Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (798)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Potkal jsi někdy někoho, koho jsi nezabil?" Kdybych si měl za parťáka vybrat mezi bílým sebevražedným psychopatem a černým tatíkem číhajícím v závětří na důchod, tak by to bylo nelehké rozhodování. Asi by to vyhrál psychopat Riggs, protože je s ním větší sranda a lépe střílí, ale ani poněkud upjatý Murtaugh by nebyl k zahození. Jejich první případ byl pro mne skvělým spojením detektivky a zábavy, což je kombinace, pro kterou mám vrozenou slabost a jejíž výskyt je na můj vkus na filmovém plátně spíše sporadický. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Donner vytvořil nejlepší duo policistů, které se ukázalo na velkém filmovém plátně. Gibson (pro mě jeho životní role), hrající si na totální psycho je opravdu vynikající a Danny jak je z něho uplně v prdeli, to je mocné, tento díl mě vždy sestřelí do kolen. Výborný mix akce a humoru, okořeněné ještě prvky krimi. Brilantní počin. Od úvodního strhujícího pádu, přes tunu chytlavých,vtipných a chytrých dialogů až po zběsilou akci a parádní výslech. Geniální blues hudba dotváří tento výtvor k totální dokonalosti. "Im Too Old For This Shit" ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Solidní kriminální akčňák s komediálními prvky a výbornou ústřední dvojicí. Asi chyba, že jsem film neviděl "za mlada", možná by se zařadil mezi moje srdcovky. Takhle hodnotím film jako dobrý, ale že bych byl z toho nějak odvázanej? To ani náhodou. Nicméně některé momenty, jak akční, tak komediální, jsou výborné. 80% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

V dospelosti ma jednotka baví oveľa viac ako v detstve, kedy som preferoval komediálne pokračovania. Je to najmä pre jej hustú atmosféru rozpáleného Los Angeles za zvukov neskutočnej jazzovej hudby Michaela Kamena, čo predstavuje úplne definičný genius loci dekády i žánru. Čo ma stále nebaví je posledná tretina, ktorá napriek napätiu a akcii je strašne naťahovaná až ubíjajúca. Má štyri nosné pasáže - v púšti, v sklade, v meste a pred domom - pričom každá z nich by mohla byť regulérnym finále. Čo je nutné odstupom času poznamenať, dnes by asi nebolo možné nakrútiť seriózny film o dvoch hrdinských policajtoch, ktorí nedokážu nič vyriešiť (všetky stopy im priniesla náhoda), ale zato veselo strieľajú okolo seba a krágľujú jedného za druhým. Vďaka za osemdesiate roky (aj za to, že sú už za nami). ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Akční thriller, který spustil lavinu tzv. "buddy movie" v kriminálním žánru, ale jen málo z nich se přiblížilo poměrně jednoduchému konceptu založeném na rozdílných povahách dvou policejních vyšetřovatelů, kteří spolu dělají na případech. Afromeričan Roger Murtaugh chce mít klídek a vidí se už po mnohaleté službě v zaslouženém důchodu a Martin Rigs je nevyzpytatelný až běda, a nikdy nevíte, co od jeho svérázných vyšetřovacích praktik čekat. Film zaznamenal nečekaný komerční úspěch a vynutil si další neméně zdařilá pokračování. Věkový rozdíl se mezi oběma hlavními představiteli s přibývajícími díly po letech postupně stíral. Na začátku má Gibson ještě mladistvou vizáž a rozdíl oproti Gloverovi je na první pohled znatelný, ale pak se to srovnalo. První díl je rozjezdový. Vlastně nemá ani nijaké zvláštní grády, ani se tolik nehláškuje jako v následných pokračováních, ale lze si ho nezaměnitelně zapamatovat z několika aspektů. Předně jsou to dva policejní parťáci perfektně obsazení Gibsonem & Gloverem, dále jejich filmová jména skvěle znějí, režisér Richard Donner to má řemeslně "zmáklé" a film dovedně skloubil napínavou akci s odlehčeným humorem, s dalšími díly to bylo ještě vypilovanější. Závěrečný souboj se údajně točil tři noci. Někdo označuje sérii Smrtonosných zbraní za vrchol ve svém žánru a s tím by se dalo souhlasit. Akorát první díl je věnován pašerákům drog, a to zase až takový vrchol není. Ne všechno v něm vyniklo tak, jak mohlo. Akce je trochu zbrklá a zkratkovitá. 70% ()

Galerie (61)

Zajímavosti (74)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Reklama

Reklama