Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Shaun je obchodník, kterému nikdo neprojevuje respekt. Hádá se neustále s matkou a své dívky Liz si nevšímá. Se svým nejlepším přítelem Edem nejraději vysedává celé dny v hospodě Winchester. Liz už toho má dost a oznámí mu, že od něj odchází. Shaun si uvědomí, že mu na ní opravdu zaleží, a rozhodne se, že bude ke svému životu přistupovat zodpovědněji. Jednoho dne ráno uvidí na své zahradě neznámou ženu, která vypadá jako opilá. Když do ní strčí, žena se napíchne na kůl, a stále žije! Shaun se dozvídá, že nebezpečný virus přes noc změnil většinu obyvatel města na živé mrtvoly. Požádá Eda, aby mu byl po ruce při záchraně Liz i matky. Skupinka přeživších nakonec nachází útočiště v hospůdce Winchester... (TV Nova)

(více)

Recenze (1 020)

tron 

všechny recenze uživatele

Milé prekvapenie. Bohužiaľ len do príchodu do krčmy Winchester. Potom odchádza preč osviežujúci nadhľad, humor a láskavá paródia a na jej miesto prichádza vážna atmosféra, čo je tak krvilačne v rozpore s dovtedajšou bezstarostnou zábavou, že skutočne nechápem, čo tým chcel kto (a prečo) povedať. Ale i vďaka hereckému obsadeniu (Bill Nighy, "biglebowská" dvojka Simon Pegg a Nick "Viem robiť orangutana" Frost), dobrým nápadom (LP platne) a skvelému technickému prevedeniu (moja milovaná britská výprava, masky, gore...) dávam 4*. Ale nedávam ich rád, niečo tomu chýba alebo je tu naopak niečo navyše. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Zombíci se trmácejí Londýnem a největší looser (teda, druhý největší…) jim tváří v tvář nachází své hrdinské já. Po letech jsem dal téhle fanouškovsky oblíbené komedii ještě jednu šanci a nelituji - alespoň jsem si ty 3* konečně potvrdil. Začíná to dobře a docela svěže a i když to není úplně k popukání, vtípky tak nějak vycházejí. Jenže odchod z Peteova domu znamená náhlou ztrátu dechu a zbývající dvě třetiny filmu jsou, co se zábavnosti týče, vyloženým průměrem. I tak ale relativně vyvedená buddy komedie/ hororová sranda/ zombícká parodie, s hrstkou dnes již kultovních gagů. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Mě tohle prostě nikdy velkolepě nedostalo. Nepřišel jsem tomu na chut' - asi bych taky potřeboval dostat gramofonovou deskou po hlavě. Některé scénky byly geniální a měli výborné nápady, ale těch horších je tu více. Ukamenujte mě, ale mě se více líbil Zombieland. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Velmi britská odpověď na americké zombíkárny se sympatickými losery v hlavních rolích mě dostala hlavně svým odzbrojujícím humorem, díky kterému lze odpustit i to, že vlastně nejde o žádnou bombu. 70% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Soumrak mrtvých je originální paskvil, který si užijete tím spíš, pokud máte hodně nakoukáno v hororech. Film si hraje s žánrovými předpoklady, snaží se je parodovat, avšak servíruje i to předvídatelné, akorát patřičně opepřené specifickým britským humorem (viz Spaced). Ač mě osobně to ze židle nezvedá, nebál bych se hlásat o "objektivních" kvalitách tohohle osvěžujícího žánrového cross-overu. Snad jen konec malinko vyčpěl... 7/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Příjemná hovadinka plná povedených nápadů jen s pár hluchými místy. Simon Pegg na mě ještě nepůsobí tak okoukaně. Vtipy se valí jeden za druhým, ale přesto je tu místo pro akci. Má to sice pomalejší začátek, ale ke konci se rychlost filmu natolik zvyšuje, že to ani nevadí. Soumrak mrtvých si nehraje na průkopníka žánru, přesto se mu to do jisté míry podařilo... nutno říct že zaslouženě. Možná, kdyby se tvůrci nebáli zajít dál, bylo by to lepší, ale jak říká hlavní hrdina: "Zabít svého spolubydlícího, svojí matku a svojí holku během jednoho dne se na člověka trochu moc." ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Tak vám něco povím: První třetina tohohle filmu je absolutně megavtipný nářez. Něco jako byste vzali Trainspotting (nebo nějaký podobný snímek z té britské vlny 90. let), vyloučili drogy, nahradili je pivem, přidali něco montypythonského humoru a pak do toho nenápadně spustili apokalypsu vzor G. A. Romero. Kdyby tohle nasazení vydrželo filmu až do konce, nebylo by co řešit. Bohužel, po nabušené první třetině jakoby náhle došla inspirace, nápady a chuť, a až na jeden dva vtipné momenty se to celé nějak dovleče do konce. Přesto je výše chválená část filmu tak pozoruhodná, že vám prostě nedovolí zatratit tento snímek jako celek. O "Shaun Of The Dead" se bude asi vždy (a zaslouženě) hovořit jako o originálním a vtipném dílku, které se navíc (spolu s úspěšným remakem Dawn Of The Dead) podílelo na mírném vzestupu zájmu o zombie filmy. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

6 / 10 Britský humor je mi sympatický, mám ho skutočne rád a keby sa dalo, pritúlil by som sa k nemu a namotával si jeho kučeravé vlásky na prst, žiaľ, Shaun of the Dead je niekedy vedľa ako tá jedľa. Aby bolo medzi nami jasno, povedať, že som sa počas celého filmu ani raz nezasmial, by bola hanebná lož, istotne, na druhej strane, množstvo trápnych, úplne zbytočných scén, ktorými budete bombardovaný vždy v tej najnevhodnejšej chvíli, volá po nabrúsenej strihačskej gilotíne. To máte tak, Wright sa tu správa ako učinený nymfoman a svoje režisérske prirodzenie strká dole hrdlom zombie žánru tak dlho, až ho dusí. To mu ale nestačí a postupne si omaká všetko a všetkých, od klasickej ľúbostnej roviny cez jasnú spoločenskú satiru až po ultimátne pojednávanie o úcte a zodpovednosti k svojim blízkym a (najmä) k sebe samému. Nanešťastie, to, čo teraz možno vyzerá ako recept na dobrý film, je v skutočnosti bližšie k onej povestnej torte psíka a mačičky a vy sa niekde v druhej tretine po ďalšom *VÁŽNOM* momente začnete sami seba pýtať, či pozeráte komédiu, drámu, britcom, love story alebo nekonzistentný miš-maš toho všetkého. A celý film tým trpí, neskutočne tým trpí, a my s ním, pretože sú chvíle, kedy Shaun of the Dead žiari. A nie je ich málo! Tvorcovia správne identifikovali otupujúci, bezmyšlienkový konzum ako uštipačnú prapodstatu žánru a ukázali nám, že predohra k romerovskej apokalypse sa od bežného pracovného dňa zas až tak veľmi nelíši. Navyše, a to by som mal podčiarknuť, niektoré scény a nápady sú doslova a do písmena geniálne, jednoducho prvotriedny UK import tak, ako ho máme všetci radi. Škoda preveliká, že sa to postupne domrvilo, stačilo trochu prestrihať, skrátiť, na bokoch dostratena a zľahka prečesať - a bola by radosť pozerať. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Za sebe spíše zklamání... Po vypečených cca 30 minutách nastupuje kalsický zombie horor, který až příliš často už prostě NENY FTIPNY... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Takovej masakr jsem už dlouho neviděl, hlavní postavu Shauna hraje celkem neznámej herec Simon Pegg a to je fakt týpek k pohledání a s tim svým kukučem do tý role přesně padne, ostatní jsou taky slušně vybraný, ale na Pegga vůbec nemaj, snad jen Bill Nighy by mohl konkurovat, ale ten má jan takovou malou roli a ještě neni moc výrazná. Co se týče děje, tak ten pěkně ubíhá a musim říct, že režisér Edgar Wright to celý výborně natočil a v podstatě tady neni absolutně žádnej prostor pro nudu a kdyby se tam náhodou mohlo něco najít, tak je to geniálně zrychlený a přeskočí se nějká dlouhá pasáž, která by mohla nudit a nebo by to zbytečně prodlužovala. Opravdu jsem se takhle už dlouho nepobavil a i když vim, že to úplně dokonalý neni a že by to na 5* být asi nemělo, tak je musim dát, protože jsem se fakt skvěle bavil a jinak to nepůjde ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Komediální horor se zombíkama je vcelku dobrý nápad, ovšem postrádá to atmosféru, která je u těchto lehkomyslných filmů potřebná, pro udržení diváka u obrazovky. Celou dobu jsem si nebyl jistý jak hodnotit a myslím že 65% je pro tento zombie-fun film vystihující. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Zombie tlačící nákupní vozíček mě nakonec přiměla k vyššímu hodnocení, i když jsem byl na vážkách. Britský humor je někdy hodně specifický, ale mně většinou sedí. Skoro si říkám, že tenhle průběh zombie epidemie je věrohodnější, než ve filmech předstírajících vážnou situaci. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tak jo, já jsem přese všechno docela citlivá osoba a leccos se mě snadno dotkne, takže když se sama dívám na děsivé filmy, tak se velmi rychle velmi vyděsím a potom se bojím chodit na záchod nebo po bytě a tak. Tuhle situaci v nejhorších případech řeším tak, že na chvíli přeruším daný děsivý film a pouštím si vtipná videa nebo epizody sitcomů typu Červený trpaslík, u kterých se zvesela chechtám, dokud se mi srdeční tep nevrátí zase do normálu. Má to jednu nevýhodu, a totiž to, že sledování jednoho filmu mi tak i s nutnými odbočkami zabere celou noc. A přesně v tomto momentu přichází fenomenální výhoda Soumraku mrtvých, který je už defaultně vybaven vtipnými scénkami pro klid mého srdce. Věčná škoda, že i tady (stejně jako v pozdějším Hot Fuzz) přijde moment, kdy zapomenou na žánrové vymezení a začnou si hrát na drama s "opravdovými" emocemi a celé to odsýpající zařízení se zpomalí. Což je věčná škoda, protože začátek je vybudovaný skvěle. Opakování situací, využití pohybu kamery a střihu, vizuální, zvukové i dialogové gagy, to všechno se s příchodem ho hospody zploští a zredukuje prakticky na nulu. Přijde mi, že to trpí syndromem scénáře odevzdávaného k určitému dead linu (hehe, řekla jsem dead), protože takhle to obvykle vypadá, že si člověk přijde s námětem, ten hýčká jako malé děcko, první půlhodinu až hodinu opracovává tak dlouho, až je z toho mistrovské dílo, a potom oh lala musí nějak sfouknout vyústění a konec, aby to mělo konec, a ten konec je jen jakýmsi hrubým náčrtem, který už nikdo příliš neopracovával. Proto tam doslova stojí postavy v kruhu a mluví na sebe. Věčná škoda. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Soumrak mrtvých nepředstavuje nějaký zásadní filmový kousek, který by měnil pohled na příslušný žánr a zapsal se do dějin kinematografie. Představuje ale chytrou čistokrevnou zábavu, jakou přináší v jiném žánru např. District 9 nebo Láska nebeská. Nabízí se určité srovnání se snímkem Stáhni mě do pekla, kde Rami natočil film, který více ocení žánroví specialisté s dostatečným nadhledem, kdežto Wright natočil čistokrevnou komedii vhodnou pro mainstreamovějšího fanouška, která si z hororového žánru vypůjčuje pouze rekvizity. Důležitý je scénář, na kterém se podílel známý britský komik Simon Pegg a obsahuje ingredience typické pro jeho tvorbu, tzn. ironii přecházející místy do jízlivého sarkasmu, nadhled, absurditu a schopnost přesně vystihnout slabiny průměrného britského občana a zaměstnance. Jak už je to u jeho filmů typické, první půlka je vynikající a v druhé přece jen trošku ztrácí dech a nevyužívá všech možností, které situace nabízí. Objektivně to na pět hvězdiček není, ale v jeho případě rád přidám. Nikdy jsem neměl zombie subžánr v lásce a s výjimkou Snyderova remaku Úsvit mrtvých na mě tenhle motiv hororu nikdy nefungoval. Vždycky jsem cítil, že má daleko větší potenciál v žánru satiry a komedie. Celkový dojem: 90 %. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoci, ale tahle komedie je opravdu výborná. Viděl jsem ji již několikrát a pokáždě jsem se celou dobu příjemně bavil. Mám velmi rád brtiský humor, a zde - stejně jako ve většině britských filmů - najdeme všechny jeho druhy. Máme tu krkacího Eda s přihlouplými vtípky a Liz, která do mnoha situací přináší inteligenci a příjemný ženský přístup k věci. No a pak se tu ještě můžeme podívat na partu zombíků, kteří zde však jsou spíše v pozadí. Což je ku prospěchu věci. Soumrak mrtvých totiž není žádná parodie, ani zombie komedie, to vůbec ne, masy nemrtvých zde slouží jen jako třešnička na dortu, i když nemá cenu si namlouvat, že tenhle film na nich nestaví. 100% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Taková škoda nevyužitého potenciálu, přitom tenhle film mohl mít políčeno na hodně zábavnou parodii. Režisér Edgar Wright si navíc pozval silnou komediální hereckou sestavu, parťáky Simona Pegga a Nicka Frosta, veterána Billyho Nighyho a dvojku z Black Books, konkrétně se tu objevili Dylan Moran a v pidiroličce Tamsin Greig. Bohužel ani baviči nepomohli zvednout úroveň humoru, zhruba polovinu filmu to ještě mělo docela šťávu a já se několikrát zasmál, ale pak snímek začal upadat, zábava se vytrácet a ke konci jsem sledoval už jen klasickou "zombie-vyvražďovačku" s jediným rýpnutím, konkrétně do filmu Mlha. A zabitým koncem mě pan režisér zklamal už podruhé (předtím to bylo u Jednotky příliš rychlého nasazení). Takže to vidím bohužel jen na průměr, a to jsem si od téhle parodie tolik sliboval. ()

Související novinky

Edgar Wright chystá duchařinu

Edgar Wright chystá duchařinu

23.07.2020

Režisér a scenárista Edgar Wright už si pomalu připravuje svůj další projekt. Bude jím adaptace krátké povídky Stage 13, která vypráví o duchovi, jenž straší ve filmovém studiu. Od režiséra filmů… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Edgar Wright v zajetí popu

Edgar Wright v zajetí popu

24.06.2018

Režisér Edgar Wright (Scott Pilgrim proti zbytku světa, Baby Driver) si vybral svůj příští projekt, překvapivě však nebude souviset s komiksy, dospívajícími řidiči, ani zmrzlinovými kornouty. Natočí… (více)

Pegg a Frost jedou na vlastní pěst

Pegg a Frost jedou na vlastní pěst

21.01.2018

Simon Pegg a Nick Frost se proslavili hlavně díky filmům Edgara Wrighta. Soumrak mrtvých následovala Jednotka příliš rychlého nasazení a takzvanou "trilogii Cornetto" zakončila sci-fi U Konce světa,… (více)

Reklama

Reklama