" nic neříkají?! Samozřejmě, že vám ani jejich tvůrčí výsledky nic říkat nemohou. Jedná se totiž o zcela druhořadé režiséry, kteří jsou rádi, když na ně zbude pomocná režie v televizním filmu o Tarzanovi, přerostlém hadovi nebo prdu mořském na dně Doubravky. Možná byste mohli znát hardcore režiséra Michaela Rymera, se kterým už v minulosti pár známých herců točilo, ale už potom samou tvůrčí invencí a chválou kritiky dál nic kloudného nenatočili. Jestli vás neodradí pobyt v sanatoriu pro duševně choré, rajcuje vás schematická televizní režie, milujete hrůzostrašné dialogy, a to doslova, a libujete si v dementně nasvícených scénách, co mají navodit depku, gratuluji, stali jste novými pacienty v Asylum. 0% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podle mého subjektivního názoru je Asylum nejlepší sérií, která byla zatím natočena. Z prokletého domu se vše přemístilo zejména do blázince, což bylo chytrým tahem. Prolínání minulosti s přítomností nejprve působí zvláštně, nicméně ve finále už víme, proč se jednotlivé časové linie mísily. Lana "Born to Suffer" Banana, sestra Jude, sestra Mary Eunice, anděl smrti a sériový vrah - vesměs velmi dobře vykreslené postavy mající v seriálu svůj vlastní příběh. Úvodní intro skvěle evokuje, o co se bude v seriálu jednat. Tísnivá atmosféra blázince, machinace s pacienty, mysteriózno. Rovněž mě zaujal remake staré písně Name Game - perfektní. Zkrátka ještě o stupínek lepší než předešlá série hororových povídek, ke které se rád ještě někdy vrátím. ()

Galerie (218)

Zajímavosti (12)

  • Když Dr. Oliver (Zachary Quinto) a Lana (Sarah Paulson) vychází ze střediska, můžeme si všimnout hodin, které jsou z IKEI. Avšak příběh se odehrává 1964, kdy IKEA ještě tento typ hodin nevyráběla. (Sayko)
  • Píseň z psychiatrické léčebny nazpívala jedna z hlavních hereček Jessica Lange (Elsa Mars) a nese název "The Name Game". (Hallda)
  • V roce 1887 pracovala novinářka Nellie Bly pro deník New York World a tamní šéfredaktor vymyslel, že pošle jednoho ze svých pracovníků napsat reportáž ze ženského ústavu pro choromyslné na newyorském Roosevelt Island. Nellie strávila v ústavu 10 dní a své zážitky popsala v knize „Ten Days In A Mad-House“ (v překladu „Deset dní v blázinci“). [Zdroj: extrastory.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama