Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 484)

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele

Spielberg se tentokrát přesunul na frontu a to přímo do Normandie a i tady kraluje. Úvodní vylodění je prostě parádní. Vlastně není co dodávat, vše je vysoký nadstandart. ()

Columbus 

všechny recenze uživatele

Nejprve jsem myslel, ze se mi to jenom zda. Dalsi minuty me presvedcily, ze to skutecne je. A na konci jsem vedel, ze nikdy nechci zazit valku. A kdyz, tak s Tomem Sizemorem v cele.... s tim umrit nebyla by hanba. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks? Už jste ho viděli zahrát špatně nějakou roli? Já už tohle říkám asi po sté, ale stejně to zopakuji. Pokud ve filmu hraje on, budu se dívat už jen kvůli tomu, že tam hraje. Připojí-li se k tomu ještě zajímavý příběh s tematikou války a překvapující vyústění očekávaného závěru, pak je to jen a jen dobře. ()

Prcin 

všechny recenze uživatele

Spielberg opět natočil parádní film a k jeho mistrovským dílům často není co dodat, tento film řadím mezi nejlepší válečné filmy. Absolutně dokonalé a filmově nezapomenutelné vylodění v Normandii vás vtáhne do filmu tak, že ho musíte vidět znovu. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Dnes již kultovní film z 2. sv. války. Spielberg vytvořil mistrovské dílo, na které se s chuti podívám každý 6. červen. Vylodění na Omaze vám vyrazí dech a jen se sami sebe ptáme, jak je možné, že to někdo sakra přežil. Poznáme jak se člověk chová při situaci, kdy mu nad hlavou sviští kulky ostošest(ano, někteří se jen stočí do klubíčka a budou řvát maminko!). Skvělý výběr herců a závěrečná bitva, při které umírají hrdinové a přežívají zbabělci, jen ukáže, jak to chodí ve válce- 10/10. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Upřímně doufám, že vylodění v Normandii neprobíhalo ve skutečnosti jako ve filmu. Jaký důstojník by dal rozkaz k bezplatné návštěvě jatek?! T. Hanks hraje až na vyjímky vždy skvěle. Téma filmu - záchrana vojína R. Je naprosto iracionální - na stranu druhou, chce možná film ukázat "chrabrost a dobrotu Amerikánců". 70% ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Zatracenej Spielberg! Nikdo jinej by to takhle natočit rozhodně nedokázal... Pro mě je tohle jeden z nejpůsobivějších válečných filmů! A vůbec se sama sobě nedivím, že jsem se mu vyhýbala. Spousta válečných filmů je patetická, směšná a blbá, rádoby dojemná a ukazuje falešné hrdinství. Tohle je ale realita. Úchvatná první scéna, dokonalá kamera (poprvé, co mi nevadí třes), scéna vyloděni ve Francii je nejlepší lék na válečné nadšení a zároveň nejvěrohodnější bojová scéna, jakou jsem kdy měla tu čest a smůlu vidět: třeba ty záběry na kluka, který si nese vlastní utrženou ruku, protože neví, co s ní má dělat... taky jsem měla možnost prohlédnout si vyteklou ledvinu na hromadě střev ještě živého člověka... Naturalistický přístup tvůrce dodal filmu všechno... všechno! Geniální hudba... Opravdu dobrý film diváka zabíjí, a tohle je víc než jen dobrý film. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

To by nesměl být Spielberg, aby vstupní premisa nebyla tak trochu pohádková a patos místy nepřetékal přes okraj, ale jako protiváha jsou tu tentokrát syrově zpřítomněné (zvuk!) bitevní scény bez přepísknutých „uměleckých“ stylizací Schindlerova seznamu, neřkuli Válečného koně. Navíc se u nás po rodinné projekci rozvinula živá otcosynovská debata o tom, jak je to teda s tím hrdinstvím a k čemu je dobrý konstrukt „národa“ a jak lidi jedním dechem prohlašují válku za zlo a válčení si idealizují, a tak všelijak podobně, a bijáky, které nás dokážou vyprovokovat k takovýmhle výměnám myšlenek, to u mě mají dobrý. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nejlepší válečný film. Realistický, fantasticky natočený, se skvělým obsazením i příběhem. Úvodní půlhodina špičková a rozhodně jedna z nejlepších v historii filmu. Málokterý válečný film se mi líbí, ale tohle je fakt nářez. Veliký filmový klenot a jeden z nejlepších filmů Stevena Spielberga. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Technicky najlepšie natočený vojnový film vôbec. Neskutočná výprava a exteriérové scény, príbeh je tu oproti tomu druhoradý ale ajtak obstojný. Spielberg nemá problém predať divákovi sympatie k postavám aj keď ide o vážnejšiu tému. Toto je film ktorý ľutujem že som nezažil v kine. ()

adams89 

všechny recenze uživatele

Dá se říct, že Steven Spielberg je režijní génius. Vždyť ještě snad nikdy nenatočil špatný film! A právě Zachraňte vojína Ryana je ten jeho nejvelkolepěji pojatý (nebo se snad mýlím?). Po slibném úvodu, kdy válečný veterán u jakéhosi hrobu vzpomíná na válku a začíná vyprávět náš příběh, se začíná odehrávat scéna, která se už nesmazatelně zapsala do dějin kinematografie jako (a to si troufám tvrdit) vůbec nejlepší filmová bitva, co kdy byla natočena. Ano, nemám na mysli nic jiného než vylodění Američanů na pláži Omaha. Tak ostrý start, jako byl tady, jsem snad ještě nikde jinde neviděl. Zde je nejlépe poznat, že Spielberg nikterak nezahálel a o tragické události si zjistil vše, co se dalo. Od přímých účastníků vylodění začínaje, až po všechny dostupné historické materiály konče. Pozoruhodná je také ta vůbec celková realičnost, a to nemyslím jen samotné vylodění. V hlavní roli tu úřaduje jako obvykle vynikající Tom Hanks. Ten si role dokáže vybrat! Po Philadelphii a Forrestu Gumpovi další pecka, jež ho okamžitě katapultovala až na filmové výsluní. Vůbec nemám tušení, co by se tu dalo zkritizovat - patrně nic! I ti, kdo nemají příliš v oblibě válečné filmy, by se na něj podívat jistě měli, možná na ně potom změní názor...100%. ()

JimmyII 

všechny recenze uživatele

(Téměř) dokonalý film z druhé světové války, plný fantastických hereckých výkonů (Sizemore, Burns a samozřejmě Hanks), nádherných obrazů Janusze Kaminského a děsivé atmosféry zmaru druhé světové války. Přitom se ale film nesnaží divákovi válku znechutit stylem "jaké to ale bylo peklo", spíš jen ukazuje beznaděj a setrvačnost, s níž vojáci bojovali a divák si tak říká: "Co kdybych tam byl já?". A pak je tu jeden vznešený úkol, který je jen záminkou proto, aby se Spielberg mohl koncentrovat na jednu partičku několika chrabrých chlapů, jejichž charaktery, osudy a proměny jsou to, co film žene a proč byl natočen. Nutno dodat, že ona partička je dokonale vymyšlená a poskládaná dohromady, takže je radost sledovat tento tříhodinový Spielbergův opus, a to bez jediného zívnutí či přivření oka. S Mnichovem nejlepší Spielbergův film minimálně od Schindlerova seznamu. Hvězdičku strhávám za úvodní a finální hřbitovní záběry ze současnosti a záběry na americkou vlajku - to prostě nesnáším. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Po absolvování Války světů jsem si se Spielbergem potřeboval spravit chuť, takže jsem vsadil na jistotu. I když je Ryan kvalitní reklamou na americký ultrapatriotismus, je stejně tak jedním z nejsilněji vypovídajících válečných filmů. To co si museli vojáci prožít mi díky režisérovi vlhčí oči. A to i při pohledu na hollywoodské obličeje, kterým byl do ruky dán nepříliš ohromující scénář. Kéž bych i já byl ten, kdo se hlásí jako první a stěžuje si jako poslední. ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

U Ryana jsem byl souhrou všeho úplně konsternován. Snímek nám paradoxně na naprosto minimalistickém příběhu, který ve výsledku nemá na dění válečné vřavy ani ten nejprachprostější dopad, ukazuje válku ve svém nejširším rozsahu a působení, její brutální neduhy, její ohyzdnost, její zbytečnost, žádný smysl, nulový význam - přes to všechno, jak dokáže naprosto krutě a zbytečně ovlivnit tolik životů. Naturalismus a brutalita snímku jsou skutečně na extrémně vysoké úrovni, i když se jedná o takový "blockbuster" (ano, je to tak). Spielberg opět ukazuje, že umí roztodivné množství žánrů, ale vždy ho ze snímku ucítíte. Byl jsem vyděšen sugestivností bojových scén, kterou podtrhává nevídaná kamera, jež vyvolává mrazivou autentičnost. Výjimečné dílo, co asi nikdy nezestárne. Dobrou chuť, ale před projekcí nejezte. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších válečných filmů. Hloubka příběhu je tu sice překryta nánosem bravůrně natočené brutální akce, ale i díky vynikajícím hercům stačí málo a každá postava si získá divákovy sympatie. ()

Wall-E 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy nikdy nebyly moje krevní skupina,ale vyjímka potvrzuje pravidlo!Opravdu je na co koukat.Není to jen válka v přímém přenosu(Jako např.Black Hawk Down)Akce je tu taky požehnaně,střelivo sviští,krev prýští a výbuchy jsou tak reálné,že představitelé nemusí strach v očích ani hrát a divákovi to bere dech.Nádherný sice "americký" příběh z války si právem zaslouží být v mojí top 10.Stevene jen tak dál,oscarů není nikdy dost... ()

SG_ever 

všechny recenze uživatele

Vykradený Čapek, tuctový americký patos aneb film, který ničím, kromě hvězdného obsazení, nevybočuje z normálu válečných megafilmů... Jaký je rozdíl mezi Tenkou červenou linií a vojínem Rayenem ? Možná sošky ? Nevím, každopádně pro mě příjemná a kvalitní podívaná na TV NOVA. Snímek, na který se ale opravdu podívám jen v televizi a to jen v případě, že nemám něco lepšího na DVD. Slušné až nadprůměrné, ale pro mě nepatří do extrašpičky v žánru natož pak celkově. (70%) ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama