Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový čas, nová odysea, a nová šance rozluštit záhadu mise Jupitera z roku 2001. Členové posádky na palubě Leonova jsou na cestě za setkáním se stále vesmírem plující lodí Discovery. Posádka zatím netuší, že se brzy ocitne tváří v tvář osudu samotného lidstva. Ten bude spočívat na křemíkových bedrech znovu probuzeného počítače HAL-9000. Tímto filmem natočeným podle pokračování slavného románu Arthura C. Clarka "2001: Vesmírná odysea", dokázal režisér Peter Hyams (Kozoroh jedna, Outland) natočit pohlcující sci-fi film navazující na svého předchůdce, avšak se svým rukopisem. Píše se rok 2010. Čas zjistit, že nejsme sami. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (258)

Matty 

všechny recenze uživatele

Přes úpornou snahu se mi z hlavy nepodařilo na dvě hodiny vytěsnit povědomí o existenci Kubrickova meisterwerku, načež bylo obtížně snobsky neohrnovat noc nad „ne až o tolik lepšími“ triky, myšlenkovou plytkostí a častou doslovností (v závěru je dokonce vyřčena nejpravděpodobnější „funkce“ monolitu). Nicméně, obdivuji Hyamsovu tvrdohlavost a dobře si uvědomuji, že vzhledem ke svým možnostem natočil pozoruhodný film, který nejvíce trpí tématickou rozvětveností. Země žhne stále trvající (a ne již tak) studenou válkou, posádka složená z Američanů nehovořících rusky a Rusů hovořících anglicky řeší vzájemnou nevraživost, HALovy psychologické hry a řadu problémů rázu technického, případně metafyzického (Dave Bowman ještě neřekl své sbohem). Vzniklo stylově čisté, bohužel obsahově přeplácané sci-fi, jež postrádá „nadsmyslové“ scény dvatisícejedničky, ale zároveň elegantně krouží kolem svých hloupějších žánrových spřízněnců. Zajímavé je složení posádky (Helen Mirren jsem nepoznal vůbec, Jana Třísku okamžitě), zajímavá je i pointa, která vám rozžhaví mozkové závity obzvlášť při znalosti originálu (byl poslední záběr symbolem kompletně nového začátku?), cokoliv sebezajímavějšího ovšem nezvrátí fakt, že i kdyby třeba vznikla Třetí, Čtvrtá a Pátá, Vesmírná odysea bude navždy jenom jedna. 70% Zajímavé komentáře: tron, 902 10 ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Není to tak dobré jako 2001. Herci jsou průměrní až na Roba Scheidera. Závěrečné poselství je jasnější než ve 2001. To je na jednu stranu dobře an druhou asi ne. I přesto režisér odvádí dobrou práci. Nemohu však dát 4*, protože jsem zas tak dobrý pocit z tohoto filmu neměl (ikdyž tu je i Česká účast :) . ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Kubrickova Dvatisícejednička je umělecké dílo, které si dosud nevídaným způsobem pohrálo s možnostmi filmového média, Hyamsova Dvatisícedesítka je jen řemeslně skvěle zvládnuté science fiction, což mě osobně ale vůbec nevadí. Bylo to napínavé, bylo to zábavné, na svou dobu opět trikově dokonalé, nemám důvod si stěžovat. Díky výraznějším dějovým posunům si dokonce plánuju přečíst literární pokračování, protože jsem zvědavý, jak to celé bude pokračovat. Pokud se filmu toto povede, tak prostě vyhrál :) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

PROBOHA, je plný hvězd!!!..... Společná Rusko - Americká posádka se ve vyhrocených časech studené války vrací na Jupiter zjistit, co se stalo předešlé posádce. Tam nahoře se dějí neuvěřitelné věci! Nejzávažnější jsou varování, aby vypadli, protože černé obdélníkové těleso neznámého složení a původu má své úmysly. Výborná myšlenka a zajímavé zpracování dělají z filmu solidní sci-fi pro milovníky poklidných filozofických příběhů A.C.Clarka a PRO MĚ je tento film srozumitelnějším a stravitelnějším než 2001. Tím nechci říct, že je lepší. Jen je tak nějak bližší obyčejným lidem. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Mám rád povídky A.C.Clarka. 2.) Po skončení Kubrickovy ,,2001“ jsem si připadal méněcenně a bál se podívat lidem do očí. 3.) Chci vidět J.Třísku v americkém filmu. 4.) Zjistím, že R.Scheider nebojoval jen se žraloky. 4.) Zápletka studené války ve vesmíru zní zajímavě. 5.) Napadá vás, jestli by mohla mít Země dva měsíce? 6.) Neustále mě otravují jiné civilizace se svými poselstvími. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** P.S: Nebojte se, ani v pokračování nechybí hudba z Český sody ,,ALSO SPRACH ZARATHUSTRA“od R.Strausse! ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Pokračování zásadního milníku ve vývoji žánru sci-fi v osidlech politiky. Na pohled nepřeklenutelná propast, taková dehonestace myšlenek Kubrickova díla, si možná říkáte. Ale ono to naštěstí není až tak snadné a i sequel řemeslníka Hyamse má co nabídnout. Kochat se nebudete myšlenkovým přesahem (který je stejně vždy jen relativní), Hyams sází na kompaktnost a chytré triky. V tom tichém vesmíru si Roy Schneider rád pokecá i s tupě podanou Ruskou posádkou, která skrývá klišé všeho druhu a nebude jen zírat na mazaný počítač. Nemůžu úplně říct, že by 2010 zodpověděla všechny otázky předtím položené, ale naštěstí to nezkouší a chová se (na poměry Hollywoodských pokračování) důstojně a pokorně. Žádná exploze odhalení a zbytečné odkazování na každém rohu. Jen zábavná a chytrá jízda, která bude možná proti srsti jen jedné skupině - fanouškům Kubricka. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (17)

  • Při odpojování stanice Leonov od Discovery probíhá odpočet jak v angličtině (9..0), tak v ruštině (10..1), přičemž v kapitánka Tanya Kirbuk (Helen Mirren) při odpočtu vynechala číslovku 4. (Pavian)
  • Snímek vyhrál cenu Hugo 1984 v kategorii nejlepší dramatická prezentace. (Terva)
  • Stanley Kubrick všechny modely použité při natáčení 2001 zničil, a tak museli tvůrci 2010 model lodi Discovery sestavit na základě fotografií. (Javert)

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama