Reklama

Reklama

The Haunting

(seriál)
Trailer 1
USA, (2018–2020), 17 h 55 min (Minutáž: 43–71 min)

Tvůrci:

Mike Flanagan

Předloha:

Shirley Jackson (kniha), Henry James (kniha)

Hrají:

Carla Gugino, Michiel Huisman, Elizabeth Reaser, Henry Thomas, Paxton Singleton, Victoria Pedretti, Mckenna Grace, Oliver Jackson-Cohen, Kate Siegel (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(19)

Obsahy(1)

Dej tohto seriálu z dielne Netflixu sa odohráva okolo 7 člennej rodiny Craineových, ktorí v minulosti bývali v záhadnom starom dome zvanom Hill House. V jednu osudnú noc po čudnej smrti matky vezme vystrašený otec rodiny všetkých svojich päť detí narýchlo preč z domu a už nikdy sa tam nevráti. Navyše, deťom o smrti ich mamy odmietne čokoľvek povedať. Po 26 rokoch za podivných okolností spácha samovraždu jeden zo súrodencov a ostatní musia konečne začať čeliť svojim démonom, ako aj zlu v Hill House, ktoré s nimi zďaleka neskončilo. (Lapedro)

(více)

Recenze uživatele maoc k tomuto seriálu (11)

Dům na kopci (2018) (S01) 

Myslím, že tým tvůrců nechtěl posouvat hranice žánru. Chtěl jen natočit slušně financované rodinné drama šmrncnuté hororem. Chtěl pomalou plíživost, soustředění na postavy a uvěřitelnost, chtěl ukázat hloubku citů jak těch, které jsme zvyklí vnímat jako ctihodné (rodičovská a obzvláště mateřská láska), tak těch, které jsme zvyklí vnímat opačně. A co se hororu týče, chtěl spíše staromilskou duchařinu než co jiného. Chtěl složit hold klasice. Když chcete to stejné, co oni, dostanete to. Ale když ne... tak se raději koukněte na něco jiného. ()

Jak Steven viděl ducha (2018) (S01E01) 

Ano. Jdu do toho. Nadšení se zatím nekoná, ale konec dílu byl konečně tím pravým zkaženě-ořechovým. 3:03. Nell je v červeném pokoji. ()

Otevřená rakev (2018) (S01E02) 

Jaký je nejlepší dárek pro mrtvé děvčátko? Mrtvé koťátko. Časové linky příběhu zatím dost zašmodrchané (původně jsem se překlepl a napsal zašmordchané:-), ale už se začínám chytat. Pilot byl takový teaser - všehochuť. V druhém díle se už více věnujeme jedné ze sester, balzamovačce a ostatním postavám jen útržkově. Začíná se mi líbit, že je děj předvídatelný. Vím, kdy se začít bát a kdy si naopak oddechnout. Jako není to nějak děsivé, ale jen tak příjemně plíživé a hodně se to věnuje postavám. Vliv klasického románu od jedné z královen znepokojivé prózy Shirley Jackson se nezapře. ()

Na dotek (2018) (S01E03) 

Zatím nejděsivější epizoda. Pořád je to pomalé a lehce zmatené, ale linie už se vyjasňují a tento díl asi zatím nejvíce odkryl karty domu i lidí, kteří jej opustili. Každý díl se více věnuje jedné z postav. Minule to byla balzamovačka, tentokrát dětská psycholožka. Vedlejší linie s panem Smajlíkem byla fajn, jen jsem poněkud zklamán z obligátního vyústění. Nemohla být sedačka z výprodeje plná vzpomínek na dřívější násilí a malá holčička citlivá k jeho emanaci? Bylo by to stačilo :-/ Po doteku mrtvoly jsem čekal, že nebude nic. To by mne asi znejistělo víc. I tak jde o creepy díl, po kterém jsem se budil ze spaní. ()

Jenom dvojčata (2018) (S01E04) 

Luke a Nell jsou dvojčata - nová a podstatná informace. A víme-li, že chlad je známka aktivity duchů a dvojčata jsou propojena... /// Jak poznamenal BoredSeal nesobecký feťák je oxymoron a i to okradení pod mostem je nereálné. Ale jinak pěkné nahlédnutí pod pokličku další postavy a tím vlastně i Nell, která chce zjevně v domě něco rozlousknout, postavit se démonům (minulosti) a vtahuje všechny do víru jejich strachů, aby to vše na konci vyústilo v maelström. Tento díl mne ale nedostal tolik jako předchozí 2, takže dávám míň, ale jinak stále spokojenost. ()

Paní s ohnutým krkem (2018) (S01E05) 

Nell je ta, která okolo sebe soustředí nejvíce emocí diváků a na sebe největší pozornost domu (spolu s Lukem). Epizoda, která se věnuje jí, je zpočátku vleklá a i trochu nudná, ale konec vše vynahradí. Skvělá práce se střihem, kamerou a časovými rovinami, Co bude dál? Toto je skoro jako finále. Ale ještě zbývá táta s mámou a ... Jsem zvědavý. Tak či tak pětka je zatím nej díl. ()

Dvě bouřky (2018) (S01E06) 

Oproti minulému dílu malinko sešup v atmosféře. Rodinná sešlost nad otevřenou rakví mne paradoxně nechala celkem chladného. Vytáhly se nějací kostlivci ze skříní a proběhlo trochu strašení v přítomnosti i v prostřizích do minulosti v Hill House a kromě otce se dostalo dost i na mamku. Vše táhla nahoru famózní rotující kamera a dloooouhé záběry bez střihu. To se jen tak nevidí. Lepší byl snad jen v Atonementu. ()

Chvalozpěvy (2018) (S01E07) 

Tušené se v této části potvrdí. Pro některé není mamča rozhodně mrtvá. A jen někteří ji vidí jako krásnou a upravenou, vždy připravenou dobře poradit. Jen někteří... /// Sedmý díl dál po kapkách vyjasňuje, ale po litrech mlží (copak a proč škrabe ve zdech?). Mimochodem creepy moment, kterého si asi všichni nevšimnou, nastane když taťka nahlíží do díry po uvolněných cihlách. Copá se to ukazuje za ním? No a to je právě to mlžení. To, že se vše rozhodne v červeném pokoji víme už od prvního dílu. A podruhé mimochodem, všimněte si, jak Carla Gugino vypadá ve scéně se šroubovákem děsivě. A to stačilo vynechat make-up a trochu jinak ji nasvítit. Hustý! ()

Znamení času (2018) (S01E08) 

Příznačné je, že po zmizení auta divák okamžitě věděl, kam Luke míří. Jen postavy si k tomu musí přes své odmítání, přes své vytěsnění všech událostí ohledně domu přijít samy a později. Tento díl je poněkud vata. Jako wtf působí scény s úderem do prsa a zbytečně dlouhá vysvětlovačka Theodory v mlze. Zase se za ní ale dějí pěkné věci, jedno z typických seriálových nenápadných pošťouchnutí diváka. Naopak fajn jsou krátké retrospektivy se Stevenem, mamčou a toaletním stolkem. Mamča vypadá stále víc hystericky i namalovaná, vývoj této postavy je velmi uspokojivý. Na to navazuje velmi civilní dialog s tátem v autě, který odhalí zase něco na Stevena. Něco hodně ošklivého. Toto by se asi manželkám či družkám dělat nemělo, fujky fuj. Epizodě hodně pomůže, že má bez titulků sotva 40 minut. Kdyby to bylo víc, neutáhla by to. Jen graduje děj i emoce k finále (a já se těším). Porazí Craneovi dům nebo on porazí je? ()

Hrůzostrašné sny (2018) (S01E09) 

Cestička k závěrečné konfrontaci domu a rodiny Craneových je umetena dokonale. Poslední 2 věty jsou až prorocké. Přesto s dílem nejsem zcela spokojen. Výrazně se na něm projevují jak ty nejlepší, tak ty nehorší vlastnosti seriálu. Umí občas znejistit, když už ne zrovna postrašit. Umí zobrazit lidi v úžasném i znepokojivém světle (mamča Olivie, ale i taťka). Umí vyčarovat atmosféru (čajový dýchánek, márnice, rozhovor pomocnice-služky-sousedky s Liv u soch). Ale umí se také opakovat, nudit a používat klasická hororová klišé (neodejdeme aspoň na čas z domu, přestože máme sto a jeden náznak, že na děti a Liv nepůsobí dobře). Já vím, knižní předloha je stará a pomáhala tato klišé vytvářet, takže to odpouštím, ale prostě i tak mi to lehce vadí. Otázkou zůstává, kdo přesně je Abigail. Je to dítě některých dřívějších obyvatel domu nebo sousedů? Soused-pomocník říkal, že jejich dítě zemřelo, sousedka-pomocnice že žije,  ale neopouští jejich dům. Nyní tedy fyzicky zemřelo a dál žije jako duch? Liv ho opravdu otrávila? No, uvidíme. Nebo také ne. Někdy je nedořečené lepší než zcela zjevené. Což je koneckonců asi zásadní slabina tohoto dílu. Už víme. Už to nemá tu šťávu neznámého a potenciálně nepoznatelného. ()

Skličující ticho (2018) (S01E10) 

Před poslední epizodou bylo víceméně jasné co a jak, ale ne proč. Poslední díl tomu všemu měl dát zabarvení, vtisknout ráz. V podstatě se mohl Mike Flanagan vydat dvěma směry. Vybrat si monstrum za tím vším, člověka (nebo dům), který byl iniciátorem a hybatelem zla a toho buď nechat vyhrát (hororový, zlý konec) nebo nějak zařídit, aby byl poražen nebo aspoň uspán či obrácen (dobrý konec). Zvolil si a my můžeme brblat, že jsme chtěli to druhé, ale to je asi jediné, co nám zbývá. Konec ale sílu i logiku a nevyhnutelnost má a jediné, co bych mu vytknul je přílišná délka a snad až moc slov, obzvláště Stevenových. ()

Související novinky

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

06.10.2021

Po úspěchu se dvěma řadami seriálu The Haunting a následně s novou minisérii Půlnoční mše oznámil režisér a scenárista Mike Flanagan další, celkově již pátý projekt pro streamovací službu Netflix.… (více)

The Haunting Of Hill House se vrátí

The Haunting Of Hill House se vrátí

21.02.2019

Populární hororová série The Haunting of Hill House, která loni přistála na Netflixu a okamžitě si získala srdce mnoha diváků i kritiků, se vrátí. Druhá série se bude jmenovat The Haunting of Bly… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nominace na 76. Zlaté glóby

Nominace na 76. Zlaté glóby

06.12.2018

Nominace na 76. ročník Zlatých glóbů byly čerstvě oznámeny a vy po nich teď nejspíš budete mít ještě více otázek, něž kolik jste měli před nimi. Mezi pěticí nejlepších dramat se totiž objevily filmy… (více)

Reklama

Reklama