Reklama

Reklama

Arabela

(seriál)
  • Československo Arabela
Pohádka / Komedie / Dobrodružný
Československo, 1980, 6 h 17 min (Minutáž: 29 min)

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Jana Nagyová Pulm, Vladimír Menšík, Stella Zázvorková, Vladimír Dlouhý, Jiří Lábus, Dáda Patrasová, Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Jiří Sovák (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Někdy stačí zazvonit zvonečkem a pohádky je konec. Jenže někdy je to právě naopak... V říši lidí se setkáváme s rodinou Majerových, kde se pan Majer živí jako vypravěč pohádek na dobrou noc. Jednoho dne najde pan Majer kouzelný zvoneček, který jeho rodinu spojí s Říší pohádek, kde vládne hodný král Hyacint se dvěma dcerami - Arabelou a Xénií. Je zde i zlý kouzelník II. kategorie Rumburak, který chce celou Říši pohádek získat jen a jen pro sebe, a hodlá pro to udělat vše. Ale nebyl by to správný pohádkový seriál, aby vše dobře nedopadlo. (Česká televize)

(více)

Recenze (485)

gutshoter 

všechny recenze uživatele

Menšík je vladař! A tehdy ani ne desetiletá Veronika Týblová neuvěřitelný talent.. Krásná, originální pohádka. Klidně pořád dokola.. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Pohádkový top seriál mého mládí, takových hereckých es, co se tu vedle sebe vyskládalo a hrálo prakticky na vrcholu své herecké kariéry...............moje hodnocení = 8 z 10. ()

PALINO 

všechny recenze uživatele

Kúzelná rozprávka pre ľudí každého veku, s veľkou dávkou kvalitného humoru, vynikajúcim hereckým obsadením a ešte lepším príbehom. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Arabela je pojem na ktorý sa nedá zabudnúť. Prvá séria je jeden z najlepších detských seriálov. Tento seriál je hlboko zapísaný v histórii televízie. Herci sú fantastický , a je to prehlad toho najlepšieho čo sme u nás mali. Bravo pán Vorlíček. Ja dávam za túto sériu jasných 100%. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelny serial detstvi, nehlede na to kolikrat jsem ho videl a sledoval nemohu jinak nez pet hvezd.Skvele udelano, vynikajici vyber hercu. Ve sve dobe byl serial velice popularni i v Polsku ci Nemecku. Skvela hudba od Lubose Fisera.Na dobu kdy to bylo toceno mi to prislo jako prevratne dilo s Fantomasem, Jezibabou, mluvicim vlkem, bezhlavym sluhou,skvelym certem Filipovskym,bajecnou pani Milerovou-Janzurovou,Kralem panem Brodskym, vrchnim kouzelnikem panem Sovakem,zaricim panem Mensikem v spolu v jeho brise se nachazejicim Hrzanem,reziserem Kodetem,seznam je nekonecny....Stejne jako nektere casti serialu, ktere proste z pameti nevymizi. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Velmi přeceňovaný seriál, u kterého jsem se nudil už jako dítě. Navíc Vorlíček s Macourkem vykrádají motivy z předchozích svých společných filmů. Hvězdička navíc, protože pokračování je ještě horší a odpad nikdy nedávám. ()

chamba 

všechny recenze uživatele

Ako malý ušiak som túto rozprávku neskutočne žral a keď som náhodou nestíhal prísť zo školy na čas, tak som si epizódu vopred pripravil na nahrávanie, aby mi neušiel najmenší detial. ()

Kuny27 

všechny recenze uživatele

Dříve jsem po tomto seriálu šílel, nemohl jsem si nechat ujít jediný díl. Myslím si, že tento seriál se má čím chlubit. ()

