Reklama

Reklama

Detektivové Will Dormer (Al Pacino) a Hap Eckhart (Martin Donovan) vyšetřují případ nedovoleného přistání, avšak jsou odvoláni, aby pomohli objasnit brutální vraždu středoškolské studentky, která se stala na Aljašce. Tam se setkají s místní mladou detektivkou Ellie (Hilary Swank), která podivínského Dormera obdivuje už od dob, kdy chodila na Policejní akademii. Má ještě schovanou školní práci, ve které analyzovala jeho geniální postupy.
Vypadá to, že rutinní metody budou k nalezení vraha stačit, ale hlavním podezřelým je chytrý a manipulativní spisovatel Walter Finch (Robin Williams), který Dormera deptá a stane se jeho noční můrou. A pak je Hap zastřelen... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 013)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"THE END JUSTIFIES THE MEANS." -------- Extrémne studená atmosféra Aljašky, strhujúci príbeh až do posledného dychu, excelentný Al Pacino, atypická Williamsova rola, skvelá Hilary Swank, božská Wallyho kamera a bezchybná nolanovská réžia, na ktorú sa jednoducho dá spoľahnúť. 118 minút čistokrvnej severskej krásy. --------- (17.5.2020) Dnes boli čístky, za obeť padlo okolo pätnásť piatich hviezd a Insomnia bol jediný snímok, pri ktorom som sa nevedel jednoznačne rozhodnúť, preto musel nastať overovací replay. A prešiel. S odretými ušami. Taktiež som sledovanie doplnil audiokomentárom a bonusmi: 180°: Christopher Nolan Interviews Al Pacino, Day for Night, Eyes Wide Open, In the Fog (vyzdvihnúť musím interview, Pacinov príjemný pokojný hlas by mali púšťať v relaxačných zariadeniach x). ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Člověk by si řekl, že krimi filmy už nemůžou překvapit. Jenže když někdo ví „jak na to“ tak se z relativně obyčejného tématu, stane nevšední :o) Ano, Nolan je prostě schopný režisér, který do hlavní role obsadí Al Pacina, který umí podat jedině vynikající výkon, vedle něho postaví krásnou a schopnou herečku Hilary Swank a roli záporáka přidělí Robinu Williamsovi, který patřičně dokazuje, že se nenazývá hercem pro nic za nic. Tím je stabilní základ postaven a na řadu přichází režisérská stolička, na které se také osvědčuje. Při mnoho scénách mě příjemně mrazilo a zobrazení stavu člověka, který trpí nespavostí mě ohromilo. Sice mi v Insomnii něco nepopsatelného chybí, ale jinak je perlou ve svém žánru :o) ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Dobrá detektivka s dosti originální zápletkou a neuvěřitelně dobrými herci. Al Pacino hraje s takovou vervou, že na konci jsem byl z těch jeho troskoidních obličejů úplně unavenej taky :-)). Robin Williams v pro něj dosti netradiční roli fakt září a byl opravdu dosti nepříjemnej. Hillary moc prostoru neměla takže se nic převratnýho nekoná. Přidejte krásnou přírodu a máte film, který je i přes dlouhou stopáž velice zábavný. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Film má dva jasné klady - aljašské "noci" a utrápeného Al Pacina. Něco takto mrazivého, chladného a "příjemně odtažitého" se může odehrávat jenom za polárním kruhem. Mírné překlepy ve scénáři si snímek sice neodpustil - "dřevařská" honička a poslední pohled Williamse však vše vynahrazují. Asi se podívám i po originálu. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nolan je výjimečný vypraveč a i když si zrovna nehraje se skládankovitým narativem a drží se dál od nějakého zvláštního experimentování, dovede stále diváka udržovat v maximální pozornosti vhodným timingem, důslednou atmosférokresbou a zajímavými postavami. O psychologii a "duševní cesty" postav jde v Insomnii především, avšak nehledejte za tím nic divácky náročného či nedejbože nudného...Nejen příběh, ba i Aljašské exteriéry a příjemná hudba mají málem hypnotizující účinek. Taktéž Al Pacino, jenž hraje zas trochu jiného poldu, než kdy dříve, ale hraje ho s bravurou srovnatelnou s jeho nejproslulejšími rolemi..90% ()

Galerie (133)

Zajímavosti (25)

  • Natáčelo se od 16. dubna do 30. června 2001 v Kanadě a na Aljašce. (Varan)

Související novinky

Oppenheimer bude nečekaně eRko

Oppenheimer bude nečekaně eRko

02.06.2023

Nový snímek režiséra Christophera Nolana (Temný rytíř, Počátek) Oppenheimer se oficiálně stává jeho prvním eRkem za posledních 21 let. Naposledy mu byl tento rating udělen u filmu Insomnie. Důvody… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Renée a její „OKO“

Renée a její „OKO“

04.10.2005

Obliba v předělávání klasických hororů země vycházejícího slunce a jejího blízkého okolí neustala. Renée Zellweger si zahraje hlavní roli v připravovaném remaku úspěšného hong-kongského hororu Oko,… (více)

Reklama

Reklama