Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milionář Stevens otevírá v Palm Beach muzeum svých sbírek. Ke slavnostnímu otevření expozice nechává převézt z Washingtonu cenné obrazy, automobilové veterány a další starožitnosti nedozírné ceny. Transport se má uskutečnit obřím letadlem nového typu, které pilotuje zkušený kapitán Gallagher. Kromě posádky a cenného nákladu letí v jumbu i skupina prominentních cestujících - osobních Stevensových hostů, včetně jeho dcery Evy a vnuka. Nikdo netuší, že o náklad má zájem skupina lupičů, kteří proniknou na palubu letadla jako obsluhující personál. Zpočátku let probíhá podle plánu, ale nad oceánem zahájí spiklenci akci. Omráčí kapitána, uspí cestující pomocí nervového plynu a ovládnou letadlo. Pilotáže se ujme druhý pilot, který patří k lupičům. Za snížené viditelnosti však ztratí orientaci, následuje havárie a pád letadla do moře. (TV Nova)

(více)

Recenze (65)

Kangax 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov z katastrofickej "Letiskovej" série zo sedemdesiatich rokov, odborníkmi aj divákmi považovaný za druhý najlepší po Letisku z roku 1970. Osobne sa mi veľmi pozdával námet - lietadlo je nečakane unesené, cestujúci uspaní plynom, kapitán spacifikovaný, a únoscovia, ktorý mali pripravený vskutku skvelý plán utekajú z lietadlom (naloženým okrem iného aj drahými umeleckými predmetmi do Južnej Ameriky. Geniálny plán však nečakane zlyháva v momente, keď jediný únosca ktorý vie pilotovať lietadlo, nezvláda riadenie a zachytý krídlom o ropnú vežu na mori... Výborný námet, nápad, ale spracovanie veľmi pochybné. S klaustrofobickej atmosféry potápajúceho lietadla sa dalo vyťažiť oveľa, oveľa viacej. Film stráca dych práve v momente kedy mal byť najnapínavejší, teda v záverečnej časti, keď je lietadlo už na dne mora a pomaly je zaplavované. Namiesto psychlogickej drámy, ktorá by sa hodila, tu čumíme na rozsiahle záchranárske práce námorníkov, ako vystrihnuté z nejakého dokumentu na Viasat Explorer..:).. Je pekné, že bol veľký rozpočet, a že sa nakrúcania zúčastnila aj americká armáda s vrtuľníkmi, ľodami, stíhačkami... a ale kde zostala atmosféra, pán režisér??? Proste veľký rozpočet, a účasť kvalitných hercov zastali nevyužité, preto pôjdem trochu proti prúdu a dávam filmu podpriemerné hodnotenie. ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Navzdory slavným a zvučným jménům mne tahle nastavovaná kaše ani trochu nebrala. S Hailym to má společný jen název, ale jinak je to slepenec, který mne v podstatě nudil. I ta krev byla ještě děsně kečupová. A letadlo, zloději, umění, havárie do vody – ono méně by bylo někdy více. Jestlipak Georgie Kennedyho stále bavilo zachraňovat letadla? ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Je paradoxní, že nejlepší díl série Letiště se jednak skoro vůbec neodehrává na letišti, ale téměř se ani neodehrává ve vzduchu. Letiště '77 má totiž blíž k takovému podvyživenému sourozenci Dobrodružství Poseidonu než k předešlým či následujícím leteckým thrillerům, a tímto svébytným způsobem kupodivu zcela funguje. Velkou zásluhu na tom má Jack Lemmon, jenž svým charismatem a nulovou prvoplánovostí dá do kapsy všechny herecké pardály, kteří hlavní role v této sérii ztvárnili před ním či po něm. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Opět výborný katastrofický snímek, ve kterém proti tradicím umírají velice nečekané postavy. Akorát ten Lemmon moc hrdinsky nevypdá. EDIT 2023. Ve třetím díly je spousta celkem nezajímavých postav, které nemají moc prostoru a samotný zlodějský plán který způsobí katastrofu je opravdu o ničem. A co se týče herců, tvůrci opět jak to v téhle sérii je zvykem "vykopali" pár prastarých herců (Cotten, de Havillandová), nechybí tu potřetí George Kennedy jako Joe Patronic. James Stewart je tu opravdu dědula a Lemmon s knírkem a prošedivělými, proplešlými vlasy se prostě na hrdinu nehodí. Ovšem samotná katastrofa - letadlo pod vodou, přežívání, nečekané úmrti (Christopher Lee!) a monumentální záchranná operace námořnictva jsou natolik působivé, že si to prostě ty 4* i potřetí zaslouží. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (5)

  • Filmovanie prebiehalo na Floride, konkrétne v meste Miami a v oblasti Wakulla Springs. (dyfur)
  • Aby se připravil na svou roli, navštěvoval Jack Lemmon školu potápění a leteckou školu. Jak řekl pro svůj letový výcvik: „Chtěl jsem vědět, k čemu jsou všechny knoflíky a číselníky.“ (sator)
  • Boing 707 použitý ve filmu havaroval v Brazílii v roce 1989. (sator)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

Zemřela Olivia de Havilland

Zemřela Olivia de Havilland

26.07.2020

Po bouřlivém období, během nějž se oči veřejnosti po letech opět začaly houfně upínat k legendárnímu snímku Jih proti Severu z roku 1939, přichází velmi smutná zpráva. Včera filmový svět opustila… (více)

Reklama

Reklama