Reklama

Reklama

To je vražda, napsala

(seriál)
  • USA Murder, She Wrote (více)
Drama / Komedie / Krimi / Mysteriózní
USA, (1984–1996), 198 h 48 min (Minutáž: 45–93 min)

Předloha:

Washington Irving (kniha)

Scénář:

Peter S. Fischer, Robert E. Swanson, Tom Sawyer, Robert Van Scoyk (více)

Hrají:

Angela Lansbury, William Windom, Ron Masak, Louis Herthum, Tom Bosley, Will Nye, Michael Horton, Ken Swofford, Julie Adams, Herb Edelman, Keith Michell (více)
(další profese)

Série(12) / Epizody(264)

Obsahy(1)

Bývalá učitelka angličtiny a spisovatelka ve výslužbě Jessica Fletcherová s úspěchem řeší kriminální případy. Jeden z nejúspěšnějších amerických televizních seriálů, k němuž se diváci rádi pravidelně vrací. Hlavní postavu, bývalou policistku a spisovatelku ve výslužbě Jessicu Fletcherovou, ztvárnila herečka Angela Lansburyová (nar. 16. 10. 1925), která ji také hrála ve čtyřech celovečerních televizních filmech. V jednotlivých příbězích se hrdinka spoléhá především na vlastní úsudek a intelekt, které ji s neodolatelným šarmem a vytrvalostí pomohou proniknout až na dno každého zločinu, na nějž narazí. Seriál To je vražda, napsala, vznikal celých dvanáct let. Angele Lansburyové nepochybně přinesl slávu, kromě toho ztělesnila hlavní role ve filmech Žít a nechat zemřít, Diamanty jsou věčné, Oddíl 10 z Navarone, Bitva o Británii a Rozbité zrcadlo. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele chrispe k tomuto seriálu (130)

To je vražda, napsala (1984) 

Jessica je pro mě takový retro. Vzpomínám si, že jako malá jsem se jí v té úvodní znělce bála (nevím přesně proč), ale pak se ukázala jako taková hodná teta z pobřeží, která má opravdu pech na to, že se přichomítne tam, kde se děje něco nekalého. Dnes bych mohla říct, že je to relax... detektivka bez hory krve, kde si můžete být jistí, že to Jess všechno vyřeší a vše bude opět v pořádku :) čtvrtá hvězdička je za to, že to mám fakt ráda. ()

Série 1 (1984) (S01) 

První série o jedné tetě kdesi z Maine, která začala psát detektivky a začalo jí to vynášet. První řada přináší veskrze průměrné díly s pár výjimkami. Mně se nejvíc líbí první dvojdíl Vražda Sherlocka Holmese (protože maškarní, Jess jako víla a Preston Giles), druhý Smrtící hurkán (protože nahlídneme Jess do bejváku), šestý Milenci a jiní vrazi (protože dlouho váháte, jestli je mladíček s poměnkovýma očima, kterýho znám z Columba padouch nebo ne), čtrnáctý Má láska je za velkou louží (protože tajemný pronásledovatel živí dobrou atmosféru) a devatenáctý (jeden z nejlepších dílů v tomto seriálu vůbec). V této řadě ještě Ron Masak není šerif Mort Metzger a William Windom není doktor Seth Hazlitt. A je to jediná řada, kde je postava kapitána Ethana Cragga - u té mi přijde, že je škoda že vypadla, je to sympaťák. ()

Vražda Sherlocka Holmese (1984) (S01E01) 

První díl. Vlastně dvojdíl. Při zpětném pohledu jde krásně vidět, jak se zde Jessica ještě hledá. Zatím je to vážně jen tetička z Maine, která má oči dokořán z velkého města a lekne se při hlasitějším zvuku. Bavily mě rozhovory pro média, líbilo se mi maškarní prostředí, i to že se na sebe Jess nebojí vzít třpytivé šaty víly kmotřičky. První díly jsou spojovány se synovcem Gradym, nešťastníkem, co se lásky týče, který se později vytrácí, protože Angela Lansbury to dokáže utáhnout sama (no dobře, s větším či menším úspěchem). V první epizodě je i postava Prestona Gilese, snad jediného muže, který kdy měl šanci nahradit Franka. ()

Smrtící dáma (1984) (S01E02) 

První případ v Cabot Cove. A mrtvola, která tak pevně svírá oči, až se jí hýbou řasy. :-) Nemůžu si pomoct, mám pocit, že si zde tvůrci ještě nechávali zadní vrátka pro případ, že by chtěli Jess přisoudit nějakého toho nápadníka - s kapitánem se hezky hašteřili. ()

Ptáci z peří (1984) (S01E03) 

Po NY a Cabot Cove přichází na řadu San Francisco, kam Jess odjíždí na svatbu své neteře a "toho z Pomády". Prostředí.. kabaretu?... mě moc nezaujalo a ten, co hrál komika byl šíleně topornej - hned mě napadlo, že je to asi doopravdy známej stand-up komik, který tu roli dostal jen proto, že prostě byl. Ale detektivův byt byl fakt hezkej. ()

Vraždila Jessica? (1984) (S01E04) 

Prostředí Hollywoodu. Jessica teprve začíná a tak se není čemu divit, že podepsala dosti nevýhodnou smlouvu o právech na zfilmování její knihy. Ten dům u pláže byl vážně krásný. Průměrný díl. 3,5* ()

Psí život (1984) (S01E05) 

Jess jede na návštěvu k další ze svých neteří a to by snad ani nebyl pořádný výlet, kdyby někoho nekrouhli, že ano. Nemůžu si pomoct, ale tento případ mi přijde trochu jako z Colomba, akorát nám hned na začátku neřekli, kdo za tím vším byl. 3,5* Btw: Možná to je dáno i dabingem, ale právník fakt děsně přehrával. ()

Milenci a jiní vrazi (1984) (S01E06) 

,,Nemůžu za to, že se mi líbí zralé ženy!!" ()

Za volantem fantom (1984) (S01E07) 

Cabot Cove. Tohle je kapku úsměvný díl. Ale je pravda, že pachatel mi unikl a podezřívala jsem někoho jinýho. Na svou obranu - neměla jsem možnost se podívat v klidu. :D ()

Záhadná smrt knížete Děsu (1984) (S01E08) 

Kansas. Ze zábavního parku se dala jistě vykřesat lepší atmosféra. A já vždycky koukám, jestli vrah bude vidět! ()

Smrt jde na děkovačku (1984) (S01E09) 

Hlavní rysy tohoto dílu - "Tlusťoch" William Conrad jako soudruh major Anatole Karzof a vykulený oči jedné z baletek. Odehrává se převážně v Cabot Cove. ()

Síla hypnózy (1985) (S01E10) 

Za mě nepříliš atraktivní prostředí, i když vražda je to rozhodně zajímavá. A dost možná budete jako já koukat na Briana Kerwina, jehož obličej znám z mnoha vedlejších rolí napříč léty a přitom nejsem schopna žádnou pojmenovat. ()

Kongres volá (1985) (S01E11) 

Washington D.C. Milá Jess je povolaná dočasně jako zástupce do kongresu a ona si na to nejenom troufne, ale navíc je to v tom příšerně dobrá, stejně jako v mnoha dalších věcech. Až je škoda, že ty politické ambice nemá! A proč si u studování zákonů nevyřešit ještě nějaký ten mord, že jo. Sympatický byl (samozřejmě oproti Jess mnohem méně bystrý a vnímavý) detektiv Avery Mendelsohn. ()

Comeback na Broadway (1985) (S01E12) 

Prostředí NY je fajn. Ale je hrozná škoda, že příběh je TAK průhledný, myslím, že většina uhádne co a jak hned v těch prvních minutách. Každopádně Brady se svými nepodařenými vztahy až ve 12. díle? Já měla za to, je v první řadě docela dost a ono ne. ()

Vražda v jazzovém klubu (1985) (S01E13) 

Vražda v jazzovém klubu je jeden z dílů, který patří k těm, které mám v paměti (bůh ví proč) víc, než jiné. Možná proto mě až tak nebaví. A to i přesto, že je tam taxikář "Earl ze Dvou socek" Garrett Morris. ()

Má láska je za velkou louží (1985) (S01E14) 

Tajemný anonymní pronásledovatel mě bavil, stejně tak že se Jess nenechala rozhodit vlezlým stewardem a laškovně mu odpovídala. Opilost na konci byla zbytečně přehrávaná, ale to neva. A Leslie Nielsen jako kapitán? Zvedněte ruku, kdo jste nečekali na chvíli, kdy se z něj vyloupne Dick Steele nebo Frank Drebin. :-) Btw: V tomto díle máme (byť na chvíli) tu čest s bratrem Jessici. ()

Namaluj mi vraždu (1985) (S01E15) 

Jess přijíždí na středomořský ostrov na narozeniny bohatého slavného malíře Diega Santany o den později, než zbytek skupiny a proto je pověřena zjistit, komu tam sakra hrabe, že chce pána domů zamordovat, ale osudu neporučí ani ona. Příjemné prostředí, hodně podezřelých, mírně nadprůměrný díl. Plusem je účast Capucine, kterou si můžete pamatovat třeba jako krásnou ženu inspektora Clouseau. 3,5* ()

Ostří hoši neumírají (1985) (S01E16) 

Otec Baby (pro mě navždy prostě bude) se v případu motá jak špina v kyblu a tak Jessice nezbývá nic jiného, než opět zasáhnout. Co naplat. Mimochodem... s Harrym McGrawem se setkáme ještě víckrát. ()

Náhlá smrt (1985) (S01E17) 

Vlastně se to od většiny průměrných dílů ničím zvlášť neliší, ani to nepovažuju za nějakou kravinu, ale tento díl mi zkrátka nesedl. I když se mi fakt líbilo, jak si Jess užívala na večírku! Taky jsem pořád čučela na Zaka, protože mi někoho připomínal a ejhle! Bulvár. Bruce Jenner, tedy dnes už má ženské jméno. ()

Vražda v hotelu (1985) (S01E18) 

Věčně vyprahlý rozervaný básník Horace mě bavil a spolu s Jessicou tvořili fajn dvojku. Líbilo se mi taky počáteční upršený počasí. :D V tomto díle se také vůbec poprvé objevuje Ron Masak v roli detektiva Meyera z oddělení vražd, později se z něj stane jedna z hlavních postaviček Cabot Cove - šerif Mort Metzger. ()

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Reklama

Reklama