Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za vědcem, doktorem Grantem přiletí milionář John Hammond. Řekne jemu a jeho kolegyni, vědkyni Ellie, že má pronajatý ostrov, kde má biologickou rezidenci, kam by mohli jezdit lidé. Ellie a Grant hledají vykopávky koster dinosaurů, jsou to paleontologové. Hammond potřebuje, aby mu někdo udělal posudek. Chce proto po Ellie a Grantovi, aby schválili, že jeho Jurský park je v pořádku. Hammond by jim za to podporoval jejich vykopávky po dobu tří let. Ellie a Grant nejdříve nechtějí, ale nakonec souhlasí. Neznámý muž mezitím přijde za Dennisem, zaměstnancem Hammonda. Nabídne mu mnoho peníz, pokud mu přinese embrya dinosaurů, ale Hammond se to nesmí nikdy dozvědět. Ellie a Grant s kolegou Ianem, Hammondem a dalšími společníky doletí tryskáčem na ostrov. Když projíždí Jurským parkem, Grant ani Ellie nevěří vlastním očím. Jsou tam živí dinosauři. Lidí se nebojí a žijí ve stádech volně v přírodě v parku. Hammond jim pak všem ukáže, že mají i muzeum. Díky videa jim ukáže, že dinosaury rozmnožili. Vzali komáry, kteří byli zatvrdnutí v pryskyřici z přírody před mnoha lety a zkoumali jejich krev. Někteří v sobě měli krev dinosaurů, jelikož jí vysáli. Vědcům se pak podařilo z D.NA. vytvořit dinosaury, jelikož k tomu použili i žabí D.N.A. Následně pak dinosaury rozmnožili. Vědci pak Grantovi oznámí, že volně se dinosauři nerozmnožují, jelikož mají jen samice a řídí jejich chromozomy. Jsou nebezpeční, ale v parku jsou udělaná opatření a mají elektrický plot. Kolegové Granta však budování parku neschvalují. I samotnému Grantovi dochází, že spojování lidí a dinosaurů může být nebezpečné. Hammonda pak přijedou navštívit vnoučata, děti Tim a Lex. Hammondovi je oznámeno, že se blíží bouře. Grant se svým týmem a s vnoučaty mezitím odjede na vyhlídkovou jízdu. Všichni jedou auty, které nemusí nikdo řídit, řídí je počítač. Tým pak řekne Hammondovi, že mají v parku spoustu problémů. Dennis by je měl vyřešit, ale nechce se mu. Pořád Hammondovi říká, že dostává málo peněz. Auto dojede k výběhu s tyranosaurem, ale on se neukáže. Dají mu tam i kozu, kdyby ji chtěl sežrat, ale nepomůže to. Grant následně z auta vyskočí a rozhodne se jít po svých. Ellie vystoupí taky a jdou i vnoučata. Po cestě potkají dinosaura, který leží, je nemocný. Ellie zjistí, že se otrávil, ale musí zjistit přesně čím. Najednou začne bouře, ale Ellie chce dál zkoumat otráveného dinosaura. Zůstane tedy na místě a ostatní jedou pryč. Dennis mezitím Hammondovi a jeho týmu řekne, že vylepšil telefonní síť, takže je možné, že na chvilku vypadne systém. On ho přitom záměrně vypl a jde si pro embrya dinosaurů, ale ostatním řekl, že jde do automatu. Potřebuje se dostat přes elektrickou bránu, ale nesmí se to nikdo dozvědět. Dennis ukradl několik embryí, ale kvůli vypnutému systému se zastavilo auto a přestávají fungovat elektrické ploty. Nefungují ani telefony, takže se s ostatními nemá Grant jak spojit. Dennis mezitím dojde k bráně... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 347)

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Môj najvačší kino zážitok. Mal som 6 rokov. Doteraz sa pamatám na tú upútavku, čo na to bežala v tv. Neveril som vlastným očiam, vypadalo to ohromne a tie stáda ludí, čo sa na to hrnuli do kina! Z filmu som bol v siedmom nebi a Jurský park sposobil, že som sa začal zaujímať o dinosaury. Toľko kníh a hračiek čo mám doma! Aj po skoro 20 rokoch vypadá Jurský park stále perfektne a efekty som odvtedy lepšie nevidel. Milujem ten film z celého srdca. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Ve svý době převratný dílo a i dnes docela udivuje svými triky. Dinosauří vůbec nevypadjí uměle a jelikož to neni digitálně zpracovaný, tak i pohyb je realistický. A ani příběh neni k zahození, herci skvělý, atmosféra někdy slušná, někdy docela i mrazivá, já jsem spokojenej. Spielberg púrostě umí ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Jeden z velmi mála filmů, kde je Bůh ženská. Protože když se tu samici Rexe obětuje koza, jinak se to snad ani vykládat nedá. Kromě feminismu je Jurský park ještě o pojídání potravy a jejím vylučování, v čemž mají dinosauři samozřejmě před lidmi navrch. Zatímco my se civilizovaně moříme s kuchyněmi, jídelnami, příbory a talíři, oni prostě žerou, případně v těch našich místnostech dělají svinčík. Defekace na kadibudce je pak přímo smrtící záležitost. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Jak hodnotit film, který mě v dětství na dlouhou dobu přitáhl k fenoménu dinosaurů? Jurský park byl prvním velkofilmem, který jsem v životě viděl a nadšení z něho bylo samozřejmě obrovské. Když ale odečtu na dobu vzniku přelomové triky a příběh, jehož banálnost sedne opravdu hlavně dětem, tak mi po letech zůstává pouze Williamsův parádní soundtrack a především nostalgie po dětství stráveném v knížkách o dinosaurech. Revoluční snímky se hodnotí vždy velmi složitě. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Dinosauria klasika, ktorá ani po tých rokoch naštastie až tak nezostárla a vďačí za to aj na svoju dobu revolučným vizuálnym efektom. Dnes už pochopiteľne ide o štandard a divák v súčasnej ponuke nájde po tejto stránke oveľa vychytanejšie kúsky, Jurský park ale nie je iba o efektoch. Silný námet a predlohu Michaela Crichtona Steven Spielberg pretvoril do zábavnej dobrodružnej jazdy pre celú rodinu s typologicky výborne zvolenými hercami, napínavými akčnými scénami a fungujúcim humorom. A pridáva k tomu aj jednoduchú ale stále zaujímavú myšlienku. Jurský park je skrátka film, ktorý si aj po tak dlhom čase od uvedenia v kinách stále pozriem rád. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Čistě za přínos pro trikovou stránku filmů. Proti knížce totální slabota, jak už je ostatně u adaptací Crichtona zvykem. Z předlohy je vypreparována druhohorní fauna a předhozena divákovi coby zábavní atrakce, přesně tím způsobem, který jakoby kritizuje. V knize jsou přitom dinosauři druhý plán, celé je to o neschopnosti předpovídat vývoj složitého systému a tím pádem neschopnosti ho řídit. ()

ditrue 

všechny recenze uživatele

Tady zapocala moje cesta skrz film...videl jsem to v mych 6 letech jeste na VHS z Polska, vidim to jako ted...pri akcich kde byl nekdo zabit sem se bal jak do te doby jen o vanocich kdy mel prijit cert a nakonci filmu sem to pretacel zase z5 na zacatek a jel to znova .... jo to byly casy... ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Když jsem byla malá, uměla jsem Malý atlas dinosaurů zpaměti. Tento film jsem ale viděla až jako velká, a to ještě k tomu až potom, co jsem prošla pseudointelektuální mutací a artovým znesvěcením. Tudíž nic moc zábava a ani ten kult kolem se mě nikdy nestačil dotknout. A ještě bych měla říct, že tím, že otevřel dveře blockbusterům spoléhajícím na počítačové divy a ignorujícím ostatní složky filmové tvorby, si vlastně zasluhuje mé donebevolající opovržení. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Zřetelně si pamatuju, že lístek na juráč stál svého času nehorázných 40 korun oproti běžným 36 a jak byly knihovny následně zahlcené obrázkovými publikacemi o dinosaurech. Mě samotného tehdy i s celou dinosauří mánií minul a ani při pozdějších zhlídnutích se z něj nestal moje srdcovka, ale uznávám, že je to efektní a napínavý sci-fi blockbuster s parádní hudbou, překvapivě nezastaravšími triky, myšlenkou i srdíčkem. A v kině ve 3D to byla nehorázná pecka. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

No já nevím, Jurský Park se mi zdá hodně přeceněný. Dneska jsem se rozhodl podívat se na něj znovu a doufal, že změním názor, to se však bohužel nestalo. Samotnému snímku sice nic nezazlívám, myslím si, že se jedná o velice dobře zpracovaný dobrodružný film s pár opravdu povedenými scénami, ale mám pocit, že mu něco chybí. Celé to začne tradičně na archeologickém nalezišti kam přilétne milionář Hammond a nabídne dvěma vědcům nabídku, která se prostě neodmítá. Tady ještě všechno funguje, jenže pak se to trochu zvrtne. Nesdílím se Spielbergem jeho smysl pro humor, tedy je nesmysl to napsat takhle, ale jisté jeho prvky se mi prostě nezamlouvají. Podívejme se třeba na toho, kdo to všechno zaviní. Postava zloducha je vykreslena jako zoufalý muž, kterým bychom měli pohrdat. Na tom není nic špatného, jen mi vadilo, že zde musí mít záporák ještě tu trapnou humornou pozici. Jedná se tak o tlouštíka, který provádí legrační věci a všichni bychom se měli smát. Také jsem nebyl spokojen s jistými podivnostmi, které jsem se nakonec rozhodl nijak nerozpatlávat, neboť přece jen nejsem hnidopich, který by se zaobíral zbytečnými detaily a šťoural se v těch nejmenších maličkostech. Co bych však vytknul ze všeho nejvíce je samotná délka. Pozor, nemyslím si, že by byl film zdlouhavý a potřeboval pokrátit, právě naopak, troufám si tvrdit, že delší verze by byla tou pravou volbou. Zejména konec filmu totiž působí příliš useknutým dojmem, zdá se jakoby nám nebylo ještě vše řečeno, tady jsem byl opravdu hodně nespokojen. Celkově se spíše než o horor jedná právě o dobrodružný snímek, v němž se jistá skupina snaží ubránit vlivům místa ve kterém se nachází. Tak funguje Jurský park skvěle, perfektní hudební doprovod, zajímavé efekty a především práce s napětím. Přesto mi celý film připadal moc plochý, vlastně ať se tam dělo cokoli, měl jsem pocit, že se nic vážného nestalo, až na jednu jednou scénku, kterou osobně považuji za vrchol. Možná to bude někomu připadat trochu trapné, ale nejvíce se mi líbilo přelézání elektrického plotu, které bych také jako jediné označil za opravdu napínavé. Tahle scéna měla skvělý spád a všechno tu fungovalo. Otázka je, proč tomu tak nebylo u celého filmu? Sám nevím co důvodem selhání. První polovina je věnována zejména k seznámení s prostředím a postavami, druhá je pak zejména o zachraňování života. Na této zažité koncepci rozhodně nic špatného není a ona tím faktorem být nemůže. Můj názor je takový, že se jedná jen o zbytečné okecávání ničeho, stejně si je většina diváku již od samotného začátku připravena na to co se stane. Fakt je ten, že po letech Jurský park ztratil své kouzlo, na které celý stojí. Sám pak filmu dávám 70%, protože se jedná jen o trochu nadprůměrný film s dobrou hudbou a přestárlými efekty. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Filmu dominuje opravdu výborná technická stránka, to bez debaty. Příběh taky vůbec špatný není, ale svým silně rodinným vyzněním mě docela iritoval (aneb nemám zájem koukat na nesmrtelného klučíka, holčinu-hackerku, která všechny vlastně zachrání a nebojácnou paleontoložku, jež svojí odvahou a schopnostmi zabrnká na strunu všem feministicky smýšlejícím divačkám jenom proto, aby se snímek zavděčil opravdu všem). Občasný humor je fajn, Williamsova hudba dělá své, rozhovor u oběda je dobrý k zamyšlení, na druhou stranu, dinosauři moji osobu (už nějaký ten rok) přehnaným úžasem nenaplňují. Slabší 4*, snaha za každou cenu se soustředit na celé spektrum diváků (u mě) bohužel udělala své. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Life finds a way. Neopeření velociraptoři, co umějí šáhnout za správnou kliku, T-Rex jako šestitunová Deus ex machina a Spielberg hýřící v duchu svých tradic nápady, infantilitou a schopností natočit rodinný biják se vším všudy. Když se ozvaly Williamsovy tóny, oči dvojice Neill - Dern řekly důlkům: „Au revoir“ a sakra živý Barney se vztyčil při okusování listí na zadní, měl jsem tehdy i teď slzy na krajíčku a to nejen proto, že do té doby v oboru nevídané se stalo ohromující skutečností.. Nicméně o něco temnější verzí Crichtonova oživeného světa jury, kdy by děti nebyly hlavním marketingovým terčem, ale potravou, bych také nepohrdl.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Díky Spielbergově vynikající režii vám budou občasná předvídatelnost, ujeté hrdinské kousky a některé přešlapy proti logice zcela ukradené, protože jakmile vlezou do záběru smrtonosní Raptoři a zemí zatřesou první kroky T-Rexe, budete mít v kalhotách stejný dáreček, jako když vám bylo pět. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Nejpůsobivější věc na celém filmu - dinosaurus, a živý, a hladový. Už první ukázka tohoto zvířectva vypadala tak skutečně. První scéna s brontosaurem byla tak ohromná. A celkově byly efekty na vysoké úrovni (na tu dobu samozřejmě). A zbytek? Uspokojivý. Prostě a jednoduše - klasický scénář, nadprůměrné herecké výkony... A verdikt? Profesionálně odvedená práce Stevena Spielberga. Musí vidět každý. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

jedna z klasik dobrodružného žánru. A průkopník, co se týče vizuálních triků. Podepsán: kdo jiný, než sám Steven Spielberg. Aneb více než výborná adaptace skvělé Crichtonovy novely, sice zase trochu upravená pro lepší a snadnější konzumaci, ale stále si zachovávající výjimečnost a genialitu. Sice díky té jednoduchosti nakonec dějově trochu kolísá celý příběh, ale vše je zase skvěle překrýváno podle mně v dnešní době docela aktuálním a velmi důležitým uvažováním nad snahou člověka stát se bohem. Což samozřejmě má svoje rizika, bez nichž by tento film asi nebyl ničím větším než prachobyčejným dokumentem bez klasických klišé, zvratů, zábavných postav (no, to by možná mohlo zůstat i v dokumentu), akčních scén, vývinu charakterů (jako vždy skvělý sympaťák Sam Neill, další z té řady velmi charismatických a tvrdohlavých vědců, doktorů atd.) a hlavně souboje člověka s něčím, co je mnohem vražednější, nebezpečnější a větší než on sám. A to musím říct, je aspekt, kvůli kterého mám tento typ filmů velmi rád a když se ho ujme někdo jako Spielberg, výsledek nemůže být jiný než dokonalý. Hlavně když, jak jsem už psal, to má tak nádherné, dobu předbíhající triky, díky nímž Tyranosaurus či raptoři opravdu nahánějí hrůzu a hlavně ten tyranosaurus se stal po Jurském parku dalším členem síně slávy filmových monster. A navzdory ději bych do takového parku chtěl jít sakra hodně. God creates dinosaurs. God destroys dinosaurs. God creates man. Man destroys God. Man creates dinosaurs :) dokončení hlášky nedávám, jako vnadidlo pro ty, co to snad ještě neviděli - je opravdu vtipné ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Spielberg sa nám po dvadsiatich rokoch vrátil k žánru titulu, ktorý z neho spravil hviezdu a po rokoch rodinných mainstreamov ukázal, že nestratil cit ani pre nahnanie poriadnej dávky napätia. Úžasný vizuál posunul možnosti efektov znova o obrovský kus dopredu, čomu nasvedčuje fakt, že projekcia po dvadsiatich rokoch nepôsobí ani trošku zastaralo a myslím, že by sa kľudne v kinách mohol pobiť s dnešnými súpermi, čo sa vizuálnych efektov týka a s mnohými by vyšiel ako víťaz. Príbehovo priamočiare, no veľmi dobre zahrané, má to neskutočný spád a gradáciu, sú tam emócie, napätia neúrekom, no čo viac od kvalitného blockbusteru čakať. Snáď len kvalitnejšie pokračovanie. Ale tomuto sa nedá vyčítať ani mäkké F. 100%. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Dokonalá iluze znovu objevení dávného světa... Film který mě dostal svými efekty, zpracováním, námětem a napětím :-) ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Moje první dětská filmová láska! Moje první VHSka! Bezbřehá říše divů - pro malého snílka. Nostalgická vzpomínka - pro velkého blázna. Zkrátka srdcovka až za hrob. A klasika, nad kterou není. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z filmových milníků mého dětství. Tady byl dán prvotní impulz k tomu, abych se o filmy začal detailněji (jako malý) více zajímat. Spielbergova adaptace Crichtonova románu JURSkÝ PARK totiž přišla jako blesk z čistého nebe do doby, kdy dinosauři byli celý můj život. V té době to pro mě bylo stručně řečeno "mind-blending" ;) . V prvé řadě digitání triky a hned v té druhé výborná režie a skvělé herecké výkony z JURSKÉHO PARKU dělají i po třinácti letech úchvatnou podívanou. Hlavně Sam Neill se tady perfektně předevedl. Pak samozřejmě Tyranosaurus a nesmím ještě zapomenout na Sama Jacksona a jeho "Pana Arnolda". Ještě jedno jméno musím zmínit. John Williams. ()

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

25.03.2024

Čas neúprosně kvapí a nadcházející přírůstek do dinosauří rodinky je blíž a blíž. Další díl Jurského parku nás totiž oficiálně stále čeká už příští rok 2. července, přičemž doposud nevíme nic… (více)

Další Jurský svět natočí David Leitch

Další Jurský svět natočí David Leitch

06.02.2024

Deset let uplyne letos od té chvíle, co původem kaskadéři Chad Stahelski a David Leitch udělali obří díru do akčního světa snímkem John Wick. Ukázali, že s jednoduchým scénářem, nikterak obřím… (více)

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Reklama

Reklama