Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (144)

Rattlehead 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice solidní seriál. Jistě, zdejší havloidi ho házejí do odpadu, protože to natočili zlí komunisté a občas se tam dokonce objeví slovo soudruh (jak hrozné; ale nebojte, vaši inteligenci jistě potěší současné seriály). "Druhý dech" vůbec není propagandistický, naopak ukazuje, jaké problémy v zemědělství panovaly, a rovněž většina rodin se zde rozpadá. Vlastně skoro nic zde nefunguje, jak by mělo. Takže kdo píše o "propagandistickém seriálu", má buď v hlavě nasráno, nebo viděl tak pět minut (anebo obojí). K hereckým výkonům - Chýlková na zabití (ale to ona je v každé roli), naopak kladně hodnotím Vašuta (úžasný primitiv), Kratinu (správný chlapák), Zázvorkovou (bodrá vesnická stařena) a dokonce i Bohdalku (kterou nemám rád, ale zde jí to prostě sedlo). A kde jinde uvidíte Petra Čepka v kladné roli? Zasloužené tři hvězdičky. ()

Cesty timem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně bych to neviděl jako odpad. Navíc třeba v porovnání s dnešními opravdovými odpady (to by tyto pak musely být v mínusu). Seriál má možná trochu smůlu v době, kdy byl natočen a vysílán. Kdy byl vysílán ani nevím, možná kolem sametové revoluce a tehdy jsem ho neviděl. Možná jsem zrovna byl chvíli na vojně. Po revoluci se dost změnilo... Také to není a nebyl seriál dostatečně civilní pro každého. Možná zaujal studenty "vysoké hnojárny" jak jsme tehdy říkali zemědělské vejšce. Sice jsem z jiného oboru, ale docela mne problematika chovu zaujala a myslím, že vše bylo podáno docela pravdivě. Ani to nebyl seriál co diváka znechutil politikou. Takže mne nízké hodnocení docela překvapuje... Seriál se mi opravdu docela líbil, viděl jsem ho až nyní a jsem za odvysílání rád a viděl bych to na 3,5*. Proto u jednotlivých dílů to do čtvrté hvězdy přehouply některé maličkosti... Třeba v 10 díle Jiřinka Kloučková v podání mladé Ilony Svobodové (moc jí to v seriálu slušelo) jak řekne skutečně povedenou hlášku potom, co ukradla v sámošce kompoty. "... Já kradu ze všech nejmíň, já mám čisté svědomí" :-))) To je, myslím, hlavně u nás, docela nadčasová hláška... Nebo "pan Stehno" v podání Marka Vašuta. Tuto roli si evidentně užil... No však já také pane Vašut. To byly parádní detaily, jimiž jste roli vycizeloval a kterých si pozorný divák jako já všimne a užije si je možná podobně jako herec, ale z druhé strany :-) ... Ale v dalších dílech je v podstatě celá rodina Stehnových opravdu "rodinka" k pohledání.... Jak tady v komentech zaznělo, Pelant není Dietl. Ale rozhodně to není odpad pokud to sledujete trochu méně povrchně. ()

Reklama

jasse 

všechny recenze uživatele

Hned v úvodu prvního dílu je inženýrem Vydrou vyslovena definice slova nebo označení etologie - a o tu v tomto seriálu vlastně šlo. Nakrmit národ (a to soběstačně) byl opravdu nesnadný úkol a zemědělci jak v živočišné, tak v rostlinné výrobě dělali  nemožné. Vymýšleli i nemožné projekty, jako byl velkokapacitní kravín, či teletník. Josef Abrhám si svého inženýra, který neustále připomínal zásady etologie, podle mě docela užil a jeho boj s větrnými mlýny zvládl perfektně. Taktéž Kratina - bravurně hraje nadšeného chovatele, který kvůli tehdejšímu šlendriánu ve všem skončí jako zlomený muž...a vůbec všichni ostatní předvádí naprosto uvěřitelnou ukázku, jak se tehdy žilo a pracovalo. Potěšilo mě mnohahvězdičkové i slovní hodnocení od několika uživatelů, a  ráda se k nim přidávám. Souhlasný komentář: nash. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ja to uz dlho hovorim : ked treba natocit kravinu, tak najlepsie je ist do kravina a nech je o kravach. Podarilo sa uspesne. Tak aj tento prednovembrovy serial je plny klise, dej to nema skoro ziadny, ale je to ako-tak sledovatelna podivana na zivot clenov JRD/JZD. Od odpadu serial zachranili 2 osoby : Kratina /Mrtvi ucia zivych/ a Jaroslava Obermaierova /Kladivo na Carodejnice/. Marek Vasut v roli toho blba mi dost vadil. Nezasluzi si to tolko odpadov, lebo podla mna skutocny hnoj pricvalal az po Novembri 1989 /Esmeraldy, Simplemente Maria, Serbelhezada..../ 31 % ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Rád se dívám na normalizační seriály, píšu tedy z této perspektivy. Zde však i pro mne, jakožto fanouška žánru, zcela chybí jistota ve vývoji postav a v konstrukci děje, kterou oplýval p. Dietl. Dívat se na to je opravdu utrpení. Za povšimnutí stojí snad určitá extrémní všednost a civilnost; třeba obydlí těch hrdinů jsou minimálně přikrášlená, začasté vysloveně ošklivá. Mám též trochu slabost pro zemědělství: sice v našich blahobytných časech jím pohrdáme, ale získávání jídla je hlavní lidskou činností a zaslouží si pozornost. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Píseň k seriálu nazpíval Dalibor Janda a jmenuje se "Vchází bez vyzvání". (blackrain)
  • Veronika Žilková hraje v seriálu Slovenku. Její slovenština však působí značně nevěrohodně a je možné zaznamenat, že do mluvy často přidává české výrazy. (Lkprak)
  • Když Stehnová (Veronika Žilková) nakládá křišťálový lustr do auta, je vidět, že jsou z něj sundané všechny přívěsky. Když je záběr na lustr v autě po nehodě, je kompletně osazen všechny přívěsky. (KM Phoenix)

Reklama

Reklama