Reklama

Reklama

Vyléčení

  • Irsko The Cured (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zombíci, dříve pojídající lidské maso, jsou vyléčeni, ale jejich začleňování zpátky do společnosti nevítají všichni s otevřenou náručí. Musejí se potýkat s postavením vyvrženců a s důsledky hrůzných činů, které coby "živí mrtví" spáchali. Co se stane, když se "živí mrtví" vrátí zpátky do života? V zemi pustošené po mnoho let virem, který nakažené měnil v zombíky pojídající lidské maso, se konečně podaří najít vhodnou léčbu a započne proces opětovného začleňování přeživších zpátky do společnosti. Mezi ně patří i Senan (Sam Keeley), mladík pronásledovaný hrůznými činy, které coby nakažený napáchal. Vrací se do rodiny své ovdovělé švagrové (Ellen Pageová), aby se pokusil začít nový život. Je však společnost připravená odpustit lidem jako je on? Nebo svět opět rozpoltí strach a předsudky? Snímek "Vyléčení", který prostřednictvím provokativních paralel poukazuje na problémy dnešní společnosti, vypráví chytrý, děsivý a hluboce lidský příběh o vině a vykoupení. (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (42)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem měl trochu obavy, aby "vážnost" a "serióznost" ve filmu o kanibalské virové epidemii nebyla naškodu, prostě aby na tenhle fajn námět nějaký suchopárný intoš nevyrobil další moralizující humanistický sajrajt pro diváky s pravítkem v zadku. Tedy není to úplně nejhorší "apo" jaké jsem viděl, dokonce i slušné akčnosti se občas dočkáme, ale jeho look je spíš televizní než kinofilmový a psychologická rovina jednoduchá a šablonovitá jako v každém druhém béčku. A proto si myslím, že forma béčkového akčňáku by filmu slušela líp než rádoby psychologický vztahový drama, když to stejně není žádnej hlubokomyslnej art. Ani herecký obsazení mě nenadchlo - Page má děsně protivnej kukuč a mužský zbytek hlavního hereckýho pelotonu je šedivej a necharismatickej až běda. Ale dvě hvězdy mi zase přijdou tak nějak málo, takže dávám nepřesvědčivou třetí. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

SPOILERY Nápad skvělý, ale scénář je neskutečně odfláknutý a nepromyšlený. Původně jsem se obával, že půjde o další film o uprchlické krizi, ale režisér tím evidentně nechtěl nic říct, ačkoli to tak ze začátku vypadá. Takže tu máme drama jenom s nápadem vyléčených zombií, které ale společnost bere za vyvrehly. Ok, proč ne, líbilo se mi to víc než ta první možnost, ale ten film je prostě odfláknutý. Hodně věcí neřekne - Z jakého důvodu celé společnosti vyléčení vadí? Dobře, kdybyste takhle narazili na vyléčeného, co vám kdysi sežral/pokousal někoho blízkého, chápu to. Ale proč vadí všem? Není to narážka na současnost, na to si ten film ani nehraje, tak z jakého důvodu jsou vyvrheli? A jak ti normální lidé poznají rozdíl od těch vyléčených, když je zrovna nepřivezou autobusem? Nutno podotknout, že ty rozdíly jsou na skoro nepoznatelné, Senan třeba má jakousi skvrnu na oku pod očním víčkem - jinak nic. A Connor už se vůbec nedá od ostatních rozpoznat. Proč na některé zombie lék fungoval a na ostatní ne? A je toho i víc. Hlavně ten film úplně divně skáče od tématu k tématu. Nejprve sledujeme neúspěšné začleňování vyléčených do společnosti, které eskaluje ke stvoření jakéhosi odboje, ke kterému se Senan nejprve přidá, potom z něj odstoupí, po odhalení švagrové, co jako zombie udělal, se k němu přidá a pak ho zase opustí, aby zachránil její dítě. Nějaká psychologie postav zde neexistuje (hlavně postava doktory je odfláknutá - zjistíme o ní jen to, že je lesba, a to dokonce až při její smrti...), člověk pořádně nechápe jednání ani jedné strany (chtěli se vyléčení pomstít světu, nebo se zase spojit s nevyléčenými a být zase zombie jako dřív? Protože Connor zjevně chtěl...), prostě je to strašně nepromyšlené a je to škoda, jelikož ten nápad byl skvělý. A ve finále bych snad i byl radši, kdyby to byl další příspěvek do té vlny jednostranných filmů s tématem "chudáci uprchlíci", protože pak bych měl pocit, že režisérovi o něco šlo. Tady mu šlo jen o to téma a i to podělal. Přitom kameru to nemá špatnou a atmosféra tam místy je docela dobrá. Ale celkově to prostě je dost špatný film. Slabé 2* ()

Reklama

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Ďalšia osobitá varianta hororu so zombie tematikou. Pohľad na dianie, súvisiace s prepuknutím zombie pandémie z perspektívy samotných nakazených sme tu už mali (Warm Bodies, Fido...), vyliečení ex-zombíci, majúci problémy začleniť sa späť do nepriateľsky naladenej ľudskej spoločnosti sú však nóvum. Ja som skôr fanúšikom akčnejšieho poňatia, ktorého sa mi v The Cured dostalo až v závere, zombíci ako téma sociálnej drámy však tiež neboli na zahodenie... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Irsko-francouzský snímek „Vyléčení“ je tak pro mě jen zdlouhavou nudou, která v sobě sice něco měla, čím by mohla zaujmout, ale podáno je to způsobem, který nechává diváka chladným. A to je celkem škoda, protože synopse tohoto filmu se zdá jako krok správným směrem. Nakonec to byl ale jen úkrok stranou, po němž se celý nápad zřítil z útesu a byl zabit. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem se nějak netajil, že zombie subžánr patří mezi moje nejméně oblíbené hororové témata (výjimkou jsou staré italské kousky, filmy od Romera či třeba démonická série REC a pár dalších…). Pár filmů už mě však dokázalo zaujmout a navíc Irsko bylo nějaký čas mým druhým domovem, kde jsem žil a pracoval. Takže taková srdcovka. I z toho důvodu jsem dal nakonec tomuto kousku šanci, přestože je v mé sbírce už docela dlouho. Nějak jsem si o něm dopředu nezjišťoval moc informací, takže jsem byl zpočátku celkem překvapený jeho netradičním pojetím. Tvůrčí myšlenka (nápad) o znovu začlenění nakažených (vyléčených) zpět do společnosti, nebyl vůbec marný. Musím souhlasit, že spíše než o horor se jedná o jakousi formou sociálního dramatu. A téma nepřizpůsobiví versus zbytek, či náhrada migrantů za zombie, předsudky, rizika – byla více než zjevná. To už ale ať si každý přebere, jak uzná sám za vhodné. K těmto žhavým tématům se raději moc nevyjadřuji, protože by to nemuselo dopadnout dobře.     Stejně jako k faktu, že jednu z hlavních rolí zde ztvárnila pěkná a nadějná herečka Ellen Page ještě v době kdy byla jakžtakž normální. I ona totiž zanedlouho poté začala o sobě prohlašovat, že se cítí býti jako muž a podstoupila svou „transgender přeměnu“. Další zvěrstvo, které se na nás za poslední roky/měsíce valí ze všech stran. Ani to mi však nezabrání, abych nepochválil její herecký výkon. Jako Elliot Page mě už nyní vůbec nezajímá…   Ale abych se vrátil k samotnému filmu. Myšlenka dobrá, provedení však místy dost pokulhávalo. Zvláště budete-li se na to dívat jako na hororový film. Přitvrdilo se až v samotném závěru, došlo i ke zlepšení celkové atmosféry, ale do té doby budete muset překousnout hromadu dialogů – z nichž velké množství zas tak záživných nebylo. Bylo cítit ono „morální poselství“ a hlavní hrdina se snažil, co to šlo, ale našla se tu i řada dosti chabých pasáží, při kterých jsem nervózně pokukoval po časomíře. I z toho důvodu tomu prostě nemůžu dát lepší ohodnocení než lehký podprůměr. 40% ()

Galerie (42)

Reklama

Reklama