Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zatímco římský senát plká o nemožnosti překročit Alpy v zimě, kartagincký vojevůdce Hanibal přes ně pochoduje se svými muži, koňmi i slony. Setkává se s vůdcem Galů Rutariem, který mu nabízí spojenectví. Hanibal neváhá a přijímá, společně potom překonávají hory. Kartagincům se podaří zajmout neteř římského senátora Sylvii. Záhy se Hanibal a Sylvie do sebe zamilují. Jejich vztah však není všem po vůli. (Snorlax)

(více)

Recenze (25)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Hannibal, největší nepřítel tehdy ještě římské republiky. Děj filmu situovaný někdy do let 218 -216 př. n. l. v sérii několika vítězných bitev. No, jinak z tohoto díla oblíbeného taliánského žánru "swords of sandal" mám trochu smíšené pocity. Film byl určitě dobrý po technické stránce, ani výprava a snad i kostýmy nebyly špatné, naopak třeba dialogy byly víceméně směšné, méně orientovanému divákovi se mohl zdát film i dost chaotický,především z úvodu a na konci, hudba v pozadí neodpovídala některým situacím, o dřevěném hraní některých herců už ani nemluvím. Píše se tu o později populární dvojici Spencer+Hill (tady ještě jako Mario Girotti pův. jm.), dokonce jsou i na plakátku k filmu, ovšem oba tady hráli opravdu jen malé roličky a na place se společně, bohužel, ani nesetkali, protože prý vystupovali v různých scénách, bohužel. Spencera jsem si tady jinak vůbec nevšiml, kdy vzhledem k jeho postavě, určitě nešel jen tak snadno přehlédnout. Velkovojevůdce a vynikajícího vojenského stratéga-taktika, jednoho z nejlepších v historii, si zde zahrál známý Viktor Mature (Demetrius a Gladiátoři nebo Roucho), odvedl celkem dobrý výkon, neseděl mi však jeho ulíznutý a mastný účes, ale i tak bych v této roli raději viděl někoho o trochu mladšího. Vždyť samotnému Hannibalovi, když zemřel, bylo 64 (v rozhodujících bitvách a ve výše uvedených letopočtech však něco málo přes třicet!), naopak Maturemu už 46! Historicky byl film celkem věrohodný, stopáž jakžtakž ještě únosná, střídaly se tu zajímavé scény, ve kterých se něco dělo (např. různé nepokoje v táboře), jak je zvykem, s těmi nezajímavými, typicky doplňkovými, slaďáckými atd...Drsné překročení Alp s těžkopádnými slony (kteří ale zlobili po celý film) ze začátku a finální taktická bitva u Cann (odkud to později všechni ti vynikající vojevůdci včetně našeho Žižky jen okoukali, bitva je dodnes zahrnuta jako vzor ve všech vojenských knihách a vyučuje se i na voj. akademiích) stály zato, jinak to bylo spíš hodně upovídané a místy nudné. Kartágo však musí být zničeno!!! Některá z TV by mohla zvážit reprízu, pokud film u nás vůbec někdy šel. ps: U většiny hodnotících userů mám však obavy, jestli film vůbec viděli. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Plakáty jsou zavádějící a klamou diváka, protože Mario Girotti / Terence Hill a Carlo Pedersoli / Bud Spencer zde mají pouze malé role. Bud se jako Rutario objeví ve dvou scénách s Hannibalem (Victor Mature), ale přes nalíčení ho nelze poznat (Spencer v popředí na osmém obrázku v galerii). V první scéně nabízí Hannibalovi spojenectví a ve druhé se s ním loučí po přechodu Alp. Terence jako Quintilius, syn senátora, má ve filmu o trochu více prostoru, ale zatím jde pouze o vedlejší roli. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Bud Spencer se objeví na pár vteřin zhruba v desáté minutě filmu a je namaskován do špinavě blonďaté paruky a vousů. Jeho vystoupení je polovinou důvodů, proč se na film dívat. Jako velkofilm Hanibal nefunguje, davové scény jsou spíše k pousmání a přechod hor v umělém sněhu je zoufale špatně natočen. Od chvíle, kdy Hanibal potká Sylvii, se snímek mění v melodrama. Jediný světlými okamžiky jsou souboje muže proti muži, ty mají celkem slušnou choreografii. Terence Hill má roli kamaráda ústřední konkubíny, před kamerou se celkem vyskytuje, takže pro jeho obdivovatele je na světě další důvod, proč se na tento film podívat. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Napriek slušnej výprave, kostýmom a milostnej zápletke som čakal trochu viacej. Možno mi chýbalo viacej bojových scén aj za cenu dlhšej stopáže. Zaujímavosťou je vedľajšia úloha Terencea Hilla ( v titulkoch ešte ako Mario Girotti ) a Buda Spencera ( Carlo Pedersoli ), ktorého som si akosi nevšimol.:) ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Na svojí dobu vskutku výpravný snímek. Kostýmy a lokace jedna báseň, dialogy zdařilé. Jen boje jsou dosti dřevní. Pro fandy pánů Hilla a Spencera tento film moc není, jelikož Terence (Girotti) má malou vedlejší roličku, a Bud (Pedersoli), který je uváděn v titulcích, (ale sleduji, že nejsem sám, kdo nepostřehl jeho působení), je nejspíše navlečen v římském oděvu. Foto k filmu je tudíž velmi zavádějící. Ale i přes tuto skutečnost jsou ostatní hrdinové sympaťáci, stopáž akorátní a příběh napínavý. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že je to roztomile naivní, a i když je to průhledné a očekávatelné jak sviň, přesto to svým způsobem drží v určitých bodech pozornost. Je vidět, že někoho napadlo angažovat šikovného dramaturga, který do scénáře propašoval pár dějových zvratů - i když ne, že by bylo o co stát. Hannibal je zde podán vlastně jako hodný lidumil, ne válečník. s věčně pobaveným úsměvem na tváři, takže není divu, že těch soubojů a válečných scén moc neuvidíme. Výprava je velkolepá, to ano (ale kam se posléze ztratili ti sloni?), kompars početný (i když ho režie nedokázala dost dobře ukočírovat a během bitvy se jim tam kompars občas fláká), scény bitev skoro dosahují kvalit každoročních oslav slavkovské bitvy, ale celé to prostě vypadá, jako když se kluci rozhodli, že si budou hrát na vojáčky. Včetně těch soubojů na meče, které jsou směšné. Jinak Carlo Pedersoli alias Bud Spencer se tady fakt jen mihne (a ani h nepoznáte s tou zrzavou parukou a zrzavými vousy á la Asterix) a Mario Goretti, pozdější Terence Hill, tady taky moc nepředvede - nejdřív miluje svou asi tetu, pak má jeden krátký souboj na krátké meče a pak ho najdou až po bitvě mrtvého. Jinak je to celé postavené jako milostný příběh a tomuto směřování to komplet podléhá, takže se nám dostane všelijakých těch óóch a áách a toužebných pohledů a teatrálních gest, jak si kdysi na divadle představovali, že se má chovat roztoužená dívka. Ale jak říkám, docela to odsýpá a je to překvapivě zábavné. Jen už to podruhé vidět chtít nebudu. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Na filmu je nejvelkolepější samotný začátek, který zobrazuje přechod Hannibalova vojska se slony přes Alpy. Pak už se jen střídají ty zajímavější scény z plánování vojenské strategie a ze samotných bojišt s méně povedenými částmi o love story mezi vojevůdcem a Římankou Silvií. Sloni v polovině filmu náhle mizí, a v bitvách se už neobjevují, asi už na ně filmařům došly peníze. Konec příběhu mi přišel jaksi předčasný a náhle useknutý. Je jistě škoda, že osud jednoho z najvýznamnějších válečníků a bojových stratégů všech dob byl uveden na plátna kin naposledy v roce 1959. Pak už o něm bylo natočeno jen několik TV filmů, dokumentů a seriál. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Podprůměrná sandálovka. Spíš než dobýt Řím se Hannibal snaží dostat do kalhotek nepříliš vzhledné slečně, takže víc než cokoliv jiného je Annibale prachobyčejnou slaďárnou, které dělá pozadí karataginsko-římský konflikt. Přechod přes Alpy působil vzhledem k tehdejším možnostem poměrně směšně a to samé se dá říct o ozbrojených konfliktech, ačkoliv uznávám, že při ztvárnění bitvy u Kann se filmaři podívali do encyklopedie, což je milé překvapení. Herecky nic moc. Jako mnohé jiné zaujmul Terence Hill a co se Buda Spencera týče, tak toho jsem nepoznal i přesto, že jsem věděl jakou postavu hraje. 30% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Příběh o slavném Hannibalovi, jeho přechodu přes Alpy a neúspěšném pokusu dobýt Řím není klasickým biopicem a ani nepodává komplexní příběh Hannibalova tažení nebo druhé punské války. Zaměřuje se pouze na určitou výseč jeho patnáctiletého pobytu v Itálii a hlavní je ve filmu samozřejmě milostná linka mezi Hannibalem a Sylvií. Film samotný mě bavil, ale představoval bych si trochu víc bitev. Victor Mature už dávno překročil čtyřicítku a na roli Hannibala, kterému bylo v době přechodu Alp ani ne 30 byl tedy trochu starý a stejně tak na roli romantického hrdiny obecně (osobně bych mu tipnul klidně i víc než 44). Historické nepřesnosti by se tu zcela určitě našly (např. Hannibalovi zbylo nějak podezřele mnoho slonů, a Hannibalův bratr Hasdrubal ve skutečnosti velel armádě v Hispánii a překročil Alpy až o 10 let později, aby se přidal k Hannibalovi, což ho stálo život) ale to mi nijak extrémně nevadí. Film je zajímavý tím, že se tu objevují Terence Hill coby římský floutek a ve dvou scénách také jeho pozdější parťák Bud Spencer jako vůdce Galů Rutar (taky jsem ho nepoznal, až pozdějc jsem si přečetl koho hrál). No a ten plakát co je píše jako hlavní role a ukazuje oba v římských přilbách je totální volovina. No a kromě těchto dvou herců si zde zahrál taky Rik Battaglia, záporák z mnoha filmových Mayovek. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,SOM VEĽKORYSÝ, LEBO SI TO MÔŽEM DOVOLIŤ." __ Hannibal Barkas patrí medzi najslávnejších vojvodcov v dejinách a rovnako tak medzi najznámejšie postavy staroveku a je preto divné, že filmové dejiny na neho akosi zabudli a až na tento si sa nikdy výraznejšie neobjavuje. Nejedného milovníka starších historických filmov potom určite zamrzí, že toto dielo je len o niečo výpravnejším produktom pásovej výroby, ktoré vtedy talianska kinematografia v podobe známych ,,peplum" chŕlila. Hannibal bol jednou s posledných postáv charizmatického Victora Matura, ktorý by sa však do úlohy hodil len s výrazným prepracovaním jeho charakteru a tiež aj nemalej práce maskérov. Bohužiaľ film je to slabý od základov. Za 90 minút sa nijako komplexnejšie Hannibalove osudy vylíčiť nedajú, navyše polovicu času tu zaberá milostná zápletka plná tých najobohranejších klišé. Ani spomínaný prechod cez Alpy nie je okrem neposlušných slonov, ktorým navyše chýbajú kly ničím zaujímavým a určite už v tej dobe sa dal nakrútiť lepšie. No a len zopár stovkami komparzistov je tu vyriešený jeden z najväčších masakrov histórie - bitka pri Kannách, kde bolo behom jedného dňa pobitých 70 000 mužov! Tak si urobte názor. Skôr 2,5* než 3*. (42. hodnotenie, 6. komentár k filmu) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Velkolepý historický film s notnou dávkou patosu. S ohledem na rok vzniku to toleruji, tehdy to musela být velkolepá podívaná. Líbil se mi popis válečné taktiky a strategie z obou stran (Hannibal vs. římský senát). Hodně se tam hovoří o šíření strachu mezi obyvatelstvem i o dalších metodách, jak dostat protivníka na kolena takřka bez boje. Za to dávám hvězdu navíc. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

U nás se to myslím prodávalo a tím, že tam hrají Bud Spencer a Terence Hill, ale ani jeden tu nemá hlavní roli a Bud je zde navíc k nepoznání. Tohle je prostě klasický historický film, který se alespoň místy snaží o něco epického, když už nic jiného. Práce se slony je pěkná, ale jinak je to prostě moc klišovité. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Není moc čo dodať,Karlos80 tu napísal takmer všetko.Prechod vojska a slonov bol znamenitý,sneh, vietor,zima.Ale slony akosi moc počúvať nechceli.Stále niečo vystrojili.Len škoda že v boji ich moc neukázali.Hodne svalnatých mužov vrátane samotného Hannibala.Poriadny kus chlapa so širokými ramenami a poriadnym hrudníkom.Zaujímavosťou v tomto filme boli aj starý známi,Bud Spencer a Terence Hill.Ale v úplne iných úlohách,ako sme na nich zvyknutý.Váhal som či dať za tri alebo za štyri,zvíťazila trojka.Aj keď to nebol zlý film,nebolo to ono.Ani hudba tú nebola najlepšia.Najlepšie vo filme hral Victor Mature-Hannibal,s čiernou páskou cez pravé oko mi pripomínal českého husitského vodcu Jána Žižku.No ale napriek svojím chybám,dobrý film.A tiež treba priznať,že takéto filmy sa aj veľmi ťažko robia. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Technicka stranka filmu je dobra, ale inak je to utopene v sedivoim nevyraznom priemere. Carlo Ludovico Bragaglia mi nic nehovori a na chvilu sa tu mihli Spencer aj Hill, ale este nie spolu : 60 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Snímok je určite zaujímavý, aj trochu dobrodružný (vrámci medzí), zábery so slonmi celkom zvládnuté. Tie romantické kecy sú síce zbytočné, ale musíme pozerat na rok vzniku, ked museli byt priam nutnostou. Ale súboje sú zase odfláknuté. Príznám sa, Spencera som roli Rutara nespoznal :) Tiež som čakal, že Bataglia (známy záporák z mayoviek) bude hrat zápornú rolu; jeho ksicht a bodavé oči ho k tomu predurčujú, nestalo sa. Hodnotenie: 75% ()

veertiik 

všechny recenze uživatele

Celkem to šlo. Terence jsem poznal hned, ale Buda bych nepoznal. Až jsem si přečetl, že zde hraje toho galského náčelníka Rutara. Obal je tedy dost zavádějící. Ale určitě to je na podívání... ()

Johnnas 

všechny recenze uživatele

Nevím, byl jsem trochu zklamaný, ale ne příliš překvapený. Bylo tam spousta věcí, u kterých jsem musel kroutit hlavou. Sice chápu, že tehdy nebyli takové možnosti jako dnes, ale blonďatý Kartaginec nebo bílý Numida, to jsou věci, který jsou opravdu neodpustitelné. Nebo malí indičtí sloni nebo spíš jenom jejich mláďata velká jako člověk měli budit hrůzu? To bylo k smíchu. Pěna, která sněhu nebyla ani za mák podobná. Ale je to asi tou dobou, tenkrát nikoho detaily moc netrápili. Naženeme prostě tisíc statistů na paseku tam se nějak hejbejte, ať to vypadá jako bitva a bude to ok. Chvílema mi to i připadalo spíš jako nějaká červená knihovna než historický válečný velkofilm. Představitel Hannibala byl hodně špatný. Kdyby to nebyl 50 let starý film, nedal bych ani hvězdu. Měl jsem co dělat, abych vydržel vůbec do konce. Za snahu a v kontextu toho, že se bohužel takovýmto způsobem točila velká část tehdejších "velkofilmů" nakonec ale dávám možná až moc dobrých 40%. Některá hodnocení tady absolutně neodpovídají, jak již napsal Karlos80. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Seznam menších a větších výtek by mohl být nekonečný. Za ty větší uvedu celkovou zmatenost a nedostatečně zvýraznění časového rámce, díky čemuž se zdá, že během filmu uplynulo pouhých pár měsíců a ne celé roky válečného běsnění. Scenárista nejspíš nevěřil, že dokáže diváky zaujmout jen historickými událostmi a tak do snímku vepsal vcelku zbytečnou romantickou linii. Choreografii bitev hodnotit nebudu, protože různé nesmysly nabízí snad každý zástupce "sword and sandal". Taky herci nejsou z nejlepších, ale o ně zas až tak nejde. Přesto přese všechno je Hannibal docela povedený, minimálně jako jednoduchý náhled do historie s přehledem obstojí. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Hanibal nebyl zrovna sympaťák v tomto podání. Navíc film je spíše o jeho pletce s Římankou. A nejvíc mě dostalo, když se v závěru během pár vteřin odvyprávělo, co že se dělo potom a bum ho, najednou konec. Fakt mě to za koule nechytilo. No a jinak jde o vskutku první film, kde hrají Terence Hill i Bud Spencer, nicméně nehrají spolu. Spencera jako náčelníka Galů v přestrojení dost možná ani nepoznáte. Ten plakát tady je lživý. 50% ()

Reklama

Reklama