Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (828)

bonovox 

všechny recenze uživatele

Top tuzemský seriál posledných rokov. Výborne napísaný, natočený a hlavne skvele gradujúci (hlavne 5 a 6 diel boli skvostné). Dušek a Stivínová si zaslúžia absolutórium. Veľké poďakovanie H2O, že našli odvahu vložiť nemalé prostriedky do tohto skvostu. ()

Mozenrat 

všechny recenze uživatele

Vyšetřování zmizení čtrnáctileté dívky není vlastně v této úchvatně ponuré podívané to nejdůležitější. Prakticky se, až na jeden velký skok, v průběhu děje nikam příliš neposouvá. Jen spíše až do konce bloumá slepými uličkami a dovoluje nám při tom nahlédnout do života místního společenství. Můžeme tak sledovat postupný rozpad jedné vesnické komunity, několika vztahů, rodin a mnoha iluzí. Lidé v Pustině jsou zbaveni veškerých jistot, a to i těch jinak zcela samozřejmých jako je domov a krajina, Snaha starostky vzepřít se osudu je marná a i ona je nakonec ubita k pasivní beznadějné plavbě s proudem. Rozuzlení kriminální zápletky v posledním díle pak nakonec všemu tomu nasazuje pochmurnou korunu - tohle je tvé dílo Pustino, tohle jsi stvořila. Až při tom mrazí. Skvělí jsou jak Stivínová tak všichni dětští herci. Duškovi s Nohou se podařilo překročit svůj vlastní komediální stín, zvláššt v případě Duška jsem nečekal že zvládne věrohodně zahrát maniakálního agresivního podivína. Pustině prostě tleskám. ()

Mitch Conner 

všechny recenze uživatele

Abych začal negativy, které ve mě po posledních dvou epizodách doznívají, tak co mi opravdu vadilo, byla naprosto neschopná Policie (která tady na autech mohla mít "přicmrndávat a překážet") v čele s kapitánem, jehož kariérní postup se měl zastavit na pozici pochůzkáře u Městské Policie. Dál mě hodně zklamal neuspokojující závěr, kdy se změnou ročního období vytratí veškerá atmosféra a navíc pachatel je sice překvapivá postava, ale po všech možných variantách a konspiracích co jsem si vykonstruoval v hlavě, jsem se jenom ptal: VÁŽNĚ??? Jinak ale seriál patří na vrchol tuzemské televizní tvorby a to díky uvěřitelným postavám a jejich dialogům a hlavně díky naprosto strhující atmosféře upadajícího severu. ()

morepower 

všechny recenze uživatele

Smrdí to levným alkoholem, takže snaha o atmosféru se povedla. Jinak? Těžká nuda! Končím třetím dílem. Představa, že ještě strávím pět hodin koukáním na kombinaci rádoby severský detektivky a nepovedený sociologický sondy, kde se nic neděje, mě znechutila. ()

Galaktus 

všechny recenze uživatele

Osmidílná série Pustina scénaristy Štěpána Hulíka realizovaná dvojicí Ivan Zachariáš a Alice Nellis může sloužit jako zářný příklad toho, že točit kvalitně jde i v našich podmínkách. Co na tom, že k formátové inspiraci se musíme koukat za oceán k úspěšným sériím jako je True detective. Spojením zdánlivě nespojitelného může vzniknout něco, co je, stojíc samostatně, tematicky vyčerpané anebo nic neříkající. Zasazením příběhu do těžařským lobby ovládaných severních Čech v kombinaci s neporazitelnými chapadly ekonomického profitu se vytváří krajina vesnického pseudoživota, ve kterém žít znamená beznadějně přežívat. Temná atmosféra popílkem a sazemi sužovaného cípku světa, kde je zapomenuto vše vnější, je brilantně vykreslena stroze mluvícími postavami ženoucími se za vzdáleným mamonem. Mezilidské vztahy jsou v přímém přenosu zpřetrhávány a rozpouštěny kyselými dešti, jež Pustinu zkrápí. Zujme si naleštěné společenské boty a obujme si holínky, protože v tomhle blátě, jež se nazývá společné soužití občanů, žijeme všichni. Jsme to my, nejen my - žijící lidé - v městské bublině, ale my nazí sebou samými a před našimi známými a kamarády. Jaký asi musí být pocit nespravedlivé ostrakizace svými bližními? Nechme si prostoupit vyhřáté obývací pokoje mrazivě syrovou atmosférou reality, kterou při své vševědoucnosti odmítáme vidět. Skvělá výprava, výběr hudby, kvalitní kamera a znovu zmiňovaná syrovost jsou zárukou neotřelého zážitku. ()

