Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Doktor Malcolm je pozván do sídla Johna Hammonda, duchovního otce projektu Jurský park. Ještě před samotným setkáním s Hammondem Malcolm narazí na Hammondova bezohledného synovce Petera Ludlowa. S ním má Malcolm spory už kvůli nepovedenému projektu Jurského parku. Vztahy mezi oběma muži jsou na bodu mrazu. Hammond oznámí Malcolmovi, že existuje ještě ostrov Isla Sorna, kde se dinosauři množí bez omezení v divoké přírodě. Dosud o této části projektu Jurský park veřejnost nevěděla. V nedávné době však u pobřeží ostrova přistála loď britského milionáře a posádka na dinosaury narazila. Hammond si představuje, že Malcolm na ostrov odjede s malou výpravou a výprava zmapuje život zdejších dinosaurů. Aby Hammond donutil Malcoma nabídku přijmout, oznámí mu, že na ostrov před třemi dny odjela i Malcolmova snoubenka, dr. Sára Hardingová. Šokovaný Malcom, který se o svou přítelkyni bojí, ihned urychluje odjezd výpravy na ostrov. Výpravu tvoří on, fotograf Nick Van Owen a technický specialista Eddie Carr. Aniž by to Malcolm věděl, do auta se schová i jeho dcera Kelly. Malcolmovi a jeho druhům se velmi rychle díky GPS lokátoru podaří najít Sáru. Ta je nadšená z pozorování býložravých dinosaurů. Záhy však výprava zjistí nejen to, že Malcolmova dcera Kelly je na ostrově, ale také že na ostrov přilétá i mnohem větší výprava Petera Ludlowa. Ludlow se svými lidmi na ostrově zahájí odlov dinosaurů pro jeho nový podnikatelský projekt, velkou dinosauří zoologickou zahradu v San Diegu. Nick, který odlov dinosaurů těžce nese, v noci odchycené exempláře vypustí z jejich klecí. Dinosauři Ludlowově výpravě zdemolují její tábor a zařízení. Sára s Nickem v džungli narazí na mládě tyranosaura, kterému Ludlowovův předák, Roland Tembo, zlomil nohu a svázal ho. Roland mládě použil jako návnadu na jeho rodiče, které hodlá ulovit a proslavit se tak jako nejlepší lovec na světě. Sára s Nickem mládě odvezou na svou základnu a tady mu začnou nohu ošetřovat. Vytvoří jakousi dlahu, která se po čase rozpadne, a mládě se tak má šanci uzdravit. Jenže rodiče mláděte ucítí jeho pach a základnu napadnou. Sáře a Nickovi se sice podaří mládě k rodičům vypustit, ti ale na základnu přesto zaútočí a obytné vozidlo, ve kterém se Nick a Sára schovávají, shodí ze svahu... (TV Prima)

(více)

Recenze (703)

imanicornyt 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu mi opravdu nic nechybělo. Promyšlený a chytlavý děj, od kterého se patrně rovnou v několika směrech odrazil Zánik říše. Hlavní postavy mi byly nanejvýš sympatické, zejména Julianne Moore v roli Sarah Harding (a upřímně bych vůbec nebyla proti, kdyby se tahle zrzka vrátila na plátna v roce 2021). Já osobně zastávám názor, že tento snímek v mnoha ohledech předčil ten první. Přestože jednička je zkrátka klasika, dvojku plnou nečekaných zvratů, nočních sekvencí, obdivuhodných hereckých výkonů i (spoiler) dinosaurů ve velkoměstě jsem dokázala více ocenit. Z mé strany velká spokojenost. ()

CatherineDL 

všechny recenze uživatele

To bylo fakt něco :D Nic jsme od toho nečekala, a dost jsem se u toho nasmála :D Fyzika naprosto nepolíbila tenhle film. Výkony herců a efekty... :D :D :D ()

KiJi 

všechny recenze uživatele

K SVAČINCE JEDNOHO ČLOVÍČKA Já si ho dal k obědu. Nikoli človíčka, ale druhý díl z prostředí Jurského parku. Právě Ztraceným světem začalo mé malé ohlédnutí zpět. Nedávno jsem si k obědu pustil televizi. A narazil na dvojku Jurského parku, už běžela asi 20 minut. No co, mrknu na to, řekl jsem si, byl to dobrý biják. A vydržel jsem na to čučet až do konce. Úplně mě to chytlo. Protože to má Spielberg fakt promyšlené. Sice má dost podobný vzorec a skoro i scény jako jednička (i když trochu jinak udělány či pojaty), stále jsem stejně jako postavy znovu pocítil tu fascinaci dinosaury. Přesto je to jiný snímek – je méně vědecký, o to dobrodružnější, akčnější, velkolepější. Ponechal si jemný vtip. Opět výborní herci. S odstupem času a dnešním pohledem jsou digitální triky perfektní a precizní. A hlavně, Spielberg umí pracovat s napětím, když divák přestává dýchat – fakt mě dostala scéna, kdy dva Tyrannosauři okukují vůz s jejich mládětem uvnitř, které léčí hrdinové filmu. Pak na vůz zaútočí, shodí ze skály…však to znáte, nervy drásající drama. A od té doby divák skoro nemá čas vydechnout. A opět si vyhrál s detaily a nápady (jako třeba hon lovců na dinosaury) Pravda, pobíhání Tyrannosaura ve městě a závěr byly až příliš Holywoodské, na druhou stranu v názvu přece odkazuje ke Ztracenému světu… ()

Dupac 

všechny recenze uživatele

Technickou stránku věci (kamera, několik strhujících scén) jsem si užil mnohem víc než u jedničky. Ale Godzilla, která v závěru filmu utíká ulicema města s ultradementním scénářem v DNA, spolehlivě zašlápla i třetí hvězdičku. ()

patmull 

všechny recenze uživatele

Jsem jediný, kdo má tenhle díl radši než jedničku? Já nevím, ale jednička byla přece jenom občas trochu moc patetická. Tohle je jízda od začátku do konce, furt se něco tam děje, mění se lokace, pak ten závěr ve stylu Drákuly. Je to celkově daleko temnější a má to větší drajv i vtip. Já se už od mala bavil u tohoto dílu daleko víc. ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Spielbergovi určite nič nevyčítam za druhý (temnejší) park, tentokrát bez plotov, kde vyšle skupinku ľudí to tam preskúmať. Prečo nie? Nemám nič proti dvojke a vlastne ani proti trojke. Dinosaury na obraze sú vždy zaujímaví, ak samozrejme nejde vyložene o béčko, čo v tomto prípade určite nie. Veľmi obstojné pokračovanie, ktoré v prvej polovici ponúkne zopár grandióznych scén (lov, priepasť, raptory) a v druhej, po presune do San Diega, znova vytiahne niečo nové a neokukané. Paráda. ()

Sopholojong 

všechny recenze uživatele

Bez prehanania zabavnejsie nez jednotka. Naproti tomu uz menej prekvapivejsie a viac priamociarejsie. Pomaly plynuci, infarktovo zimovriavkovy "attack" T-Rexa na dzipy z prveho dielu uz dve T-Rex svine utokom na karavan prekonat nedokazali, ale minimalne ho vyrovnavaju. So zaverecnou mestskou castou vobec nemam problem a posmakol som si na nej rovnako ako na kukuricnom love raptorov, ci malych zgerbach hodujucich pri potoku na Stormareovi. Jednoznacne modelove blockbusterove pokracovanie devatdesiatych rokov a predzvest o com bude Hollywood v nasledujucich dekadach. Obrie rozpocty, multipokracovania, multiuniverza a rekordne vikendove trzby (navratnost prachov rychlostou svetla). Film, ktory mozem kazde uprsane nedelne rano. ()

Colomba666 

všechny recenze uživatele

Váhám mezi 3-4, ale dám nakonec nižší, jelikož mne pár věcí opravdu vytáčelo, a tentokrát to nezachrání ani Goldblum, kterému dali, narozdíl od prvního dílu, více prostoru. První díl slušné 4*, tento 3*, bohužel. ()

Feacher 

všechny recenze uživatele

No, čekal jsem rozhodně více... Už základ příběhu trochu vycucaný z prstu, někdy mi zas z logiky ve filmu šla hlava kolem a celkově mě to moc nebavilo. Je to možná spíš pro mladší diváky okolo 13-15 let... Nenadchne, ale vyslovené neurazí. Efekty dobré, herecky také, já zůstanu na 3*, což je u mě značný podprůměr. ()

largesnake 

všechny recenze uživatele

8/10. Za mě je tohle skoro na stejné úrovni jako 1, nechápu jaktože to je o 20% hodnocené hůře. Některé scény bych dokonce řekl že jsou i lepší než v prvním díle, zkrátka se Spielberg znovu předvedl v hodně světlém světle. ()

Brvis 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem netušil, jaký klenot tento film doopravdy je. Sice ani zdaleka kvalitně nemá na předchozí díl, ale je také potřeba si uvědomit, že  Steven Spielberg nechtěl natočit to samé znovu. Navíc je těžké vymyslet něco hodně podobného jedničce, ale i tak se jim to povedlo! Opět film doprovází parádní soundtrack od Williamse. Krásné pokračování co se týče návaznosti na předchozí film, protože spoustu nevyřešených věcí z jedničky se zde krásně vysvětlují. Asi "nejhorší" je konec, né to konkrétní zakončení, ale spíše děj. Mně to upřímně nevadilo, že se poslední minuty odehrávají ve městě, spíše to bylo něco nového zajímavého. Na to že má film 130 minut dokázal Spielberg udělat krásnou akci, vlastně u žádné z akčních scén se nenudíte. Poslední věc, kterou bych chtěl vypíchnout je, že v tomto snímku je SPOUSTU chvil, které absolutně nečekáte, i nějaký ten jumpscare se sem tam objeví, což je fajn. Za mě krásných 70%. ()

MartinNewman 

všechny recenze uživatele

Jurský park 2. Pro hodně lidí slabý díl, pro mnoho lidí otázka proč, je to zbytečné.  Skvěle to popsal kolega Thorn, napsal moc dobrou recenzi. Myslím že byl dobrý tah dát více prostoru Jeffu Goldblumovi a postavit dvojku na něm, jako na hlavním hrdinovi. Všechna ta omáčka kolem něj, chápej zbytek herců, je výborný výběr od Julianne Moore až po šmejda Petera Stormare, který prostě ty šmejdy hrát umí. Kupodivu i když to vypadalo že jednička děj uzavřela, tak se prostě dalo udělat pokračování a to dokonce dobré. Byli pro mě místa, které trošku skřípaly a je jich tam víc, ale dalo se to snést. Jenom mám pocit že je to uděláno tak nějak- mělo to úspěch, pojďme z toho vytřískat nějaké dolary, dokud to jde. Proto možná neutržil v kinech tolik co první díl. Není to prostě na plných 5 bodů, ale na poctivé 4. ()

Nataniel73 

všechny recenze uživatele

Pokračovanie úspešného Jurského parku nedosiahlo kvality prvého filmu. Síce tu máme viac akcie aj viac Tyranosaurov ako v prvom filme, zato je tu menej zábavy. Veľa pokračovaní úspešných filmov dopadlo ešte lepšie ako prvotina (napr. Superman, Sám doma, Bohovia sa museli zblázniť, Terminátor, Votrelec), ale prípad Jurského parku to teda nie je. Tá atmosféra prvého filmu a niečoho "nového" sa logicky vytratila, diváci už boli pripravený na stret človeka s dinosaurom. Ale aj samotný príbeh myslím zaostal za očakávaním. Do toho sa pridali aj niektorí nesympatickí herci a premrštená stopáž. Keď už som sa fakt začínal nudiť, tak film nakopla až záverečná pasáž kedy si Tyranosaurus Rex prišiel pozrieť mesto. Tam už to malo potrebné parametre, aj keď nechápem, že by polícia nechala obrovské zviera len tak pobehovať po ulici. Všetko však dobre dopadlo a mláďa sa dostalo naspäť k mamine a ako bonus dostalo chutnú večeru. Za vizuálnu a technickú dokonalosť plus niektoré pôsobivé momenty (Tyranosaurus pri bazéne) tomu dávam lepšie tri hviezdy a 70%. ()

Holly_Molly 

všechny recenze uživatele

I přes větší příklon k akci, vibe ala King Kong 2005 a trochu podivný finále, hodně solidní a důstojný pokračování se sympaťákem Goldblumem :-) ()

Kukinho 

všechny recenze uživatele

Nemůžu souhlasit s hodnocením, že je dvojka "výrazně horší" než první Spielbergův trhák s oživlými dinosaury. Ztracený svět si zaslouží svoje čtyři * a i když musím uznat, že loď řizená ukousnutou rokou je trochu přitažená za vlasy, impozantnímu konci příběhu to vůbec na kráse neubírá. ()

VanStan 

všechny recenze uživatele

veľmi nádejne to začalo fakt klobúk dole ale potom ten záver že v meste bože to si stevie mohol odpustiť. taká sračka, mám inak zberateľskú kolekciu a tam je že ako sa to malo končiť malo sa to končiť tak že pterodaktili ich napadli a oni ušli na tých padákoch či čo to je a potom že by ušli pred tyranosaurom či tak nejak trošku ma to zarazilo radšej to tam mohli dať ale tak štyri hviezdičky lebo tak čaro sa nevytratilo z tohoto filmu4stars ()

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

21.03.2016

U Disneyho konečně pohnuli s Indiana Jonesem. Pátý díl půjde do kin 19. července 2019 a natočí ho Steven Spielberg, samozřejmě s Harrisonem Fordem v hlavní roli. George Lucas by se na pokračování… (více)

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

03.01.2011

Výrazný britský herec s neobvyklým jménem v neděli prohrál svůj zápas s rakovinou. Byl králem vedlejších rolí, přesto jsme jej všichni dobře znali, což je vlastně důkaz, jak výjimečný to byl herec.… (více)

Reklama

Reklama