Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh mírumilovného syna bohatého a významného rodu v Jeruzalémě, který je dílem kvůli své snaze bránit práva židů a dílem nešťastnou shodou okolností odsouzen na galeje. Po mnoha útrapách a dobrodružstvích vybojuje zpět svobodu a vede svůj národ proti hněvu Římanů. Wylerův Ben Hur je nejenom epickým příběhem, ale také jedním z nejlepších a nejslavnějích filmů historie. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (473)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Příběh Judah Ben-Hura je neskutečná klasika. A kdo jiný by ji měl natočit než William Wyler. Škoda slabší prostřední části. Jinak by film neměl chybu. Nejlepší scény jsou samozřejmě dialogy mezi Messalou a Judou. Překvapilo mě jak málo prostoru Messala dostává. Musím ocenit, že závod vozatajů je pravděpodobně největší, nejslavnější a nejlepší akční scénou v dějinách. Nechápu jak tohle dokázali v roce 1959 natočit! 80% ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Obavy, co se snímkem udělá pověstný zub času, byly (k mému velkému potěšení) naprosto liché. ANO, můžeme (možná) polemizovat nad tím, že se nejedná o žádné „velké umění“, co však nelze pominout (zastiňuje to a mnohonásobně převyšuje veškeré případné nedostatky) je skutečnost, že se jedná o velkolepou podívanou (zábavu). Přesněji řečeno zábavu trvající 212minut. Pokud si nějaký snímek zaslouží přízvisko VELKOFILM , potom je to bezesporu tento Wyler(ův) kolosální epos. Jestliže M. Bay kdysi prohlásil: „nepřišel jsem léčit rakovinu, ale bavit lidi“, měl by si tento snímek pouštěť ve smyčce stále dokola, aby pochopil, jak se to skutečně dělá. Pravda, na vině není pouze samotný Michael (to by nebylo zcela fér), ale zejména pokročilá (technická) doba a s tím spojený současný trend , nesoucí si (překvapivě?) neřešitelný problém (čti nedostatek), kdy se režiséři stávají (dobrovolně) otroky moderních technologií. Co je platné, že díky CGI si „lusknutím prstu“ vytvoříte během okamžiku několikatisícovou armádu, když to ve výsledku působí sterilně?! Jednoduše kompars tvořený skutečnými lidmi z masa a kostí nenahradíte, byť sebelepší pokročilejší technologií.. P.s. na úplný závěr s jednou (osobní) poznámkou. Všechny ty „drobnosti“, které by mě v 99% všech ostatních případů silně znervózňovaly a byly nepřekonatelnou překážkou si snímek dosyta užít, v tomto případě jednoznačně beru. Dokonce v nich spatřuju veskrze klady. K tomuto typu (velko)filmu jednoznačně (neodmyslitelně) patří. A nejsilnější zážitek? Vyrovnanost celého snímku, kdy si člověka W. Wyler získá již od samotného úvodu , jeho pozornost si (zcela po právu) udrží po celou stopáž a kdy se (při závěrečných titulcích) necítí ani v náznaku unaven, naopak příjemně osvěžen a to tak, že má chuť na repete. Pokud bych měl však přeci jenom jednu scénu vypíchnout, měl bych stejně jako O. Stone (resp. Al Pacino) http://www.csfd.cz/film/8750-vitezove-a-porazeni/ jasno. Ano, závody čtyřspřeží v cirku. I po těch (více než 50-ti letech) nepůsobí ani v náznaku směšně a diváka zvedají i dnes z křesla. Nadčasové (stejně jako celý tento Wylerův snímek) a musím (si) přiznat jedno: neshodneme se tak často (pánové akademici), ale tohle byla trefa (resp. trefy) do černého! To ve všech 11-ti případech. Ch. Hestonem počínaje, přes geniální hudební doprovod M. Rozsy a W. Wylerem konče. Navíc (ve světle nové remasterované výroční (2BLU-RAY) verze) není skutečně co vytýkat. 100%(zážitek). Nakonec i ty pokročilé technologie mají něco do sebe :-) ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si po x letech konečně uvědomil jednu věc: čím rozmáchlejší, pomalejší a detailnější, neuspěchané záběry ve filmu jsou, tím rychleji stopáž uteče! Nádhera. Takže i když je Wylerův epos dlouhý tři a půl hodiny (divné, že u LotRa mi to nikdy nevadilo, heh), užil jsem si to parádně. A to jsem přitom nečekal, o čem to VLASTNĚ celé bude. Závod kvadrig ve mě pak zanechal dojem jedné z nejnapínavějších scén, jaké jsem kdy viděl. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Král sandálového eposu. I se všemi neduhy svého stáří (afektovaní herci, triky poplatné době vzniku) zůstane Ben Hur pro mou osobu v nejednom ohledu nejlepším filmem všech dob. Nákladné dekorace, měsíce natáčená scéna závodu čtyřspřeží, ultrarozmáchlost děje a pozoruhodným způsobem zakomponovaná biblická linie jsou jen zdokonalujícími bonusy skutečného lidství a mistrovského vypravěčství, jimiž Ben Hur disponuje. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Epos z největších, který ani po šedesáti letech v mnohém ohromuje - obzvlášť ve fantastickém herectví Charltona Hestona a v síle jeho nestárnoucího příběhu. Co zestárlo velmi je plakátový přístup ke křesťanské mystice, zde zobrazené jednoduše jak z knížky pro děti, což svou primitivností silnému příběhu o archetypální cestě skrz lásku, zradu, nenávist a odpuštění poněkud podkopává nohy - jistě, vychází z knihy, ale to filmu hloubku nedodává. K tomu navíc si vzpomenout na arcigeniálního, jen o tři roky mladšího, Lawrence z Arábie, a Ben Hur tak rázem působí jako... pohádka. Fantasticky natočená, epická, silná, ale stále jen pohádka. 8/10 ()

Galerie (169)

Zajímavosti (79)

  • Při koňských závodech bylo zapotřebí 15 000 komparzistů. (Kulmon)
  • Židé nenosili v biblických časech pseudoarabské oblečení. Arabové navíc nosí ve filmu oblečení z jiné epochy. (Hans.)

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama