Reklama

Reklama

Rodáci

(seriál)
všechny plakáty
TV spot
Československo, 1988, 20 h 3 min (Minutáž: 89–95 min)

Režie:

Jiří Adamec

Kamera:

Kristian Hynek

Hrají:

Jan Šťastný, Radoslav Brzobohatý, Jana Hlaváčová, Emma Černá, Stanislav Zindulka, Jaroslava Obermaierová, Antonín Navrátil, Petr Kostka, Jiří Pomeje, Milena Dvorská, Soňa Novotná, Karel Roden (více)
(další profese)

Epizody(13)

Přežili válku a teď někteří nevědí, jak naložit se svým životem. Válečné i poválečné osudy lidí v  malém jihomoravském městečku podle románů Jaroslava Matějky. Mladý Petr Vitásek z jihomoravského městečka Radeč je prostořeký idealista, který má rád pití a děvčata. Po konfliktu s kolaborantským profesorem je vyloučen z gymnázia a přidá se k partyzánům. V přestřelce je raněný. Po válce se stane v Brně redaktorem komunistických novin... Seriál sleduje společenské proměny malebného jihomoravského maloměsta v období 1942 - 1948. Mapuje dobu a lidi v jejich proměnách, v jejich občanských postojích a činech a v jejich charakteristické mnohotvárnosti. Rozsáhlý seriálový projekt podle románů Jaroslava Matějky "Rodáci a odrodilci" a "Kam jdete, rodáci" natočil Jiří Adamec v roce 1988 na politickou objednávku KSČ k 40. výročí Vítězného února. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (143)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Když to dávali poprvé, byl jsem malý smrad a rodiče mě často vyháněli od televize. Takže jsem si ze seriálu pamatoval jen kozy a prostřelené čelo Pavla Zedníčka. Řekl bych, že v reálu by Vitásek nejpozději tak v padesátým druhým dostal minimálně lágr, ne-li provaz, coby rozvracečský anarchisticko-trockistický element. Válečné díly ještě jakž takž šly, poválečné už jsou docela hrůza. ()

Phobia

všechny recenze uživatele

Barrandov se snížil k repríze "Rodáků" a já jim věnovala několik minut, v zoufalé snaze vydolovat z mozku informaci, zda jsem to jako děcko viděla. Nevzpomněla jsem si, ale současný dojem byl nevalný, tak jsem se radši vydala stáh... půjčit další sérii "Breaking Bad". A hle, pod mohutným dojmem ze zdejších odpadů váhám, zda se nevrátit k TV obrazovce, abych sem později mohla taky napsat nějaký zasvěcený sprostý komentář. Snad časem seberu odvahu a budu se nudit dostatečně, abych sledování riskla... EDIT: Dostala jsem za uši od jednoho z místních uživatelů, že jsem seriál nazvala "bolševickou močkou" jen na podkladě zdejších odsudků. Napravila jsem se a poctivě odsledovala jeden celý díl (třetí). Ideologie v tom ještě nebyla moc cítit (zatím jsou nepřátelé Němci a konfidenti), více či méně známí herci vytahují z (pod)průměru všední postavy, nic mi vysloveně nedrásalo nervy. A nic mě taky vysloveně netáhne k dalšímu sledování. Z hlediska filmového řemesla i prozatimního děje bych to zhodnotila šedí, ale pokud se to později zvrhne v oslavu zločinů komunismu, tak všechny ty nekompromisní odpady celkem chápu. ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

- Pojď na frťana, (soudruhu). - Až po revoluci. - Jen aby pak na nás něco zbylo ! Nastavené zrcadlo teroru ozbrojených složek ruku v ruce s dělnickou soldateskou proti uvědomělým vysokoškolákům. Seriál z doby, kdy i pochod milicionářů byl větší filmařinou než dnešní vrcholné filmové scény, seriál, který (stejně jako Major Zeman) překvapivě nepřipouští jen jednostrannou interpretaci a ukazuje i temné stránky revoluce, jakými jsou mj. konfiskace mladých sekretářek členy stranického aparátu. Kdysi žalostný podprůměr a agitka po sezóně, dnes v konkurenci nové tvorby 2* ()

senecek 

všechny recenze uživatele

Před pár lety jsem tomuhle seriálu dával odpad,teď musím říct,že vzhledem k tomu,co praktikuje za hrůzy naše tzv. svobodomyslná, bez nátlaková a bez cenzurní kinematografie a televize,je tohle dílo skvost! Plejáda skvělých herců,u nichž musím konstatovat,že kdyby zahráli třeba stůl,nebo židli,je to koukatelný a věrohodný. Jen se pozastavuji nad jednou věcí,v roce 1987,potažmo 1988 se naši tvz. novodobí buditelé (Bartoška,Brzobohatý,Hrušínský aj.) opravdu museli ,,zaprodat",jak se později říkalo a říká,překrucováním dějin? Nechci soudit,nepřísluší mi to,ale jak bylo řečeno v jedný krásný pohádce: Pro pár špinavých zlaťáků,pro falešnou slávu ....??? ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Válečnopoválečné, hrdinské, zírající v dlouhých pohledech, mládežnické. Viděla jsem kousky, pár dílů, je pravda, že se tam něco děje, ale co, to mi uniká. Střelili ho do nohy, pak ho operovali, on nechtěl jíst, vrátil se táta z lochu a už zase jedl, dokonce i na nohy se postavil, pak se sebral, ani holce neřekl co jí chtěl říct a už zase mašíroval někam s pistolí na korbě náklaďáků s kámošema.. ..no prostě tak nějak to bylo.. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (6)

  • Seriál měl mít původně 13. dílů po 90 minutách. Během natáčení se plán změnil na 22 dílů s přibližně hodinovou stopáží. Po odvysílání byl na příkaz ředitele ČST J. Zelenky upraven do 13tidílné podoby a tak je i v archivu zachován dodnes. (cariada)
  • Filmovalo se také v lipové aleji v Rosicích, železniční stanici Tatranská Polianka, zámku Mníšek pod Brdy, zámku Tochovice, Brně, městském soudu v Praze, Miroslavy, Mahenově divadle v Brně, Praze na Malé Straně. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Železniční most, na který útočí partyzáni, se nachází mezi obcemi Střelice u Brna a Radostice na trati mezi Brnem a Znojmem. Filmovalo se i na zámku Benátky nad Jizerou. (offlineman)

Reklama

Reklama