Reklama

Reklama

American Horror Story - Asylum

(série)
USA, (2012–2013), 9 h 10 min (Minutáž: 40–46 min)

Kamera:

Michael Goi

Hrají:

Sarah Paulson, Jessica Lange, Zachary Quinto, Evan Peters, Joseph Fiennes, Lily Rabe, Lizzie Brocheré, James Cromwell, Frances Conroy, Chloë Sevigny (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Příběh se odehrává v roce 1964 v Briarcliffu, ústavu pro duševně choré zločince. Zde vládně pevnou rukou sestra Jude (Jessica Lange), společně se zakladatelem instituce, Monsignorem Timothy Howardem (Joseph Fiennes) a jejich podřízená, sestra Mary (Lily Rabe). Lečbou pacientů v Briarcliffu je pověřený psychiatr Dr. Oliver Thredson (Zachary Quinto) a sadistický vědec Dr. Arthur Arden (James Cromwell). Do ústavu se pod falešnou záminkou dostává novinářka Lana Wintersová (Sarah Paulson), aby napsala článek o údajném seriovém vrahovi, který měl být do Briarcliffu převezen. Lana ale ke své smůle odhalí mnohem závažnější události a záhady, které se v ústavu odehrávají, což by jí mohlo být osudné. (Hannibal92)

(více)

Recenze (184)

BoPo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Určite atraktívnejšie prostredie ako u prvej série. Zároveň viacvrstvejšia zápletka. Do popredia sa pretlačili vedľajší herci z Murder House, a to Sarah Paulson, Lily Rabe a Zachary Quinto. Svoje pozície ústredných potvrdili Jessica Lange a Evan Peters. Podľa tunajších názorov prevláda väčšinový názor, že práve séria č. 2 je vrcholným predstaviteľom AHS. Za mňa 3,5*.  V rámci ČSFD hodnotiacich mantinelov som dotlačený k 3*. Potrebujem vidieť ďalšie série? Nepotrebujem. Ale mať v rezerve oddychový horový seriál? To rozhodne potrebujem. Len tých dielov na sériu malo byť menej. 6-8 by bol ideál. A ako u prvej série musím dodať, že úvodná znelka rozhodnopádně naladí a neomrzí. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spektakulární! Stylizovaná šedesátá léta. Drsný blázinec s ještě drsnější matkou představenou (výborná Jessica Lange). Mladá nevinná jeptiška posedlá ďáblem. Únosy mimozemšťany. Tajemná zápletka s masovým vrahem. Divný doktor s temnou minulostí.... No prostě kupa skvělých (i když provařených) motivů, které dohromady skvěle fungují a vytvářejí něco neskutečně zábavného. AHS je ujetá série, takže nechybí divný sex, hodně krve a mrtvol a ne vždy happy endy. V téhle sérii dosáhl seriál svého vrcholu, čemuž pomáhá i luxusní obsazení - vedle J. Lange tu jsou i taková jména jako Joseph Fiennes, Zachary Quinto nebo James Cromwell, které jistí i (do jiných rolí) navrátivší se veteráni AHS. Coven nebo Freak Show jsou bohužel už zase o laťku níž. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podle mého subjektivního názoru je Asylum nejlepší sérií, která byla zatím natočena. Z prokletého domu se vše přemístilo zejména do blázince, což bylo chytrým tahem. Prolínání minulosti s přítomností nejprve působí zvláštně, nicméně ve finále už víme, proč se jednotlivé časové linie mísily. Lana "Born to Suffer" Banana, sestra Jude, sestra Mary Eunice, anděl smrti a sériový vrah - vesměs velmi dobře vykreslené postavy mající v seriálu svůj vlastní příběh. Úvodní intro skvěle evokuje, o co se bude v seriálu jednat. Tísnivá atmosféra blázince, machinace s pacienty, mysteriózno. Rovněž mě zaujal remake staré písně Name Game - perfektní. Zkrátka ještě o stupínek lepší než předešlá série hororových povídek, ke které se rád ještě někdy vrátím. ()

Ogen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Absolutně nejlepší serie ze všech! Perfektní příběh, kamera, postavy a jejich osudy. Zvraty a finální zakončení, prostě režiséři v plné formě, dnes už je zázrak kdyby takový podobný vyplodili. Ale tak snad se zadaří a nebudou pořád jen samé Roanoky a Culty i když možná by ty série s Jessicou Lange stály více za to. Pro mě se seriál rozdělal na: S Jessicou a Bez ní. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

2. séria - ASYLUM (90%) Prvá polovica sklamanie. Z názvu seriálu ostalo len "Horror". "American" tam nie je skoro nič a "Story" išlo tiež do úzadia. Traumy sa riešili len námatkovo (homosexualita), naopak do popredia šla až videoherná zbesilosť. Pred príbehom má prednosť prehliadka hororových motívov, ktoré pôsobia dojmom "too much of a good thing", keďže ani na tom dosť veľkom priestore nie je možno spracovať naraz satanizmus, koncentračné tábory, zombies, ufónov a masových vrahov (obzvlášť ufo a zombies mohli byť vyškrtnuté). V polovici série ale nastáva nečakaný zvrat a absolútny charakterový "obrat" jednej postavy a začína staré dobré Horror Story. No vrchol sú posledné tri diely, ktorých dokonalosť je skoro neopísateľná. Príbeh sa nečakane skoro dorieši a nasleduje dejová línia, "čo bolo potom a čo je teraz" s "American" leitmotívom v mediálnom parazitovaní na cudzích a vlastných traumách, čo je zosobnené v parafrázovaní (raz doslova) už spomínanej knihy In Cold Blood Trumana Capoteho (už obal fiktívnej knihy je podobný tej pôvodnej Capoteho) a posledné dva diely a hlavne finiš sú bravúrnym psychologickým rozborom skazenej honby za slávou, ktorá mení obeť na predátora. Navyše to, čo v druhej sérii predvádza Jessica Lange je niečo neuveriteľné! Životný herecký výkon! ()

Galerie (218)

Zajímavosti (12)

  • Píseň z psychiatrické léčebny nazpívala jedna z hlavních hereček Jessica Lange (Elsa Mars) a nese název "The Name Game". (Hallda)
  • Při rozhovoru s Annou Frankovou (Franka Potente) Grace (Lizzie Brocheré) řekne, že odešla s rodinou z Francie, když jí bylo 9 let. Brocheré je skutečně Francouzkou, která se narodila v Paříži. (noelcoward73)

Reklama

Reklama