Reklama

Reklama

Náhrdelník

(seriál)
Drama / Romantický / Hudební
Československo / Německo, 1992, 9 h 48 min (Minutáž: 49 min)

Hrají:

Libuše Šafránková, Josef Abrhám, Viktor Preiss, Jana Preissová, Friedrich von Thun, Janette Rauch, Gedeon Burkhard, Oldřich Vízner, Květa Fialová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Oblíbený výpravný dvanáctidílný česko–německý seriál vypráví příběh z první třetiny minulého století, z doby, kdy ve středoevropském teritoriu kralovala opereta, do lidských osudů však zasahovala i první světová válka. Budeme sledovat osudy lidí tak či onak rozesetých po světě, ale zároveň spjatých místem svého původu, které je navždy poznamenalo. Tím místem je Praha, na počátku minulého století ještě město česko-německé, domov českých a německých Pražanů. Prožijeme s nimi třicet let štěstí i bídy, bloudění a návratů. Budeme rovněž svědky vzniku secesního náhrdelníku, jehož cestu budeme sledovat během celého seriálu... (Česká televize)

(více)

Recenze (64)

Kontryhelka 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem jednou a už více vidět nemusím. Nebylo to špatné, ale vadila mi tam Šafránková. Vůbec mi tam neseděla a jak hrála na začátku tu mladou slečnu, tak ji měli maskéři lépe namaskovat, protože bylo vidět, že jí je minimálně třicet a ne osmnáct. Hrůza. Celkově mi ten seriál přišel takový syrový, ponurý a divný. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Náhrdelník je jedním z oblíbených seriálů ČT, neboť ho reprízuje docela často. Bůh ví proč. Podle mě je to jinak diváky docela zapomenuté dílo. Právem. Seriál čerpá z česko-německé spolupráce, která byla oblíbená už v osmdesátých letech a v počátku devadesátek pokračovala. Film má sice kvalitní výpravu a podílejí se na něm kvalitní herci, jenže ani to samo o sobě nestačí. Mě teda osobně ne. Nikdy mě nebavil. Podle mě postavit na náhrdelníku několik souběžně plynoucích osudů bez pořádného napětí, spolehající čistě na fakt, že samotné intriky a zamotané osudy budou stačit, je liché. Možná by seriál ještě utáhl polovinu dílů, ale takhle roztahaný je česko-německá koprodukce spíš nezáživně unávná. ()

Reklama

Yahey 

všechny recenze uživatele

Pro mě pěkně zkomponovaný příběh ve výpravných reáliích a kostýmech. Vcelku kvalitní seriál na úrovni. Jen to nemá takový ten spád nebo švuňk (je to noblesní, ale trochu bezkrevné), takže to každého nestrhne. Spíš je to jako číst nějaký průměrný a přitom rozvleklý román, v němž lze však zajít zalíbení. 3-4 hvězdičky. Abrhám a Šafránková jsou zde kouzelní. Když to srovnám s cirkusem Humberto, dochází mi, co tady nefunguje. Divák si postavy (ač dobře zahrané) nezamiluje; nepřirostou mu k srdci. A tak je sleduje jen s poloviční účastí. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Kdysi možná pro mne zajímavý seriál, ze kterého jsem ještě pořádně neměl rozum, se dnes v mých očích jeví jako laciná taškařice s pitomým dějem a špatně napsanými postavami. Šafránkové si vážím, ale nikdy nebyla mou oblíbenou herečkou. Oproti tomu plejáda jiných skvělých herců, kteří si tu sem tam zaštěkali, nedostala dost prostoru. Někdy si tak říkám, že takové množství známých jmen spíše škodí celku. Nevím pak, na koho se mám soustředit víc a mrzí mne, když se na obrazovce většinu času roztahuje nějaký německý gezicht. Možná tak více z nostalgie, než z dojmu, malinko přisadím tomuto podprůměru, který alespoň trochu vytáhla ta známá jména. 50% ()

Staromilec01 

všechny recenze uživatele

Toto je můj asi nejmilovanější seriál. Na to, že jsem jinak odpůrcem patosu, mi tady přišel vlastně docela přirozený. Je to krásné vyprávění o lidských osudech v proměnlivé době, z historického hlediska pěkně udělané. Musím pochválit především přesné dobové kostýmy, což jindy činí českým filmařům obtíže. Tohle se povedlo. A Libuška Šafránková je prostě jedinečná, nádherná a duchaplná žena a v tomto seriálu zazářila... ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Hlavní divadelní scény, ve kterých se seriál odehrává, jsou dnešní Státní opera v Praze (založena 1888) a Bavorská státní opera v Mnichově (založena 1653). (NinadeL)
  • Hlavní postava Josefína Konrádová v podání Libuše Šafránkové měla v seriálu mnoho scén, ve kterých musela zpívat. Všechny tyto party za ni obstarala zpěvačka Hudebního divadla v Karlíně Pavla Břínková, která tak musela zvládnout velmi různorodý repertoár od operetních melodií až po operní árie či německý šanson. (rodo)
  • V seriálu se objevují ukázky z celé řady klasických operet: Mam'zelle Nitouche (1883, Hervé), Netopýr (1874), Cikánský baron (1885) a Vídeňská krev (1899, Johann Strauss mladší), Krista z myslivny (1907, Georg Jarno), Veselá vdova (1905, Franz Lehár), Ples v opeře (1898, Richard Heuberger). (NinadeL)

Reklama

Reklama