Reklama

Reklama

Hlava Medúzy

(seriál)
  • Slovensko Hlava Medúzy
Česko, 2021, 7 h 41 min (Minutáž: 52–60 min)

Režie:

Filip Renč

Scénář:

Petr Hudský

Kamera:

Petr Hojda

Hrají:

Jitka Čvančarová, Jiří Dvořák, Michal Isteník, Petra Bučková, Jana Švandová, Jan Vlasák, Karel Heřmánek ml., Pavel Kříž, Gabriela Štefanová, Štěpán Tuček (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zmizelý originál Rubensovy "Hlavy Medúzy" a dva mrtví muži. Tak začíná první epizoda nového seriálu České televize, který natočil Filip Renč. Osm příběhů podle scenáristy Petra Hudského zavede diváky do Brna a jeho okolí. Čtveřici kriminalistů vede precizní a cílevědomá Karin v podání Jitky Čvančarové. Dalších rolí se zhostili Jiří Dvořák, Michal Isteník a Petra Bučková. „Vybrali jsme si podobu Medúzy jako symbol našich kriminálních příběhů. Co jeden jedovatý had v její hlavě, to jeden příběh, jeden zločin, jedno zlo,“ říká režisér Filip Renč a dodává: „Je pro nás velkou výzvou přijít v dnešní bohaté produkci detektivek a kriminálek s originálním realizačním řešením. Jednotlivé příběhy jsou tedy kombinací skutečných kriminálních případů a fikce autorů. Co se týká stylu vyprávění i hudební dramaturgie, rád bych obnovil atmosféru českých kriminálek ze šedesátých let. Jednoduchá, výrazná hudba, napětí, účelné dialogy, tajemná atmosféra a minimální barevnost obrazu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele IvcaSammet k tomuto seriálu (6)

Hlava Medúzy (2021) (E01) 

Rozjezd byl sice opravdu hodně slibný a herecké obsazení je výborné, ale vyústění kriminální zápletky bylo hodně slabé a až amatérské. I přesto, že Karel Heřmánek se do role hodí jako nikdo jiný, samotný záveř byl velmi podprůměrný. Tak snad budou další díly lepší, zatím milosrdný průměr. ()

Vykročení do života (2021) (E02) 

O trochu lepší než první epizoda, ale stále "předramatizované" - vyústění zápletky v domě bylo absolutně předvídatelné, tvůrci prostě chtěli rádoby dramatickou akci a bylo jim úplně jedno, že to působilo jako pěst na oko. Logiku už nehledám nikde a závěr s Karlem Heřmánkem byl trošku zklamáním, čekala jsem pořádnou řezničinu :P Průměr, ale pořád věřím v zlepšení. ()

Dům na konci ulice (2021) (E04) 

Zatím asi nejlepší díl, i když to pořád velmi pokulhává. Vtip žádný, dialogy zvláštní a samostatná zápletka sice zajímavá, ale průhledně až moc "zamotaná". Lepší průměr, čtyři hvězdičky dávám jenom proto, že jsem předchozí díly hodnotila průměrem. Tři a půl. ()

Královny krásy (2021) (E05) 

To je teďka nějaká móda, že jsou v každém počinu od ČT všichni tak strašně agresivní? Zatím nejslabší díl, námět stupidní, vtip vystřídalo trapno, všechno mi to přišlo hrozně amatérské. Navíc závěr epizody byl vyloženě nucený, to seriál zabilo ještě víc. Logiku jsem přestala hledat už v prvním díle, takže k tomu se asi vyjadřovat nijak nemusím. ()

Tajemství umírajícího lesa (2021) (E06) 

Další absolutně nelogické a nucené rozuzlení, jenom aby to na někoho přišili. Seriál se strašně moc snaží o "překvapivé" zvraty, které jsou ale ve finále až zbytečně překombinované a nemají vůbec žádný hlubší smysl. Všechny postavy stále nepříjemné jak pr*el, jenom čtverka kriminalistů stále vysmátá jak měsíček na hnoji. Herecké obsazení skvělé, ale jinak snad ještě slabší než předchozí díl. ()

Krev na stříbrném plátně (2021) (E07) 

Aspoň ta kriminální zápletka měla konečně trošku logiky. První půlka epizody strašná, přestože mám Jiřího Dvořáka velmi ráda, tak mi jeho neustále vysmátá postava s debilníma poznámkama začíná lézt na nervy. Bohužel je Hlava Medúzy totálně amatérská a ani skvělé herecké hvězdy tomu nijak nepomáhají, protože jejich výkony jsou prostě příšerné. Navíc přišlo velké zklamání ve vývoji příběhu okolo postavy Karla Heřmánka. Ale pořád to bylo lepší, než předchozí epizody. ()

Reklama

Reklama