Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ticho bylo prolomeno... „Znepokojivé" (Time), „působivé" (The Wall Street Journal) a „napínavé" (Newsday) pokračování Mlčení jehňátek má „neobyčejný úspěch" (Us Weekly)! Anthony Hopkins je ve své staronové roli rafinovaného zabijáka Dr. Hannibala Lectera „perverzně dokonalý" (Rolling Stone), když po čase opouští svůj úkryt a vtahuje agentku FBI Clarice Starling (Julianne Moore) do životu nebezpečné hry, která prověří její sílu, chytrost... a loajalitu. Příval hrůzy a napětí a šokující vizuální efekty dělají z Hannibala „nejpůsobivější film, jaký kdy bude k vidění" (Joel Siegel, „Good Morning America"). (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (40)

  • Julianne Moore (Clarice Starling) vzpomínala na své rešerše: "Lidé, se kterými jsem se seznámila v FBI, měli úžasný smysl pro humor a dokázali neuvěřitelně riskovat. Tak třeba ty dvě agentky, Monique a Lou, plánovaly zátah na drogové dealery, ale když mě viděly, klidně přede mnou vysypaly kabelky a ukázaly mi, kde nosí pouta a pistole. Mají třeba speciální pouzdra, která drží na kalhotách. Mnoho agentek nosí želízka po kapsách, ale některé ženy je zase mají radši v kabelce. Člověk by si myslel, že na to jsou předpisy, ale když si s lidmi v branži promluvíte, zjistíte, že záleží na individuálním vkusu. Tyhle ženské byly skvělé. A připadalo mi bezva, že všechny mají dlouhé vlasy. Lou mi dokonce řekla: 'A ne, aby sis je nechala ostříhat!' protože už je unavovalo, jak ve filmech vidí agentky FBI jen v kostýmku a s mikádem." (NIRO)
  • Představitel titulní role Anthony Hopkins komentoval, že "mě sice moc baví Lectera hrát, ale ve skutečnosti s ním nic společného nemám. Nevyznám se ve vínech, nejsem gurmet a pekelně vařím. Nezvládnu ani vajíčko. A už vůbec nejsem sofistikovaný - k podobným lidem jsem dokonce hodně podezřívavý. Pár jsem jich už potkal, a můžu vám říct, že sofistikovaní lidé vás unudí k smrti." (NIRO)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 87 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Dvanáct let po svém vzniku byl film připomínán v italském tisku. Kupodivu ne kvůli jeho scénám ve Florencii, nýbrž proto, že vyšlo najevo, že jeden místní gangster nechal svého rivala zaživa sežrat prasaty. (NIRO)
  • Když Dino De Laurentiis telefonoval Ridleymu Scottovi s nabídkou režírovat adaptaci knihy "Hannibal", setkal se v první chvíli s nepochopením. Scott si totiž myslel, že by mělo jít o historický film o slavném kartaginském vojevůdci a suše odvětil, že po Gladiátorovi (2000) "se mi fakt nechce točit něco o chlapovi, co táhne slony přes Alpy." Producent hned začal svým hutným italským přízvukem hulákat: "Ále né, Lecter! Lecter!" (NIRO)
  • V knižní předloze má Hannibal Lecter (ve filmu Anthony Hopkins) cestovní doklady pro útěk z Florencie ukryty v tzv. Ďáblově brnění. (Cenobita)
  • Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) po celou dobu filmu ani jednou nemrkne. (ČSFD)
  • V knižní předloze Thomase Harrise si Hannibal Lecter (ve filmu Anthony Hopkins) nechal během svého útěku v Brazílii odstranit svůj přebytečný prst (druhý prostředníček) na levé ruce. Ve filmových verzích jej nikdy neměl. (Rollo_Tomasi)
  • S tržbami 58 milionů amerických dolarů se Hannibal stal v Severní Americe ve své době třetím nejrychleji vydělávajícím filmem za premiérový víkend. Lepších výsledků dosáhly jen filmy Ztracený svět: Jurský park (1997) a Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (1999). Celkové severoamerické tržby dosáhly 165,1 milionu amerických dolarů, celosvětové pak činily 351,7 mil. (Edgerton)
  • Anthony Hopkins za postavu Hannibala obdržel do té doby nejvyšší honorář ve své kariéře, a to 15 milionů amerických dolarů. (Edgerton)
  • Natáčení filmu probíhalo ve Florencii, Washingtonu, Richmondu, Montpelieru a Ashevillu. Natáčelo se od 8. května do 25. srpna 2000. (helen catter)
  • Scénář se patnáctkrát přepisoval. (cariada)
  • Dům u jezera na konci snímku se vyskytuje i ve filmu A co Bob? (1991). (Elisebah)
  • Ve Florencii, kde se část filmu točila, můžete zakoupit průvodce, který vás láká na místa, která navštívil Hannibal Lecter (Anthony Hopkins). (Kulmon)

Související novinky

Druhé To má scenáristu

Druhé To má scenáristu

11.09.2017

Nejspíš jste si všimli, že horor To o víkendu vládnul kinům. Adaptace slavného románu vydělala za první víkend v USA 117 milionů dolarů, čímž pokořila rekordní zářijový otvírák Hotelu Transylvánie 2 … (více)

Hannibal za Alpami

Hannibal za Alpami

15.06.2005

Konečně máme potvrzené zprávy o natáčení dalšího pokračování osudů nejslavnějšího psychiatra na světě, a jak vás už asi z titulku napadlo, není řeč o Sigmundu Freudovi. Čtenáři románů Thomase Harrise… (více)

Reklama

Reklama