Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj úvodní minisérie začíná někde ve střední Americe uprostřed národně-osvobozeneckého boje. Novinář Mike Donovan (Marc Singer) zde natáčí své válečné zpravodajství, když se najednou na obloze objeví obrovský mimozemský koráb. Během krátké doby jsou tyto koráby nad všemi většími městy. Návštěvníci přicházejí s přátelskými úmysly - chtějí pouze využít naše továrny na výrobu chemikálií, kterých se jim na jejich planetě nedostává. Na oplátku nabízejí jejich znalosti a technologie (např. lék proti rakovině). Návštěvníci vypadají jako lidé v červených oblecích, pouze jejich oči musí před prudkým světlem chránit brýle a mají také jiný hlas. Skutečná jména Návštěvníků by byla pro pozemšťany nesrozumitelná a proto si říkají jmény, obvyklými u nás na Zemi (rozuměj v Americe). Jejich hlavními představiteli jsou velitel John, zlá a všehoschopná lady Diana a hodný ňouma Willy (Robert Englund alias Freddy Krueger). V rámci biologického experimentu Návštěvníků dochází ke spojení muže z jejich planety Briana a lidskou dívkou Robin. Postupem času se ukazuje, že vzhled Návštěvníků je pouze biologická schránka, pod níž se skrývá jejich pravá podoba jakýchsi plazů. Jejich úmysly nejsou zase až tak přátelské, jak se zdálo a hlavním cílem je vysát z pozemských zdrojů všechnu vodu a také použít místní obyvatelstvo jako svou potravu. Jejich přítomnost na Zemi se mění v totalitní diktaturu využívající řadu lidských kolaborantů ke spolupráci. Ale to už se formuje nejen v horách odboj proti zlým vetřelcům pod vedením doktorky Juliet Parrishové (Faye Grant) a dívka Robin zjišťuje, že její těhotenství s mimozemšťanem Brianem asi nebude úplně normální... (vitajak)

(více)

Recenze (25)

nash. 

všechny recenze uživatele

Když koloval v 80 letech na videokazetách, byl jsem jím nadšen jako jednou z nejlepších mimozemských invazí. Dnes sice po trikové ztráce trochu ztratil šmrnc, na druhou stranu mu však současná situace v Evropě dodává zcela nový, děsivý rozměr vizionářské předpovědi, před kterou Nostradamus musí blednout závistí. Už nepůsobí jako pouhý starý seriál, ale svým způsobem spíš jako proroctví, které člověk prožívá v přímém přenosu. Zatím to vypadá, že jsme někde v závěru první půlhodiny (v polovině prvního dílu, pokud sledujete ve formě původní dvoudílné minisérie). ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Jeden z kultů mého dětství, na který jsem koukal v době, kdy jsem ještě ani netušil co to je sci-fi. Jak to dopadlo dnes? Překvapivě slušně. Na Zemi přilétají v 50 mateřských lodích Vesmířané (neboli Visitors), kteří jsou přátelští, vypadají jako lidé, nabízí technologie výměnou za jisté chemikálie. Postupem času to ale začíná být jinak. Nepohodlní lidé mizí, pod záminkou vědeckého spiknutí začínají mimozemšťani postupně přebírat vládu nad Zemí a rozhodně nevypadají jako lidé. Nechybí únosy lidí, jejich konverze a jejich plánem není nic jiného, než získat veškerou vodu z planety. Děj sledujeme optikou velkého množství hlavních postav. V centru dění je válečný reportér Mike Donovan, který má syna a jehož přítelkyně Kristin dělá mimozemšťanům tiskovou mluvčí. Je tu vědkyně Julie a několik rodin. Taylorovi, Maxwellovi, Bernsteinovi atd. Každý se k mimozemšťanům staví jinak. Někteří zakládají odboj, někteří tu skrytě, tu otevřeně kolaborují, někdo se zamiluje. A ani mimozemšťani nejsou jednotní - někteří ani netušili o plánech na invazi a na Zemi našli štěstí, jiní zakládají pátou kolonu. Pak je tu ultramrcha Diana, která se nezastaví před ničím, aby získala moc. Než člověk pozná všechny postavy, tak je to trošku nuda a nedá se říct, že by to bylo zrovna akční, ale akce plné laserů tu nechybí a kupodivu ani slušné efekty. Po zkušenostech ze sci-fi té doby (Galactica, Twilight Zone, Ray Bradburry) jsem čekal něco horšího, ale mimozemské lodě, čluny, interiéry jsou docela slušné. Solidní rozjezd a 4*. ()

Reklama

michalkop 

všechny recenze uživatele

Scifi seriál/filmek s parádní atmosférou. Na svou dobu má i úžasné efekty. S těmi modely a jejich klíčováním si museli vážně dost vyhrát. Na pouhou TV produkci má i obrovskou masu komparzistů. V té délce se těžko hodnotí herecké výkony, střih, kamera, protože to kolísá. Příběh je ale strhující. Po shlédnutí navazujícího The Final Battle, dávám pět hvězdiček, protože tohle je přeci jen o kus lepší. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Mimozemská invázia na Zemi, ktorá predbehla film Deň nezávislosti o jedno desaťročie. Zaujímavé, že predtým sa o to v seriálovom prostredí nikto nepokúsil.  Zápletka je atraktívna, efekty sú na dobu veľmi dobré a je to o viacerých postavách, nielen o tej jednej hlavnej. Marc Singer ako hlavná akčná postava je výborná voľba. Je tu aj paralela s nacizmom - prenasledovanie, odboj, špióni, kolaboranti, drobní hrdinovia. Neduhy by som videl v klišovitosti, mimozemského nepriateľa predsa musíme zobraziť v čo najnesympatickejšej forme, teda nie ľudsky alebo že veliteľom nepriateľov je atraktívna mladá žena. Nájde sa tu aj pár nelogickostí, najväčšia je asi tá, že hoci emzáci prilietavajú v mieri a snažia sa nadviazať priateľské vzťahy z predstaviteľmi štátov, vzápetí útočia na odbojárov zbraňami a svojimi loďami sami a politici sú ticho, ako keby neexistovali. Ale hlavne v akcii a zápletke ide o výborný úvod do neskoršieho seriálu/seriálov. ()

Valenta28 

všechny recenze uživatele

Perfektní, zdařilé, atmosferické a napínavé! Půvabné herečky hrající mimozemské plaze s maskami, několik lidských hrdinů bojujících za pravdu, bezpečí a mír v USA. Nápad perfektní, o efektech ani nemluvě. Nejvíce mě zaujal styl zpracování. Tj. masky, efekty, klíčování tehdejšího stylu, kvalitní promakané zvukové efekty výstřelů a vesmírných korábů, uniformy a zbraně. Zkrátka všechno. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • V sérii je mnoho podobností na nacistické Německo. Mimozemský znak (tři čárky, dvě tečky) je podobný svastice (znaku nacismu), „Přátelé návštěvníků“ jsou zase alegorie na Hitlerjugend, Pronásledování vědců, jejich rodin a každého, kdo se s nimi spojí je alegorie na pronásledování židů nacisty (Když návštěvníci začnou eliminovat vědce, kteří by mohly odhalit jejich pravou podobu, židovská rodina váhá pomoci jejich sousedovi (vědci) a jeho rodině, dokud jejich dědeček nenaznačil, že odmítnutí by znamenalo nepoučeni se z minulosti). Na nacismus odkazuje také mimozemská propaganda. (Jan.Kanak)

Reklama

Reklama