Reklama

Reklama

X-Men: Budoucí minulost

  • USA X-Men: Days of Future Past (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie / Kanada, 2014, 131 min (Special Edition: 148 min)

Zmutovaným hrdinům X-Men hrozí definitivní zánik. Jejich rasa byla vždy na pokraji vyhynutí, ale teď je ta hrozba ještě reálnější než kdy jindy. Jediná cesta ke spasení vede přes minulost, na samý začátek řetězce událostí, které stávající nebezpečí vyvolaly. K bytostem s výjimečnými schopnostmi se vrací režisér Bryan Singer, strůjce jejich mimořádného úspěchu. Spolu s ním ve filmu X-Men: Budoucí minulost přichází i nejvíc mutantů v historii této ságy. Díky tomu, že se film odehrává ve dvou časových rovinách, objeví se v něm hned dvě podoby vůdce „hodných" X-Men, profesora Xaviera (Patrick Stewart, James McAvoy) a jeho protivníka Magneta (Ian McKellen, Michael Fassbender). Pouze Wolverine (Hugh Jackman) zůstává stále stejný díky schopnosti nestárnout a bleskurychle se uzdravovat. Právě on proto dostane zdánlivě šílený úkol, vrátit se v čase a zabránit tomu, aby se z bývalých přátel stali soupeři na život a na smrt. Jedině spolu totiž mohou v budoucnosti čelit síle, která předčí i jejich unikátní schopnosti. (Cinemart)

(více)

Recenze (1 388)

Legas 

všechny recenze uživatele

Obdivuju scénáristy, kteří v jedné scéně dokáží vyřadit z provozu hned tři mutanty se super-super schopnostmi, aby se mohl na plátně vyřádat mutant se super-super-super schopností. K mému smutku je hlavní postavou Logan a Wolverine zde bohužel své adamantiové drápy nevytáhne. Na tyhle okamžiky jsem se v Singerových X-Menech vždy těšil. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Jo, povedení X-Meni. Skoky do minulosti byly dobrá myšlenka a do příběhu pasovaly (i když mi lehce připomínala Inception), párkrát haprovala logika, ale jinak palec nahoru za hudbu, akci, zábavu (nejednou jsem se zasmál) a Jen, která si už vydobyla svoje místo v Hollywoodu, a tak dostala víc prostoru. A samozřejmě za Jackmana, na kterým to víceméně stálo. Mladší mutanti fakt jen paběrkovali. Ale i když spokojenost, tak stejně mě ten mutantí svět zas tak nebere. # [kino] # příběh **** | hudba **** | humor * | akce **** | napětí * | pustil bych si znovu *** ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Foxové a Bryan Singeer si ukousli příliš velké sousto - kombinují postavy ze dvou různých X-menovských sérií, příběh se motá okolo apokalypsy a cestování v čase a na šachovnici prostě mají příliš mnoho postav. Obzvláště cestování v čase ve filmu nedává příliš smysl a i se selských rozumem v něm najdete logické chyby. Singerova režie zaměřená na pocity a motivace postav a parta talentovaných herců (McAvoy, Fassbender, J. Lawrence) ale i přesto z Budoucí minulosti dělají příjemnou, i když jen lehce nadprůměrnou podívanou. Ano, létající stadion je epický, ano, akční scény jsou zábavné (ta s QuickSilverem jedna z nejlepších v X-menovských filmech vůbec), ale co naděláte, když hlavnímu padouchovi (Dinklage) chybí pořádná motivace a ani jedna scéna nejde emocionálně na dřeň (ačkoli se hraje o tak velké věci, že by tvůrci mohli diváky rozbrečet každých deset, patnáct minut). 75 % ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Jak je vidět, má nejspíš na x-menovskou kvalitu skutečně vliv sám režisér. Zatímco Poslední vzdor mi přišel jako film tak nějak nudně průměrný a téměř mi neutkvěl v paměti, Budoucí minulost se naopak v režii původního Bryana Singera vyšvihla opět hodně vysoko. Na to, že se rozhodně nemůžu pokládat za nějakého nadšeného příznivce X-Menů a všechny předchozí filmy jsou viděla spíše náhodou, musím uznat, že to na mě udělalo velký dojem. Přestože jsme na to do kina šly s kamarádkou především kvůli Hughovi Jackmanovi a Jennifer Lawrence, nakonec to dalece předčilo mé očekávání a dokonce jsem si docela živě vybavila události, které se odehrály v předchozích dílech, i když už jsou to dlouhé roky, co jsem to viděla. To se povedlo. Skvělá režie i herecké výkony. Není téměř co vytknout. ~(4,2)~ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V rámci sveta ixmenov spokojnosť. Pomerne inovatívny scenár, ktorý prináša nový prvok do série a zároveň si zachováva ducha Prvej triedy, čiže príjemnú retro atmosféru. Hrdinovia sú poväčšine starší ako ja, niekedy poriadne, čomu zodpovedajú ich reakcie na dané situácie a dospelosti filmu prispievajú aj sekvencie v Bielom dome a odvaha tvorcov neskrývať tvár herca, ktorý sa snaží vyzerať ako Nixon. Táto bezprostredná kontaktnosť s históriou je ďalším dôkazom, že Singer myslí viac na fanúšikov série, ktorí už spolu s prvým jeho filmom odrástli od komixoviek typu F4. Bohužiaľ sú tu "úlitby" v podobe nutnosti zobraziť tuctovo budúcnosť, aby sa dokázali zorientovať a identifikovať žáner aj tí mladší, ktorí nechávajú v pokladniach kín najviac peňazí. Osobne by som od jej doslovného zobrazovania upustil a ostal iba v interiéri, nič viac skutočne k týmto pasážam netreba. Pekné prepojenie na konci s prvou časťou je nielen niečo celkom prekvapujúce, ale aj odkazujúce na to, že tie skutočné Xmenovky natočil práve Singer a mali by ostať v jeho rukách. Napriek tomu u mňa stále vedie Prvá trieda. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Budu odvážný a odvážím se nesdílet davové šílenství. Film je to skvělý - o tom žádná, ale že by to byl takový klenot a top snímek celé série, ze kterého by mi kapaly sliny na zem, to tedy rozhodně ne. Fanoušky série to bude rozhodně bavit. S akcí se šetřilo a mnohem větší prostor je věnován samotným hrdinům, které jsme měli možnost vidět spíše už jako postarší pány. Tento díl nás vezme do doby, kdy byli ještě mladí a blbí. Vše se točí kolem nejoblíbenějšího Wolverina, který jediný se může vydat přepisovat dějiny. Tak se samozřejmě vydá. Občas je to děsná švanda. Nejvíce se mi líbila scénka s tím rychlým psychoušem. Kdo film viděl, tak ví, kterou myslím. Kdo film neviděl, tak bude vědět, kterou myslím. Dále mě velmi potěšila rolička Tyriona Lannistera, čímž mi bohužel opět připomněl hraní o trůny, jejichž pokračování bude kdoví kdy. Herecky je vůbec film exkluzivní. Snad úplně všechny zúčastněné já můžu. Takže znovu. Díl je to na mou duši na psí uši moc pěkný, ale úvodní 3 díly série + X-Men Origins: Wolverine jsou v mých očích stále nepokořeny s brutální rezervou. Velmi slaboučké 4 *. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Naprostá paráda! Asi nejlepší X-Meni. Je super, že se Bryan Singer vrátil zpátky ke kormidlu. Docela hezky jsou ty linie provázané. I když z té budoucnosti tam těch scén mohlo být víc. Ty fighty byly naprosto luxusní. :) Bylo skvělé vidět staré známé tváře i nové přírůstky do rodiny. To samé vidět Xaviera a Magneta bojovat za stejnou věc. Sentinelové byli vážně svině a mutanti jsou na pokraji vyhynutí. Umí se totiž přizpůsobit nepříteli. 70. léta byla docela srandovní. Úplně úžasný byl magnetův syn Quicksilver. Škoda jen, že nedostal ve filmu víc prostoru. Jeho bullet time scéna byla snad nejlepší, jakou jsem kdy viděl. Taky bylo docela zajímavé, když mladý Charles mluvil se svým starým já. Ale na poměry X-Menů tam bylo málo akce. Mutanti se mlátili hlavně s lidmi. Spíš se tam řešilo to politikaření. Richard Nixon byl taky dobrý. Taky byl docela nezvyk vidět Tyriona v záporné roli. Ale docela mu role Traska sedla. Konec byl celkem dojemný, vážně pěkné. Wolverine opět nezklamal. Pobavilo mě například jeho procházení bezpečnostním rámem. Opravdu se to povedlo. Závěrečná scéna nás hezky nalákala na pokračování. Jennifer Lawrence byla jako Mystique opět úžasná. ;) Ale tentokrát se tam neobjevil Sten Lee. "Nemáš náhodou vyučovat? A co? Dějepis." :D ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Od "restartu" skrz První třídu se mi X-Meni líbí. Jsou skvěle obsazení, i přes komiksovou příslušnost k Marvelu dávají smysl a mají hlavu a patu (ano, avengeří vesmíre, na tebe narážím) a člověk tam cítí i jistou hloubku, že to nejsou jen omalovánky pro děti (viz předchozí závorka). Je prostě vidět, že to má pod svými křídly jiné studio a ty filmy dělá někdo s mozkem. Ano, nové X-Meny můžu a těším se na další přírůstky... 80% ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Nelze upřít technickou vymazlenost filmu, hlavně co se týče ukázky dovedností jednolivých X-Menů. Nicméně mě, jakožto ne moc velkého fandu takovýchto Marvelovských kousků noví X-Meni tolik nezaujali. ___ (Filmový víkend ČSFD 2014, Letní kino Turnov) ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Veliká pecka. Jakkoli je to neuvěřitelné, tak Singerovi se podařilo překonat předchozí X-Men: First Class a vytvořil dokonale konzistentní, precizně vystavěnou, inteligentní a do detailu promyšlenou epickou podívanou, která je od první minuty zábavná, napínavá a dech beroucí, aniž by přitom obsahovala byť jen jediné hluché místo. Takhle mimořádně dobře natočené filmy jsou vzácností. Tleskám. ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Fantastické! Jak perfektne propletené a hned s několika díly série. Návrat Singera k X - menovi se opravdu vydařil. Nečekal bych, že se do X - mena zapojí i cestovaní do minulosti. Líbí se mi, pokračování Posledního vzdoru. Návaznost na První třídu a herecké obsazení z První třídy a konec se ocitne tuším že někde po X - menu 2. Takže v podstatě tento díl je pokračování série, který vlastně nikam nepokračuje, jen vyplňuje nějaké mezery a pořád se motá okolo toho základu celého příběhu. Je to geniální. Mě to celé oslovilo. V hodnocení jsem dlouho nepřemýšlel :-) ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Řekl bych o něco málo slabší než First class, přesto výborný film ze světa X-Men. Pokud jste neviděli většinu (nebo alespoň zmíněný First class) budete se asi mezi postavami v ději ztrácet. Ovšem víte-li přesně kdo je kdo a jaké jsou mezi jednotlivými mutanty vztahy, snímek si zákonitě užijete. Bryan Singer zkrátka umí a scénou s Quicksilverem (Evan Peters) mi vysloveně udělal radost - ta vejde do filmových dějin! :) ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Od kubánské krize, po rok 1973. Z budoucnosti do minulosti, to všechno pro zachránu nejen lidstva... Asi to bude věkem, ale poslední dvě zpracování se mně libily mnohem více, než ty předchozí. Působí na mě tak nějak věrohodněji a aspoň mě se na ně mnohem lip koukalo. Děj navazuje plynule a logicky do předchozích dílů, triky jsou solidní, což mě spolu se svalnatým Hughem a půvabnou Jennifer dneska naprosto stačilo. ()

Dalda 

všechny recenze uživatele

Očekávání nebylo velké - několik soubojů s ohromujícímy efekty. To film splnil. Nic víc ale nenabídl... ()

sarkas21 

všechny recenze uživatele

X-Men: Budoucí minulost je vcelku povedený díl této série, nicméně jsem si téměř jist, že vyvolá celkem bujnou diskusi mezi fandy této série. Zejména v tom smyslu, že staví hned několik předešlých filmů na hlavu. Nicméně, co se filmařiny týče, tak na tu si člověk moc stěžovat nemůže, hromada mutantů, létající stadion, Jennifer Lawrence a mnoho dalších kladů mě celkem pobavilo, takže jsem spokojen. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

[ČSFD projekce] Velmi povedený X-men, který v sobě snoubí retro styl a novodobé technologie stejně, jako "staré" a "mladé" hrdiny mnohých X-menovských filmů. Velmi se mi líbilo, že nešlo jen o čistou rubačku a akci, ale také o filozofický pohled na paradox v časovém kontinuu a maličké rozdíly mezi vnímáním naprosto relevantních věcí v našich životech. Režisér nám sice dost tvrdě tlačil na slzné kanálky a ždímal emoce z každého záběru, ale zas tak moc romantiky nebylo třeba. Možná bych víc rozvinul dialogy a víc zkomplikoval cíl mise, kterým byl pouze jeden okamžik v historii. Propracovanější verze by se ale nejspíš nelíbila fanouškům, kteří se vyloženě nudí, když hlavní hrdina použije věty rozvité namísto své schopnosti nebo zbraně. Tady si myslím, že celkově film působí velmi konzistentně. Není tam ničeho příliš, ale ani dost. Přesto je to asi jeden z nejlépe zvládnutých X-menů, které jsem viděl. Navíc scéna s Quicksilverem je naprosto dokonalá. 80% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

X-Meni nemôžu odo mňa dostať viac ako dve hviezdičky. Asi za vizuálny dojem. Neviem, čo iné by som mal na filme tohto typu ešte obdivovať a hodnotiť. S menšími výpadkami pozornosti som to dokázal dopozerať a záverečné titulky ma potešili najviac. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Chtělo by se mi jásat. Po nudné Godzille konečně pořádný biják. Velkolepá a efektní akce, která nepřekáží důrazu na postavy a vztahy, nabušené dialogy, které mají smysl, epická osudovost a navrch elegantní tah, který napravuje všechno co mě v následcích předchozích dílů štvalo. Vizuálně parádní, s řadou výtečných scén. S radostí mhouřím oko nad jedním drobným porušením kauzality. Tak proč ne 5*? Jsem vděčný a odpouštějící divák, který je ochoten přistoupit na jakoukoli hru i přes nefunkční pravidla (třeba svět Divergence). Jedinou výjimkou jsou kiksy v logice, kdy je do očí bijící řešení přehlíženo jen proto, aby podívaná mohla pokračovat. A to je přesně ten případ. Protože pokud mi něco neuniklo, celé to jinak parádní napínavé, akční a osudové dobrodružství bylo zbytečné, protože stačilo aby Xavier, vlezl do hlavy několika lidem, promluvil jejich ústy a bylo by po problému. Pokud by k tomu měl ještě navrch Mystique, tak už by vůbec nebylo co řešit. Jenže to by pak scénáristé museli vymyslet jiný příběh. Ovšem ani tato výtka mi nebrání, abych si nové X–Meny šel vychutnat a užít znovu. P.S.: Pokud mi někdo mou zásadní výtku vyvrátí, spokojeně a rád přihodím pátou hvězdu. ()

Související novinky

Co se děje s X-Meny?

Co se děje s X-Meny?

10.11.2016

Třetí wolverineovská sólovka se jmenuje Logan, dorazí k nám 2. března a není tak úplně jisté, co se bude dít po ní. Hugh Jackman se tu rozloučí s rolí Wolverinea, zároveň by ale mohlo jít o částečné… (více)

McAvoy a invaze z vesmíru

McAvoy a invaze z vesmíru

12.09.2016

James McAvoy není ve sci-fi žánru zrovna nováčkem. V X-Men: Budoucí minulost nebo X-Men: Apokalypsa si ho užil dosyta, teď ho ale čeká velký test bez vyholené hlavy, kolečkového křesla a mutantích… (více)

Seznamte se s novým MacGyverem

Seznamte se s novým MacGyverem

22.03.2016

James Wan, režisér Saw nebo Rychle a zběsile 7, se řadu let snažil dostat MacGyvera na velké plátno. Seriálová klasika to tam nakonec nedotáhla, Wan ale rozjel alespoň televizní reboot, který právě… (více)

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

17.09.2015

Bryan Singer, režisér X-Men, X-Men 2 a X-Men: Budoucí minulost, nám příští rok představí X-Men: Apocalypse. Ano, čtyři z jeho (brzy) devíti filmů jsou z mutantí série, není tedy divu, že Singer… (více)

Reklama

Reklama