Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh mírumilovného syna bohatého a významného rodu v Jeruzalémě, který je dílem kvůli své snaze bránit práva židů a dílem nešťastnou shodou okolností odsouzen na galeje. Po mnoha útrapách a dobrodružstvích vybojuje zpět svobodu a vede svůj národ proti hněvu Římanů. Wylerův Ben Hur je nejenom epickým příběhem, ale také jedním z nejlepších a nejslavnějích filmů historie. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (473)

lesumir 

všechny recenze uživatele

Bena Hura si sice nebudu pouštěť několikrát do roka, ale jsem rád, že jsem tenhle velkofilm mohl vidět! Určitě je to jeden z nejmonumentálnějších filmů vůbec, a přitom je celý dělán skoro na kolení, to klobouk dolů a nebýt té poslední fanaticko náboženské půl hodinky, dal bych jistě plný počet! Heston nehrál, ten se s Judou ztotožnil a bylo to fantastické, ale ani on nedokázal ten konec nějak oživit. Takhle je to jen za tři hvězdy, ale opravdu smekám a kdyby to bylo kratší, rozhodně bych Bena Hura vychvaloval, kde jen mohl. Škoda. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) I kdybych vůbec neměla vlastní mozek, tak je tu pořád jeden důvod, proč tenhle film nemůžu brát nikdy, nikdy vážně, a tím je samozřejmě Monty Pythonův Život Briana. Jako další dost mimozemská věc mi přijde, že ve stejné době ve stejném studiu natáčel Fellini svůj Sladký život. Ten sice taky není můj srdcový a ani se neodehrává ve stejném tisíciletí, ale stejně lze na práci s herci, s prostředím a se vším vidět, který film extrémně zestárl a který je naopak nadčasový. Nejpůsobivějším obsahem/poselstvím tohohle filmu pro mě zůstává Judahův kousavý sarkasmus, protože jeho vykoupení/obrácení je pro mě zobrazeno nepřesvědčivé. Ale je zcela možné a dokonce pravděpodobné, že látce pouze/vůbec nerozumím. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Ben Hur je tak velkolepý snímek, že i největší příběh našich dějin v něm jede na vedlejší koleji. Závody koňských spřežení stále patří mezi nejúžasnější scény, které se kdy ve filmu objevily. Ovšem právě vědomí, že souběžně můžeme sledovat samotného Ježíše Krista, způsobuje zvláštní pnutí, jenž graduje závěrečnou katarzí, když se oba životy definitivně protnou. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Příběh Forresta Gumpa biblického světa mě zajímal už dlouho, ale jeho enormní délka mě neustále odrazovala. Nakonec jsem si ho pustil a musím říct, že byla chyba to odkládat. Film odsýpá docela rychle a příběh, výprava a režie odvádějí skvělou práci. Hlavně jsem se těšil na proslulý koňský závod, který je až na směšně zrychlenou úvodní přehlídku opravdu perfektní. Není to ale jediná přednost. Ben Hur je jedním z filmů, na které se kvůli jeho délce podívám jen jednou, ale určitě to je filmový zážitek. Hodnocení 80%-90%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Strašne dlho som odkladal tento film, predovšetkým kvôli jeho enormnej dĺžke. Ale bola to chyba, veľká chyba. Keď to zoberiem v kontexte tej doby, v ktorej bol natočený, je celkom pochopiteľné, prečo sa vtedy ľuďom páčil. Mne sa páči ešte aj dnes. Natočený je dobre, so skvelými hereckými výkonmi a hlavne so zaujímavým príbehom a dejom, ktorý na mňa urobil dojem. Nehovorím, vo filme by sme našli aj hluché nudnejšie miesta, ale je tu aj niekoľko veľmi silných scén, pri ktorých na ne človek hneď zabudne. Samozrejme, sú tu aj situácie, ktoré sa moc s históriou nezhodujú, ale všetko je odpustené, pretože Ben-Hur za to vážne stojí. ()

Galerie (169)

Zajímavosti (79)

  • Během natáčení zemřelo nejméně 100 koní. (asdfasdf)
  • V knižnej predlohe nemá Ben Hurova matka (Martha Scott) žiadne meno a je nazývaná iba ako Hurova matka. Pre film však bola prekrstená na Miriam. (curunir)
  • V úvodných titulkách sú Michelangelove fresky s klenby Sixtínskej kaplnky. Charlton Heston (Judah Ben-Hur) si o niekoľko rokov neskôr zahral postavu Michelangela v období prác na Sixtínskej kaplnke vo filme V službách pápeža (1965). (curunir)

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama