Reklama

Reklama

Orka zabiják

  • USA Orca: Killer Whale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vraždiaca veľryba je jedno z najinteligentnejších živočíchov na svete. Podobne ako ľudia má jedného druha a ak mu človek ublíži, kosatka si to zapamätá a je viac jako isté, že sa bude chcieť pomstiť. Kapitán Nolah (Richard Harris) má na svedomí veľrybiu samičku aj s očakávaným prírastkom. Mŕtvu kosatku vyplaví more na breh a Rachel (Charlotte Ramplingová) i ďalší ľudia Nolana upozorňujú, že ho čaká odplata. A skutočne nahnevaná veľryba sa často ukazuje pri brehu, aby neskôr zničila ukotvenú loď a jasne dala najavo, že to nie je koniec. Aj Nolan si při pohľade na jej vytŕčajúcu plutvu začína uvedomovať, že kosatka ho bude hľadať, číhať, loviť a prenasledovať nemilosrdne a neľútostne s jedinou myšlienkou odplaty krížom cez moria, nehľadiac na čas ani na rôzne prekážky. Má Nolan šancu zbaviť sa večného prenasledovania tým, že odstráni svojho prenasledovateľa? Podarí sa mu to? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

Han22 

všechny recenze uživatele

Dávno před Zachraňte Willyho se objevil film, který ukazuje že kosatka není zdaleka takový mazlík. Vypadá to na první pohled jako jasný klon Čelistí, ale Orca si jde svou cestou a místo hororu připomíná spíše dobrodružné drama ve stylu Moby Dicka. I zde máme na jedné straně rybu a na druhé umanutého kapitána, jen motivace je zde jiná. V tomto případě mstící se kosatka versus kapitán který nechce bojovat, ale musí. Kostatka se díky výše zmíněné dětské sérii nezdála tak děsivá, ale závěrečná půlhodina a především finální souboj mě rychle vyvedly z omylu. Mezi plusy patří charismatický a celkem mladý Richard Harris a krásná hudba a pár moc pěkných útoků, mezi mínusy pak několik do očí bijících nesmyslů jako kosatka podrážející dům nebo prorážející ledovec. Ale čert to vem, celkově velice solidní film. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Zase jeden film, který dělá z diváka blbce. Msty chtivá kosatka v tomto filmu byla opravdu nevšedně inteligentní. Vědomě vytrhne benzinové potrubí a následně shazuje zapálenou petrpolejovou lampu, čímž způsobí lidskému tvoru velké ztráty. A to závěrečné "pohrávání" se zlým lidským tvorem, .... to mě dorazilo. Probůh, už dost takových tupých a omezených filmů!!!! ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Jako malého mě to nudilo, Čelisti jsem měl radši. Po létech jsem očekával změnu postoje a taky se udála, byť po faktické stránce je to opravdu blbost, tak po té příběhové, herecké a zejména hudební ( ten Morricone je bůh:) to není zas tak špatné, nicméně nějakého většího napětí se u kosatky moc nedočkáme. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Série Zachraňte Willyho znázorňuje kosatku jako nejlepšího přítele člověka, který nemá žádné záporné vlastnosti. Orka zabiják toto zvíře démonizuje takovým způsobem, že film má mnohem blíž k hororu, než k nějaké dobrodružné výpravě za velrybou, což je sice plus pro atmosféru, ale velké mínus pro biologickou přesnost. Nejsem zrovna odborníkem přes mořskou biologii, ale pokud má divák alespoň základní znalosti v této oblasti, tak si nemůže nevšimnout těch do nebe volajících nesmyslů. Viz prohlášení kapitána Nolaha, že tenhle žralok bílý musel mít nejmíň 15 metrů čili byl v tom případě dvakrát delší, než největší ulovený exemplář, vskutku zajímavé zjištění. Dále zjišťujeme, že kosatky jsou pomstychtivé krvelačné bestie bez nepřítele a jejich síla si poradí i s ledovými krami o váze několik tisíc tun :-). Je to bohužel smutný fakt, který sráží film o 1* dolu, ovšem i tak je to kupodivu koukatelný snímek s velkým počtem pozoruhodných záběrů. Postavy mají cíl a nějaký vývoj a hudební podkres Morriconeho je rovněž skvělý. 65%. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to, NICMÉNĚ. Že se příběh v hororu nemá moc žrát, s tím můžu docela spokojeně žít. Když mu ale nevěříte nos mezi očima, pak už to jistý problém je. Přesně toto je achillovou patou ORCA: KILLER WHALE (mimochodém též vyloženě průměrně zahraného - zaujal mě však ten indián) plného naivních, imbecilních a vysoce patetických rozhodnutí. Zároveň je však film smutně krásnej, disponuje poctivou Morriconeho hudbou a konec, ač z pohledu zdravého rozumu nepochopitelný, nelze než vynachválit. Jako by ta přechytralá & pomstychtivá kosatka (biologům se teď asi v kapse otevírá pořádná kudla) chtěla tý žábě, co zbyla, říct: A teď jsme si, paninko, kvit. Newfoundland je krajně ujeté místo pro život. (3.5*) ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Scenéria predstavujúca odľahlú polárnu oblasť Labradoru bola vytvorená na Malte scénografom Mariom Garbugliom. (beso74)
  • Jméno Orca, které dali kosatkám staří Římané, je převzaté z řečtiny a je to všeobecný název pro velryby, velké ryby, ale také mořské příšery. (AngelusCZ)
  • Přídavné jméno orcino znamená "démon pocházející z pekla" (Orco byl římský bůh podsvětí). (AngelusCZ)

Reklama

Reklama