Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh mírumilovného syna bohatého a významného rodu v Jeruzalémě, který je dílem kvůli své snaze bránit práva židů a dílem nešťastnou shodou okolností odsouzen na galeje. Po mnoha útrapách a dobrodružstvích vybojuje zpět svobodu a vede svůj národ proti hněvu Římanů. Wylerův Ben Hur je nejenom epickým příběhem, ale také jedním z nejlepších a nejslavnějích filmů historie. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (473)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si po x letech konečně uvědomil jednu věc: čím rozmáchlejší, pomalejší a detailnější, neuspěchané záběry ve filmu jsou, tím rychleji stopáž uteče! Nádhera. Takže i když je Wylerův epos dlouhý tři a půl hodiny (divné, že u LotRa mi to nikdy nevadilo, heh), užil jsem si to parádně. A to jsem přitom nečekal, o čem to VLASTNĚ celé bude. Závod kvadrig ve mě pak zanechal dojem jedné z nejnapínavějších scén, jaké jsem kdy viděl. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Epos z největších, který ani po šedesáti letech v mnohém ohromuje - obzvlášť ve fantastickém herectví Charltona Hestona a v síle jeho nestárnoucího příběhu. Co zestárlo velmi je plakátový přístup ke křesťanské mystice, zde zobrazené jednoduše jak z knížky pro děti, což svou primitivností silnému příběhu o archetypální cestě skrz lásku, zradu, nenávist a odpuštění poněkud podkopává nohy - jistě, vychází z knihy, ale to filmu hloubku nedodává. K tomu navíc si vzpomenout na arcigeniálního, jen o tři roky mladšího, Lawrence z Arábie, a Ben Hur tak rázem působí jako... pohádka. Fantasticky natočená, epická, silná, ale stále jen pohádka. 8/10 ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších historických velkofilmů s 11 Oscary, který jsou tady udělené naprosto právem. Náboženský základ filmu a závěrečné propojení s jiným osudem, kteří moc dobře všichni známe mě mile překvapilo. [8/10] (MGM) (Technicolor /// Produkce: Sam Zimbalist /// Scénář: Karl Tunberg podle románu Lewa Wallace /// Kamera: Robert Surtees /// Hudba: Miklós Rózsa /// Oscar: Sam Zimbalist (nejlepší film), William Wyler (režie), Charlton Heston (herec), Hugh Griffith (herec ve vedlejší roli), William A. Horning, Edward C. Carfagno, Hugh Hunt (výprava), Robert MacDonald, Milo B. Lory (zvláštní efekty), Ralph E. Winters, John D. Dunning (střih), Miklós Rózsa (hudba), Franklin Milton (zvuk) /// Nominace na Oscara: Karl Tunberg (scénář)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Jak je vůbec možné, že v roce 1959 (!) vznikl film, který hravě strčí do kapsy všechny současné sandálové filmy, které si na sandálové filmy ve skutečnosti jen hrají? Ben Hur je na Blu-rayi absolutní pecka. Ten film za 55 let od své premiéry vůbec nezestárl, všechno pořád funguje, skoro čtyřhodinová stopáž ubíhá velkou rychlostí a závěrečný duchovní přesah má i dnes co říci. A jde to i bez nucených a doslovných biblických výjevů, Mel Gibson by si měl Wylerovo geniální dílo pouštět každý den. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Monumentální a velkolepý biblický epos, jak svým pojetím, počtem zainteresovaných lidí, výpravou, tak i nekonečnou stopáží, dílo, které snad re-definovalo celý pojem "velkofilm". Je však až nečekaně příjemné, že na svou velkolepost tolik nesází, v rámci (omezených) možností se vyhýbá patosu a nesnaží se rádoby komplexně pojmout celé určité období, naopak třeba celý příběh Ježíše Krista je jen okrajový. Touto "skromností" překonává i mnohé velkofilmy o desítky let novější. A úplnou třešničkou na dortu jsou skvěle zvládnuté akční scény, viz závod spřežení - lahůdka, navíc v roce 1959! Na druhou stranu je Ben-Hur vcelku povrchní, za ty 3,5 hodiny jsme v některých věcech rozhodně mohli zavrtat více do hloubky a pro mě osobně byl také problém v jisté natahovanosti a až ubíjejícím tempu některých neakčních scén. Skoro každý, i sebejednodušší, dialog probíhal ve statickém prostředí prostřednictvím záběru-protizáběru... Ale chápu, že takhle se dřív prostě filmy točily. 8/10 ()

Galerie (169)

Zajímavosti (79)

  • Americký filmový inštitút (AFI) umiestnil v roku 2007 snímku na 100. priečku medzi najväčšími filmami všetkých čias. (curunir)
  • Film byl zařazen na seznam "nejvýznamnějších filmů", který vydal Vatikán v roce 1995 na přání papeže Jana Pavla II. Byl zahrnut v kategorii filmů, které jsou významné svými náboženskými myšlenkami. (gjjm)
  • Stephen Boyd (Messala) nosil kontaktní čočky, protože William Wyler nechtěl, aby měl stejnou barvu očí jako Charlton Heston (Judah Ben-Hur). Čočky však působily dráždění a občas se muselo na několik dní zastavit natáčení, aby si hercovy oči odpočaly. (HellFire)

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama