Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (1 982)

movie 

všechny recenze uživatele

MARŤAN je asi nejmíň osobytý film Ridleyho Scotta. Vlažná dokumentární příručka "Jak přežít na Marsu", víceméně bez dramatu i emocí. Film sleduje pouze technickou linku příběhu a úplně pouští bokem téměř jakoukoliv psychologii hlavní a víceméně jediné postavy. V tomhle ohledu je rozhodně zajímavější třeba MOON, který se psychologií osamělého člověka ve vesmíru zabývá. Z moderních populárně/vědeckých vesmírných filmů mi INTERSTELLAR rozhodně příjde "chytřejší", GRAVITACE "akčnější" a MOON (anebo třeba Soderberghův SOLARIS) "psychologičtější". MARŤAN jmenované filmy bohužel v ničem nedohání, ale Scottovi ten komerční úspěch přeji. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tahle filmová adaptace je výborným doplňkem k původní literární předloze, Ridley Scott je opravdový mistr svého řemesla a jeho režijní pojetí skvěle funguje. Tvůrcům se kongeniálně povedlo přenést původní text psaný formou deníku do audiovizuální formy, vtip je v tom, že hlavní hrdina si pořizuje videodeník, v němž navíc veškeré své konání komentuje (komentář je určen jeho budoucím zachráncům, primárně ale samozřejmě divákům), což vůbec nepůsobí násilně. Film, který stravitelně zjednodušuje vědu (přičemž ji nepokrytě oslavuje), je nádherně optimistický a posiluje víru v lidstvo a jeho kolektivní IQ a zároveň příběhem ztroskotavšího pionýra navazuje na tradici námořních a posléze vesmírných objevitelských cest, být explorer je něco tak nádherně přesahujícího... Nejlepší náborové video do NASA! :-) ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott bývá paradoxně považován za velkého autora a záruku kvality (zřejmě tento kult souvisí s přemírou režisérských verzí v jeho filmografii), ale přitom prostě zosobňuje to, čím by měl být každý režisér, tedy člověk, který z každé látky vymáčkne její veškerý potenciál a zajistí jeho adekvátní převedení na plátno. Po řadě marných scénářů a zbytečných projektů konečně dostal do rukou něco pořádného a výsledek je famózní. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Zdánlivě nezfilmovatelná sbírka technických detailů a sarkastických monologů se v Goddardových rukách stala adaptovatelnou až překvapivě snadno. Byť za cenu toho, že Markovy útrapy s výrobou vzduchu, vody či kamenných nápisů výrazně zjednoduší nebo klidně zcela vynechá a o Watneyho osud se tak v první polovině nejde ani moc bát. Zato v závěru, kde předloha po všech haváriích a krizích napínala jen ztuha, se snaha o záchranu hlavního hrdiny mění v silně gradovanou symbiózu všech zúčastněných. Hlavním plusem tak překvapivě není skvělý Damon, ale typově dokonale obsazený Sean Bean jako Mitch a zejména celá posádka Hermesu v čele s Jessicou Chastain. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Úplně dokonalým filmem Marťan nebyl, ale... ta radost. Postřehy: 1) Ridley Scott je stále velký režisér. Když přestane dělat pitomosti jako v Prometheovi a soustředí se na postavy. 2) KONEČNĚ film z Marsu, který není mizerný. Snad od Total Recallu (původního), což už je let... 3) Jessica Chastain je hrozné dřevo, škoda, že mám pro takové typy nepochopitelnou slabost. 4) Sean Bean opět nezemřel? Divný trend. 5) Na změnu kursu již tak gravitačním prakem urychlené lodi spotřebovali 75% zbylého paliva a na brzdící manévr u Země bude stačit 20%? No... dobře. 6) Jar Jar byl nesnesitelný. WTF? A čínská stopa už vyloženě nasr***a. 7) Matt Damon je čím dál lepší. 8) Konečně scifi či komiks bez Michaela Caina :) 9) Během filmu mě taky napadlo zhruba ve stejnou dobu, jak řešit komunikaci, a ten úsměv mě dlouho neopustil (až do Číny). 10) Potěšila mě co do autenticity holka ve sledovacím středisku s akné bez makeupu, takové detaily dodají body. 11) Sláva za málo patetických gest (až na tu zasr**** Čínu). 12) Tenhle film si určitě dám ještě párkrát. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (69)

  • Keď sa chystá záchranná misia Marka Watneyho (Matt Damon), televízne prenosy z nej sledujú ľudia na Trafalgar Square v Londýne a Times Square v New Yorku. Zatiaľ však čo je v Londýne podvečer a stále ešte svetlo, v New Yorku je už očividne tma. Kvôli geografickej polohe miest a časovým pásmam však takáto situácia nemôže nastať. (GTS_PUNK)
  • Autor románu Andy Weir původně vydával svou knihu jako seriál na svém blogu. Na žádost fanoušků pak poskytl i stahovatelnou verzi pro Amazon Kindle za tehdejší minimální cenu 0,99 amerických dolarů. Edice knihy pro Kindle se dostala na první místo v žebříčku nejprodávanějších sci-fi titulů na Amazonu a za tři měsíce se prodalo 35 000 kusů. To přitáhlo pozornost knižních nakladatelů a později i filmařů. (Maulincio)
  • Režisér filmu Ridley Scott nevzal vůbec v potaz nižší gravitaci. Argumentoval to tím, že astronauti nosí těžké obleky, čímž se vyváží gravitační nepřesnost, ale toto funguje jen do té doby, dokud na sobě oblek mají. V prostorech základny, kde chodí bez obleku, by se menší gravitace znatelně projevila. (jakub1998)

Související novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Reklama

Reklama