Reklama

Reklama

Tichý běh

(neoficiální název)
  • USA Silent Running
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v budoucnosti na gigantické vesmírné lodi. Pěstují se zde lesy, které již na zemi nemohou dále existovat. Stará se o ně vědecký personál, včetně Freemana Lowella. Když je obdržen příkaz lesy zničit, Lowell se ve své lásce k nim rozhoduje zabít své pohrdavé kolegy a les zachránit. Jedinými společníky mu zůstává trojice malých robotů. Otázkou je, co bude s Lowellem a jeho lesem dál...

Film je režijní prvotinou Douglase Trumbulla, který stál u zrodu speciálních efektů ve filmech Blade Runner a Blízká setkání třetího druhu. (-bad-mad-wolf-)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Přírodu mám rád a s ekology a přírodovědci sympatizuju. U téhle scifi ekopohádky jsem měl ale pocit, že to někdo škodolibě natočil tak, jako by se všem těm hnutím jízlivě posmíval - hlavní hrdina je vykreslen jako naprosto vyšinutý fanatik, asociál a poťouchlý idealista, klasická karikatura "objímače stromů". Až na roztomilé dojemný konec s robůtkem zahradníkem se to prostě hrubě nepovedlo. Velká škoda. ()

Javad 

všechny recenze uživatele

Nemôžem inak ako dať plné hodnotenie. Má to myšlienku, pekné interiéry a exteriéry, a tí roboti, ktorý pomáhajú Lowellovi (hlavný hrdina) sú proste úžasní, a to až tak, že by mi stačilo keby sú tam len oni a dokázal by som sa na to pozerať. Keby som to mal trochu prehnať, tak motto filmu znie: „Zabi človeka, zachrániš strom“. ()

Reklama

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dobře vystavěný příběh vědce, který nechce nechat zničit výsledky své mnohaleté práce na odlehlé vesmírné stanici a vzepře se rozkazům centrály a bezohledné posádce svých kolegů. Sympatický Bruce Dern existuje sám se dvěma roztomilými robůtky mezi svou flórou a faunou... Velmi citlivý snímek s krásnou atmosférou klidu a záviděníhodného vztahu člověka s robotem s jemnou hudbou, skvělou písní Joan Baez. :-) Krásné-oduševnělé, konečně mající smysl.!! A ta pointa má sílu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vizuálně krásný film s příjemnými speciálními efekty. Ač to na první pohled nevypadá, tohle sci-fi není jen o lesích pěstovaných ve vesmíru, jelikož na Zemi je 75 stupňů a nic už na ní neroste. Je o kráse, hodnotách, životě, zodpovědnosti, budoucnosti, ale také o vině a trestu. Takže ekologie je sice fajn, jenže les je zde metaforou. Krásné kosmické lodě, obří vzdušné skleníky a legrační roboti. Ač se děj šine pomaleji, vůbec jsem se nenudil. Skvělá hudba je podtržena songem od Joan Baezové (kdo jiný by taky mohl zpívat k tomuto poněkud anarchistickému filmu) Silent Running. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Nic proti filmům s myšlenkou, ale tohle je vymaštěné hippie sci-fi, jehož tvůrci museli být v permanentním rauši. Minimálně o Bruci Dernovi nelze pochybovat, ten jeho naivní pohled, tklivé rozhovory s roboty Heweym a Deweym ( ano, takhle si je pojmenoval sám ) a dramatické zjištění v závěru, že rostliny potřebují Slunce, aby mohly žít .. a do toho hippie přírodní píseň Joan Baez, ROFL !!! Ach, ty jednoduché scénáře raných sedmdesátek ( dále viz např. Omega Man, Vanishing point ), věřím, že dnešní USA scenáristé by dali nevím co, aby se tam vrátili.. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (13)

  • Kosmické lodě, které nesou kopule s vegetací, jsou pojmenované podle amerických národních parků, ze kterých fauna a flora pochází. Je jich pět a jsou to Yellowstone, Acadia, Blue Ridge, Glacier a Mojave. (Terva)
  • Tři malí roboti mají jména Huey, Dewey a Louie, což jsou původní jména malých kačerů, synovců Kačera Donalda. (Braddy)
  • Název filmu je výraz vypůjčený z námořnického slangu, označující ponorku nehybně ležící na dně ve snaze vyhnout se odhalení. (Locksley)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Reklama

Reklama