Ragdoll 

všechny recenze uživatele

Kouzelný seriál, který mne rozzáří pokaždé, když ho vidím na obrazovce a připomene mi krásu mého překonaného dětství. Nedokázal bych spočítat, kolikrát jsem ho dokola celý viděl, ale vím, že mě to nikdy nepřestalo a ani nepřestane bavit. Dnešní české seriály i filmy jsou jen urážkou těm tehdejším, kde se vyskytuje jen pramálo nepovedených, ale i ty horší jsou většinou přijatelné. Arabela je opravdu jedinečná, plná skvělých postav a pohádkové atmosféry, která si svou cestu najde úplně ke každému. 90%. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Pohádkový seriál, který spousta lidí žrala a žere dodnes, ale na druhé straně je nutno přiznat, že u nás byla natočena spousta a spousta daleko lepších pohádek. Ten seriál vlastně ani není tak pohádkový, jako spíš rodinný, protože je tam spousta scén, které pochopí jenom dospělí. Právě širokým záběrem diváka, pro kterého je tento seriál určený spolu se skvělým hereckým obsazením a hereckými výkony, je zřejmě daná jeho popularita. Jinak samotný námět, který je postaven téměř na parodování všech možných pohádek a světa pohádek vůbec, nic moc. Občas až trochu násilně slepované a poskládané. Pro mě nakonec celkem slušný průměr. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Jeden z největších dětských kultů, napínák který uměl skončit vždy v nejlepším s úžasnou pohádkovou říší. Jak dopadl po letech? Na výbornou. Troufám si říct, že Arabela je ještě lepší než v dětství. Teprve nyní dokážu ocenit ty desítky úžasných gagů, vtipů a hlášek, teprve nyní oceňuji ty geniální herecké výkony předních českých herců, do detailů vypiplaný scénář se začátkem, prostředkem a koncem. Těžko se dá cokoliv vypíchnout, protože dokonalé je tady vše. Snad je Dáda Patrasová a její postava Xénie je snad ještě větší mrcha než samotný Rumburak a její vidění světa do pohádky moc nezapadá. Jinak bez chyby a za 5* A kdo by nechtěl prsten? ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, jak jsem se vždycky těšila na další díl a byla smutná, že jsou tak krátké. Seriál je plný geniálních nápadů, zajímavých postav a výborných herců. A koukat na to můžou všechny generace, protože se skvěle pobaví i dospěláci. :-) ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Klasický seriál mého dětství, který se mi velmi líbil. Dokázal mě napnout, přiměl mě fandit všem sympatickým hrdinů, líbily se mi obě princezny, výtečná byla i výprava a skvěle se povedlo i propojení pohádkového světa s tím reálným. Jako většina i já jsem si přál mít svůj pohádkový prsten a často jsem se nechával unášet představami, co bych s ním vše udělal. Zkrátka se panu Vorlíčkovi povedlo vytvořit fungující seriálový svět, který jsem si jako dítě rád užíval. Jako dospělý jsem sice Arabelu již znovu neviděl, ale mám silný pocit, že by se mi líbila i teď. Možná to s dětmi někdy v budoucnu napravím. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Řekla jsem si, že vánoční čas je ten pravý pro zopakování oblíbeného seriálu z dětství. A jsem za toto rozhodnutí ráda. Byla jsem trochu překvapená, jak jsem měla některé postavy zafixované jako čistě kladné nebo čistě záporné a když jsem to teď celé od začátku sledovala, vnímala jsem to místy dost jinak. Ten střet pohádkového a lidského světa plný čar a kouzel, milých nedorozumění, vtipů a nezapomenutelných hlodů se každopádně asi nikdy neomrzí. Jsem vlastně až v mírném údivu, co dokázali naši šikovní tvůrci v té době vše vymyslet, jak se jim krom neotřelého námětu podařilo poskládat vedle sebe plejádu těch nejlepších herců své doby (včetně těch dětských) a že to celé funguje prakticky pořád stejně i po těch letech. A troufám si tvrdit, že i dnešní malé děti by Arabela dokázala (možná s mírným dovysvětlením některých dobových věcí ze strany rodičů) velmi zaujmout. 80 %. ()

black_adder 

všechny recenze uživatele

Na Rumunském Fagarasi jsme trochu popíjeli asi s 10 Rumunama a když jsme se jich zeptali, jestli znají nějaký český film, tak začali všichni přes sebe pokřikovat: "Arabela" , "Rumburak" nebo "Blekota"...to mluví myslím za vše:-) ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Smichani pohadek s lidskym svetem se opravdu povedlo. Navic zde exceluje tolik skvelych ceskych hercu, kolik uz se asi nikdy nenarodi. Kupodivu nad nimi cni Jiri Labus, jehoz Rumburak je opravdu neodolatelny. ()

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama