Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 483)

lykan9 

všechny recenze uživatele

Nikdy před tím, ani po tom jsem neviděl lepší válečný film. Doslova všichni byli úžasní a i když je jasnou hvězdou Tom Hanks, tak ostatní herci byli neméně úžasní. Příkladem může být smrt postavy Adama Goldberga. Pro mě rozhodně dokonalá scéna, za kterou bych mu dal Oscara. A takhle bych mohl pokračovat do nekonečna. Jediné, co mi celek narušilo, byl začátek a konec s ufňukaným dědou, ale dá se to pominout. ()

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele

V roce 1993 nám Steven v Schindlerově seznamu ukázal hrůzy největšího konfliktu lidstva z pohledu civilistů a hrůzné věci, které se děly jim. Ukázal nám to v neskutečně surové podobě, kterou by od něho málokdo čekal. Ukázal to bez příkras, bez barvy, prostě tak, jak se to stalo a člověku je až úzko z toho a nemůže věřit, že se takové hrůzy děly. Tím ale jeho zpověď na téma této války neskončil, protože nám to neukázal z pohledu mužů, co se toho přímo účastnili. Mužů, kteří v širokém měřítko pro své velké pány představovali pouhé figurky, které plní jejich vůli a jejich ztráta je nejmenší z problémů, které ony vůdce tehdy sužovalo. A tak za 5 let vydal projekt na toto téma. A Steven to dokázal zase na výbornou. Ony hrůzy, co se dějí na bojišti, pocity mužů, co tam musí nedobrovolně zbytečně pokládat životy, smrt, nejistotu a mnoho dalšího dokázal vystihnout jen v prvních pár minutách filmu. A to všechno díky neskutečně dobře vyobrazené autentičnosti, která je zde vyobrazena. A na tomto hrubém základu začne stavět. Stavební materiál tvoří výborné charaktery, které nám i přes jejich početnost všechny krásně vyobrazí. Jejich minulost, pocity a jejich vzájemný vztahy mezi nimi, které i když nejsou vždy dobré, tak stejně drží pospolu, jako pevná zeď, kterou jde a první pohled těžko rozdělit, ale přitom to je vlastně neskutečně jednoduché. Další stavební prvek je celkový příběh, který není jen klasická cesta válkou, ale naši hrdinové dostanou speciální misi, ke které je potřeba špetka detektivní činnosti. Další prvek tvoří nezapomenutelné scény, prvních dvacet minut o vylodění v Normandii na Omaha Beach patří k jedněm z nejlepších scén v dějinách kinematografie a právě jen prvních pár minut tohoto klenotu tvoří onen stavební základ. Ale pak tu je mnoho dalších skvělých scén, já bych si například vybral tu, jak začíná pršet, záběr na listy, pak na jak se začíná tvořit bahno a pak už to jsou celkově sračky... Já vím, je to sice velice krátká sekvence, ale já tyto detaily tuze rád. Nu a poslední ze stavebních prvků je řemeslo. Režie, kamera, scénář, zvuk... všechno vytaženo do maxima. A když všechny tyto pomyslené stavební prvky postavíte na pomyslný skvělý základ a pokryjete ho střechou tvořenou hudbou Johna Williamse, jehož rukopis je nepřepsatelný, tak dostane neskutečně kvalitní dům, který je tak kvalitní, že nejde jen tak zbořit. A čím déle stojí, tím více si ho musíme vážit, protože nové domy se v poslední době moc nestaví a když jo, tak ne moc kvalitní, takže jdou lehko zbořit. Až na pár světlých výjimek. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Intenzivní záchranná mise nejenže důkladně (skoro "na vlastní kůži") protáhne diváka krvavým, špinavým, ohlušujícím válečným peklem, ale svým zadáním (rozkazem) předestře také závažnou morální otázku – riskovat 8 životů pro záchranu 1? Většina vojáků dostane čas se prokreslit, proto nám na nich bude záležet a jejich protichůdné názory si vyslechneme s pozorem. Samozřejmě Spielberg (americkým) patosem chvilkami nešetří, viz kratičký rámec ze současnosti, ale asi by nebylo fér se nad tuto marginálii nepovznést. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Nejlepší válečný film historie. Úvodních 30 minut bude už navždy legendárních. Nejvíce naturalistická scéna filmové historie se nezapomenutelně vryje do paměti každého, kdo jí uvidí. ()

davidek 

všechny recenze uživatele

Nemám rád válečné filmy, jsem po nich moc smutnej, ale chce se mi pak bojovat proti těm, kteří ty války způsobují. Proti zlu zlem, ale nestat se grázlem. Je to fakt těžké. Proč umřeli všichni bratři vojína Ryana? Pro touhu mocných po ještě větší moci. Asi je moc prožívám ty válečné filmy. ()

ganz 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s bratrstvem neohrožených, prohrává na celé čáře. Válečné filmy miluju, ale chtěl bych vidět vojáka který by všemi deseti nebral možnost odejít z války... Technické provedení bylo na druhou stranu skvělé a zvláště pak první půlhodina zachycující vylodění byla skvělá. Dále sniperský souboj atd. Bohužel obsažená propaganda a myšlenka filmu mi prostě přišla mimo. Musím se ztotožnit s jedním komentáře: "Mnohem radši si dám Tenkou červenou linii." ()

NoFiction 

všechny recenze uživatele

Tady si divák může okusit, jak chutná asi válka. Naprosto dokonalý snímek o vylodění v Normandii a postupu k vítězství. ()

KASUGI 

všechny recenze uživatele

Zachraňte vojína Ryana považuji nejen za nejlepší válečný film všech dob, ale také jako nejlepší film vůbec! Vynikající herecké výkony, úžasně různorodé charaktery, špičkové efekty, kaskadérské výkony, zvuk, hudba... stručnější bude, když řeknu, že tomuto filmu nemám co vytknout. Po prvním shlédnutí mi bylo blbě jak od žaludku (a to vydržím opravdu hodně), tak psychicky. Po dalším a dalším shlédnutí nacházím na tomto filmu spoustu detailů a vychytávek. Pan Spielberg nám předvedl nejrealističtější bitevní vřavu 2.světové války a ukázal nový směr válečnému žánru všeobecně. Pět hvězdiček krát dvě. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Hodně realistický film.Spielberg je opravdu geniální a dokáže natočit jak sci-fi zábavu,tak seriózní válečné drama ()

svobik 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších válečných filmů, jaké jsem zatím viděl. Spielberg je definitivně bůh a Kaminski nejlepší kameraman současnosti. Jen škoda několika zbytečných a hluchých momentů. ()

toyrider 

všechny recenze uživatele

Není co kritizovat, leda zase jen ten všudypřítomný americanismus, ale to je fuk.Spielberg prostě natočil dosud nejlepší válečný film. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Brilantně natočený, filmařsky i herecky perfektní film, který mě ale osobně zklamal hlavní myšlenkou a skrytým americkým patosem. Je pravda, že leckomu se to může zdát jinak, ale podle mě je tento film jen dalším trailerem na válčení, hrdinským příběhem o amerických vojácích a všichni ostatní jsou zlé inkognito ovce určené na porážku v německé uniformě. Před mistrovskou taktovkou Stevena Spielberga ale leckomu spadne huba a to je velké umění, točit to totiž někdo jiný, ani pes by po tom neštěkl. 75% = 4/5 ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Neviem, čo mám k tomuto filmu napísať. Od začiatku do konca úžas, hrôza, smútok... Proste, treba ho vidieť. ()

Kurikmoon 

všechny recenze uživatele

Nepatrím k fanúškom tohto štýlu, ale tento film si dokázal udržať moju pozornosť. S pribúdajúcimi minútami to bolo lepšie a lepšie. A ak niekto očakáva, že sa na scéne bude behať v čistých uniformách... ()

Myrreczech 

všechny recenze uživatele

Nejlepší válečný film jaký kdy kdo natočil. Při úvodní sekvenci na pláži má člověk pocit jako by tam skutečně byl a skutečný obraz války na vás vyletí jako kopnutí do rozkroku. Zbytek filmu už jen rozpracovává perfektní příběh a klidně se přiznám k tomu, že u závěrečné scény na hřbitově jsem brečel jak želva. Prostě dokonalý film. ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Film zaujme svou realističností, autentičností a nejen vylodění na Omaha Beach je tím největším počinem tohoto snímku, ač je pravdou, že to nejlepší se odehraje právě v té úvodní půlhodině. To však neznamená, že zbytek je nějak horší. Sniperské scény jsou taky skvělé. Každá scéna má svůj obsah, pořád se něco děje, žádné zbytečné střihy, žádné zbytečné dialogy hlavních hrdinů, vše je k věci, vše je napínavé a někdy taky dost morbidní (na svou dobu). Když jsem snímek viděl jako dítě (mimochodem první válečný film co jsem viděl), bylo to ve školní lavici na ZŠ a na plátně, holky se krčili vzadu, zakrývaly si oči při všech těch hrůzostrašných scénách, kdy odlítávaj nohy, ruce a vůbec všechno. A nebo rovnou odcházely pryč. My kluci, včetně třídního učitele, od kterého to byl jeho oblíbený film, jsme na to tenkrát koukali jak vyjevení, páč žádný válečný film nikdy nenabídl takhle autentický pohled mezi vojáky v samotné bitvě. A ta kamera, pod vodou, nahoru, zpátky pod vodu. To bylo něco nového a naprosto úžasného. Vlastně i dnes tenhle film beru jako největší počin v dějinách válečných filmů a panu Spielbergovi mnohokráte děkuji. Od dětství do dnešních let jsem vojína Ryana viděl nejméně dvacetkrát a kdykoli se podívám znovu. Tom Hanks ztvárnil roli kapitána Millera dokonale. Vynikající výkony předvedli i Matt Damon a Vin Diesel (ten toho sice moc nenahrál, ale to co nahrál bylo bravurní). A že se jedná o amerikanismus a patriotismus? A proč ne? Je to historie a je třeba si ji připomínat. Být šest hvězdiček, právem by si je tento snímek zasloužil. ()

Miki8888 

všechny recenze uživatele

I po několikátém shlédnutí mi při úvodu běhá mráz po zádech. Legendární začátek Ryana navodí snad každému pocit jako by tam byl. Abych nehodnotil jenom začátek, tak i celý film se mi hodně líbil. Každá postava v pozdější záchranné jednotce má svůj specifický charakter. Nebudu tu dál vyjmenovávat všechna plus a mínus toho už je to hodně. Při nazývání tohoto snímku nejlepším válečným filmem všech dob bych byl trochu shovívavý. Ovšem mezi TOP10 bych ho s jistotou zařadil. Pět hvězd si myslím je bez pochyby jasným ohodnocením. Na konec jednu zajímavost, které sem si všiml, když sem se nedávno díval. Chyba ve filmu: Zhruba ve 34. minutě u Generála v kanceláři má jeden z plukovníků na prvním záběru tzv.Aiguillette (červený provázek) při druhém záběru (přechod ke stolu ho nemá!), v dalším záběru už ho opět má. ()

ABCD Marta 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg je kádr a moc dobře ví, jak natočit nezapomenutelné a svým způsobem geniální scény, koho do filmu obsadit a dostat z něj to nejlepší, nebojí se různých témat, a to vše se mi líbí, ale najde se na tom světě někdo, kdo mi už konečně vysvětlí, proč v ten nejméně vhodný moment celý ten úžasný dojem posere nějakým klišé nebo fujtajbl sentimentálním kýčem? Chápu, že na americké akademiky to platí, a tak ti celí vlhcí toho plešouna odklepli, ale na mě toto, Steve, neplatí, takže ti za tu filmovou dokonalost nejvyšší ocenění ČSFD prostě a bez zbytečných keců nedám. ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama