Reklama

Reklama

EXODUS: Bohové a králové

  • USA Exodus: Gods and Kings (více)
Trailer 1

Ve starověkém Egyptě se vládce rovnal Bohu a jinak tomu nebylo ani v případě Ramsese (Joel Edgerton). Mocný vládce měl jediného přítele, Mojžíše (Christian Bale), který s ním vyrůstal od dětství, když se ho coby židovského nalezence ujala královská rodina. Z přítele se však stal úhlavní nepřítel, když se Mojžíšovi zjevil „jiný" Bůh a pověřil ho nelehkým úkolem – vysvobodit svůj lid z egyptského otroctví, přivést jej do zaslíbené země. Být jeho vůdcem i prorokem. Mojžíš tento úkol přijme. Než se však bude moci v čele zástupu 600 tisíc židovských otroků vydat na strastiplnou cestu do jejich nové domoviny, zažije deset egyptských ran, kterými rozezlený Bůh sešle na Egypt nesmírné útrapy, krupobití, zkázu ohněm, děsivé epidemie a smrt. Nic z toho však faraónu Ramsesovi nezabrání ve snaze Mojžíše a jeho lid za každou cestu zastavit a zničit. (CinemArt)

(více)

Recenze (850)

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Historicky lehce nepřesné, ale zábavné přesně tak jak by člověk od Ridleyho Scotta čekal. Klasický velkofilm, jak on umí, opět doplněný o pár libových herců. Za film 4*, za Balea a Kingsleyho 1*, celkem tedy 5 a 91%. ()

HellFireFery 

všechny recenze uživatele

Takové velké, historické, epické nic. Myslím si, že se z toho dalo vytěžit mnohem více. Každopádně si myslím, že si to své fanoušky určitě najde. Mně v tom však chybí cit a kouzlo, které by mě k filmu dokázalo upnout mojí pozornost. ()

Domas88 

všechny recenze uživatele

Příliš dlouhé, snaha o velkolepost filmu byla spíš k chybě než dobrotě, jelikož vás film začně nudit a zdát být nekonečný a hlavně nudný, je to škoda. ()

vodkasesemte

všechny recenze uživatele

Podle mě je chybné film hodnotit jako pokocornovou záležitost, spíš jde o to poselství v něm: "There are two kind of warefare. With great numbers you attack enemy head on, stab it in the heart. With fewer numbers, you come at it from the side. You cut off the blood. The ppl supplys lines. The food, propherty, comfort. Only egyptian ppl can force him to accept our demands for freedom. We must force them to make him say yes." Je to střep z velké skládačky, stačí si zaměnit slovo "freedom" za totalitu a máte tady fenomén dnešní zvrácené doby, kdy se každej otrok obklopený bohatsvím na krátký čas připadá jako faraon. Stejně jako před věky, Buh využije aligátory k tomu, aby zpusobil chaos, ze kterého pak povstane nový řád. To, že všechny vedlejší role dostaly podřadné vopice, aby bylo všem jasno, kdo to tady vede, jste si jistě všimli. PS verbal (mír s ním) si neuvědomuje jednu zásadní věc, že není rozdíl mezi egyptskou vládní garniturou a jejími poskoky, je to jeden prostej lid z masa a krve. Možná mám ale jen moc bujnou fantaziji a pravda je docela někde jinde. Třeba se měli Židi opravdu probojovat ze svého otroctví jako gladiátoři, a třeba ta Sheherezáda nebyla vošklivá jako noc a stálo by za hřích jí ho tam strčit, jak se nám snaží tadle multikulturně zdegenerovaná supermládež naznačit. ()

Bajislaw 

všechny recenze uživatele

Není mi jasné podle jakých kritérií si Ridley Scott vybírá materiál ke zfilmování. Příběh Mojžíše je notoricky známý a navíc byl nejednou úspěšně zfilmovaný. Není důvod převádět jej na filmové plátno znovu, pokud necítíte, že k němu máte skutečně co říct. Exodus (na rozdíl třeba od Aronofskyho Noeho) je velmi tradičně podaný biblický příběh bez jediného momentu překvapení. Scott umí vytvářet cizí světy jako nikdo jiný. I tady působí prostředí mimořádně realisticky. Některé scény jsou impozantní a procítěné, ale příběh nezaujme a nevtáhne. Zajímavé jsou jen dílčí věci. Zpodobnění Mojžíše jako terorsity a Boha jako záštiplného fracka nebo efektní podání ran egyptských na dobrý film nestačí. Tohle je spektákl, který nenaplňuje očekávání, které si lidé zvykli spojovat s filmy Ridleyho Scotta. ()

AndrewNewman 

všechny recenze uživatele

V posledných rokoch Ridley veĺmi prehráva. Zase vytvoril len priemerný film, ktorý sa k jeho kariere ani nehodí, hoci sa témou najviac blíži k jeho pre mňa najlepšiemu filmu (Gladiátor). Chápem, že týmto chcel vzdať holt svojmu zosnulému bratovi, ale radšej mu mal zanechat nejaký skvelý dokument, nie nás navnadiť niečo skvelé a epické a potom natočiť toto... ()

Zoltar78 

všechny recenze uživatele

Vizuální stránka filmu je fakt nádherná a speciální triky vymazlené. Ale na 2,5 hodinový film je to bohužel málo. Bale dobrej, ale Edgerton a Turturro kdykoliv se objevili na scéně, nemohl jsem se ubránit dojmu, že sleduji dva namaskovaný tranďáky. Není to špatnej velkofilm, ale to co ho vynáší do lehkého nadprůměru je pouze ten skvostný vizuál. ()

Aywes 

všechny recenze uživatele

K mému překvapení to nebylo tak hrozný. Dané téma není příliš pro člověka bez víry atraktivní. Přesto (opět) důvěřivý výkon Christiana Bale dokázal táhnout celou dobu. Aneb jak udělat fajn mainstreamovej film s biblickou tématikou. Já se prostě bavil. Sice bych byl vděčný za trochu jiný výběr tématu, když už se do hlavní role hodil Bale a kulisy do Egypta, ale člověk si nevybere, pokud hledá nějaké neokoukané zasazení a téma. Nejde si nevšimnout perfekcionistických detailů a monumentálních scén, které stále Ridley Scott umí. Přesto je to pořád film o Mojžíšovi. Pocit trapnosti se občas tedy dostaví. Není ale tak častý, jak by se dalo čekat. Pokud hledáte nějaký vysokorozpočtový film, který se pokouší stavět alespoň na pseudoreálných základech, tak na to mrkněte. Egypt totiž vypadá fakt skvěle. Občasné trapné scénky a inspiraci z bible zkuste přejít. ()

Soupalka 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se těšila. Přišel mi opravdu ale opravdu nezvládnutý a ztráta času. Méně je někdy více - kdyby tak bylo méně děje, méně technologické podpory, méně židovských otázek, do kterých je možná lepší se nepouštět.... Kdo chce historický velkofilm se spoustou efektů, zajímavých záběrů i akčních scén,žádné velké přemýšlení,... ten se asi pokochá. Kdo zvládl Troju zvládne asi i tohle, ale např. Království nebeské je tomuto výrobku na míle vzdálené. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott je velký režisér s úzasným citem pro vyprávění přiběhů. Líbí se mi jeho myšlenky, které vás nutí přemýšlet. Líbí se minje dřilvější historické snímky 1492, Gladiátor, Království nebeské. Exodus je prvním snímkem, kde jeho historické snímky klesají. Už nemají takovou vypovídající schopnost. Nevím, zda je to tím, že režisér stárne. Je tu pár nápadů jako Bůh coby dítě. Nevím, sice výborný nápad, ale oním podáním se jeví jako spratek. ()

jirkahodr odpad!

všechny recenze uživatele

Vizuálně je to super, ale to je u Scotta samozřejmost. Zoufale mi chybi prostě děj, síla postav, příběh to co je v Gladiatorovi atd.. Proste na biblický příběh je to hodně málo. Pro mě zklamání. ()

Elassar 

všechny recenze uživatele

Vizuálně naprosto skvělé, stejně jako ostatní Scottovi historické filmy. Herecké obsazení mi vcelku pokulhávalo a to především ve vedlejších a epizodních rolích, dva hlavní protagonisté se mi naopak líbili (oba dva patří mezi mé oblíbence). I úvodní bitva je fajn, vlastně prvních 20 min na zahřátí a vtáhnutí do děje funguje dobře, ale jakmile se začne odvíjet příběh, který většina z nás asi zná, začne něco ve filmu pokulhávat a tohohle pocitu jsem se nemohl zbavit. Celkově tedy zklamání. ()

wesker 

všechny recenze uživatele

Pěkný historický film s biblickou předlohou. Vizuálně ve 3D skvělé starověký Egypt jsem asi nikdy lépe zpracován neviděl. ()

MaxQ69 

všechny recenze uživatele

Před pár dny jsem četl recenzi na zpracování biblického příběhu Mojžíše, která sice neopěvovala nejnovější Ridleyho tvorbu, ale tvrdí, že "má nosného hlavního hrdinu, mohutné bitevní výjevy a především nesmírně vymazlený vizuál, který se klidně může porvat o Oscara s Interstellarem". Chris Bale je samozřejmě velkým lákadlem a zase musím konstatovat, že už delší dobu určitě zajímavějším než Ridley Scott. Ten totiž od Amerického gangstera nic kloudného nenatočil. Obstojný Labyrint lží, bídný Prometheus s nálepkou velkofilmu a suchý Kozultant ani moc velké naděje nedávaly, že by téměř osmdesátiletý rejža sesmolil něco kloudného. Příběhově není co řešit, to již praví Bible sama. Zpracování především po vizuální stránce není zas takový zázrak, jak každý tvrdí. 3D verze je samozřejmě dle očekávání spíš na obtíž než ku prospěchu a byť je digitální animace ve valné většině vysoce kvalitní, scény působí nejen průměrně, ale občas bohužel i poněkud nepřehledně. Avšak nutno zmínit, že právě vizuální část, je stěžejní chloubou celého Ridleyho eposu. Dokonce ani skvělý Bale, na kterého jsem osobně sázel já, Exodus nikterak nezachraňuje. Vše je totiž postavené pouze na něm a ani v jeho silách nebylo to obrovské břemeno utáhnout sám. Joel Edgerton podle nebyl vhodně zvoleným představitelem Ramsese a výborný Ben Kingsley měl jen opravdu přespříliš malou a nedůležitou roli, což je velká škoda. Pokud mám hodnotit objektivně, tak vzhledem k již existujícímu námětu, musím za odvážný pokus nové interpretace Mojžíše dát 50%. ()

ProfiDivak 

všechny recenze uživatele

No fakt "iný" Boh. Ako z hororu Šepot. A hlavne inšpirácia pre interpretáciu akéhokoľvek boja dvoch svetov, vo vnútri v človeku, aj navonok. ()

Maraboy 

všechny recenze uživatele

Vizuálně je to celkem hezky zpacované (viděno ve 3D) Ridleyho pojetí biblického eposu není nejhorší ,ale i tak to na mě působilo vlažně jak kafe na benzince. Pokud nejste věřící nebo Izraelita pak asi z filmu tak jásat nebudete. Bůh je zde znázorněn jako 10letej nasranej fracek co chce potrestat všechny co chudáky židy zotročovali a utlačovali. No shrnuto podtrženo taková okoralejší biblická jednohubka bez klobásky. Jestli teda nejste náboženskej fanatik ,tak je to prostě zábavný jako čìst starej zákon. ()

kramatos 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání, stylově podobné slátanině Noe. Ramesse II. jako tupý debílek, Mojžíš jako bezpáteřní hovado, co si to hulil Ridley? Musím podotknout že hudební část je uplně někde jinde a tu bych hodnotil 5*, soundtrack je vskutku úžasný. ()

Související novinky

X-Men: Budoucí minulost v prodloužené verzi

X-Men: Budoucí minulost v prodloužené verzi

05.04.2015

Zatímco se vyhlíží prodloužený Exodus Ridleyho Scotta (kterého se vážně nedočkáme), aktivně se chystá delší verze jiného filmu od 20th Century Fox. Řeč je samozřejmě o comicsovce X-Men: Budoucí… (více)

Koho zajímá Scottův Marťan?

Koho zajímá Scottův Marťan?

05.10.2014

Ridley Scott (Gladiátor) nám v prosinci představí historický velkofilm Exodus: Bohové a králové a už má na stole scénáře ke dvojkám Promethea a Blade Runnera. Jeho pozornost ale momentálně patří sci… (více)

Ridley Scott chce točit Marťana a Blade Runnera 2

Ridley Scott chce točit Marťana a Blade Runnera 2

26.08.2014

Většina režisérů si mezi svými projekty nechává rozpětí alespoň dva roky. Ridleymu Scottovi ale dovolená očividně nic neříká, jelikož od přelomu tisíciletí natočil jedenáct filmů. Hodlá… (více)

Ridley Scott natočí pokračování Promethea

Ridley Scott natočí pokračování Promethea

26.03.2014

Vetřelčí prequel Prometheus před dvěma lety rozlítil řadu fanoušků původního Vetřelce, širší veřejnost z něj ale nikterak pobouřená nebyla. A jelikož v pokladnách kin zůstalo 400 milionů dolarů, bylo… (více)

Reklama

Reklama