Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (Cinemart)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (1 985)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Fajn vesmírný survival, kde Robinson Damon odmítá zhebnout sám na Marsu, dokumentuje to s humorem na GoPro, taky pěstuje bio brambory z hoven. Nikdy jsem se nezajímal o fyziku a možná i proto jsem si nenechal zkazit dojem řadou očividných kokotin, podaných neprůstřelnou hollywoodskou logikou. Bowieho "Starman" zhruba v půlce stopáže mě definitivně utěšil v tom, že ať už se odtamtud pirát katapultuje jakkoli, tohle celkem užiju od začátku do konce. Ledová pouštní krajinka nádherná, možná jen škoda, že Scott ošidil epičtější rozměr - vítězí INTERSTELLAR. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Je to vesmír. Nebude spolupracovať." Jeden z najlepších filmov roka. Uvoľnený Matt Damon si vybral ozaj dobrú rolu. Výborní sú ale všetci a to aj takí, ktorí sú mi obvykle nesympatickí (Jessica Chastain). Premakaná scottovská vizuálna stránka, ideálny mix drámy a humoru, občas zaznie parádne zvolená pesnička (disko!). Proste pecka. K tomu zemiaky, špeciálny hnoj a plno feel good atmosféry paradoxne napriek tomu, že v jadre ide o survival drámu. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Spíš dobrodružné než sci-fi, spíš crowd-pleasure než survival, spíš feel-good než intelligent. Při překlopení těchto dichotomií bych šel na pětku, protože Ridley Scott sebral všechny své stařecké síly a natočil řemeslně bezchybný film, který poctivě šlape od začátku do konce, nenudí ani chvilku a v nejvypjatějších scénách dokáže spolehlivě strhnout. Jen je to prostě pro mě osobně příliš bezpečné a uživatelsky nekonfliktní. 85 % ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Scott předvedl v podstatě to samé co Kormákur s Everestem. Velmi poctivě řemeslně zvládnuté drama, které sice nenabízí nic navíc a ve všech ohledech naplňuje standardy hollywoodského příběhu, ale kouká se na to fajn a nabízí to pár vizuálně pěkných a pár intenzivních scén. Trochu mě mrzí, že nebyl prakticky nijak využit element samoty a nudy - Damon je pořád v akci a skutečnost, že většinu času sedí na zadku a nic nedělá, není zvlášť zdůrazněna a rozhodně nedopadá na diváka. Psychologie tu v podstatě není moc řešena, což není vyloženě výtka, spíš jsem čekal, že v tomhle ohledu bude scénář propracovanější. Ale ok, nevadí. Jinak jde o návrat Scotta do nadprůměru, což je hodně příjemné, protože tenhle pán to má pořád v ruce i v oku, takže jeho neschopnost při výběru scénářů dost mrzela. Marťan je z těch filmů, co díky námětu tak dobrý režisér snad ani nemůže zkazit. Možná maličko bagatelizuju jeho kvalitu, ale když proti němu v kinech stojí Everest, který nabízí zážitek na srovnatelném principu, tak bych asi upřednostnil výšlap na osmitísícovku. Ale jinak jde o povedený film, co docela uteče. 75 % PS: Nejde zrovna o one man show Matta Damona, dost prostoru mají i jiní herci, nejde o žádné klaustrofobicky uzavřené drama. PPS: Cameron se možná potopil na nejhlubší dno oceánu, ale to pořád není nic oproti tomu, jak hluboko vlezl Ridley Scott do zadku Číně. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Moje největší ohromení nastalo v momentě, kdy jsem si četl závěrečné titulky, protože tolik maďarů pohramadě se nevidí ani v Maďarsku. Samotný Mařťan se ničím ohromit nesnaží, sází se "pouze" na výbornou falmařinu a sázka je to přesná, protože co chceš natočit ve vesmíru nebo na "marsu", když by nedokážeš rozeznat umyvadlo od kamery. Ridley totiž dokázal z vesmírných záběrů udělat herce nepotřebující žádný dialog ani mimiku obličeje, aby navodil drama, napětí i dojetí, to je vskutku filmařské mistrovství hodné genia. Matt má samozřejmě ve filmu nejvýraznější prostor i když to nebyla one man show jak jsem očekával, dokázal mě po svém hereckém talentu spolehlivě přesvědčit. Pokud film v něčem ujíždí je to na souznění s Markem, ta postva mně příliš voní papírem. Neberu v potaz všechny ty kosmické a technické záležitosti, protože v tom se nevyznám a tak netuším na kolik je to fakáč od tvůrců a na kolik je to reálný, ale občas jsem si říkal "to jako fakt ? " Vizuální kvalitka na téma člověk a jeho touha přežít. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (69)

  • Režisér filmu Ridley Scott nevzal vůbec v potaz nižší gravitaci. Argumentoval to tím, že astronauti nosí těžké obleky, čímž se vyváží gravitační nepřesnost, ale toto funguje jen do té doby, dokud na sobě oblek mají. V prostorech základny, kde chodí bez obleku, by se menší gravitace znatelně projevila. (jakub1998)
  • Vzhledem k tomu, že helma astronautů je lesklá, v několika záběrech z Marsu, např. když Mark (Matt Damon) poprvé přichází k vědomí po nehodě, je v helmě viditelný odraz kameramana. (Laura Luthy)
  • Mise Áres 3 byla pojmenována po řeckém bohu války Áreovi, jehož římským ekvivalentem je bůh Mars. Kosmická loď Hermes byla pojmenována po řeckém poslu bohů Hermovi. (Barghest)

Související novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Reklama

Reklama