Reklama

Reklama

Adaptace prvního románu autora knižních bestsellerů Johna Grishama, jejíž režií byl pověřen Joel Schumacher. Afroameričan Carl Lee zastřelí v soudní budově dva muže, uvězněné za znásilnění a těžké poranění jeho desetileté dcerky. Sám nakonec stane před bělošskou porotou, která má rozhodnout o jeho vině. Vybere si jako obhájce začínajícího bílého advokáta, který po jistém váhání přijme pomoc emancipované studentky práv. Z případu se stane politická záležitost, která aktivizuje i členy Ku-klux-klanu. V poklidném městečku zavládne napětí a bílí rasisté začínají řádit. Jake a jeho blízcí se ocitají v nebezpečí. Výsledek procesu je ovšem po obhájcově emotivní závěrečné řeči jasný. Osvobozující výrok poroty však vzbuzuje pochybnosti o tom, zda jedinec opravdu může brát právo do svých rukou... (Cinemax)

(více)

Recenze (472)

Michalechal 

všechny recenze uživatele

Důvod shlédnout tento snímek byl pro mě především v hvězdném obsazení. Pak už stačilo málo aby napínavý snímek upoutal mou pozornost. Boj obhájce-zelenáče za černocha-hrdinu zapojující do příběhu rasismus, předsudky a Ku-klux-klan je v relativně dlouhém filmu utvořen do velmi napínavého příběhu. ()

Rapikk 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu jsem si sedl po jedné v noci, chtěl jsem se jen podívat, co to vlastně je. Ale nakonec jsem se vydržel koukat až do samotného závěru. Toto se nepodaří jen tak nějakému filmu. Obvykle nejsem fanouškem filmů, kde je tak vysoká koncentrace Hollywoodských es, ale v tomto snímku to skvěle fungovalo. Tento film má dále absolutně nabitý scénář, množství zvratů, akci, napětí a silnou dávku emocí. Zvláště ta McConaugheyho závěrečná řeč mě dojala, zasloužil by si Oskara. ()

ChrisBa 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť..ale viac než priemerné hodnotenie dať filmu, kde ani len trochu nefandím hlavným hrdinom, je pre mňa neprípustné.. McConaughey mi prišiel nesympatický.. a Samuel ako chlap, ktorý zobral spravodlivosť do vlastných rúk? To znie šľachetne a bolo by to ok, ale nie pokiaľ spraví z nevinného človeka beznohého invalida.. no a rozsudok? :D to mi prišlo už príliš nereálne..navyše línia s klanom nefunguje ani trochu.. film, ktorý sa chcel hrať na veľkolepý, avšak na veľa nemal.. herecké obsadenie a ich výkony sú ale famózne...a je pravda, že pod 3* to nie je..ale veľké sklamanie..čakal som oveľa viac..slabé 3* ()

Kanca 

všechny recenze uživatele

Moc povedený thriller ze soudního prostředí s hvězdným obsazením. Krásná a opět skvělá Sandra Bullock, úžasný Matthew McConaughey ve své první velké roli, neuvěřitelně uvěřitelný a otravný Kevin Spacey a mnoho dalších. Rozhodně stojí za to vidět. 85% ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Schumacherovi se před kamerou sešel slušný dream team, ale přiznám se, že jsem tohle drama čekal přece jen o chlup lepší. Navíc když mám ještě čerstvě v paměti Prvotní strach. ()

Pretender 

všechny recenze uživatele

"I want to tell you a story. I'm going to ask you all to close your eyes while I tell you the story. I want you to listen to me. I want you to listen to yourselves. Go ahead. Close your eyes, please. This is a story about a little girl walking home from the grocery store one sunny afternoon. I want you to picture this little girl. Suddenly a truck races up. Two men jump out and grab her. They drag her into a nearby field and they tie her up and they rip her clothes from her body. Now they climb on. First one, then the other, raping her, shattering everything innocent and pure with a vicious thrust in a fog of drunken breath and sweat. And when they're done, after they've killed her tiny womb, murdered any chance for her to have children, to have life beyond her own, they decide to use her for target practice. They start throwing full beer cans at her. They throw them so hard that it tears the flesh all the way to her bones. Then they urinate on her. Now comes the hanging. They have a rope. They tie a noose. Imagine the noose going tight around her neck and with a sudden blinding jerk she's pulled into the air and her feet and legs go kicking. They don't find the ground. The hanging branch isn't strong enough. It snaps and she falls back to the earth. So they pick her up, throw her in the back of the truck and drive out to Foggy Creek Bridge. Pitch her over the edge. And she drops some thirty feet down to the creek bottom below. Can you see her? Her raped, beaten, broken body soaked in their urine, soaked in their semen, soaked in her blood, left to die. Can you see her? I want you to picture that little girl. Now imagine she's white." ()

Bouřňák 

všechny recenze uživatele

Tak to ani náhodou!!! Na téma americké rasové nesnášenlivosti už byly natočeny mnohem vydařenější a přesvědčivější filmy než zrovna tento. Prakticky žádný z herců mě nepřesvědčil, spousta věcí mi přišla samoúčelných a klišovitých - trochu umělá romantická splácanina. Koukatelné to je, ale nezapomenutelné rozhodně ne. Ani závěrečná řeč Jakea Brigance (Matthew McConaughey) mě nikterak nedojala a nepřesvědčila - nepřišla mi upřímná. Nebo si snad někdo myslí, že by porota ve skutečnosti mohla rozhodnout jak ta filmová? P.S: nejsem právník ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

John Grisham je jeden z mojich obľúbených autorov. Aj Time to Kill bola napísaná s rovnakou autorskou bravúrnosťou ako väčšina jeho ostatných kníh, napriek tomu nemôžem povedať, že by sa mi páčila. A to isté platí o filme. Tiež bol kvalitne natočený a výborne obsadený. Obzvlášť Matthew McConaughey podal presvedčivý výkon a záverečná reč v jeho podaní bola masterpiece. Ja si však za žiadnych okolností nemyslím, že obžalovaný bol nevinný - bez ohľadu na to, či si to chúďa-dievčinu predstavujem čiernu, bielu alebo zelenú. Nikto nemá právo brať spravodlivosť do vlastných rúk - presne tak sa totiž začal Ku Klux Klan. Je aj veľmi otázne, či by sa na americkom Juhu naozaj obvinený dočkal takéhoto verdiktu. Avšak film (a kniha) ponúkajú aj inú myšlienku - napriek tomu, že sa advokátovi vyhrážali, podpálili mu dom, pokúšali sa ho zabiť, spôsobili smrť sekretárkinho manžela a okolie naňho tlačilo zo všetkých strán, sa nevzdal a vytrvalo bojoval za to, v čo veril. Toto je podľa mňa skutočné posolstvo filmu. ()

venom14 

všechny recenze uživatele

Zajímavý thriller ze soudní síně.Ale nějak mi to celé pokazily ty scény s Ku Klux Klanem a celková naivita,ale ten proslov na konci špatný nebyl.Film je to dobrý,ale mne prostě moc nezaujal nejspíš proto,že jsem se na něj moc těšil a čekal od něj až moc.Škoda jen,že Schumacher po takovémhle filmu sklouzl hned k Batman a Robin. ()

Hanes88 

všechny recenze uživatele

V Americe stále opakované téma. Zde bylo krásně vidět, jak se mnozí dívají na ostatní jiné barvy. Ale je zde ukázáno, co dokáže, když se jeden člověk bílé barvy postaví za černého. Opravdu sympatický film a nebojím se tomu dát 80%. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Již nejednou jsem říkal, že Joel Schumacher je režisér protikladů - buď natočí film výborný (Telefonní budka, Volný pád) nebo absolutně nekoukatelný brak (Batman navždy, Batman a Robin) a Čas zabíjet patří do té první skupiny - je výborný... a navíc se skvělým obsazením. Schumacher si opět bere na mušku problémy navenek dokonale se tvářící americké společnosti - otevřeně, bez skrupulí. Již za film Volný pád upadl u mnohých Američanů v nelibost - kritizovat způsob života americké společnosti, to se přece nedělá! Čas zabíjet upozorňuje, že problém rasové diskriminace či dokonce rasového násilí v USA ještě není zdaleka potlačen, stejně jako předsudky institucí, které mají ve svém popisu práce nestrannost - soudy, policie, úřady. Film (resp. předloha Johna Grishama) všechna tato fakta rozkrývá formou soudního dramatu a naprosto precizně, tak že divák hlavním hrdinům drží palce a doufá v soucit soudní poroty. Obzvlášť emotivní je závěrečná řeč Matthewa McConaugheyho před porotou ("... a teď si představte, že je bílá!"). Vše podtrhují brilantní herecké výkony Matthewa McConaugheyho a Kevina Spaceyho v roli jeho chladného advokátního protivníka. Ono vůbec taková plejáda hereckých hvězd se v jednom filmu vidí málokdy. Prostě skvělý film s výborným tempem, který stojí za vidění. ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Herecké obsazení skvělé, tématika je velmi ožehavá a tudíž zajímavá, ale co se týká zpracování tématu, to už mi připadá trochu jednoduché. Závěrečné vyřešení situace, jak přesvědčit porotu je trochu moc těžkotonážní a pře-emocionalizované (no jo, asi sem si to slovo vymyslela:). A žena toho právníka, ta tam tu hereckou estrádu trochu kazila. Byla jak kdyby si odskočila nakoupit do samošky a ne řešila životní dilemata. Zásadní událost (opravdu ohyzdný trestný čin na malé holčičce) je zásadní stavitel celého filmu (který chtěl hlavně šokovat) a nebýt této možná až přehnané drsnosti toho činu, byl by to o dost horší film. ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Soudní drama z konce 90. let. Samuel L. Jackson v roli otce, který se pomstil za znásilnění své malé dcerky a zabil dva rasistické primitivní burany, kteří v té době byli ve vazbě za znásilnění a ublížení na zdraví. Zajímavá situace, která diváka staví do pozice, kdy sympatie jsou jednoznačně na straně otce, který měl na svou pomstu právo, ale rozumný člověk musí seznat, že zákon by nikdo neměl brát do svých rukou. Ať to dopadne jakkoli, bude to vždycky špatně. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Je paradox, že právnické filmy až tak v láske nemám ako právnické knihy. Knihy ma oveľa viac berú z tohto pohladu. Grishama, Baldaciho či Margolina si vždy rád prečítam. Je ich výhodou, ako bývalých právnikov, že majú obrovský prehľad a ich knihy sú presné. V tomto prípade sa jedná o jednu z najlepších Grishamových kníh. Schumacher zvolil výbornú taktiku a to že sa striktne držal predlohy. Na pomoc si pozval na radu Johna Grishama neznámeho McConaugheyho, ktorý sa na právnické postavy dokonale hodí. Má tak právnické gestá, mimiku, chôdzu, že by presvedčil aj koňa, že je osol. Vážne tieto roly mu fakt svedčia. Do roly černocha si zvolil Sama L. Jacksona a je treba povedať, že asi nik iný by túto rolu nezvládol tak ako on. Sandie Bullock je zase príjemným oživením, je na ňu perfektný pohľad. Hlavne na jej sexi figúru. Spacey to je proste macher. Ten to vie a perfektne zohral zástupcu štátu, síce nekompromisný, ale vie uznať silu súpera. Pre mňa bolo príjemným zhliadnutím dvoch Sutherlandovcou na place. Aj keď sa spolu v scéne neobjavia hlavne starší je popi.i...Na druhej strane Kiefera som v takejto roly ešte nevidel, väčšinou hráva sympaťákou, ale tu bol za maxi kokota. Podfarbenie filmu pomocou rasizmu, KKK, problémami biely vs. čierni sa film dostáva aj tak trošku do politicko-spoločenský merítok. Zo začiatku som bol isto iste presvedčený o čom to asi bude, lenže Samuel a jeho samopal to všetko roztrhali na cucky a tak pre mňa sa vlastne odohrali dva príbehy... ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ale ne nezapomenutelný, takže takový nějaký průměr, kde se mísí klišé s kvalitními proslovy a myšlenkami, schovanými za dobrými hereckými výkony... ()

Lefty86 

všechny recenze uživatele

Skvělý film ve skvělém obsazení, hlavně Spacey a McConaghey hráli neskutečně. Trochu jsem nečekal ten konec ale vůbec to není vada. 90%. ()

DarkKnight 

všechny recenze uživatele

Asi jeden z nejlepších (ne-li nejlepší) dramatických filmů ze soudního prostředí s hvězdným obsazením. Třešničkou na dortu skvělého provedení je pak už snad jen závěrečný proslov Matthewa McConaugheyho a správně vybrané a načasované chvíle ticha. ()

Marrty3 

všechny recenze uživatele

K tomuto snímku mě přivedla herecká armáda kterou mám až na Sandru moc rád. K milému zjištění byl film i krimi thrillerem z 90´ a jako třešnička na dortíku byl v hlavní roli rasismus. Pro mě precizní koktejl. Přesto všechno se mi to zdá jako šíleně rozporuplný snímek. Nevím zda jsem si ho užíval, nebo mě místy nudil ?! Každopádně vím, že přítomnost Spaceyho a McConaugheyho byla víc než skvělá, na těchto dvou mužích snímek bez pochyby stojí. Zdálo se mi to často dost přitažené za vlasy, možná až trochu nereálné. Velká část se odehrává v soudní síni, s čímž jsem absolutně neměl problém. Nevím, je to rozhodně jeden z těch povedenějších Schumacherových snímků, ale byl vytvořen v té nevyrovnané části jeho kariéry, což se na filmu bohužel podepsalo. ()

Shogin 

všechny recenze uživatele

Po přečtení neuvěřitelně dobrého románu Johna Grishama, jsem nevěřil, že by se filmová adaptace mohla jen z malé části blížit jeho kvalitám a po shlédnutí tohoto ztvárnění Joela Schumachera, musím opravdu říct "klobouk dolů". Vynikající adaptace, která sice kvalit románu nedosáhla, ale to ostatně nikdo nečeká. Avšak jsem nadmíru spokojen a myslím, že John Grisham taktéž. Obsazení podle mně ani lepší být nemohlo. Zejména Matthew McConaughey a Samuel L. Jackson, kteří mi pasovali naprosto dokonale! Krom toho i ostatní herecké výkony jsou velmi dobré (Spacey-s čím jsem počítal, Bullock, Sutherlandovi). ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

19.03.2021

Další důkaz, že dnes už je ve světě filmů a seriálů možné všechno, je oznámení streamovací služby HBO Max, že se krimi drama Čas zabíjet od režiséra Joela Schumachera z roku 1996 dočká seriálového… (více)

Reklama

Reklama