Reklama

Reklama

Cirkus Bukowsky

(seriál)
Trailer
Česko, (2013–2014), 10 h 25 min (Minutáž: 51–53 min)

Režie:

Jan Pachl

Scénář:

Jan Pachl

Kamera:

Marek Janda

Hrají:

Pavel Řezníček, Hynek Čermák, Marika Šoposká, Michal Dlouhý, Jaromír Hanzlík, Jan Vlasák, Bohumil Klepl, Predrag Bjelac, Nela Boudová, Vanda Hybnerová (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Jakmile se sebevražda milenky začne jevit jako vražda, je tu problém. Nestor Bukowsky přišel o práci, manželku, domov, jde po něm policie. Kriminalista Kuneš, který Nestora podezírá, má také problém. Musí nastoupit protialkoholní léčbu, jinak ho vyhodí z práce. Na rozdíl od nadřízených je přesvědčen, že Edita opravdu byla zavražděna. Místo nástupu na léčení se pouští do pátrání na vlastní pěst. Přes antipatie Bukowského a Kuneše je jasné, že jen jejich spojenectví může případ objasnit. Ale kdo byla vlastně Edita Tichá? Dcera kontroverzního podnikatele, úspěšná studentka nebo labilní manipulátorka? Ukazuje se, že ji nikdo neznal. Stopy vedou hned k několika milencům, okruh podezřelých je široký. Je vrahem neznámý stalker zahlcující Editu přívaly prasáckých SMS? Editin spolužák, profesionální aktivista, který zmizel den po její vraždě? Nebo dealer Prozac? Ostatně – ani policista Kuneš, ani Nestor Bukowsky nemají ve vztahu k Editě úplně čisté svědomí. Popravdě řečeno, kdyby Edita nebyla zavražděna, život Bukowského by byl zoufale nudný...

Výbuch karavanu rozmetá vánoční idylku a Bukowského plány na klidný život s Vesnou. Vražda Edity Tiché byla jen zástěrkou skutečného cíle. Nezbývá než zjistit, kdo a proč chce zabít Nestora Bukowského.
V dalších šesti dílech oceňovaného seriálu (cena za režii pro Jana Pachla a cena za střih pro Petra Pauera na mezinárodním festivalu BAR v Černé Hoře, cena AČK pro kameramana Marka Jandu, cena Zlatý ledňáček z Finále Plzeň za nejlepší TV DRAMA) se Nestor Bukowsky v podání Pavla Řezníčka spolu s parťákem Hynkem Čermákem alias detektivem Kunešem nakonec dopátrají pravdy. Než se tak ale stane, dostanou se oba do mnoha hraničních situací. Ponurá atmosféra, množství akčních scén i napínavých zápletek si nezadá s první sérií a hrdinové se během pátrání dostanou na neobvyklé lokace. Natáčelo se mimo jiné v industriálním prostředí Mostecké hnědouhelné pánve, v Gdaňském přístavu, či na studeném poloostrovu Hel. Jak se na správnou detektivní road movie sluší, zavede pátrání Bukowského hodně daleko od domova. Klíč k případu nakonec nalezne mnohem blíž, než by čekal... (Česká televize)

(více)

Recenze (314)

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

První díl je nářez. Dobře napsaný depresivní thriller z České republiky? Kdo neviděl, neuvěří. Dokumentární kamera je sice hnus, ale naštěstí je využita minimálně (až se ptám, proč vůbec?). Vynahrazuje ji výjimečná režie a hudba, vynikající Řezníček a především Čermák, krásné letecké záběry. Už se nemůžu dočkat, o kolik se kupa sraček, v níž se hrdina utápí, rozroste v příští epizodě. UPDATE: Po posledním dílu pořád víceméně spokojenost. Zamrzí sice přílišná doslovnost a závěr, který nanejvýš předvídatelně řeší všechny záporné postavy (přitom scéna s hrobem v lese mě mile překvapila vyhnutím se klišé), a v podstatě jakákoliv sledovačka je fakt vtipná, ale přesto je na české poměry Cirkus Bukowsky příjemně kvalitní. Ona se produkce Čt vůbec v poslední době pěkně rozjíždí. Nicméně jo, do druhé řady je co zlepšovat, ale možná o to víc se na ni těším. ()

TETŘEF 

všechny recenze uživatele

Po posledním dílu se zdá, že by měl Jan Pachl scénáristickou část položit a jen pilovat svoji režii. Protože s pohledem zpátky je to teda VELMI slabé a děravé. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Detektivní seriál plný napětí a akce je od ČT vskutku překvapením. Silný příběh je zpracován velice profesně a bez hluchých míst. Akční scény vypadají, jakoby to snad ani netočili Češi. Vše je dynamické a adrenalinové. Konečně se objevil seriál, který svoji temnou atmosférou nenechá vydechnout a vyvolá touhu a nedočkavost po dalším díle. Tohle je zatím nejlepší akční seriál, jaký v českých podmínkách kdy vznikl. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Jak jsem byla na začátku nadšená, tak jsem byla ke konci naštvaná. Nejvíc mě štval (slabé slovo) ten ukňouranej kretének Bukowsky, ale v posledních dílech už mi lezlo na nervy snad všechno. Zpočátku to vypadalo docela propracovaně, inovačně a celkově zajímavě, ke konci to bylo pitomé, přehnané, samé klišé a jiné blbosti. Co mi v první sérii přišlo vtipné, působilo na mě v té druhé vyloženě tupě. Mělo to ale zajímavou atmosféru, místy to bylo dost napjaté, hudba skvělá a herecky asi zvládnuté taky dobře (žádná hrůza, ale extra udělaná jsem tam z nikoho vyloženě nebyla). Na Česko možná dobrý, za mě průměr. ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

S tímhle seriálem mne upřímně řečeno česká televize mile překvapila, protože takový kousek - dovolím si říci - evropské kvality, tu dlouho nebyl. Tleskám celému týmu za to, že něco takového dokázal, byť měl jen typicky omezené finanční prostředky, které se zdají být až skoro skromné, vezmeme-li v potaz, že v Americe točí minimálně desetinásobně dráž. Herecké obsazení a výkony, perfektní scénář, co by si sám o sobě zasloužil i knížku, dobrá režie. To vše se podepsalo na tom, že máme na obrazovkách něco, na čem se snad každý shodne, že to stojí za to. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Bukowsky je zatím velmi solidně odvedená práce, kterou ocením až na závěr. Inspirace "severskými" kriminálkami tu je cítit a srovnání s nima nedopadá vůbec špatně. Po dvou dílech tedy spokojenost a uvidíme, co bude dál. Po čtvrtém dílu se mi chce zvolat: "Bravo"!!!, ale ještě počkám. Svou stavbou, atmosférou i způsobem, jak je to natočeno mi to připomíná seriál "Killing" (americký remake dánského "Zločinu"). Nechci to srovnávat, tento žánr mají Američané přece jen více zmáknutý, ale i tak je to výborné! Navíc je tu skvělá hudba, hlavně ta, která je použita při četných záběrech shora, zřejmě s helikoptéry nebo letadla. Velmi to umocňuje celý zážitek. Držím sám sobě palce, aby se to ve zbývajících dvou dílech nepokazilo, byla by to škoda. Nevěřil jsem, že se dožiju českého krimi seriálu takovéto kvality. Tu a tam ještě čouhá "sláma z bot", ale troufám si tvrdit, že se jedná o jednu z nejlepších sérií tohoto žánru české výroby. Výborný byl výběr herců. Michal Dlouhý má jasný "hajzlovský" ksicht. Pavel Řezníček i Hynek Čermák se perfektně hodili do svých rolí "detektivů". Dokonce i "kmotr" Tichý v podání Jaromíra Hanzlíka byl uvěřitelný, stejně jako ten "Jugoš" v roli cirkusového principála. Závěr filmu jsem si sice představoval trochu jinak (tady si to dost zjednodušili), ale dávám za pět hvězd, protože se mi to velmi líbilo.(21.12.2014) Pokračování "Bukowského" se mi zdálo trochu zbytečně natahované, ale i tak si seriál udržel nadprůměrnou úroveň. Poslední díl byl dost akční, ikdyž to detailní vysvětlování, jak to všechno bylo a chvástání vraha, jak je snadné vraždit bylo trochu nevěrohodné, ale hodnocení měnit nebudu, protože takovým projektům fandím. Jen tak dál! ()

bolf!k 

všechny recenze uživatele

Dva nebo tři díly byly opravdu dobrý, ale jinak seriál trpí svojí nevyrovnaností. Celý to podle mě táhnul sympaťák Kuneš, který ale nedostal tolik prostoru, kolik by zasloužil. A třeba poslední epizoda byla prostě špatná, hloupá a naivní. Nicméně jako první záblesk lepších zítřků dobrý. PS: Minisérii s Hynkem Čermákem v roli detektiva Kuneše bych si určitě nechal líbit :) ()

PavelZava 

všechny recenze uživatele

Rozhodně v případě Cirkusu Bukowsky bych určitě hovořil o severské škole, jak kolegové píší, já bych dodal malinko cinknuté Philem Marlowem například Probuzení jinde, než za mřížema se skupinkou zadržených prostitutek, byla příjemná změna. Bohužel ani to mě nedokázalo přivézt na jiné myšlenky. anebo o nezaplaceným účtu v hotelu Tam mám jemnej dluh. No koziček požehnaně, Šoposká je asi nejvíc můj typ, ale toho hada v maringotce asi nee. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

Slušné. Kvalitní. Výborné! Nevtíraví (polo)hrdinové, svěží vyprávěcí forma. Ani bych neřekl, že se jedná o českou krimi sérii :-) Takhle nějak by se měly naše seriály točit. Vím, že originální téma, zvláště u kriminálních příběhů, se těžko hledá, a proto forma, způsob vyprávění, další dějové či osobní linky, mohou režii ozvláštnit. Samosebou je důležité najít vhodné typy herců, a to se v tomto případě podařilo. ()

