Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (798)

Shakers 

všechny recenze uživatele

V dueli Pasca vs Zbraň vyhráva Pasca, ale to je len taká menší duel, ktorý nieje podstatný, je dosť od veci a moc sa tie filmy ani nedajú porovnávať, pretože sú odlišné. Smrtonosná zbraň je ale rovnaký kult respektíve klasika ako pasca a obsahuje vyváženú kombináciu humoru a akcie. Na takú kadenciu hlášok (Potkal jsi někdy někoho, koho jsi nezabil? To víš, že jo. Tebe.), štýlovej akcie a brilantných hercov je radosť pozerať. V rámci žánru sa jedná snáď o najlepšiu krimi - akčnú - komédiu 80 rokov, kde Mel Gibson a Danny Glover sa perfektne dopĺňajú a špikujú. Vyzdvihnúť treba aj mena za kamerou, ktorý majú nemalý podiel na kvalite tohto skvostu - režiséra (Donner), scenáristu (Shane Black), či hudobného skladateľa (Kamen). Jingle bell, jingle bell, jingle bell rock, Jingle bells swing and jingle bells ring, Snowing and blowing up bushels of fun, Now the jingle hop has begun. 100% - 5* ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Prvy krat som tento film videl len nedavno (2005) a aky som bol prekvapeny, ked som v nom nasiel hadam vsetko, co mi v sucastnych akcnakoch chyba. Klasicky, velmi dobre zvladnuty pribeh, humor a hlavne postavy, ktore film tiahnu dopredu ako par mohutnych byvolov. Az som mal chut po dopozerani zatlieskat. Proste desne skvela filmova zabava. (10/10) ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Ďalšia z nekonečnej rady tzv. kultoviek. Ale čo prináša? Cieľom tvorcov bolo, aby diváci milovali políciu. Aj keď sú jej hošánci niekedy drsní a prekračujú pravidlá, nevadí. Podstatné je, že chránia rodinu pred pliagou drôg a dokážu efektívne vylikvidovať všetkých zločineckých smradov. Najväčšie hodnoty sú pre nich chlapské priateľstvo a rodina. A hoci má ktosi niekedy sebevražedné sklony, ten správny parťák ho z nich dokáže vytiahnuť. Jednoducho efektívna a prepotrebná zložka štátu, títo policajti. Teda len ak sú primerane drsní a vedia odstreliť všetko, čo sa hýbe a zaváňa zločinom. Takže toto bol cieľ tvorcov a producentov. A aj sa na sto percent vydaril. Dodnes pozeraný, figurujúci v rebríčkoch. A pritom tak simplexne nezaujímavý, neobsahujúci z vyšetrovania takmer nič. Veľká nafúknutá propagandistická akčná bublina. Jeden zo zástupcov večnej a masívnej propagandy polície v kinematografii, prispievajúci k udržaniu policajného štátu presne v tých hraniciach, aké si moc predstavuje. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Někdy mám pocit, že se dívám na úplně jiné filmy než jsou na seznamech různých 500 nebo 100 nej. Akční thriller se mi zdá být synonymem pro nezajímavou odbytou kameru, nepravděpodobný děj, při kterém je hlavní náplní zběsilé tempo, střílečky a kvanta krve. Nenašla jsem nic, co mě mě opravdu zaujalo a nadchlo. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Skvělý akční snímek, kterému rozhodně nechybí důstojný příběh, vtipné situace a hlavně spousty akce. Richard Donner stvořil skvělou a nezapomenutelnou dvojici detektivů psychopatického Martina Rigse (Mel Gibson) a seržanta Roger Murtaugh (Danny Glover). Klasika 80. let., na kterou se vždy mile rád podívám a vím, že se u ní budu skvěle bavit...... ()

Galerie (61)

Zajímavosti (74)

  • Když se chce Murtaugh (Danny Glover) na střelnici předvést Martinovi (Mel Gibson), tak vystřelí na terč, který je trochu nakřivo. V dalším záběru ale terč visí rovně. (Duoscop)
  • Když se Riggs (Mel Gibson) a Murtaugh (Danny Glover) po zatčení sebevraha hádají v obchodě, Murtaugh dá Riggsovi svůj revolver, aby se zastřelil, pokud opravdu chce. Když si jej Riggs nejprve přiloží k hlavě, zbraň má natažený kohoutek. Když si poté dá zbraň pod bradu, je v detailním záběru vidět, že kohoutek natažený není. (Wishkah)
  • Mel Gibson (Martin Riggs) v době natáčení kouřil dvě krabičky cigaret denně a stávalo se, že v pauzách mezi náročnými akčními scénami musel dostávat kyslík. (Locksley)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Reklama

Reklama