Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (144)

ghatos 

všechny recenze uživatele

Není to taková hrůza, jak naznačuje zdejší hodnocení. Není to primárně politický škvár. Někoho může odpuzovat hodně přízemní prostředí, ale vztahy v něm jsou celkem solidně rozpracované. Bonusem je neuvěřitelné množství znamých herců ve velkých i menších rolích (např. Abrhám - nyní figuruje v Havlově Odcházení, ovšem také se musel zamazat od hoven...obrazně i doslova, Čepek to dává bez problémů, Konvalinková přehrává, Husák - hodně dobrý výkon, Vašut jako primitivní buran :), Žilková tárá po slovensky :), Bohdalová v roli tupé matky září, Zázvorková je drbna atd.). Vladimír Kratina v roli řídícího teletníku tomu dává svým lidovým přístupem dobrou čočku :) + jeho koníček fotbal, tím to u mě vyhrál. Na Druhý dech se dá v pohodě dívat, nemá se za co stydět (vzhledem k dobovým poměrům). 45%. PS: Roman Skamene jako inseminátor - to je megalaskonka :) . ()

jasse 

všechny recenze uživatele

Hned v úvodu prvního dílu je inženýrem Vydrou vyslovena definice slova nebo označení etologie - a o tu v tomto seriálu vlastně šlo. Nakrmit národ (a to soběstačně) byl opravdu nesnadný úkol a zemědělci jak v živočišné, tak v rostlinné výrobě dělali  nemožné. Vymýšleli i nemožné projekty, jako byl velkokapacitní kravín, či teletník. Josef Abrhám si svého inženýra, který neustále připomínal zásady etologie, podle mě docela užil a jeho boj s větrnými mlýny zvládl perfektně. Taktéž Kratina - bravurně hraje nadšeného chovatele, který kvůli tehdejšímu šlendriánu ve všem skončí jako zlomený muž...a vůbec všichni ostatní předvádí naprosto uvěřitelnou ukázku, jak se tehdy žilo a pracovalo. Potěšilo mě mnohahvězdičkové i slovní hodnocení od několika uživatelů, a  ráda se k nim přidávám. Souhlasný komentář: nash. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Seriál, který minul svou dobu o deset let (kdyby to natočil Evžen Sokolovský prakticky v interiéru, mohl by to být větší guilty pleasure), zobrazující, jako jiné socialistické seriály, stěžejní odvětví té doby (inženýři, samoobsluhy atd). Snad zde vznikala Pelantova vášeň k přírodě (Ranč u zelené sedmy), nicméně mi soudruhování a zemědělská terminologie, kam se podíváš, relativně nevadila. I Abrhám mi přišel standardní. Nejhorší byla srandovní kreace Slovenky v podání Veroniky Žilkové, ale hlavně dva zásadní zvraty, které jako vícero věcí vařily z vody - krádež jogurtů v obchodě a smrt jedné ze stěžejních postav při blboučké televizní soutěži. To byla ta nejsilnější k(r)áva!! ()

e-pilot odpad!

všechny recenze uživatele

Takhle příšernou věc samozřejmě nikdo z autorů nechtěl vytvořit úmyslně. Jednoduše šlo o objednávku strany na čistě propagandistický seriál. Kdo by se jí jakkoliv postavil, toho by zničili - v 50. letech fyzicky, v 80. letech profesně. Tihle herci, režiséři, scenáristé, kameramani, střihači, osvětlovači a další prostě neměli na výběr a museli to natočit. Barrandov, Kavčí Hory nebo Koliba zapískali a oni jen přiběhli jako cvičení pejsci. Nic víc, nic míň. A navíc to všichni dostali velice slušně zaplaceno. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Chvilku mi trvalo než sem se do seriálu zažral ale postupem času nabíral na obrátkách a už mě nepustil.Příběh se točí okolo chovu krav a problémech s ním spojených.Uznávám že seriál není úplně top ale koukat se dá.Tradiční standard si odvedl J.Abrhám který byl ve své době jeden z nejlep. našich herců.V netradiční roli uvidíme i P.Čepka který hraje moc hodného člověka ochotného kdykoli a komokoliv pomoci (takže žádný mrzout:-))Zato M.Vašut je tady za typického vesnického burana který má misto mozku z piva kostku.Takže moje resumé-Není to úplně top ale díky za takové seriály. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Při rekapitulaci předchozího dílu je ukázána konfrontace mezi Vydrou (Josef Abrhám) a Stehnem (Marek Vašut), avšak je naprosto rozdílná od té, která byla ukázána v předchozím díle. V díle Oči na kolotoči () Stehno praští Vydru sedícího na motorce a ten se i s ní svalí napravo do příkopu, v rekapitulaci ale vidíme Stehna jak praští Vydru a motorka padá vlevo na silnici a Vydra napravo do příkopu. (KM Phoenix)

Reklama

Reklama