r007 

všechny recenze uživatele

Český seriál, který vypadá přesně jako dánský, jen zasazený do jiného místa a řešící jiné problémy. Tvůrci se zjevně inspirovali seriálem Zločin a Most, z nichž ten první napodobili politickým pozadím a ten druhý délkou, což je jim ke cti, protože natahovat děj donekonečna se nedá. Takový seriál tu teda ještě nebyl ! Vynikající herci, propletený scénář, podezřelí střídající se v každém dílu...( to je ostatně také známkou dánských seriálů). Líbil se mi hlavně syrový popis života v té zapadlé vesničce, hodně zajímavá kamera, která se občas zastavila na té nejobyčejnější věci...Občas jsem nevěděla, co si mám myslet o hlavním hrdinovi, který nebyl ani kladný ani záporný, a občas jsem měla pocit, že tomu něco chybí. Myslím, že tomu chybělo dokončení dějové linie v pasťáku, které vyznělo do ztracena.( tady je ta chybějící hvězdiška ) Ale jako pokus o něco nového to je bezesporu výtečný výsledek. ()

Goumen 

všechny recenze uživatele

Nejen na české poměry výborný atmosférický seriál. Líbila se mi audiovizuální stránka dokreslící ponuré, chvílami až depresivní celkové ladění. Stejně tak herecké výkony všech, v čele se Stivínovou a Duškem ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Ještě víc Pustin! Hodnoceno po 8/8. Nejslušnější jednopříběhová série pod kterou jsou podepsáni čeští tvůrci. Již v prvním dílu mě neskutečně dostali úvodní titulky. Perfektní zpracování po všech stránkách. Co se mi líbilo: samozřejmě Dušek a Stivínová, i když tu moc nemusím; nebo se mi líbil perfektně životem a prací otrávený policajt, který ale stejně pořádně maká; kupodivu i kompletní ostatní herecké obsazení ničím nezklamalo; všichni absolutně přirození; atmosféra pohraničního buranova a pasťákem, drogama, šlapkama, vymírající vesnicí v blízkosti dolů, řádně hráblým Sikorou; příběh do kterého se pletou další linky; kamera i hudba; ty úvodní titulky fakt zmíním ještě jednou, naposledy se mi líbily v True Blood. Co nějaké chybky: jj spousta - třeba taková hláška "...státní zástupce neshledal důvod k vazbě...", no poradců snad měli dost, aby někdo přišel na to, že to je nesmysl, a to dokonce několikrát zazní, že Sikora nebyl z ničeho obviněn. Závěrem: příběh hodně připomínal skutečnou vraždu nezletilé Barbory ve středočeské Kmetiněvsi v roce 2004, kdy vraždil také nezletilý a k jeho zjištění přispěl celoplošný odběr DNA. ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Po skončení mám chuť si hodit provaz....no, téhle depky už bylo fakt moc a nebyla celkem ničím odlehčována, jak se skvěle daří např. v Raplovi...příběh je zbytečně natahován, je to takové vesnicky mdlé, nicméně příběh je hezky strukturovaný, divák je držen v napětí a poslední díl je slušnej thriller. ()

Koropororus 

všechny recenze uživatele

Mám za sebou všech osm dílů, četl jsem komentáře ostatních uživatelů a měl bych několik poznámek, Pustina je seriál o skutečné události ( Pozor, pozor dále už následuje řada spoilerů.... několik let zpět se v čechách udála vražda, kdy kamarád zabil a znásilnil holčinu ze stejné vesnice a k objasnění toho případu přispěly právě plošné sběry DNA, myslím, že to klaplo až na druhý pokus, protože v prvním sledu brali DNA jen mužům 15+). U Pustiny jen k tomuto skutečnému případu vcelku perfektně nabalili težařskou společnost, neskutečně ponurou krajinu a samozřejmě pohraničí s kumulami, opodál stojící pasťákem a normám neodpovídajícího otce. Pustina je psychologický masakr, kdy nás nutí přemýšlet nad tím jaké jsme vlastně bytosti, jaký máme právní systém v jaké společnosti žijem a jaký to všechno má vlastně smysl, krásně si s námi hraje, řekl bych, že ve druhém díle většina z nás už měla o vrahovi jasno :) poté jsme to přehodnotili, začali podezřívat někoho jiného a pořád dál až nakonec byl vrahem zahradník :) Seriál rozhodně doporučuji, většina herců zde zahrála bravurně a já mohu jen s úžasem a úctou vzdát hold. ()

KorenGeorge 

všechny recenze uživatele

Tato temná minisérie se absolutně vymyká soudobé české kriminální tvorbě a minimálně o 2 hvězdy převyšuje konkurenci. Ač mi ze začátku přišlo, že sleduji další nedůvěryhodnou vykrádačku True detectiva ala Rapl, po 2. díle jsem musel své stanovisko přehodnotit, a během následujících několika hodin si užil celý tento filmařský skvost. V Pustině je vše opravdu na profesionální úrovni - reálné dialogy, přirození vynikající herci, práce s kamerou, detaily dotvářející atmosféru a především silný kriminální příběh v kombinaci s výborným sociálním dramatem. Co ovšem musím vyzvednout na Pustině až téměř do nebes, je její reálnost a naléhavost. Nic zde není přitaženo za vlasy, nic a nikdo se neidealizuje, a zločin, smrt a utrpení skutečně diváka bolí a nutí ho přemýšlet. Mínusem je jakési utnutí osudů několika zajímavých postav ke konci seriálu, kdy se děj soustředí na vyústění hlavního zločinu a tyto jsou upozaděny, ale to je jen malá skvrnka na celkovém dojmu. A vzhledem k tomu, že málokteré seriálové finále mě dokázalo takhle zasáhnout svou blízkostí reálnému životu, dávám 5 hvězd. ()

Brodequin 

všechny recenze uživatele

Zatím mám rozporuplné pocity. Seriál dobře začal, nasadil laťku a dal prostor pro postupné nabývání a vyhrocení příběhu. (Viděny první 4 díly.) Bohužel po prvním dílu, potažmo i druhém, se z toho stala celkem nuda. Přiznám se, že jsem měl chuť scény přetáčet a to není dobře. Přijde mi to strašně natažené.. něco jako True Detective, u kterého jsem musel čekat skoro až na konec série, abych se konečně začal bavit. Uvidíme, co zvládnou zbylé 4 díly. Atmosféra výborná, herci také. Příběh zatím pokulhává. Nevidím prostě žádný postup v ději...Stále je tam v uvozovkách to samé, co v prvním díle. Edit bude následovat po dokoukání. EDIT: Tak shlédnuto. Naštěstí se to trochu zase rozjelo, takže zvedám na 4*. Výborná hudba podtrhuje ponurou atmosféru, herci sedí do rolí, i když jsou to samí mračící ksichty...a přidávám se k názoru, že pasťák byl opravdu zbytečný, i když fajn zpracovaný. Zkrátil bych to o dva díly a asi bych změnil i závěrečnou pointu. Na české poměry ale super. Doufám, že seriál odstartuje tvorbu podobně kvalitních děl. ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Už dlouho přemýšlím co napsat a to už samo o sobě je známka toho,že jsem nadšená.Ono už je vlastně všechno co bych chtěla napsat vyjádřeno v ostatních komentářích takže bych se jen opakovala.Prostě pro mne lahůdka. ()

Gregor_Samsa 

všechny recenze uživatele

Jako takhle. Dobrý. První věc: je to rozvleklý, poloviční stopáž by byla naprosto OK. Nebo dvoutřetinová :-). Druhá věc: ty konce dílů vždycky v momentě (lehkého) zvratu – to je jak z příručky scénáristy soap oper. Někdo kritizuje přílišnou stylizovanost, ale za to dávám palec nahoru – navíc mi nepřišla jako až příliš stylizovaná. Ve scénách s kamerou nad silnicí a výhledem na uhelné pánve jsem si vždycky kdo ví proč vzpomněl na perfektní Mýrin. Palec nahoru za muziku, méně je někdy více, hudba ze společenskejch akcí naprostej reál, ale trochu mi tam chyběl nějakej zapamatovatelnej motiv, kterej bych si se seriálem asocioval. Příběh sám o sobě velmi dobrý; autor zvolil postupné odkrývání a konec nikoliv metodou překvapení, tj. „koukejte kdo to nakonec je do toho byste to nikdy neřekli“, ale prostě postupný tahání toho špagátu objevení a vytažení až na konci. Vždycky se pak musí závěrem říct, „na český poměry dobrý“, tohle ale nechci moc hrát, srovnávání s pralesní ligou nikdy nikoho nikam neposunulo; je to dobrá záležitost, dávám 70ku, palec nahoru a nevadí mi 8 hodin časové investice. [70%; 2017-01-07 Home sweet home sos]. ()

flo777 

všechny recenze uživatele

Je to úplná magie! Děj situovanej na sever Čech do jedný zapadlý neutěšený vesnice, kolem který všude uhelný doly a rypadla. A na kopci v bejvalym zámečku pasťák. Prostě naprostá depka a do toho se tam ztratí 14letá holka. Nevim jak to udělali, ale působí to naprosto hypnoticky. A to třeba kamera jenom zabírá ohryzek jablka na stole z dřevotřísky na obecním úřadě. Tvůrcům a hercům všechna čest!!! Nejlepší český seriál za poslední dekádu! ()

Stellbory 

všechny recenze uživatele

Kdyby se začalo točit více seriálů jako je tento počin, možná by Česká produkce i filmová obec dostala konečně impuls se posouvat dopředu. ()

Atron 

všechny recenze uživatele

Napětí tam bylo, výkony herců prvotřídní, exteriéry takové, že jsem si říkal, jestli je to vůbec možné, aby to tam bylo tak hnusné (ale asi ano)... ale to jsem jako čekal osm hodin na tak odbytý konec? Kromě toho poslední asi tak 3 díly už to bylo docela nastavované. Udělat z toho jeden dvouhodinový film, byl by to trhák. Takhle ne. ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama