Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

Terva 

všechny recenze uživatele

Znáte to ne - Svět je nakažen smrtícím virem a oživlé mrtvoly se vymknuly kontrole......... Režie a scénář - George A. Romero. Ocenění : Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films - Saturn ´80 (USA): Nominace na cenu za nejlepší masky. Golden Screen - Zlatá stuha ´80 (Německo): Cena za nejlepší film. .......Kamera : Michael Gornick. Hudba : Agostino Marangolo, Massimo Morante, Fabio Pignatelli a Claudio Simonetti. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Slabota. Zejména pak v některých konkrétních filmařských složkách. Zombies prakticky vůbec nebudí strach ani respekt, protože nevypadají jako chátrající nemrtví, ale jen jako obyčejní lidé lidé (špatně) natření na šedozeleno. Na konci 70. let to možná na diváky stačilo (i když i o tom dost pochybuju), o 40 let později to ale působí vesměs nechtěně směšně. Navíc v pár scénách (náklaďáky) hraje hudba jak z komedií s Budem Spencerem a Terrencem Hillem. Být tam ještě zářivě oranžová krev, už by to skoro bylo na úrovni kultovních italských hororů z téže doby (ty už jsou dnes taky téměř nekoukatelné). A i když je film velmi akční a téměř pořád se v něm něco děje, stopáž přes dvě hodiny je zbytečně moc. O deset let starší černobílá Noc oživlých mrtvol je navzdory své nízkorozpočtovosti lepší nejméně o třídu, Snyderův frajerský remake pak možná i o dvě... 55 % ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Hodnocení režisérského sestřihu: Romero je cynik. Tupé davy pomalu se klátící skrz obchodní centrum za doprovodu málem cirkusové hudby, to je zážitek na celý život. Zároveň se mu daří budovat napětí, akční scény jsou velmi dobře zinscenované a gore efekty jsou špičkové (v průběhu filmu se mne matka zeptala, proč koukám na film, kde lidem rvou z těla střeva). Nemluvě o abslutně bezchybně navazujícícm střihu, dnešní Hollywood by se měl učit. Problém mám ale s délkou. Romero absolutně nezvládá tempo a po hodině a půl jsem trpěl, úpěl a nakonec jsem film dal na dvakrát, ačkoliv to sám nesnáším a vraždil bych za to. Těch 20 minut navíc je znát a i 126 minut je imho moc. Když si vemu, jakou parádní muziku natřískal Zack Snyder do 110 minut... P.S. Gaylen Rossová je tu překrásná... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

George A. Romero má čestné miesto v rebríčku mojich obľúbených režisérov. Pri jeho mene mám uvedenú jednoduchú poznámku: Zombie!!! Tento americký filmár je priekopníkom, progresívnym vizionárom a kráľom tohto horrorového subžánru. Počas svojej kariéry natočil viacero snímkov s tématikou oživlých mŕtvol, ktoré sa stali kultovými dielami a výrazne sa zapísali do dejín filmového horroru. Jedným z týchto jeho majstrovsky spracovaných klenotov je aj titul "Úsvit mŕtvych" (Dawn of the Dead), ktorý zrežíroval podľa svojho vlastného scenára v roku 1978. Úžasná, dvojhodinová,  post-apokalyptická zombie jazda. Filmová zombie klasika od pána Georgea Andrewa Romera. ***** ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Asi spoileruju!!! Musím říct, že film chvílemi nebyl přesně to, co jsem myslela, že bude, ale ve výsledku jsem nakonec byla spokojená. Ačkoliv extatické stavy jako po Noci oživlých mrtvol se nedostavily. Nejvíc mi vadily právě skoky v koncepci mrtvol. V Noci je jejich role stylizovaná, symbolická a naprosto zřejmá. Tady je na začátku ukázáno, že mají jakýsi "bitevní potenciál" a zároveň přesah co se týče zažitých instinktů. Na těch vnitřních hnadlech máme pravděpodobně zkoumat, co jsme to my lidi vlastně za lidi. Jenomže potom přicházejí scény, které podle mého odporují vnitřní logice, kterou předchozí příběh vystavěl. Například na začátku hrdinové dělají za sklem kravál, aby zombíky někam nalákali, a zombíci za tím kraválem jdou a snaží se za sklo dostat. Ve chvíli, kdy do obchodu vjede banda motorkářů a hipíků, čili potencionální hora žrádla, tak se naši milí neživí jen tak potácejí na místě, jako by čekali, až nezvaní hosté zase vypadnou a oni se budou moct dál vozit na jezdících schodech. Nikdo se na nikoho houfně nevrhá, to až později, přitom podle předchozích scén by měli jít po nich. Ale za pasáže ze začátku filmu, těsně po příchodu do obchoďáku, musím Úsvit stejně trochu zbožňovat. Protože to, co se odehrává po puštění hudby, vytrysknutí vodotrysků a rozjetí schodů, je prostě krása. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Blades (Tom Savini) má ve filmu zbraň Colt M1911A1 ráže .45 ACP. (dc125)
  • Tom Savini se rozhodl aplikovat na zombie make-up v šedé barvě, protože Noc oživlých mrtvol (1968) byla natočena v černobílých barvách a tvůrci se proto nezabývali otázkou odstínu pleti zombie. Savini později uvedl, že svého rozhodnutí litoval, protože v konečné verzi filmu vypadal make-up modře. (HellFire)
  • Natočeno v obchodním centru Monroeville ve městě Monroeville v Pennsylvanii. (Chatterer)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno