Reklama

Reklama

Adaptace prvního románu autora knižních bestsellerů Johna Grishama, jejíž režií byl pověřen Joel Schumacher. Afroameričan Carl Lee zastřelí v soudní budově dva muže, uvězněné za znásilnění a těžké poranění jeho desetileté dcerky. Sám nakonec stane před bělošskou porotou, která má rozhodnout o jeho vině. Vybere si jako obhájce začínajícího bílého advokáta, který po jistém váhání přijme pomoc emancipované studentky práv. Z případu se stane politická záležitost, která aktivizuje i členy Ku-klux-klanu. V poklidném městečku zavládne napětí a bílí rasisté začínají řádit. Jake a jeho blízcí se ocitají v nebezpečí. Výsledek procesu je ovšem po obhájcově emotivní závěrečné řeči jasný. Osvobozující výrok poroty však vzbuzuje pochybnosti o tom, zda jedinec opravdu může brát právo do svých rukou... (Cinemax)

(více)

Recenze (473)

Moiraine 

všechny recenze uživatele

Kdyby to bylo o dvacet minut kratší, byl by z toho výborný soudní thriller. Bohužel začátek se tak táhl, že kdybych na to koukala sama, tak to vypnu. ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

Zdařilé soudní drama podle další z působivých předloh Johna Grishama tentokrát s ožehavým tématem rasového konfliktu černého muže, beroucí do rukou spravedlnost, která je slepá vůči bílému pachateli ve Svobodných sátech Amerických. Schumacher se mohl opřít o výborné herce v Samuelem, Kevinem, Plattem a překvapivě i Matthewem, příběh drží v ruce pevně a tím pádem můžu s klidem dát 80 % ()

Demonic189 

všechny recenze uživatele

Velmi dobry krimi thriller zo sudnej siene, naviac okorenený famoznym hereckým obsadením, z ktorého je vacsina doslova výborná! Kvalitne 4*. ()

West 

všechny recenze uživatele

Skvělý thriller ze soudní síňě. Takových velkých hereckých tváří v jednom filmu se doopravdy nevidí. Jen je to poměrně dost dlouhé, takže zkrácení by tomu vůbec neuškodilo. Rozhodně nadprůměrné dílo , které má na konci velice duchaplnou řeč v podání výborného McConaughey , který zvedá laťku ještě výš. A tato role mu byla šitá na míru. Za mě: 75% ()

haWranka 

všechny recenze uživatele

Klasická Grishamovka. A to je veliké plus, protože já mám Grishamovu tvorbu moc ráda, navíc filmové adaptace jsou většinou dost dobré. Jestli si skutečně McConaugheye vybral sám autor předlohy, udělal moc dobře. Už se těším, až si přečtu knížku. ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

McConaughey jako jeden z nejpoctivějších, nejobětováníchtivých právníků všech dob, který působí ve městě, kde se prakticky všichni znají a zároveň působí známí to rasističtí primitivové v bílých kapucích. Film, který poměrně názorně ukazuje, že v Americe nejde o fakta a můžete zabíjet na veřejnosti a mrzačit jiné osoby, a přesto to nakonec rozhodne přesvědčivý právník. Zapomeňte na Rozhněvané muže, tady se porota domlouvá v nějaké pobočce fastfoodu. A taky tu je zcela zbytečná postava Sandry Bullock. Film se vyjadřuje k problematice černobílého vidění společnosti v Americe (jistě stále aktuální i po skoro dvaceti letech, viz události ve Fergusonu), podává je vcelku zjednodušeně, ale současně bez patosu. Je navíc sympatické, že zejména závěr naznačuje možné předsudky na obou stranách barikády. Celková stopáž je pak také poněkud přepálena, stačilo by vystřihnout několik otevřených dějových linek. Přesto mě zkrátka zajímalo, jak to dopadne, resp. díky čemu to dopadne dobře (...nebo ne?), a nevadilo by mi se na to podívat znovu. Původní hodnocení 3* zvedám o jednu. ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který znovu otvírá konflikt mezi bělochy a černochy. Když dva opilí, bílí mladíci znásilní a téměř zabijí malou černošskou dívku, věci se dají do pohybu a pomsta jich zasáhne téměř okamžitě rukama otce polozabité dcery. Od tohoto okamžiku se naplno rozehrává napínavá soudní hra. Na jedné straně Kevin Spacey, jako zkušený a nekompromisní žalobce, který přesně ví, čeho chce dosáhnout a na druhé mladý, ale ambiciózní a rozhodný obhájce Matthew McConaughey. Tak odtud čerpal Matthew své právnické přednosti, které ukázal také ve The Lincoln Lawyer. A jeho postava se nebojí dojít svého cíle, ačkoli začíná jít nejen o jeho život, ale i jeho rodiny a spolupracovníků, kteří se podílejí na tomto nebezpečném případě. Skvělé herecké výkony, jak od zmíněných herců tak i všech hvězd v čele s Samuelem L. Jacksonem. Závěrečná obhájcova řeč mě dokonale získala, že musím ocenit pátou hvězdou. ()

ZnalecH 

všechny recenze uživatele

Film plný emocí, spravedlnosti, nespravedlnosti, soudu, násilí, pravdy s příběhem, který nemůže přehlédnout žádný lidský cítící tvor. Jedná se o film, kde nehraje roli mozek, ale srdce. Myslím, že tento film by měl být zařazený do 300 nejlepších a ne nějaký o klukovi, který střílí lidi. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Nervy drásající film, který v sobě má vše, co je potřeba - zločin, trest a soudní proces, který chce potrestat způsob potrestání onoho zločinu. Americký jih má snad dodnes problémy s rasovým násilím a určitě tam dodnes žije spousta odporných bílých vidláků s pick-upy, kteří tu a tam rádi zmlátí, znásilní nebo rovnou zabijí nějakého toho negra. Tady si dvojice buranů vybrala mladou holku, která ten hnus přežila, ale s doživotními následky. Její fotřík Carl to však nesnesl a rozhodnul se vykonat spravedlnost pomocí samopalu přímo ve vestibulu před soudní síní, a tak spadlo hovno do větráku. Burani to nepřežijí, zato se však aktivují jiní bezcenní vidláci a rozhodnou se vzkřísit Ku-klux klan, který je takovým předvojem rasové nenávisti v tak silně jižanském státě, jako je Mississippi. Takže začnou hořet kříže, lidé jsou mlácení a unášení, protože se zastávají toho negra. Jak řekl Cobb v podání Sutherlanda, "za starých časů by ten negr skončil na stromě s koulemi v hubě". V nových časech mu však hrozí trest smrti v plynové komoře a jedinou nadějí je uhrát to na nepříčetnost. To už leží v rukou skvělého obhájce Brigance v podání Matthewa McConaugheyho, který stojí proti neméně schopnému a protřelému žalobci Buckleymu v podání Kevina Spaceyho. Film skvěle ubíhá, jedno drama střídá druhé a vše spěje k dost nejistému konci. ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Schumacher má na kontě daleko vydařenější kusy. Kdybych měl popsat, co všechno je na tomto filmu blbě, bylo by to na slohovku. V prvé řadě je to film pro patnáctileté. Všechno je černobílé. Nejen lidi a jejich rasová předpojatost, ale celý děj. Rasová otázka je tady tak palčivá jako v první polovině 20. století. V podstatě se tady seriózně diskutuje o tom, jestli by měl být černoch souzen stejným metrem jako běloch. Ku-klux-klan se tady volně prohání po ulicích, extrémně rizikový soudní proces, v rámci jehož dřívějšího stání došlo k masovým potyčkám (ba dokonce vraždě), není zajištěný, lidi tady páchají zločiny msty (bombové útoky, únos, střelba...) jako na běžícím pásu a spravedlnost je bezradná. Něco jako policejní ochrana tady neexistuje. No a nakonec ten rozsudek, který nedává smysl... Prostě kdybych toto viděl v patnácti (a neunudilo by mě to xmrti), tak by se mi to líbilo, protože bych tu černobílost nevnímal. Dospělého diváka ale musí iritovat. Závěrečná řeč MekKonegyho byla ovšem luxusní, to zas jo. ()

src 

všechny recenze uživatele

Nervydrasajici drama ze soudni sine s vynikajicim hereckym obsazenim. Joel Schumacher dokazuje, ze umi rezirovat. ()

vince 

všechny recenze uživatele

Určite dobrý film s naozaj dobrými hereckými výkonmi. Je to film o morálnej dileme dokedy je vražda zločin, alebo spravodlivosť. Môj názor je kde by sme došli keby sme každú krivdu proti nám alebo rodine trestali pomstou? Ale je to naozaj veľmi diskutabilný film lebo človek zároveň chápe a súcití s Carlom a naozaj pri otázke čo keby sa to stalo mojej dcére, fakt asi neviem čo by mi behalo hlavou. ()

TSZ 

všechny recenze uživatele

Standardně natočené drama o nepředstavitelném morálním dilematu. Schumacher určitě natočil lepší filmy, ale vítězem je Matthew McConaughey - od něj jsem lepší herecký výkon neviděl (a pochybuji, že vůbec ještě kdy uvidím). ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Sice film nenudí, ovšem poselství filmu je zlé. Chlapík odbouchne grázla, co mu znásilnil dceru, drze se k tomu přizná a je osvobozen díky emotivní řeči obhájce. Odsoudit ho by byl přece rasismus, čili lynč naruby je v pořádku. Jinak závěrečná řeč obhájce ve mě budila spíš smích, než dojetí. ()

Šindy 

všechny recenze uživatele

Rozmýšlel jsem se, zda ohodnotím 5 hvězdičkami, ale nakonec jsem se však rozhodl o jednu méně. Film je jako celek dobrý, ale k dokonalosti mu několik věcí chybí. Některé dialogy by mohly zůstat stranou, bez nich bych se v obešel a tady narážím asi na další kámen úrazu - rozvleklost filmu. Ta mu ubírá na atmosféře, dramatičnosti a nechává ho zklouzávat do nudných pasáží, které mu ubližují. Tyto nedostatky ale rozhodně, a až více než dobře, vynahrazuje hvězdné herecké obsazení McConaugheyo, Spaceho, Jacksona a dalších. Své party zahráli na výbornou a zejména záverečná řeč v podání McConaugheyo je velmi emocionální a nejsilnějším momentem Schumacherova díla. Právě díky tomuto snímku jsem si ještě více oblíbil filmy, které se převážně odehrávají v soudní síni a Čas zabíjet je v mém žebříčku, z této tématiky, velmi vysoko. ()

Nightswimmer 

všechny recenze uživatele

Herecke zdruzenie, hudba, pribeh, atmosfera, Sandra a vypoved postavy stvarnenej hercom z American Beauty - "You turn him loose! You turn him loose! "....(Sandru som spomenul..?) ()

altaica 

všechny recenze uživatele

PRO MUŽE: Jednobarevný pohled na dvoubarevný svět amerického jihu. Napínavé, dramatické, naprosto nehodnověrné a zcela neuvěřitelné. Pohádka o spravedlivém hněvu a nespravedlivém světě. Jediné, čemu se dá ve filmu věřit je fakt, že jak hovadství jedněch, tak i samozvanou pomstu druhých nakonec odskáčou nevinní lidé okolo. Problém je, že tohle autoři sdělit nechtěli. Snímek si hraje na drama s otázkou zločinu a trestu, ale zůstává v myšlenkových intencích béčkových akčňáků Stalloneho a Schwarzeneggera. Co lze přejít a přijmout u akčního béčka je debilitou u dramatu ze soudní síně. Dá se na to koukat. Koukat s půlkou mozku v beta fázi.  PRO ŽENY A *CITLIVÉ* MUŽE: Narvat tolik hvězd do jednoho filmu je otázka kumštu, nebo spíš prachů. Sličný fešulín Matthew McConaughe opět perlí v soudní síni, jako poslední rytíř bez bázně a hany. A při jeho závěrečné řeči jedno oko v porotě nezůstane suché a tento okamžik, plus další více jak dvě hodiny si , prosím, madame, nesmíte nechat ujít. Já sice na filmu více ocenil proceduru při zakládání místní organizace Ku Klux Klanu, ale jde čistě o můj názor. Pro hošíky: KKK je spolek rasově čistotných a mírumilovných chlapců v těch rozkošných bílých špičatých čepičkách s otvůrky pro kukadla.  HLÁŠKA: Představím ti svědka obhajoby (ožrala neschopný vstát) . Doktor Bass? To je vtip? Ne,ne. Za střízliva je geniální. Navíc má licenci a jeho posudky jsou skvělé. Musím se napít. Ve 3 odpoledne? Džejku, Džejku, co by na to řekla žena? Dělám si co chci a piju když mám chuť! Kdy odjela? Dneska ráno. ()

Indyi 

všechny recenze uživatele

Spousta skvělých herců ve velmi slabém dramatu. Celý film je naprosto předvídatelný, neuvěřitelně schématický, herci přehrávají a divák jim nevěří. Film v sobě měl dost potenciálu, aby to byla pecka a trhák, ale tohle pro mě bylo obrovské fiasko a zklamání. Film působí jako by byl starý 100 let, děj se příšerně vleče a během celého filmu nepřijde jediný moment překvapení, nebo napětí. Celé to je špatně. ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

19.03.2021

Další důkaz, že dnes už je ve světě filmů a seriálů možné všechno, je oznámení streamovací služby HBO Max, že se krimi drama Čas zabíjet od režiséra Joela Schumachera z roku 1996 dočká seriálového… (více)

Reklama

Reklama