Reklama

Reklama

Dark

(seriál)
  • Německo Dark
Trailer
Drama / Krimi / Sci-Fi / Mysteriózní
Německo, (2017–2020), 24 h 23 min (Minutáž: 45–73 min)

Režie:

Baran bo Odar

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Louis Hofmann, Oliver Masucci, Jördis Triebel, Karoline Eichhorn, Maja Schöne, Stephan Kampwirth, Daan Lennard Liebrenz, Andreas Pietschmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Pohřešování dítěte vede čtyři rodiny ke zběsilé honbě za odpověďmi a odkryje zarážející tajemství, které se táhne napříč třemi generacemi. (Netflix)

Videa (4)

Trailer

Recenze (476)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Was wir wissen, ist ein Tropfen, was wir nicht wissen, ein Ozean." Dark jsem odkládal celkem dlouho a jsem rád, že jsem si počkal na úplný konec seriálu, jelikož jsem si tak mohl užít celý příběh najednou a bez přestávek, což je podle mě vzhledem k neuvěřitelné dějové a charakterové komplexnosti výhodou. Na počátku je divák zmatený a nemá absolutně tušení, kdo, kde, kdy, jak a proč. Pak se začnou skládat jednotlivé dílky puzzle, což se v podstatě zastaví až v závěrečných minutách třetí série. Některé dějové plot twisty (hlavně co se týká propojenosti jednotlivých postav mezi sebou) byly vskutku nečekané, jiné se daly tak trochu předvídat, i tak se ale tvůrcům podařilo mě udržet v neustálem napětí a "tápání v prázdnu". Chválím casting, jemuž se vesměs podařilo vybrat fyzicky podobné herce pro jednotlivé časové úseky, čímž byla orientace v ději o trochu ulehčena. S navyšujícím se číslem řady se postupně zvyšovala i komplexnost příběhu, nicméně to stále nějak fungovalo a drželo při sobě v podstatě až do samotného závěru, jehož rozuzlení se dle mého tvůrcům celkem vydařilo (Die Familie ist immer am wichtigsten!). Jediná moje větší výtka by se týkala postav, které mi mnohdy přišly opravdu otravné a iracionálně jednající, takže jsem měl občas problém si k nim vytvořit kladný vztah (viz Magnus, Bartosz, Hannah a Katharina). Celkově mě ze všech charakterů nejvíce oslovila Claudia Tiedemann. V neposlední řadě nesmím opomenout zmínit výraznou hudební stránku s nádechem Dopplerova efektu. Ve výsledku by se sice jednalo o čtyři a půl hvězdičky, nicméně si v tomto případě přidám - zejména za odvahu tvůrců se pustit do tak náročného projektu. "Wir passen perfekt zusammen." ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Velmi pečlivě budovaný atmosférický příběh, kde se souvislosti a zvraty dávkují nejprve pozvolna, aby se v nich divák zvládl zorientovat. S přibývajícími epizodami a sériemi nabírá seriál na tempu, a přestože svět, jeho pravidla a zvraty nabývají obludných rozměrů, vše je dokonale přehledné, avšak stále napínavé a neztrácející na podmanivosti. Šťastná ruka ve výběru nejen mladých herců, jejichž výkony jsou skvělé, drží seriál celou dobu nad propastí afektované teatrálnosti, což při tom, co se tam vlastně odehrává, považuji skoro za zázrak. Ve světle knihy Řád času, která se mi shodou okolností dostala do rukou krátce poté, co jsem seriál dokoukal, je Dark ještě působivější a stále žasnu, jak dobře je promyšlený! ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vzhľadom k tomu, že seriál Dark bol vyrobený pre nemecký Netflix tak ma úroveň seriálu veľmi príjemne prekvapila. Prepojenie troch dimenzií troch rôznych rokov v 33 ročných odstupoch bolo rovnako dobre zamotané ako vzťahy medzi postavami. Najväčším plusom však bolo zobrazenie prostredia daných rokov a nakoľko nezaostali ani herci treba povedať, že Dark patrí do zoznamu lepších seriálov a prekonal aj Castle Rock. Po viacerých recenziach k seriálu si rozhodne pozriem aj Stranger things, nakoľko odporúčanie od filmového znalca som na daný seriál už dostal a samotný Dark zvýšil môj záujem, pretože ponúkol niečo nové. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

21. června v malém německém městečku Winden spáchá Michael Kahnwald sebevraždu oběšením. Zanechá po sobě obálku nadepsanou instrukcemi s datumem a časem otevření 4. listopadu 2019 ve 22 hodin a 13 minut. Po tomto incidentu podstupuje jeho syn Jonas několikaměsíční psychiatrickou léčbu, aby mohl normálně fungovat. Jonase přivítá ve škole jako první kamarád Bartosz Tiedemann. Zrovna v té době se asi čtrnáct dní pohřešuje jejich spolužák Erik Obendorf. Vyšetřování vedou Charlotte Doppler a Ulrich Nielsen... V seriálu se objeví velké množství postav a divákova ostražitost nesmí polevit ani na chvíli, protože by přišel o nějakou souvislost. Musím se přiznat, že se vyplatilo dělat si poznámky, aby se člověk v příbuzenských vztazích neztratil. Těšil jsem se na každou novou informaci, která odhalovala věci budoucí. Na druhou řadu jsem zvědav, protože tento příběh lze rozvíjet dále. Zhlédnuto 10 epizod z 1. sezóny. (Netflix) ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Objektivně to není na pětku, ale to dnes nehodlám řešit. Ten pocit, který ve mně seriál zanechal je silnější, než horší, druhá polovina, nebo složitější orientovaní se v ději a hlavně postavách. Zbytek ten to všechno hravě přebije. Perfektní námět, vymazlený vizuál a pak hlavně herci, kteří v průběhu těch několika desítek let vypadají, jako by opravdu zestárli a ne jako, že je hraje úplně někdo jiný. Až na Noaha, ale u něho se to dalo vzhledem k náklonnosti k temné straně očekávat. Dark je pro mě osobně jedním z letošních největších seriálových překvapení a fakt, že ho Netflix natočil i v němčině, to už byla taková malá bonusovka navíc. ()

Galerie (145)

Zajímavosti (43)

  • Ke konci epizody zazní píseň „Pneumothorax“ od hudební skupiny Blueneck. (Doomcourier)
  • Ke konci epizody hraje píseň „Me and the Devil“ od rakouské hudebnice Soap&Skin. (Doomcourier)
  • Vždy při úvodních titulcích epizody můžeme slyšet hudbu od německých Apparat, konkrétně skladbu „Goodbye“ z alba „Devil's Walk“ vydané společností Mute records v roce 2011. (mart71)

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama