Reklama

Reklama

Dark

(seriál)
  • Německo Dark
Trailer
Drama / Krimi / Sci-Fi / Mysteriózní
Německo, (2017–2020), 24 h 23 min (Minutáž: 45–73 min)

Režie:

Baran bo Odar

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Louis Hofmann, Oliver Masucci, Jördis Triebel, Karoline Eichhorn, Maja Schöne, Stephan Kampwirth, Daan Lennard Liebrenz, Andreas Pietschmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Pohřešování dítěte vede čtyři rodiny ke zběsilé honbě za odpověďmi a odkryje zarážející tajemství, které se táhne napříč třemi generacemi. (Netflix)

Recenze uživatele Dr. Hawkeye k tomuto seriálu (19)

Tajemství (2017) (S01E01) 

Výborně depresivní rozjezd. Ponuré atmosféra, sebevražda, zmizelý chlapec, záhadná jeskyně, blízkost atomové elektrárny, spousta otázek a k tomu všemu táhlé smyčce nebo tepající ambientní elektro doprovod. ()

Lži (2017) (S01E02) 

Všichni tu srovnávají se Stranger Things, které ale v mém diváckém portfoliu (zatím) chybí, takže za sebe nemůžu jinak, než chválit. Výborná atmosféra, ačkoli závěrečný cliffhanger mě zas tak nešokoval, protože jsem něco takového čekal od úvodního titulku první epizody. Ale i tak baví a těším se na další epizody... ()

Minulost a současnost (2017) (S01E03) 

Třetí epizoda poodhalila, s čím máme tu čest. Jistě, šlo to tušit již od úvodního Einsteinova citátu, ale až nyní se nám otevírají možnosti. I když zatím netušíme proč a jak. I tato epizoda mi však něco připomněla. Nemůžu si pomoci, ale přijde mi teď, že Hildur Guðnadóttir, autorka hudby k Černobylu, musela od Bena Frosta nenápadně opisovat. Ta hudba je místy hodně podobná. Minimálně se nechala inspirovat tím hlubokým ambientním hučením a dalšími podobnými zvuky... Kdo ví...? ()

Pravdy (2017) (S01E05) 

Pravda, začínám se obávat, aby to neskončilo vichrem z hor, tedy asi nějak jako - Nemohu tomu uvěřit, vždyť tys mi, švagře, říkal... - Nejsem tvůj švagr. - Ne? - Jsem tvůj bratranec. - To ovšem mění celou situaci. - Ne tak docela. Já totiž nejsem tvá teta. - Ty nejsi má teta, tetičko? - Ne. Jsem tvoje vzdálená snacha. - Ale v tom případě jsem tě obelhal, tatínku. - Nedělej si výčitky, milý synu. Já totiž nejsem tvůj otec. Jsem tvůj syn. - A maminka? - To je babička z otcovy strany... ... Zkrátka: "To je hrozné. Jsem tedy úplný sirotek. Ale nevadí. Hlavně, že jsem konečně poznal pravdu!” ()

Sic Mundus Creatus Est (2017) (S01E06) 

Některé dílky do sebe začínají zapadat, některé otázky jsou zodpovězeny, ale pořád je toho spousta, co zůstává skryto. Tísnivá atmosféra je čím dál tím lepší. ()

Rozcestí (2017) (S01E07) 

Návrat do budoucnosti v dosti ponurém hávu. Pořád jsem ale zvědav, kam tohle všechno směřuje... ()

Jak zaseješ, tak sklidíš (2017) (S01E08) 

Tak nejen Návrat do budoucnosti, ale vlastně i Terminátor. Už jsem si myslel, že se orientuji, ale tvůrci mi do toho (opět) hodili vidle. Skvělý! ()

Alfa a omega (2017) (S01E10) 

Nevědět, že hned můžu skočit do druhé sezóny, asi bych byl zklamán poněkud uspěchaným závěrem. Ale i tak jsem si závěr velmi užil... ()

Začátky a konce (2019) (S02E01) 

Rozjed druhé sezóny diváka trochu šetří, ale wow efekt se tvůrcům pořád daří. Tohle je radost sledovat. ()

Temná hmota (2019) (S02E02) 

K tomu všemu, co musí váš mozek zpracovávat, je tu ještě navíc portál. Co dělá a kam člověka přenese, zůstává prozatím, jako mnohé další otázky, nezodpovědné. Nicméně musím uznat, že se tvůrcům daří skákat mezi časovými liniemi velmi umně. Zejména díky kostýmům a celkové výtvarné stylizaci se lze poměrně snadno orientovat. Za to skutečně velký palec nahoru! ()

Duchové (2019) (S02E03) 

Jakkoliv by člověk čekal, že se tvůrci sami ve svém výtvoru ztratí, není tomu tak. Seriál skutečně působí jako něco, co si někdo od začátku do konce velmi dobře promyslel a připravil. Znám současnou televizním produkci z praxe, takže vím, že scénáře se neustále mění a přepisují. V přípravách dostanete scénář první epizody, ale než se dostanete za pár týdnů k realizaci, máte v ruce třeba sedmou verzi, která se od té první velmi diametrálně liší. Tady ale vše působí uceleným a precizním dojmem, až si divák musí labužnicky pomlaskávat... A ještě jsem neřekl, jak krásný je ten stroj času. Na něm si props oddělení dalo fakt záležet... ()

Cestovatelé v čase (2019) (S02E04) 

Už dochází na Vichr z hor! "Jsem její syn. A tvůj vnuk." A nebo "A vy? Kdo jste?" "Ty to nevíš? Já jsem ty..." Ale pořád to dává smysl a strašně mě to baví. ()

Ztráty a nálezy (2019) (S02E05) 

Zdá se, že se blížíme vysvětlení poměrně mnoha otázek, ale zároveň si říkám, že nás čeká (přinejmenším) ještě třetí série, takže tvůrci nemůžou vystřílet všechny své nápady již teď... ()

Nekonečný cyklus (2019) (S02E06) 

Návrat před první epizodu první sezóny je skvělý. Nicméně nic není tak, jak se na první pohled zdá. A tak i návrat do minulosti s cílem ji změnit, může vést k tomu, že ji vlastně vytvoříte. Ta provázanost je skutečně fascinující. ()

Konce a začátky (2019) (S02E08) 

A máme to. Konec druhé sezóny. Konec světa, jak jej známe a patrně i konec Dark, jak jej známe. Nevím, zda se z toho nestane už moc velký guláš, když k mám ke čtyřem časovým rovinám, ztrojeným (a někdy vlastně i zčtyřnásobeným) postavám přibyde ještě další paralelní dimenze. Pořád mě to strašně baví, ale někde v hloubi cítím určitou obavu a strach, který tam zasadil před lety seriál Lost... Tak si do třetí sezóny držme palce! ()

Déjà vu (2020) (S03E01) 

OMFG. Třetí série mi opět udělala díru do hlavy... Skvělá alternativní "zrcadlová" realita opět hodí vidle do všech předpokladů, které člověk měl na konci druhé série... ()

Život a smrt (2020) (S03E05) 

Když už se divák začne chystat, hodí mu do toho tvůrci vidle. A nebo nůž do krku. Případně šutr nebo hasící přístroj do hlavy. No a nebo zastřelíme (postřelíme?) hrdinu? ()

Mezičas (2020) (S03E07) 

Hudební montáž, které začaly v předešlých dílech působit už trochu samoúčelně, způsobila v tomto díle drobné zavaření mozku, čemuž ovšem předcházela zatím asi nejkomplexnější epizoda ze všech. Ta radost, že tvůrci skutečně od začátku museli vědět, kdo s kým a zejména kdy, je opojná. Tak snad nás nečeká závěrečná facepalm epizoda a lá Lost... ()

Ráj (2020) (S03E08) 

Tleskám. Vážně úžasný počin. Nejen tento díl, nejen tato série, ale celý seriál. Skvěle... ()

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama