Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Morgan Adamsová zdědí po otci část mapy vedoucí ke zlatému pokladu, který kdysi dávno ukryl na neznámém ostrově její dědeček. Mapu, ukazující cestu ke skrýši, rozdělil mezi své tři syny. Takže Morgan není jediná, kdo má na poklad zálusk. Cesta za pokladem se stává smrtelně nebezpečným dobrodružstvím. Proti sobě má nejen proradného strýce Dawga Browna, který zavraždil jejího otce, aby se mapy zmocnil, ale také chamtivého guvernéra Ainsleea. Naštěstí má po boku řadu věrných přátel a spolubojovníků, mezi nimiž vyniká podvodník Willy Shaw, kterého vykoupila z otroctví v domnění, že je lékař, když pro překlad latinsky psané mapy potřebovala překladatele. Když zjistila svůj omyl, chtěla se ho zbavit. Jenže ji napadl Dawg a Morgan unikla jen díky Willyho pomoci. Získala tak nečekaně spolehlivého a užitečného pomocníka a věrného přítele. Po řadě dobrodružství se dostane na ostrov, objeví poklad a nakonec o něj musí svést velkolepou námořní bitvu. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (25)

  • Malá pirátská opice, kterou nosí Geena Davis (Morgan Adams) většinou na rameni, se jmenuje Thor. (Rominator)
  • Sebevědomí producenta Kassara bylo v době příprav Ostrovu hrdlořezů na takové úrovni, že klidně začal nakupovat rekvizity a stavět kulisy ještě předtím, než byl vůbec hotový první návrh scénáře. [Zdroj: kinobox.cz] (Duoscop)
  • Problémy provázely i natáčení, které se přizpůsobovalo rozmarům režiséra a jeho hlavní hvězdy (=partnerky). Původně obsazený Oliver Reed musel z projektu odstoupit, neboť ukázal na Geenu Davis holý zadek. Kameraman si zlomil zápěstí a musel být nahrazen a Harlin se shádal se štábem takovým způsobem, že několik desítek techniků dobrovolně natáčení opustilo. [Zdroj: kinobox.cz] (Duoscop)
  • Režisér snímku Renny Harlin si střihl bezejmennou roli jednoho z pirátů. (Olík)
  • Film je uveden v Guinessově knize rekordů jako nejvetší "propadák" všech dob. (Terva)
  • Z důvodu nízkých zisků a vysokého rozpočtu snímku vyhlásila produkční společnost Carolco bankrot, a to už šest týdnů před premiérou filmu. (Coldrex)
  • Scénář a kulisy byly dokončovány bez dohledu režiséra Rennyho Harlina. Výsledky se mu však nezamlouvaly, a tak se začalo bourat, přestavovat a přepisovat. Také to je důvodem, proč se rozpočet snímku vyšplhal až na 115 milionů amerických dolarů. V kinech jich poté ale utržil pouze 11 a půl. (Coldrex)
  • Matthew Modine byl do role obsazen hlavně proto, že uměl výborně šermovat. (Coldrex)
  • Původně si měl roli Shawa zahrát Micheal Douglas. Ten však z projektu odstoupil, protože tvůrci odmítali dát této postavě větší prostor. (Coldrex)
  • Paradoxně, hudba k tomuto filmu je označována za nejlepší dílo Johna Debneyho a mezi fanoušky filmové hudby patří k nejoblíbenějším soundtrackům vůbec. (fannah)
  • Renny Harlin byl nominován na cenu Razzie za nejhorší režii roku. (fannah)
  • Film byl natáčen na Maltě a v Thajsku. (fannah)
  • V jednom rozhovore Matthew Modine povedal, že ďalším faktorom, ktorý prispel k tomu, že výrobné náklady sa vymkli spod kontroly, bol, že Harlin mal vždy tri kamery v pohybe súčasne. (Arsenal83)
  • Režisér Harlin minul 1 milión dolárov na prepísanie scenára z vlastných peňazí, keďže Carolco Pictures bola v takom dlhu, že si nemohla dovoliť platiť ďalej. (Arsenal83)
  • Prvý týždeň po natáčaní pôvodný kameraman filmu Oliver Wood spadol zo žeriava do jednej z nádrží s vodou a zlomil si nohu. Musel ho nahradiť kameraman Peter Levy. Woodov príspevok k filmu ale bol spomenutý v záverečných titulkoch. (Arsenal83)
  • Filmom inšpirovaná bola videohra vydaná spoločnosťou Acclaim Entertainment pre hlavné platformy tej doby (Super NES, Sega Genesis a Game Boy). Hra voľne nadväzuje na udalosti z filmu. (Arsenal83)
  • V čase natáčania filmu bol Renny Harlin vo vzťahu s herečkou Geenou Davis (Morgan Adams), ktorá hrala doposiaľ len v komediálne ladených filmoch. Renny presvedčil producenta Marria Kassara, aby z nej spravil akčnú hviezdu. (beso74)
  • Vlajka, ktorá visí na lodi Morgan Adamsovej (Geena Davis), je kópiou vlajky pirátskeho kapitána "Calico" Jacka Rackhama, jediného piráta z Karibiku so ženami ako členkami posádky (Anne Bonny a Mary Read). (beso74)
  • Vlajka, ktorú používa Dawg Brown (Frank Langella), je kópiou najstaršej známej pirátskej vlajky s lebkou a prekríženými hnátmi, ktorú používal na svojej lodi kapitán Emmanuel Wynne. (beso74)

Související novinky

Piráti bez kostlivců a hlášek?

Piráti bez kostlivců a hlášek?

20.05.2008

Studio DreamWorks na to šlo chytře. V klidu počkalo, až dozní kanonáda z Černé perly a hromobití nad obrovským vírem na konci světa, a teď, když už se na kapitána Sparrowa a jeho kumpány začíná… (více)

Dvanáct úkolů pro Harlina a Cenu

Dvanáct úkolů pro Harlina a Cenu

18.02.2008

Renny Harlin se z béčkového bahna, v němž uvízl kdysi dávno díky propadáku Ostrov hrdlořezů, už asi nikdy nevyhrabe. A přitom jeho nový projekt 12 Rounds, který začne natáčet v New Orleansu přesně za… (více)

Reklama

Reklama