Lmslaver 

všechny recenze uživatele

Povedený český seriál s noirovým detektivním nádechem. Výborná atmosféra, poutavý příběh a skvělé herecké výkony Čermáka i Řezníčka. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Je fajn zjistit, že lze i v český kotlině natočit lehce akční kriminální seriál, kterej v rámci technický kvality snese srovnání se zahraniční konkurencí. Taky neni na škodu vidět v hlavních rolích neokoukaný tváře. Pavel Řezníček sice občas podává poměrně znuděnej hereckej výkon (viz vyprávěčský prology), ale Hynek Čermák hraje perfektně. První série mě příliš nechytla, což ale s přehledem vynahradila série druhá, která je díky více dějovym liniím (snaha o chycení Švába nebo Bukowskyho pátrání na vlastní pěst) výpravnější, akčnější a hlavně napínavější. Jen bych byl radši, kdyby se aspoň jedna série odehrávala v jiný, než zimní roční období (asi záměr, ale nemilej). Čtvrtá slabá hvězda za hlášky, drsnější atmosféru, druhou sérii a nadprůměrnou kvalitu v českejch seriálovejch vodách. ()

Dogfish 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na naše poměry velice slušný seriál. Ne moc dlouhý a víc než odhalit vraha jde o to, kolik Řezníček dostane do postele holek, zda Čermák vydrží odvykačku a jestli Dlouhý podojí místního mafijoza, kterého hraje dobře Hanzlík. Viděl jsem až po Raplovi, ale myslím, že nevadí. ()

crackonosh 

všechny recenze uživatele

Mirka Spáčilová už je vážně daleko za zenitem, když seriál Cirkus Bukowsky je podle ní „prvním opravdovým krokem k moderní filmařině a modernímu způsobu vyprávění“. Z prvního padesátiminutového dílu jsem viděl asi pětatřicet, dál už to bylo nad mé síly. Namlsaný zahraničními krimiseriály, trpěl jsem u toho jak zvíře. Scénář plný z prstu vycucaných nástrah a nelogičností. Ochotnické herectví, kam se podíváš. Náznak charismatu ani u jedné z postav. Řezníčkův hrdina s psíma očima nevěří své postavě ani slovo, Hynek Čermák jako prototyp polodementního policajta-alkoholika je bohužel jenom k smíchu. Ostatní si odskočili z Ulice, protože měli chvíli volno. Roztřesená kamera imituje západní produkci, bohužel ne moc přesvědčivě a ne moc funkčně. Obyčejný průjezd křižovatkou je natočený jako v Kobře 11 a doprovází ho dramatická hudba. Proboha proč? Ztráta času. Je to trochu lepší než Detektiv Martin Tomsa (ale zase ne tak vtipné!). ()

Karp 

všechny recenze uživatele

Zatím nevím, co si mám o seriálu myslet. První díl byl vyloženě fajn, přestože ten shluk problémů a průšvihů, které na hlavního hrdinu spadly, byl poněkud klišoidní... Druhý už lehce ubral na zajímavosti, i když zápletka na konci dílu nabízí možné zajímavé a napínavé pokračování. Ocenit bych chtěl především snahu o jiné pojetí, které se vymyká typickému českému porevolučnímu seriálu, který působí uměle, načinčaně a především mu chybí něco jako duše... Určité minimalistické pojetí, pokud jde o doprovodnou hudbu, barevnost obrazů i jistou nenásilnost a uvolněnost hereckého projevu mi trochu připomíná britský seriál Luther nebo severské krimiserie typu Wallander (nikoliv však samozřejmě samotné postavy detektivů). V současné době je to poměrně moderní a žádaný přístup. Uvidíme, kam nás zanese Cirkus Bukowsky...? A po shlédnutí už to víme... Málo, tak málo, tak málo... zpívá se v jedné normalizační popové písni a málo děje je přesně to, co bych vytknul. Dílů pravda nebylo mnoho, což vůbec nevadí, ale na poměrně velkorysou stopáž se toho mnoho v každém z nich neodehrálo. Cirkus Bukowsky se vymyká ztvárněním, ale zajímavým obsahem už tolik ne, přesto má své kouzlo, které diváka (alespoň mě) nutí přilepit oči k obrazovce a snad i pomalu snít o tom, že se přestěhuje k jednomu línému hadovi do zaprášené maringotky... 3,5* ()

Brinkley

všechny recenze uživatele

Solidní, zručně vyvedená filmařská práce. V kontextu běžné české tv produkce se ani nedivím onomu všeobecnému nadšení.... ovšem tzv. severský přístup neznamená strojenost, kterou jsem ze sledovaného dílu cítila. To pak nepomůže sníh, úsporná hudba ani roztomilý čtyřnohý "dánský troll". Takže asi dobrý, ale pro mě ne natolik, abych cítila potřebu si střihnout noční Bukowsky maraton, jako například v případě Twin Peaks či House of cards. ()

Nekroskop 

všechny recenze uživatele

Dávám 5*. Napětí je dávkováno s citem, po správných porcích, ponurá atmosféra, charismatický hrdina, no, vždy se nemůžu dočkat dalšího dílu. U seriálu české výroby nevídané. ()

Reklama

Reklama