Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milionář Stevens otevírá v Palm Beach muzeum svých sbírek. Ke slavnostnímu otevření expozice nechává převézt z Washingtonu cenné obrazy, automobilové veterány a další starožitnosti nedozírné ceny. Transport se má uskutečnit obřím letadlem nového typu, které pilotuje zkušený kapitán Gallagher. Kromě posádky a cenného nákladu letí v jumbu i skupina prominentních cestujících - osobních Stevensových hostů, včetně jeho dcery Evy a vnuka. Nikdo netuší, že o náklad má zájem skupina lupičů, kteří proniknou na palubu letadla jako obsluhující personál. Zpočátku let probíhá podle plánu, ale nad oceánem zahájí spiklenci akci. Omráčí kapitána, uspí cestující pomocí nervového plynu a ovládnou letadlo. Pilotáže se ujme druhý pilot, který patří k lupičům. Za snížené viditelnosti však ztratí orientaci, následuje havárie a pád letadla do moře. (TV Nova)

(více)

Recenze (65)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha katastrofických snímků, které se v 70. letech vyrojily jako houby po dešti. Havárie letadla, které se po pádu do moře ocitne takřka neporušené na mořském dně ne příliš hluboko pod hladinou a následné záchranné práce jsou zobrazeny tak věrohodně, že by člověk skoro uvěřil, že se to může stát. Nebo snad může ? ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Zoufale obyčejný katastrofický thriller, se kterými se v 70.letech roztrhl pytel.Začátek na letišti má celkem slušnou atmosféru a to především díky působivě nasnímaným scénám teroristů při přípravě útoku na letadlo, tam bylo trošku napětí, potom se to ovšem díky mizerným trikům a nudnému obsazení změní v nesnesitelnou nudu a díky vypatlanému scénáři i v nechtěnou parodii, kdy je plastový letadýlko doslova 20 tisíc mil pod móřem.Předchozí ani další díly týhle prý známý série jsem nikdy neviděl a pokud se nebudu nudit jako prase, nevypadne proud, nedojde mi baterka v androidu na Angry Birds a cool je nebude vysílat, nidky je neuvidim a vůbec mě to nebude srát.25%. ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Film ve mne zůstal od mého ranného dětství. Tehdy se jako jeden z mála amerických snímků pouštěl v televizi a na mne samozřejmě zapůsobil. Mám rád katastrofické filmy a tenhle řadím rozhodně mezi ty povedenější, vzpomenu-li si na různé povodně, sopky, zemetřesení, britannicy atd. Obsazení je výborné a námět originální. Zpracování je v možnostech tehdejší doby, ale i nyní myslím neurazí. Zlatá sedmdesátá :) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zřejmě se už tušilo, že pokud mají kina nabídnout divákům porci pořádné katastrofické zábavy, bude se muset trochu změnit koncepce. Letiště zablokované vánicí, otrávená osádka či letoun bez pilotů, to už tady bylo a co teď... A tak se z Jumba 747 udělala ponorka. Skoro bych řekl, že trikově je tento díl horší než ten předchozí. Myslím tím hlavně ten let nad oblaky či nouzové přistání na moři. Mimochodem nechápu, proč bez čtyřky nemohli letět. Dědové ve Fortressech B17 nebo B24 to domů kolikrát táhli natři motory běžně, někdy i na dva ze čtyř a to ještě šlo o vrtulové předchůdce. Jestli bylo Letiště 1975 ukázkou toho co má v arzenálů US. Air Force, tak tady je to opepřeno ještě o US. Navy. A přiznávám, že ta záchranná operace po té co se do toho vloží žabí muži byla na sledování dobrá i po tolika letech.  Starej kennedy se tu zas emihne, ale moc prostoru už nedostal. Většinu času si pro sebe bere Jack Lemmon a docela zajímavá je i účast Sarumana Christophera Lee .-). Tohle je další z Letišť na které se dá koukat i po tak dlouhé době, nesmíte ale u něj moc přemýšlet. Dávám za 3 vzduchové vaky. * * * ()

Galerie (44)

Zajímavosti (5)

  • Aby se připravil na svou roli, navštěvoval Jack Lemmon školu potápění a leteckou školu. Jak řekl pro svůj letový výcvik: „Chtěl jsem vědět, k čemu jsou všechny knoflíky a číselníky.“ (sator)
  • Boing 707 použitý ve filmu havaroval v Brazílii v roce 1989. (sator)
  • Extra rozšířená verze, která byla několikrát vysílána v televizi, nebyla nikdy vydána v žádném formátu domácího média. (sator)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

Zemřela Olivia de Havilland

Zemřela Olivia de Havilland

26.07.2020

Po bouřlivém období, během nějž se oči veřejnosti po letech opět začaly houfně upínat k legendárnímu snímku Jih proti Severu z roku 1939, přichází velmi smutná zpráva. Včera filmový svět opustila… (více)

Reklama

Reklama