Reklama

Reklama

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech

  • USA The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes (více)
Trailer 18

Začínají desáté Hladové hry. Osmnáctiletý Coriolanus Snow čeká jen na to, jak v nich zazáří. Tentokrát jako mentor jednoho z vyvolených. Tvrdě dřel, aby dokázal naplno využít svůj šarm, znalosti a dovednosti, které mohou dovést vyvoleného k vítětství. Bohužel, štěstěna mu není nakloněna. Dostal ponižující úkol. Trénovat největšího outsidera, dívčí zástupkyni chudého dvanáctého kraje Lucy Gray. V aréně bude probíhat boj na život a na smrt. Mimo arénu se v Coriolanovi ale probouzejí city... a tak se musí rozhodnout, zda bude dodržovat pravidla nebo se bude řídit pudem sebezáchovy, který mu radí něco jiného. Boj o přežití nakonec odhalí, kdo je nevinné ptáče a kdo had, čekající na svou příležitost zaútočit. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (17)

Trailer 18

Recenze (238)

Nevka 

všechny recenze uživatele

Hunger Games jsou jednou ze sérií, které se velmi dobře drží svojí předlohy. A to je v tomto případě docela problém. Co se týká prvních dvou částí, asi nemám moc co vytknout. Atmosféra, přenesení hlavní myšlenky na plátno i casting jsou super. Občas sice lehce hapruje logika (co Sochora na tom sloupu zkoušela je na pováženou), ale jinak parádní. Scénář s ohledem na marketing her občas trochu zjednodušuje (nákupy potravin a jídla pro splátce jsou jen berličkou pro jednu až dvě konkrétní scény), ale i tak zvládá téma prodat. Problém však přichází v podobě hlavní postavy. Ano, marketingově by kdokoliv jiný než „prezident Snow" nefungoval tak dobře, ale právě jeho postava je základním kamenem úrazu. Protože když film bereme jako snahu ukázat jeho přerod v cynickou bestii z původní trilogie, moc to nefunguje. Tím se dostávám i k třetí části, kterou bych asi jako jeden z mála minimálně o deset minut protáhl... Linka s Lucy je paradoxně uzavřena smysluplněji nebo minimálně přehledněji než v knize, ale třeba dost podstatný Sejanus má prostoru minimum, a tak hlavní „zvrat" a morální rozkol vyzní jen tak napůl. Kolem a kolem. Balada je důstojným přírůstkem do série, který však selhává v hlavní myšlence. Protože Snow a jeho motivy jsou načrtnuty jen tak zběžně, což je škoda. Tady byl potenciál na celou trilogii. Tu však zazdila i předloha, takže to není úplně chybou filmu... Slabší 4* - delší recenze >tady<. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Žánr young adult mě míjel, i když jsem byl cílovka, teď už x let nejsem, takže jsem ani nečekal, že by mě to mohlo chytnout. Pomineme-li zbytečnost celého projektu, tak je to celé vlastně ok. Nějaké romantické cringe momenty tam jsou, tento dystopický svět nedává smysl stejně jako v původní sérii a obecně tam chybí nějaká významnější výstavba ať už dějová či pozadí. Na druhou stranu to aspoň není žádná dojící série a jedná se o uzavřený příběh, který má prostředek, začátek i konec, což už taky není vždy pravidlem. Nemůžu tvrdit, že bych celý příběh předvídal, ale stejně tak i nepřekvapil. Bylo fajn vidět Dinklagea ve velkorozpočtovém filmu, i když nemá, co hrát. Blythe se snaží, ale nedá se říct, že by v původní sérii Hemsworth s Hutchersonem nasadili laťku, kterou by šlo nepřekonat. Zbytek je tak nějak nezajímavý stejně jako zbytek tvůrčího týmu, jo Lawrence je takový druhy Yates a taky by mohl zkusit natočit něco dobrého, ať mu nezůstane jen ten Constantine. Ale nebýt té nesmyslné délky, tak bych tomu asi i fandil, furt to je tak nějak lepší než velká část současného blockbusterového mainstreamu. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zřejmě unikát. Málokdo si totiž po filmové sérii, která obecně vzato měla kvalitně sestupnou tendenci, dovolí po několika letech do tohoto světa opět vrátit formou prequelu. A ten natáhnout takřka na tři hodiny čistého času. Výsledek je ale překvapivě dobrý. Asi je velká výhoda Francis Lawrence. Přesně totiž věděl, co natočit a jaké mantinely filmu nastavit. Délka je totiž ve výsledku problém nejmenší. Celé to má super atmosféru, pracuje to hodně s detailem a všímavý divák co má sérii Hunger Games nakoukanou a v oblibě, tu narazí na celou řadu zajímavých narážek. Ke konci to sice trošku ztrácí dech a zbytečně se to komplikuje, ale finální scéna adekvátně překvapí. Takže ve výsledku dobrý. Spíš hlavně pro nadšence série, než pro diváka neznalého, ale proč ne. Když to tvůrcům někdo finančně odklepl… ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Tých vsuviek ala "Spievankovo" síce zas tak veľa nie je, no odstupom času divákovi pomaly ale isto dôjde, že je tu niečo špatne. Toto mal byť snímok, plný atraktívnych nápadov v podobe súbojov o to, čo nás drží pri živote, no zišla z toho len 157 minútová, nudná nezábava, ktorá občas, ale ozaj len občas, preberie z polo spánku vďaka nejakému malému, dejovému twistu. Ak mal byť toto opätovne príbeh o láske, ktorú nič nezastaví, kedy bohatý Janko, prahne po krásnej, ale chudobnej Eržike Kotlárovej z osady, tak budiš, no z celkového hľadiska je tento prequel fakt predražené fopá. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Opravdu milé překvapení! I přes kritickou délku jsou nového Hunger Games zábavný film, který odpovídá literární předloze a zajímavě předchází sérii s Jennifer Lawrence. Různé narážky k původním filmům i ukázka pozadí vzniku jednoho z důležitých záporáků potěší. Zeglerka je celkem výrazná, Blyth je fajn. Hudba i vizuální pojetí odpovídá, i když některé záběry jsou extrémně digitální (hlavně ten prach..). Jediné, v čem cítím problém je samotná proměna v rámci epilogu. Působilo to poměrně "zrychleně" a nevěrohodně, ale já jsem odcházel i tak rozhodně spokojený. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (24)

  • První Hunger Games, kde na konci traileru nezazní píšťalka Rue. (Johnny.ARN)
  • Francis Lawrence sa rozhodol obsadiť Violu Davis do role záporáčky po tom, čo videl meme na internete. Povedal: "Bol to kus fan artu a niekto si, myslím, nafotil obrázok, ako stojí pri okne. Môže to byť zátišie z filmu Farba citov (2011), ale mala taký zlovestný malý úsmev a vytvorili falošný hororový plagát, ako keby v tom bola ona darebákom. Vtedy som si povedal, že ona by v tej polohe mohla byť dobrá." (Arsenal83)

Související novinky

Warneři už zvažují odsuny premiér

Warneři už zvažují odsuny premiér

21.07.2023

Čeká nás nová vlna odkladových novinek tak jako za časů pandemie covidu? Soudě dle reakcí stávkujících herců a scenáristů zřejmě ano, k dohodě se studii se totiž údajně v dohledné době nikterak… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Reklama

Reklama